ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κρίσιμη η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Οργάνωσης μέσα σε σύνθετες συνθήκες
Τετάρτη 18 Γενάρη 2023

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ, στις 15 Γενάρη, με τη Συνδιάσκεψή της και την εκλογή αντιπροσώπων για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής του Κόμματος και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε το νέο Συμβούλιο Περιοχής και τη νέα ΕΟΕ. Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής επανεξελέγη η Αρτεμις Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Συνδιάσκεψη αναδείχθηκε η πείρα από την προσπάθεια της Οργάνωσης να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για την προβολή και ανάδειξη πλευρών από τις Θέσεις του ΚΣ, που αποτυπώθηκε και στον δείκτη της στρατολογίας, ιδιαίτερα στα πανεπιστημιακά Τμήματα της περιοχής. Τονίστηκε ότι αυτό το μαζικό άνοιγμα είναι που πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχιστεί και να δυναμώσει με οδηγό την πρόσφατη Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ μπροστά στις νέες εξελίξεις και τις επικείμενες εκλογές, για την ενίσχυση του Κόμματος.

Ως ένας βασικός παράγοντας που θα συνεχίσει να επιδρά καθοριστικά στις εξελίξεις στην περιοχή αναδείχθηκαν η ισχυροποίηση της οικονομικής και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την αξιοποίηση στρατηγικών υποδομών, όπως τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Σημειώθηκαν επίσης το ιδιαίτερο αποτύπωμα που αφήνει στην περιοχή η όξυνση του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, η ειδικά επεξεργασμένη παρέμβαση αστικών επιτελείων που επιχειρούν να στρατεύσουν τους εργαζόμενους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας, στα σχέδιά τους, η όξυνση του Προσφυγικού και καταγράφηκε μια σημαντική πείρα από την παρέμβαση της ΟΠ ώστε να επιδρά σε συνειδήσεις, να βελτιώνει τον συσχετισμό δυνάμεων, να κερδίζει νεανικές συνειδήσεις με τις κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Στη Συνδιάσκεψη συζητήθηκαν ακόμα η πλούσια πείρα της ΟΠ από την παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, για την ενίσχυση των Συλλόγων, για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της περιοχής, την πολύμορφη δραστηριότητα με επίκεντρο το σύνολο της ζωής των φοιτητών, η πλούσια πείρα από τη δράση της κατά την περίοδο των φοιτητικών εκλογών, με την ανάδειξη του ψηφοδελτίου που στηρίζει η ΚΝΕ σε 1η δύναμη σε 10 συλλόγους της περιοχής.

Μέσα από τις τοποθετήσεις ήρθε πλούσια πείρα από την προσπάθεια προβολής της ρεαλιστικότητας και επικαιρότητας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, παίρνοντας υπόψη τους παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της συνείδησης της νέας γενιάς, το γεγονός ότι η αστική τάξη παρεμβαίνει ιδεολογικά μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων στα διάφορα πανεπιστημιακά Τμήματα, την οξυμένη διαπάλη που διεξάγεται εκεί με επίκεντρο πολλές φορές τον αντικομμουνισμό, τη δράση και παρέμβαση άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Με αισιοδοξία και μαχητική διάθεση εκφράστηκε συμφωνία γύρω από τους στόχους οικοδόμησης και το σχέδιο δράσης που τέθηκε από τη Συνδιάσκεψη ώστε όλη η Οργάνωση να ανέβει ένα μπόι ψηλότερα στη μάχη για το κέρδισμα περισσότερων νέων στην υπόθεση του σοσιαλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση με τη στρατηγική της αστικής τάξης και την πολιτική της «πράσινης μετάβασης»(2023-03-29 00:00:00.0)
Με πείσμα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε «για να κάνουμε τα σκοτάδια φως»(2023-01-25 00:00:00.0)
Αρχίζει την Παρασκευή το 9ο Συνέδριο(2006-05-09 00:00:00.0)
Ικανοί να κερδίζουμε νέους με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ(2006-05-03 00:00:00.0)
Με οδηγό τη θεωρία μας(2006-04-19 00:00:00.0)
Με αυτοπεποίθηση για νέα βήματα εμπρός(1999-03-03 00:00:00.0)