14.000 βρέφη κινδυνεύουν με θάνατο από ασιτία
Οι βόμβες και η πείνα κάνουν τη ζωή των Παλαιστινίων κόλαση |
Τα θύματα της σφαγής αυξάνονται καθημερινά. Χτες, 592η μέρα πολέμου στη Γάζα, συνολικά ήταν τουλάχιστον 53.475 οι νεκροί και 121.398 οι τραυματίες. Χαρακτηριστικά, μέσα σε πέντε ώρες χτες το πρωί οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν πάνω από 60 άτομα, μεταξύ τους τουλάχιστον 20 παιδιά και βρέφη.
Ο Τομ Φλέτσερ, βοηθός του γγ του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας χτες στο BBC προειδοποίησε ότι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή το τρέχον 48ωρο 14.000 υποσιτισμένα βρέφη στη Γάζα. Πρότεινε να «πλημμυρίσει» η Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια άνευ όρων, για να σωθούν έστω μερικά από τα βρέφη που λιμοκτονούν.
Η Κλερ Μανερά, συντονίστρια εκτάκτων καταστάσεων της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Γάζα «πρωτόγνωρες», επισημαίνοντας ότι κατακλύζουν τις κλινικές και τα νοσοκομεία «χιλιάδες άνθρωποι υποσιτισμένοι και εκτοπισμένοι (...) Βλέπω γυναίκες και παιδιά που μοιάζουν να μην έχουν φάει εδώ και βδομάδες. Ξέρουμε πως υποφέρουν, γιατί δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν τα βράδια και τα νοσοκομεία γίνονται ολοένα και λιγότερα, καθώς γίνονται στόχος».
Ακόμη και η απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας αντέδρασε έντονα χτες στην υποτιθέμενη «χαλάρωση» του ισραηλινού εμπάργκο στη Γάζα μετά την προχτεσινοβραδινή διέλευση μόλις 9 φορτηγών (από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα αραβικά ΜΜΕ, 2 δεν μετέφεραν καν τρόφιμα αλλά ειδικούς σάκους για φύλαξη πτωμάτων). Μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» η Κάλας εξήγησε ότι αυτή η «βοήθεια» είναι «σταγονίδιο στον ωκεανό των τεράστιων αναγκών που έχει προκαλέσει στον λαό της Γάζας η στέρηση τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης». Ακόμα κι αυτή απαίτησε την ανεμπόδιστη και άνευ όρων διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τονίζοντας ότι αργότερα χτες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητούσε «την πολύ δύσκολη κατάσταση στη Γάζα» και «το τι συμβαίνει εκεί». Τελικά, χτες το βράδυ η Κάλας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα το «Al Jazeera», ότι το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητούσε και μια ολλανδική πρόταση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σύνδεσης Ισραήλ - ΕΕ, καθότι παραβιάζεται το άρθρο 2 της Συνθήκης, που αναφέρεται στην τήρηση και των δύο πλευρών του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Κάλας ανακοίνωσε έτσι ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ. Επιπροσθέτως, το ολλανδικό πρακτορείο ANP, επικαλούμενο τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Κάσπαρ Φέλνταμπ, μετέδωσε ότι η Κάλας αποφάσισε να διατάξει την αναθεώρηση όχι μόνο της ευρωμεσογειακής Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών - μελών τους αφενός και του κράτους του Ισραήλ αφετέρου, αλλά και μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω της απόφασης του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η Κάλας επιβεβαίωσε την απόφαση, τονίζοντας ότι είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί.
Σε συνέντευξή του στο «Associated Press» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο δράμα που ζει ο παλαιστινιακός λαός, ζήτησε να σταματήσει «ο εφιάλτης στη Γάζα» - μια δήλωση άκρως υποκριτική την ώρα που η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους στηρίζει το κράτος - δολοφόνο. Μάλιστα μίλησε για «μεσολάβηση της Ελλάδας». «Θα θέλαμε να συμμετέχουμε ενεργά, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς το θέμα δεν είναι ποιος θα μεσολαβήσει, το θέμα είναι να σταματήσει ο εφιάλτης», είπε υποκριτικά, ζητώντας μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και ταχεία κατάπαυση του πυρός ενώ η κυβέρνησή του συνεχίζει εντατικά τη στρατηγική συνεργασία, στρατιωτική και οικονομική, με τους δολοφόνους, και εδώ και χρόνια δεν αναγνωρίσει διπλωματικά το κράτος της Παλαιστίνης, παρά την απόφαση της Βουλής από το 2015.
Επίσης χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επανήλθε στις αντιδράσεις του για την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, δηλώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι ηγέτες της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και του Καναδά, Μ. Κάρνεϊ, «είναι τρομοκρατημένοι από την κλιμάκωση του πολέμου από το Ισραήλ». Ξαναζήτησε εκεχειρία, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και απαίτησε άμεσα μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Στη συνέχεια χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι καθόρισε την «απάντηση της Βρετανίας» στο Ισραήλ ως εξής: Ανακοίνωσε αναστολή των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ και επιβολή κυρώσεων σε Εβραίους εποίκους της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κι άλλων μέτρων αν δεν αλλάξει η κατάσταση.
