ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ευρω-υποταγή στις ουσίες

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός του ότι αποτελεί συνέχεια εκείνου του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει και την εκχώρηση της απεξάρτησης στους ιδιώτες και φόρτωμα αυτής της επαίσχυντης αγοραίας πολιτικής στα ασφαλιστικά ταμεία

Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004

Μονάδα χορήγησης μεθαδόνης. Ενα πείραμα που ξεκίνησε στη χώρα μας με τελικό στόχο την απεξάρτηση και έγινε μέσο διαιώνισης της εξάρτησης απ' τις ουσίες
Σε επικίνδυνους για τη νεολαία πειραματισμούς προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά στις εξαρτησιογόνες ουσίες, προσπαθώντας να δώσει τα πιστοποιητικά προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα, η πρακτική των οποίων οδήγησε σε ολέθρια αποτελέσματα και σε ακόμα πιο βαθιά κρίση και περιθωριοποίηση των νέων που μπήκαν στο «λούκι» των ναρκωτικών. Η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ), ενόψει της ολοκλήρωσης (24.11.2004, στις Βρυξέλλες) της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα έτη 2005-2008, όπου θα βασιστεί το 4ετές Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης.

Αυτούς τους σχεδιασμούς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως εφαλτήριο για την εκχώρηση και της απεξάρτησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία θα προσδοκά κέρδη απ' την απελπισία των οικογενειών που βιώνουν το δράμα των ναρκωτικών. Και δε φτάνει μόνο η αγοραία πρακτική: Αυτή την επιλογή η κυβέρνηση την ντύνει με το μανδύα της «δωρεάν» προσφοράς καθώς τη μεταθέτει στον κορβανά των ασφαλιστικών ταμείων.

Μιλώντας χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, σε επιστημονική συνάντηση που οργάνωσε ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) - που είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική - είπε: «Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη μελετούμε το Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων, καθώς και τις ενδεχόμενες συνεργασίες με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα, πάντοτε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάλυψη των οικονομικών δαπανών από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς». Απ' το ίδιο βήμα της εκδήλωσης ο Κ. Κιλτίδης, πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά, δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απεξάρτηση και ότι το κόστος πρέπει να το αναλάβουν η πολιτεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συναινετικός ως προς τη χρήση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ήταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Σκουλάκης.

Ιδεολογικό προκάλυμμα

Η επιστημονική ημερίδα του ΟΚΑΝΑ, με τίτλο «Η ουσιοεξάρτηση πρόβλημα Δημόσιας Υγείας: Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση», αποτελεί το ιδεολογικό προκάλυμμα για τις επιλογές της κυβέρνησης. Η ημερίδα έγινε χτες το βράδυ αλλά ο ΟΚΑΝΑ έδωσε χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:

Μπροστά στο νέο ΕΣΔ, ο ΟΚΑΝΑ ζητάει την έκδοση ΠΔ σύμφωνα με το Ν. 2161/93, που ουσιαστικά θα τον μετατρέπει σε κύριο ελεγκτή της έρευνας, της θεραπείας και της αξιολόγησης των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Σε μια προσπάθεια ιατρικοποίησης της τοξικοεξάρτησης και παραγκωνισμού της σημασίας της πρόληψης, ο Κ. Μπάλλας, συντονιστής για τα ναρκωτικά, υπερθεμάτισε για τα προγράμματα υποκατάστασης, αναφερόμενος στην ανάγκη μείωσης της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ, τη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης και την αντιμετώπιση του προβλήματος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Πολύπλοκος πληθυσμός από δυστυχισμένους»

Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης έδειξε και ο Ι. Μπένος, καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Νυρεμβέργης, ο οποίος αναφερόμενος στη γερμανική εμπειρία είπε: «Η καταπολέμηση και η θεραπεία βρίσκεται σε χέρια ημικρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζονται οικονομικά από ανιδιοτελείς μικροχορηγούς, εκκλησίες, εθελοντές. Η θεραπεία μάλιστα ελέγχεται από τα ταμεία συντάξεων». Ενώ χαρακτηριστική ήταν και η ...λύση που πρότεινε ο Μαρκ Μοριβάλ, συντονιστής προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στη μείωση της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ: «Μια λύση είναι να μην έχουν μόνο οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ τη δυνατότητα χορήγησης υποκαταστάτων. Αλλά να δοθεί άδεια σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε ιδιώτες που να τους δίνει τη δυνατότητα να τα χορηγούν. Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία, να υπάρχουν κινητές μονάδες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών». Για να συμπληρώσει ο Μάρτιν Ντε Βρίες, καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ: «Τελικά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύπλοκο πληθυσμό από δυστυχισμένους, τρελούς και κακούς, σ' ένα πολύπλοκο κοινωνικό πλαίσιο, στο οποίο απαιτούνται τόσο οι θεραπευτικές όσο και οι νομικές διαδικασίες».

Βέβαια, οι «νεοτερισμοί» της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο από φτηνή αντιγραφή των «εκσυγχρονιστικών» ιδεολογημάτων και κόλπων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η τότε πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αν. Κοκκέβη, είχε μιλήσει (στις 25/1/2002), στην ίδια αίθουσα για αύξηση του αριθμού των μονάδων υποκατάστασης, χορήγηση υποκαταστάτων είτε στο ΕΣΥ, είτε από ιδιώτες, για να καταλήξει ότι «η υποκατάσταση δεν είναι συντήρηση του προβλήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φαρμακευτική καταστολή και με τη ...βούλα (2011-06-30 00:00:00.0)
«Οχι» στην εμπορευματοποίηση της απεξάρτησης (2011-01-04 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιείται η χορήγηση υποκατάστατων (2009-07-24 00:00:00.0)
Μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης (2008-06-27 00:00:00.0)
Αμεση απόσυρση του Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά (2006-12-12 00:00:00.0)
Προτεραιότητα στα υποκατάστατα (2002-01-26 00:00:00.0)