Η μέση μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 94,3 ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών
Οι συνταξιούχοι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων πείνας για φάρμακα |
Σύμφωνα, λοιπόν, με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - του ινστιτούτου των φαρμακοβιομηχάνων - η μέση μηνιαία δαπάνη για την υγεία του νοικοκυριού στη χώρα μας ανέρχεται σε 94,3 ευρώ (32.132 δραχμές). Σε ετήσια, δηλαδή, βάση η μέση ιδιωτική δαπάνη Υγείας του νοικοκυριού είναι 1.131,6 ευρώ (385.592 δραχμές) και ξεπερνά τις μηνιάτικες αποδοχές του νοικοκυριού - σε περίπτωση βέβαια που δουλεύουν δύο άτομα από ένα τετραμελές νοικοκυριό.
Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε χτες και εκπονήθηκε απ' τους μελετητές Βασίλη Κοντοζομάνη και Χαρά Κουσουλάκου για λογαριασμό του ΙΟΒΕ με βάση τις Ερευνες των Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ), που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια απ' την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας. Η μέση μηνιαία δαπάνη των 94,3 ευρώ αφορά στα στοιχεία της τελευταίας ΕΟΠ ('98-'99) και - όπως σημειώνουν οι μελετητές - αποτελούν το 6,8% των αγορών του νοικοκυριού. (Οι αγορές του νοικοκυριού αφορούν στα πάσης φύσεως έξοδα της οικογένειας, όπως ρούχα, τρόφιμα, ενοίκια κλπ.).
Το ύψος της δαπάνης των 94,3 ευρώ το μήνα (των 1.131,1 δραχμών το χρόνο) φαίνεται αν συγκριθεί με το βασικό μισθό που την 1.1.1999 ήταν 443 ευρώ (147.500 δραχμές) στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί δηλαδή το 21,7% των βασικών αποδοχών ενός εργαζόμενου ή το 10,8% στην περίπτωση που δουλεύουν δύο μέλη ενός νοικοκυριού.
Ακόμα και σε σημερινές τρέχουσες τιμές, οι δαπάνες θεωρούνται υπέρογκες, καθώς ο βασικός μισθός είναι 519 ευρώ - και στην περίπτωση που δουλεύουν δύο μέλη του νοικοκυριού οι μηνιαίες αποδοχές φτάνουν στα 1.038 ευρώ.
Οπως σημειώνουν οι μελετητές από τη μέση μηνιαία δαπάνη των 94,3 ευρώ το 15% αφορά σε δαπάνη για φάρμακα, το 24% δαπάνη για υπηρεσίες γιατρών, το 32% σε δαπάνη για οδοντιατρικές υπηρεσίες και το 12% σε δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη.
Οπως σημειώνουν οι μελετητές, η δαπάνη για υγεία των αστικών νοικοκυριών είναι διαχρονικά υψηλότερη από την αντίστοιχη δαπάνη των ημιαστικών και των αγροτικών νοικοκυριών. Νοικοκυριά - όπως σημειώνουν - με υπεύθυνο κάτω των 25 χρόνων πραγματοποιούν χαμηλότερη δαπάνη υγείας διαχρονικά, ενώ νοικοκυριά με υπεύθυνο μεγαλύτερο των 74 ετών δαπανούν για υγεία το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των αγορών τους απ' όλα τα άλλα νοικοκυριά. «Κοινό σημείο σε όλες τις ΕΟΠ αποτελεί το γεγονός ότι καθώς αυξάνεται η ηλικία του υπεύθυνου του νοικοκυριού αυξάνεται και η Μέση Μηνιαία Δαπάνη για Φάρμακα» (ΜΜΔ), υπογραμμίζουν οι μελετητές.
Η δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα το 2001 ανήλθε σε 12.262 εκ. ευρώ από τα οποία το 14% δαπανήθηκε για φάρμακα. Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη ήταν 420 εκ. ευρώ, ποσό που αποτελούσε το 24,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και το 7,8% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία (5.398 εκ. ευρώ). Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα που αποζημιώνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την ιδία δαπάνη.
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2001 ανήλθε σε 1.293 εκ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 75,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και στο 18,9% της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την Υγεία.