«Ανησυχούμε» δηλώνει το πανό και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη συγκροτήσει επιτροπή αγώνα |
Μόνο τελευταία (30/10/2003) και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, αναγκάστηκε να αναπέμψει για επανεξέταση τις γνωμοδοτήσεις, που είχε αποδεχτεί αρχικά το υπουργείο στο σύνολό τους...
Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις παραχώρησης η κυβέρνηση δηλώνει, ότι αποδέχεται στο σύνολό τους τις γνωμοδοτήσεις 26/3.12.98, 17/18.7.2002 και 46/2002, του ΓΣΔΚΑΠ, υπέρ της μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού δημοσίου
Ο σκανδαλώδης και αδικαιολόγητος χαρακτήρας της παραχώρησης επιβεβαιώνεται και από την επιστημονική τεκμηρίωση αρχαιολόγου της 12ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνου Τσουρή. «Η Μονή Βατοπεδίου, αναφέρει χαρακτηριστικά, διεκδικεί τις επίμαχες εκτάσεις, βασιζόμενη σε τρεις χρυσόβουλλους λόγους - έγγραφα βυζαντινών χρόνων. Ο 1ος του αυτοκράτορα Νικηφόρου Βοτανειάτη, του 1080, ο 2ος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ' Παλαιολόγου, του 1329 και ο 3ος του Ιωάννου Ούγκλεση, το 1371». Οι τίτλοι αυτοί κατ' αρχήν, μιλούν για μετόχια και κτήματα και όχι για ολόκληρη την περιοχή. Ακόμα, δεν αναφέρονται σε αντίθεση με τους συνήθεις βυζαντινούς τίτλους, τα ακριβή όρια της ιδιοκτησίας και δεν προσδιορίζεται η τοποθεσία τους, επομένως δεν είναι δυνατόν να βρεθεί για ποιες εκτάσεις μιλάμε.
Οσον αφορά δε το χρυσόβουλλο λόγο του Ιωάννου Ούγκλεση, σύμφωνα και με τον Κ. Τσουρή, «υπάρχουν επιφυλάξεις για τη γνησιότητα του συγκεκριμένου εγγράφου, δεδομένου, ότι, ίσως να πρόκειται για χαλκευμένο έγγραφο». Ακόμα όμως και στην περίπτωση, που το δεχτούμε ως γνήσιο, προσθέτει, «με το έγγραφο αυτό παραχωρείται στη Μονή, το ιχθυοτροφείο στη λίμνη Πορού και όχι όλη η λίμνη Βιστωνίδα, που εκτείνεται σε 45.000 στρ. περίπου, αν όχι και παραπάνω».
Στην περιοχή υπάρχουν και τρεις αρχαιολογικοί χώροι, από τους οποίους η Αναστασιούπολη / Περιθεώριο και η νήσος Μπορού, διεκδικούνται από τη Μονή Βατοπεδίου. Σύμφωνα όμως με το ΚΝ5351/32, «περί αρχαιοτήτων», όλα τα αρχαία είναι ιδιοκτησία του κράτους, αν αυτά βρίσκονται σε χώρους που ανήκουν σε δήμους, κοινότητες και Μονές, δεν παρέχεται καμία αποζημίωση ή αμοιβή. Βάσει δε και του Ν3020/02, «τα αρχαία ακίνητα μνημεία ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας».