Από την παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία |
Μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της μεγαλειώδους κινητοποίησης για την ενίσχυση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του μεγάλου παγκρήτιου συλλαλητηρίου για την Υγεία στο Ηράκλειο, ενώ ακολούθησαν μεγάλες παλλαϊκές κινητοποιήσεις στους άλλους νομούς. Αυτές τις μέρες μάλιστα είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία του παν-λασιθιώτικου συλλαλητηρίου στις 28 Μάρτη, στις 12 μ. στο Σεληνάρι.
Με κλινικές να κλείνουν, άλλες να μην μπορούν να εφημερεύσουν και τις παραιτήσεις γιατρών να είναι καθημερινό φαινόμενο, γίνεται φανερό ότι η προκήρυξη των 58 θέσεων γιατρών σε όλη την Κρήτη, εκ των οποίων 16 για το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των ελλείψεων και των κενών οργανικών θέσεων.
Στο φόντο αυτό, χαρακτηριστική είναι η κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, καθώς η υποστελέχωση χτυπάει «κόκκινο» και αδυνατούν να καλύψουν πλέον τις εφημερίες, ενώ μειώνονται και οι χειρουργικές αίθουσες.
Τελευταίο «χτύπημα» η παραίτηση δύο ακόμα εργαζομένων, αυτήν τη φορά ακτινολόγων στο Νοσοκομείο στις 27 Φλεβάρη. Και όπως αναδεικνύει η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών στο νοσοκομείο, «οι εναπομείναντες, 5 συνάδελφοι αδυνατούν να καλύψουν με επάρκεια τις εφημερίες σε ένα από τα πλέον νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, αναγκαίο σε όλες τις ειδικότητες».
Την ίδια στιγμή, στα όρια των ψυχικών και σωματικών αντοχών είναι οι αναισθησιολόγοι, όπου έχει προκύψει μια ακόμα παραίτηση ως αποτέλεσμα του υπερβολικού αριθμού εφημεριών.
«Στην παρούσα φάση, και για την 1η εβδομάδα του Μάρτη έχει εξασφαλιστεί η "ενίσχυση" του πρωινού ωραρίου μόνο από 3-4 αναισθησιολόγους εκτός νοσοκομείου, που σημαίνει ότι αυτό που έχει εξασφαλιστεί είναι στην ουσία η λειτουργία για 3 μόνο αίθουσες χειρουργείου», σημειώνει η Επιτροπή, αναδεικνύοντας ότι οι ανακοινώσεις του υπουργείου για τα «απογευματινά χειρουργεία» προκαλούν το κοινό αίσθημα.
Με βάση τα παραπάνω άλλωστε, η Συνέλευση των γιατρών του Βενιζέλειου συμφώνησε ότι «το νοσοκομείο δεν μπορεί να αναλάβει με ασφάλεια 15 μέρες γενικής εφημερίας λόγω της υποστελέχωσης βασικών Τμημάτων μεταξύ των οποίων τα κρίσιμα τμήματα του Ακτινολογικού και του Αναισθησιολογικού».
Στο δε Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), μετά και την παραίτηση του ενός εκ των δύο εναπομεινάντων παιδοψυχιάτρων στην Παιδοψυχιατρική κλινική πριν μερικές μέρες, η κλινική οδηγείται σε λουκέτο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας ακόμα γιατρός σε κρίσιμη κλινική κυρίως για παιδιά δήλωσε ήδη την παραίτησή του, ενώ παραίτηση, που λήγει 31 Μαρτίου, φαίνεται ότι έχουν υποβάλει ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και εντατικολόγος, καθώς και ένας παιδοχειρουργός. Ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση του νοσοκομείου εκβιάζει τους νοσηλευτές να δηλώσουν το ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία.
«Με περίσσεια σπουδή η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά (μέχρι σήμερα Παρασκευή) από τους εργαζόμενους νοσηλευτές να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία», μας λέει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
Και τονίζει ότι «ως εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την Υγεία ως εμπόρευμα. Με τους νοσηλευτές του χειρουργείου και του αναισθησιολογικού να αρνούνται να πάρουν μέρος στο αίσχος των ιδιωτικών χειρουργείων, οι μαχόμενοι υγειονομικοί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό που μας δίνει το κράτος κι όχι οι τσέπες του λαού μας».