Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2010
Στα σκαριά το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την οικονομία, αλλά και το ζήτημα των λεγόμενων δημόσιων ελλειμμάτων η κυβέρνηση Καραμανλή ακολουθεί κατά γράμμα τις συμφωνίες που έχει κάνει με την ΕΕ για την προώθηση του «νέου κύκλου» των αντιδραστικών - αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, την οποίες μάλιστα παρουσιάζει και ως μέτρα που θα έπρεπε να έχουν παρθεί εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων που εντάσσονται στο πνεύμα και υλοποιούν κατευθύνσεις της στρατηγικής της Λισαβόνας, ενώ κάθε τους πτυχή συνδέεται με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης του συστήματος. Κάτι το οποίο, όπως είναι φυσικό, επιχειρείται να εξασφαλιστεί μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό του κλίματος μέσα στο οποίο κινούνται οι δυνάμεις που στηρίζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, είναι και το γεγονός ότι πέρα από την ομοφωνία που - έτσι κι αλλιώς - υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση της ΝΔ, παρόμοιοι, σε πολλές περιπτώσεις πανομοιότυποι, είναι και οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ανάμεσα στα σενάρια μέτρων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ είναι:

  • Η παράταση ουσιαστικά του παγώματος των μισθών και των συντάξεων και για τον επόμενο χρόνο.
  • Η συνέχιση της πολιτικής παροχής ζεστού χρήματος στους μεγαλοεργοδότες να προσλαμβάνουν νέους με μικρή ή και απολύτως καμιά ασφαλιστική υποχρέωση.
  • Η εφαρμογή νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο τους μικρότερους μισθούς και την κατάργηση των επιδομάτων.
  • Παρά τους περί του αντιθέτου κυβερνητικούς ισχυρισμούς, στα σκαριά είναι και η νέα αύξηση σε μια σειρά Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, που είναι και η πάγια τακτική των κυβερνήσεων στην κατεύθυνση αναπλήρωσης των φοροελαφρύνσεων και άλλων διευκολύνσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Προχωρούν ακόμη σε νέα αύξηση πάνω στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Στα σκαριά είναι και η «αναπροσαρμογή» του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), προκειμένου να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη μικρή ακίνητη περιουσία.
  • Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ξαναζεσταίνουν τις μεθοδεύσεις τους για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα στα 10.500 ευρώ).
  • Στη λαιμητόμο μπαίνουν τα ισχύοντα αφορολόγητα ποσά για κληρονομιές, δωρεές κ.ά.
  • Στους σχεδιασμούς τους είναι ακόμη η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών και για συγκεκριμένες πηγές του εισοδήματός τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκός ορυμαγδός με φόρους και χαράτσια(2012-12-01 00:00:00.0)
Σφοδρή επίθεση σε μισθωτούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους(2012-10-21 00:00:00.0)
Σχέδιο μαζικής λαϊκής χρεοκοπίας(2012-09-09 00:00:00.0)
Κομμάτι της νέας δανειακής σύμβασης(2011-11-05 00:00:00.0)
Στα σκαριά η κατάργηση του ΦΜΑΠ(2005-09-15 00:00:00.0)
Ο ΣΕΒ τα θέλει όλα «εδώ και τώρα»(2004-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