Συνεχίζουμε σήμερα το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στα καμένα
Επιβεβαιώνουν ότι ο πύρινος εφιάλτης και τα τραγικά αποτελέσματα που βιώνουν κάθε φορά, είναι το «κακό ριζικό», το «φυσικό φαινόμενο» της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και ενός κράτους που στηρίζει και περιφρουρεί την εμπορευματοποίηση της γης, την επιχειρηματική δράση σε βάρος του περιβάλλοντος.
Που δεν «θυσιάζει» ούτε δεκάρα για την αναγκαία πρόληψη και αντιπυρική θωράκιση και προστασία, για να μη στερήσει χρήμα και διευκολύνσεις από το κεφάλαιο.
Μια γεύση για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει η αντιλαϊκή πολιτική στο Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλανδρίτσας (καλύπτει όλο τον δήμο Ερυμάνθου και τις γύρω περιοχές), ο οποίος μαζί με άλλους 5 άνδρες και ένα μεγάλο όχημα ήταν σε επιφυλακή στην Πτέρη Ερυμάνθου την ώρα που το κλιμάκιο του Κόμματος έκανε περιοδεία.
Αναφέρθηκε στο πώς αναγκάστηκαν να «σπάσουν» οι δυνάμεις που δρούσαν αρχικά στον Ερύμανθο (30 οχήματα, όμως στη συνέχεια 10 από αυτά αποχώρησαν) εξαιτίας των ταυτόχρονων μετώπων που εκδηλώνονταν συνέχεια όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Αιγιάλεια και στο Ν. Σούλι κ.α.
«Αυτήν τη στιγμή - σημείωσε - η Πυροσβεστική της Χαλανδρίτσας έχει 28 άνδρες και 5 οχήματα. Είναι καινούργια αλλά δεν επαρκούν. Θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον πυροσβέστες μόνιμοι και τουλάχιστον άλλα 4 οχήματα» για να μπορέσει η Υπηρεσία να ανταποκριθεί στοιχειωδώς δρώντας άμεσα στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς. Σημείωσε ακόμα ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων πυροσβεστών στην υπηρεσία είναι μεγάλος, από 40 έτη και πάνω. Αποχωρούν συνταξιούχοι και δεν υπάρχει αντικατάσταση και τώρα με την κλιματική αλλαγή, όπως λένε, το αντικείμενο μεγαλώνει». «Δεν μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε».
Eurokinissi |
«Τίποτα δεν τελείωσε, πολλά χωριά είναι κυριολεκτικά κυκλωμένα στο δάσος» και «πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική τους θωράκιση», ανέφερε ο Παναγιώτης Σκιαδάς, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Ερυμάνθου.
Ανέδειξε τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής Xαλανδρίτσας, σε προσωπικό και μέσα, αλλά και το πρόβλημα της στέγασής της. Επισήμανε την ανάγκη για την άμεση ενίσχυση των αγροτοκτηνοτρόφων και την πλήρη κάλυψη των καταστροφών τους και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας που μέχρι πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς διατείνονταν ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα.
Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει και στο χωριό Ζήρια της Αιγιάλειας, που την περασμένη Δευτέρα επισκέφτηκε ξανά το κλιμάκιο του Κόμματος. Τα όσα ανέφερε ο κάτοικος Νίκος Σπύρου είναι αποκαλυπτικά. Oταν ξέσπασε την Παρασκευή η πυρκαγιά στην περιοχή, δεύτερη φορά μέσα σε 4 μέρες, η επέμβαση των εναέριων μέσων έγινε μετά από 45 - 50 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα οι φλόγες μπήκαν στο χωριό «καίγοντας ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους. Λίγο μετά κόπηκε το νερό άρδευσης και ύδρευσης, γιατί όταν κόβεται το ρεύμα, κόβεται και το νερό. Είναι έγκλημα να μην έχουν προβλέψει μία γεννήτρια για να συνεχίζεται η λειτουργία των αντλιών και μετά τη διακοπή ρεύματος. Οσοι κάτοικοι έμειναν στο χωριό μετά την εντολή για εγκατάλειψή του, έδιναν τη μάχη χτυπώντας τις φλόγες με κλαριά. Το αποτέλεσμα γνωστό. Καμένα σπίτια, αυτοκίνητα, αλλά και αποθήκες όπου φυλάσσονταν ζωοτροφές, μιας και πρόκειται για αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, αμπέλια, ελιές, σταφίδες, δηλαδή το βασικό εισόδημα για μια σειρά κατοίκων της περιοχής. Πουθενά αντιπυρικές ζώνες. Από τους 15 κρουνούς λειτουργούσε μόνο ο ένας», και αυτός, όπως ανέφερε άλλος κάτοικος της περιοχής, βρισκόταν περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο της πυρκαγιάς.
Eurokinissi |
Στη Ζήρια |
Ο Γιάννης Μποδιότης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», σημείωσε ότι ο Σύλλογος οργανώνει σύσκεψη «για να μεταφερθεί από τους αγρότες και κτηνοτρόφους το μέγεθος της ζημιάς για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας ως αγροτικό κίνημα».
Εξίσου αποκαλυπτικά ήταν και τα όσα ανέφερε η Αγγελική Κουρή, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αιγιάλειας, η οποία σημείωσε ότι μόλις στις 31 Ιούλη, πριν από δύο μέρες, πάρθηκε απόφαση στον δήμο για κοπή ξερών χόρτων. Η ίδια όχι μόνο επιβεβαίωσε το γεγονός με τις αντλίες νερού, αλλά κατήγγειλε ότι ο δήμος εκτίναξε και την τιμή του νερού, η αύξηση του οποίου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και 500%.
Αντίστοιχα στο Νέο Σούλι της Πάτρας οι κάτοικοι λένε ότι την τελευταία στιγμή «γλιτώσαμε να μη γίνουμε ένα νέο Μάτι». Οπως ανέφερε ο Γιώργος Σπυρόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας, 2 παρά, το μεσημέρι, ξέσπασε η πυρκαγιά, στις 3 ήρθαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής και 3 ώρες μετά τα εναέρια μέσα «και αν δεν γινόταν παρέμβαση από τον δήμαρχο και τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο στον Χαρδαλιά θα έφευγαν για Ερύμανθο».
Ολες αυτές τις ώρες «η μάχη δόθηκε από τους κατοίκους και τις δυνάμεις του δήμου και εθελοντές εργαζόμενους από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Η φωτιά έκαψε σπίτια, πέρασε περιμετρικά από το στρατόπεδο της ΜΟΜΑΣ που έχει μέσα και εύφλεκτα υλικά και στα διυλιστήρια της ΔΕΥΑΠ. Λίγο έλειψε να γίνουμε ένα νέο Μάτι».
Οσον αφορά τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, ανέφερε ότι έχει καθορίσει ομάδες πυρασφάλειας, περιπολίες τη νύχτα στις δασικές περιοχές αλλά και ομάδες κρούσης απέναντι στην πυρκαγιά. Οπως τόνισε, με αυτήν τη δράση αναδεικνύουμε τι σημαίνει τα συνδικάτα να έχουν ταξική κατεύθυνση, τη δύναμη της οργανωμένης πάλης, την ανάγκη της ταξικής αλληλεγγύης και διεκδίκησης.