ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ»
Αυτό που πρέπει να δυναμώσει εδώ και τώρα είναι η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ

Δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το «κράτος δικαίου»

Παρασκευή 17 Απρίλη 2026

Eurokinissi

Από όλη τη σημερινή συζήτηση ένα πράγμα επιβεβαιώνεται: Είστε έκθετοι, οι ευθύνες σας είναι τεράστιες και δεν μπορείτε να τις κρύψετε, ό,τι κι αν επιστρατεύσετε. Αυτό ισχύει και για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για τα υπόλοιπα. Ισχύει για το σύνολο της αντιλαϊκής σας πολιτικής, που δημιουργεί καθημερινά αδιέξοδα στον λαό μας.

Και αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της εμείς επιμένουμε να βάζουμε στο στόχαστρο. Και αφήστε τώρα τις υπεκφυγές ότι σήμερα δεν συζητάμε τα σοβαρά, τα κρίσιμα ζητήματα, όπως είπατε. Εμείς τα συζητάμε όλα, και για όλα αναδεικνύουμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής σας.

Και για την εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό του πόλεμου στη Μέση Ανατολή στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, που γίνεται στόχος αντιποίνων και το ξέρετε πάρα πολύ καλά! Και για τις οικονομικές συνέπειες αυτού του πολέμου, που τις φορτώνονται ξανά οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ενώ εσείς γεμίζετε τα κρατικά ταμεία από τους φόρους που αυξάνονται με τις ανατιμήσεις.

Και για όλα αυτά η κυβέρνησή σας είναι απολογούμενη, κύριε Μητσοτάκη, που έχετε το θράσος να μιλάτε και για δικαιώματα! Για ποια δικαιώματα μιλάτε; Για τις 13 ώρες δουλειά, ή μήπως για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων που φέρατε με την «κοινωνική συμφωνία» που υπογράψατε με τον ελεγχόμενο Παναγόπουλο; Για τον μισθό που δεν φτάνει ούτε τα μισά του μήνα; Ολα αυτά εννοείτε όταν μιλάτε για δικαιώματα;

Εμείς όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή του λαού όχι μόνο τα αναδεικνύουμε, τα αντιπαλεύουμε στην πράξη! Και όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι άσχετα με ό,τι συζητάμε σήμερα, ζητήματα για τα οποία για μια ακόμη φορά δεν δώσατε καμία ουσιαστική απάντηση, παρά μόνο υπεκφυγές, λαθροχειρίες και συγκάλυψη.

Τζάμπα παιδεύεστε. Τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί πια, και όπως φαίνεται η κλεψύδρα αδειάζει για εσάς και την κυβέρνησή σας.

Η ρίζα των σκανδάλων και εγκλημάτων είναι στο ίδιο το σύστημα, στο κυνήγι του αδηφάγου κέρδους

Επιβεβαιώθηκε ακόμα πόσο περιορισμένη - για να μην πω σικέ - είναι η αντιπαράθεσή σας με τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος. Περιορισμένη στα στενά πλαίσια του σημερινού σάπιου κράτους και των θεσμών του, του δρόμου ανάπτυξης με σκοπό το ληστρικό κέρδος, των διεθνών συμμαχιών σας, της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των συμμάχων σας. Τίποτα από τα παραπάνω δεν αμφισβητείτε όλοι σας. Γι' αυτό αναλώνεστε μόνο σε ζητήματα διαχείρισης, στο τι λειτουργεί και τι όχι στους θεσμούς, και όχι στην ίδια τη φύση της λειτουργίας αυτών των θεσμών.

Οι διαφορές σας είναι τόσο δυσδιάκριτες, που έχετε φτάσει να τις αναζητείτε στο πολιτικό σκηνικό της ...Ουγγαρίας! Στο ποιος είναι με τον Ορμπαν και ποιος είναι με τον Μαγκιάρ - ο οποίος ήταν στο κόμμα του Ορμπαν μέχρι πρόπερσι. Παρεμπιπτόντως, και αυτός κατέβηκε στις εκλογές με τις σημαίες του «κράτους δικαίου» και της καταπολέμησης της «διαφθοράς» και εκεί, και ο ίδιος να είναι εξίσου διεφθαρμένος.

