ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ
Αποφάσεις κυβερνήσεων και ΕΕ καταδίκαζαν τους βιοπαλαιστές αγρότες
Τετάρτη 28 Γενάρη 2026

Eurokinissi

Ο τρόπος με τον οποίο οι αστικές κυβερνήσεις αξιοποιούσαν τις αποφάσεις της ΕΕ και τις προσάρμοζαν προκειμένου να ευνοήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών αναδείχθηκε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής, και συγκεκριμένα στην εξέταση του Γ. Καρασμάνη, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014, από την Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ.

Αυτά που προέκυψαν ήταν ότι ο συγκεκριμένος υπέγραψε την Τεχνική Λύση ως μια προσωρινή διαδικασία, που θα εφαρμοζόταν έως τον Δεκέμβρη του 2014. Ωστόσο εφαρμόζεται μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, κάτι που αποτέλεσε κι αυτό ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Ημουν αναγκασμένος να υπογράψω την Τεχνική Λύση, γιατί υπήρχε το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έλεγε ότι αν δεν προχωρήσετε, τελειώνουν οι επιδοτήσεις. Υπάρχει έγγραφο», είπε, περιγράφοντας τον εκβιασμό της ΕΕ, με τον οποίο βέβαια συμφώνησε η τότε κυβέρνηση αλλά και οι επόμενες, σχολίασε η Δ. Μανωλάκου. Στη συνέχεια τον ρώτησε: «Η διαστρέβλωση, η κατάχρηση αυτής της προσωρινής λύσης τα επόμενα χρόνια, ήταν η αιτία της απάτης;». Με τον μάρτυρα να παραδέχεται ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Επειτα ρωτήθηκε αν «η αποδέσμευση της επιδότησης από το ζωικό κεφάλαιο είναι διαστρέβλωση και κατάχρηση», με τον μάρτυρα να απαντά πως έτσι είναι, και την Δ. Μανωλάκου να τονίζει: «Αρα ο κύριος Βορίδης αυτό που υπέγραψε, το "συμφωνώ", ήταν η "διαστρέβλωση", η "κατάχρηση", η αιτία της απάτης». Ο μάρτυρας ρωτήθηκε και για το άθλιο χαράτσι που επιβαλλόταν στους βιοπαλαιστές αγρότες από τα ΚΥΔ προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την επιδότηση που δικαιούντο. Συμφώνησε, ισχυριζόμενος πως κάλεσε την ΠΑΣΕΓΕΣ και ζήτησε να μειωθεί, κάτι που έγινε. Οπως επισημάνθηκε από την Δ. Μανωλάκου, όμως, τα επόμενα χρόνια μέσω της «Γαία Επιχειρείν», στην οποία ήταν μέτοχοι και οι συνεταιρισμοί, επέβαλλαν χαράτσια και έβγαζαν αεριτζίδικα λεφτά από το υστέρημα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΝΔ αποφάσισε την παραπομπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά».

Το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση. Οπως τόνισε η Δ. Μανωλάκου, «για την πρόταση για παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, εμείς ασκούμε κριτική για τη στάση του καθενός και τη λέμε καθαρά. Ομως τέτοια ζητήματα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με διοικητικά μέτρα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά, και με αυτήν την έννοια δεν συμφωνούμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων τάισε τους «βιοπαλαιστές» των σκανδάλων (2025-11-27 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε με την εξέταση πρώην αντιπροέδρων του οργανισμού (2025-11-14 00:00:00.0)
Τα παράσιτα είχαν αναπτυχθεί πάνω στην πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων (2025-11-13 00:00:00.0)
Προσπάθεια να βγουν «λάδι» η κυβέρνηση και η ΕΕ για το σκάνδαλο (2025-11-05 00:00:00.0)
Παραμύθια (2025-10-29 00:00:00.0)
Με «πυξίδα» τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΚΑΠ (2020-05-29 00:00:00.0)