ΥΠΠΟ
Υπόσχεται υπερκέρδη στο οπτικοακουστικό κεφάλαιο
Πέμπτη 12 Μάη 2005

Σε παραγωγές όπως «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» προσβλέπει η κυβέρνηση «ανάπτυξη» της εθνικής κινηματογραφίας..!
Σε φορολογικό ...«παράδεισο» υπέρ του ξένου μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα η κυβέρνηση, με το «επιχείρημα» της «ανάπτυξης» της εθνικής κινηματογραφίας, το οποίο όμως δεν προκύπτει από πουθενά!

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει φορολογικά και «αναπτυξιακά» κίνητρα, με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγών και χρηματοδοτών για ταινίες που θα γυρίζονται στην Ελλάδα. Τα εν λόγω μέτρα, καθώς και την κυβερνητική πολιτική για τον κινηματογράφο θα παρουσιάσει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης στις 15/5 στις Κάννες, με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Μάλιστα, θα «τραπεζώσει» και τους «παράγοντες» της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής «αγοράς».

Η κυβέρνηση ξεκινά με το σκεπτικό ότι «η θέσπιση από μέρους των εθνικών κυβερνήσεων ανάλογων οικονομικών κινήτρων έχει φέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στις εγχώριες κινηματογραφίες, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών του σχετικού τομέα ανά χώρα». Οπως, όμως, προκύπτει από τα στοιχεία των ίδιων των κινηματογραφικών φορέων των χωρών κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης - το σημερινό εργασιακό καθεστώς των οποίων στον οπτικοακουστικό τομέα θαυμάζουν εξίσου ο υφυπουργός αλλά και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Π. Βούλγαρης - οι εθνικές παραγωγές έχουν σχεδόν καταποντιστεί, με το μεγάλο κεφάλαιο στη διανομή και παραγωγή να θησαυρίζει και να μονοπωλεί τις εγχώριες αγορές. Πιο απλά, το Χόλιγουντ βρίσκει σε αυτές τις χώρες πάμφθηνο αλλά υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και υψηλές κινηματογραφικές υποδομές που απέμειναν από το σοσιαλισμό και τις «ξεζουμίζει» μην αφήνοντας τίποτα στις χώρες. Η ίδια κατάσταση στην παραγωγή και τη διανομή των εθνικών κινηματογραφιών υπάρχει ακόμη και στις χώρες της Δ. Ευρώπης, όπως άλλωστε ομολογούν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά το ότι τέτοια οικονομικά μέτρα ισχύουν ήδη επί χρόνια.

Με αυτό το «όραμα» η κυβέρνηση θέλει να «προσελκύσει» τους ξένους παραγωγούς, υποσχόμενη μέχρι και 30% μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής μέσω των εν λόγω «κινήτρων» και μέχρι και 100% φοροαπαλλαγή για τις ελληνικές εταιρίες παραγωγής. Μάλιστα, τα «κίνητρα» απευθύνονται και σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να μην καταβάλλουν το 1,5% των κερδών τους για την κινηματογραφική παραγωγή όπως υποχρεούνται. Τώρα, η κυβέρνηση τους κάνει ακόμη ένα «δωράκι».

Φυσικά, η κυβέρνηση δε θέλει καν να προσπαθήσει να αποδείξει αυτό που ούτως ή άλλως δεν μπορεί: Οτι με αυτά τα μέτρα θα «αναπτυχθεί», δήθεν, η εθνική κινηματογραφία (όταν π.χ. εξακολουθεί να παραμένει αίτημα η δημόσια ανώτατη κινηματογραφική εκπαίδευση) και ότι θα «προβληθεί» η χώρα. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να παραδώσει ό,τι απέμεινε από την εθνική κινηματογραφία στο ξένο κεφάλαιο του οπτικοακουστικού, γιγαντώνοντας ταυτόχρονα το ντόπιο κεφάλαιο του χώρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μειώνεται η ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (2021-01-20 00:00:00.0)
Νέα επίθεση στους δημιουργούς του κινηματογράφου (2020-12-24 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στο χώρο του κινηματογράφου (2018-06-02 00:00:00.0)
Αλλαγές προς το χειρότερο (2013-09-20 00:00:00.0)
Τραπεζικές «μπίζνες» στον κινηματογράφο (2010-12-29 00:00:00.0)
Ο «νόμος» της ζούγκλας... (2005-12-13 00:00:00.0)