Το ΚΚΕ καθαρά και ξάστερα εντοπίζει τη ρίζα των σκανδάλων και εγκλημάτων που συζητάμε στο ίδιο το σύστημα, το οποίο έχει στον πυρήνα της «νόμιμης» λειτουργίας του το κυνήγι του αδηφάγου κέρδους. Γι' αυτό και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, ξεκληρίζοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες και αξιοποιώντας τις επιδοτήσεις ως το «τυρί στη φάκα». Γι' αυτό αντιμετωπίζει τα μέτρα ασφαλείας, είτε στον σιδηρόδρομο είτε στους χώρους δουλειάς, ως περιττό κόστος. Γι' αυτό παίρνει μέτρα παρακολούθησης όλων, πρώτα απ' όλα απέναντι στον «εχθρό λαό», αξιοποιώντας όλα τα μέσα για να θωρακίσει την εξουσία του.

Πάνω σε αυτό το έδαφος είναι επόμενο να ευδοκιμούν και τα διάφορα λαμόγια, που πλάι στη νόμιμη κλεψιά του ιδρώτα του λαού επιδιώκουν και την παράνομη. Γι' αυτό και κοροϊδεύουν για πολλοστή φορά τον λαό όσοι του λένε ότι αρκεί να βρεθεί κάποιος πιο έντιμος να αναλάβει τη διαχείριση αυτού του συστήματος και όλα θα είναι δήθεν «μέλι γάλα», όλα θα πάνε καλύτερα.

Ανεξάρτητα από προθέσεις, ένα να ξέρετε: Δεν υπάρχει έντιμη διαχείριση της ανεντιμότητας! Και αυτή η ατιμία είναι η ίδια η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το σημερινό, εχθρικό για τον λαό μας κράτος, που υπάρχει για να κατοχυρώνει την αδικία, δεν μπορεί ποτέ να γίνει «κράτος δικαίου».

Στην πραγματικότητα, αυτό που ονομάζεται «κράτος δικαίου», καθώς και τα επιμέρους στοιχεία που το συγκροτούν, συγκαλύπτουν την «ενιαία, ομοούσια και αδιαίρετη» εξουσία του κεφαλαίου. Αυτή είναι που καθορίζει και επιβάλλει το περιεχόμενο των νόμων και του Συντάγματος, και που τελικά είναι ασυμβίβαστη με την ουσιαστική ισοτιμία.

Γιατί δεν μπορεί σε μια τέτοια ταξική κοινωνία να έχει τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες και ο εκμεταλλευτής και ο εκμεταλλευόμενος, ο εργάτης, ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο μικροεπαγγελματίας, ο νέος άνθρωπος, με τον μεγαλομέτοχο των ομίλων, με τον ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής, με τους «έχοντες και κατέχοντες». Και με την πρότασή σας για τη συνταγματική αναθεώρηση κάνετε πιο βαθύ αυτό το κράτος, πιο αντιδραστικό, πιο αντιλαϊκό σε όλα τα επίπεδα, και στα δικαιώματα, και στην Παιδεία, και στην οικονομία, στα πάντα.

Οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα των ιμπεριαλιστών δημιουργούν δυνατότητες για τους λαούς να περάσουν στην αντεπίθεση

Αυτό το σύστημα, αυτό το κράτος, έχει πια σαπίσει και θέλει πραγματική ανατροπή. Είναι τέτοια η σήψη του, που έχουμε φτάσει να βλέπουμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να παριστάνει - τις μέρες του Πάσχα μάλιστα - τον Ιησού Χριστό, την ώρα που λέει ότι θα εξαφανίσει έναν ολόκληρο πολιτισμό.