Ακολούθως η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, δήλωσε ότι η Στοκχόλμη θα καταβάλει προσπάθειες εντός ΕΕ για την άσκηση κυρώσεων σε βάρος «συγκεκριμένων Ισραηλινών υπουργών», λόγω της συμπεριφοράς και της στάσης που τηρούν έναντι των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Εντονα αντέδρασε χτες και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τόνισε ότι η εντατικοποίηση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας θέτει σε κίνδυνο «κάθε πιθανότητα ειρήνης» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στο φόντο αυτών των αντιδράσεων, εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι ο Οργανισμός έχει λάβει την άδεια του Ισραήλ για τη διέλευση (μέσα στο περασμένο 24ωρο) περίπου 100 φορτηγών με βοήθεια. Αργότερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι πέρασαν στη Γάζα 93 φορτηγά (οι πραγματικές ανάγκες είναι για πάνω από 900 φορτηγά τη μέρα).
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο καταθέτοντας στη Γερουσία χτες το βράδυ διέψευσε ότι οι ΗΠΑ είχαν συζητήσει την απέλαση Παλαιστινίων της Γάζας στη Λιβύη. Ωστόσο επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ρώτησαν άλλες χώρες στην περιοχή αν θα ήταν ανοιχτές στο ενδεχόμενο να υποδεχτούν κατοίκους της Γάζας που «θέλουν να φύγουν εθελοντικά».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κυνικά χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Παλαιστινίων «αμυντικό πόλεμο για την επιβίωση του Ισραήλ», ενώ κατηγορεί Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Καναδά ότι προσφέρουν «ένα τεράστιο βραβείο για τη γενοκτονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη, προσκαλώντας περισσότερες τέτοιες ωμότητες». Καλεί δε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ...συμμορφωθούν με το «όραμα του Προέδρου Τραμπ», επαναλαμβάνοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα «μπορεί να τελειώσει αύριο, αν οι υπόλοιποι όμηροι αφεθούν ελεύθεροι, αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα, αν εξοριστούν οι φονιάδες ηγέτες της και αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα». Επίσης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, βαφτίζει τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Γάζα «πόλεμο πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα».
Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι ο 22χρονος Ισραηλινός στρατιώτης που σκοτώθηκε τη Δευτέρα στη βόρεια Γάζα δεν εξοντώθηκε από εχθρικά αλλά από φίλια πυρά, σύμφωνα με πόρισμα έρευνας που διενήργησε ο ισραηλινός στρατός.
Επιπλέον σάλο προκαλούν από χτες το πρωί οι δηλώσεις του υποστράτηγου ε.α. και αναπληρωτή επιτελάρχη του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Γιαΐρ Γκολάν, ο οποίος σήμερα ηγείται του κόμματος «Δημοκράτες» (προήλθε από τη συγχώνευση του Εργατικού Κόμματος και του «Meretz»), σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στη Γάζα με εντολή Νετανιάχου. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ΚΑΝ ο Γκολάν είπε ότι «το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά από χόμπι στη Γάζα» και ότι κινδυνεύει να γίνει «κράτος - παρίας», όπως παλιότερα η Νότια Αφρική, «αν δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται ως μια σώφρονα χώρα. Μια σώφρονα χώρα δεν μάχεται κατά πολιτών, δεν σκοτώνει βρέφη από χόμπι, δεν αναλαμβάνει τον σκοπό απέλασης πληθυσμών». Παράλληλα βέβαια προσπάθησε να «ξεπλύνει» τον ισραηλινό στρατό, λέγοντας πως είναι «ηθικός», επιρρίπτοντας την ευθύνη στους «διεφθαρμένους υπουργούς της κυβέρνησης απατεώνων», για να καταλήξει ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και οι όμηροι να επιστρέψουν».
Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών και πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ υπερασπίστηκε τον Γκολάν, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσε τα πυρά κυβερνητικών αξιωματούχων: Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίν Λεβίν ζήτησε από τον στρατό να υποβιβάσει τον Γκολάν.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει σταθερά τις παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Νοέμβρη στον νότιο Λίβανο, βομβαρδίζοντας περιοχές της χώρας, με διάφορα προσχήματα.
Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 9 άνθρωποι από drone «του ισραηλινού εχθρού, με στόχο μια μοτοσικλέτα» στην περιοχή της Τύρου. 3 από τους τραυματίες δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, ενώ από τους 9 τραυματίες οι 2 είναι παιδιά.
Αργότερα χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι έγινε επίθεση στην περιοχή Μανσούρι, κοντά στην Τύρο, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε διοικητής της Χεζμπολάχ.