Βέβαια, αυτοί οι κυνικοί λεονταρισμοί λέγονται μόνο για να κρύψουν τα μεγάλα ζόρια και τα μεγάλα στραπάτσα - εδώ που τα λέμε - που έχουν πάθει οι σύμμαχοί σας σε αυτόν τον πόλεμο. Οι αντιφατικές δηλώσεις, η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά αντανακλά ακριβώς τις αντιφάσεις που έχουν να διαχειριστούν οι ιμπεριαλιστές σε μια εποχή ανακατατάξεων, όπου κρίνεται εκ νέου η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Και αυτές οι αντιφάσεις, αυτά τα αδιέξοδα είναι που δημιουργούν και δυνατότητες για τους λαούς να περάσουν στην αντεπίθεση, να αμφισβητήσουν ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα περίπου αιώνιο και άτρωτο.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας δεν τελειώνει στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα και στους θεσμούς της.

Απαιτούνται νέοι θεσμοί, μιας γνήσιας εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που κι αυτή θα είναι ενιαία και αδιαίρετη. Με τη διαφορά όμως ότι αυτοί οι νέοι θεσμοί θα εξασφαλίζουν τη συνεχή ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων. Θα διασφαλίζουν τη συχνή εκλογή αντιπροσώπων των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας, με αφετηρία τις συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, σε χώρους Εκπαίδευσης, αντιπροσώπων που θα είναι άμεσα ανακλητοί απ' όσους τους εξέλεξαν. Θα είναι οι θεσμοί που θα αντιστοιχούν στις νέες σχέσεις παραγωγής, με την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό.

Σε μια κοινωνία όπου θα έχει καταργηθεί το καπιταλιστικό κέρδος, και η ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της κοινωνίας θα είναι το μοναδικό κίνητρο της ανάπτυξης.

Γι' αυτό σήμερα καλούμε τον λαό να απορρίψει μαζικά τους κυβερνητικούς εκβιασμούς περί «ακυβερνησίας» και «αστάθειας». Γιατί αστάθεια στη ζωή του προκαλεί η ίδια η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε κανένα ενδεχόμενο ακυβερνησίας υπάρχει, γιατί υπάρχουν κόμματα με κοινές πολιτικές, κοινές στρατηγικές, που μπορούν άνετα να συγκυβερνήσουν. Καμία αξία δεν έχουν οι διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ μετεκλογικά. Αυτά, κ. Ανδρουλάκη, τα έχετε πει και στο παρελθόν και τελικά το κάνατε τουλάχιστον δυο φορές.

Και αν κάποια πρόσωπα μπαίνουν εμπόδιο σε αυτό, μπορούν πολύ απλά να παραμεριστούν και να βρεθούν άλλα. Γι' αυτό, στη δίκαιη απαίτηση μεγάλου μέρους του λαού μας να φύγει αυτή η αντιλαϊκή και διεφθαρμένη κυβέρνηση, εμείς δίνουμε το περιεχόμενο της ανάγκης να φύγει αυτή μαζί με την πολιτική που εφαρμόζει. Και γι' αυτό ακριβώς εργαζόμαστε συστηματικά, καθημερινά.

Τα τελευταία 7 χρόνια, όπως και τα προηγούμενα, το ΚΚΕ έχει αποδείξει και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στους αγώνες του λαού μας, ότι εκφράζει μια πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στο ίδιο το σύστημα. Αυτή η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση είναι που πρέπει να δυναμώσει εδώ και τώρα ακόμα περισσότερο, και αυτό να εκφραστεί με ένα ακόμα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα σκάνδαλα και τα άλλα εγκλήματα σε βάρος του λαού είναι στο DNA του σάπιου συστήματος, του κράτους και της ΕΕ (2026-04-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συνεχίζει τις άθλιες συκοφαντίες (2025-08-27 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ σαλπίζει συναγερμό για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου (2020-01-22 00:00:00.0)
Διατηρεί το ΧΥΤΑ στη Φυλή και ανοίγει άλλον ένα σκουπιδότοπο στο Γραμματικό (2019-01-18 00:00:00.0)
Με «υποβολέα» τα συμφέροντα και τις αντιθέσεις του κεφαλαίου (2015-07-09 00:00:00.0)
Πολιτικές συγκεντρώσεις στην Κρήτη και στο Περιστέρι (2015-07-02 00:00:00.0)