Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μέρος του ... παιχνιδιού των αγωγών

ΜΟΣΧΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τα «παιχνίδια» της Ρωσίας με την Τουρκία που αφορούν και στο Κυπριακό αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με το Κυπριακό κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου Μόσχα και Αγκυρα υπέγραψαν κρίσιμες ενεργειακές συμφωνίες, που δίνουν στη Ρωσία την έξοδο που επιθυμούσε στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, κατά την κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε αναφορικά με το Κυπριακό, σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης (www.government.ru): «Γνωρίζετε βέβαια τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το κυπριακό πρόβλημα, το πρόβλημα της κυπριακής διευθέτησης. Τασσόμαστε υπέρ της δίκαιης επίλυσης του ζητήματος, τόσο του τουρκικού, όσο και του ελληνικού τμήματος του νησιού. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τα σχέδια του ΟΗΕ, υποστηρίζουμε επίσης και το σχέδιο Ανάν».

Παράλληλα, έσπευσε να δηλώσει ότι η Ρωσία θα επιδιώξει «και στο μέλλον την οικοδόμηση των σχέσεων και με τις δύο πλευρές, τα δύο τμήματα της Κύπρου. Θα αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με το τουρκικό τμήμα. Το έχουμε πει επανειλημμένα και το θεωρούμε σωστό βήμα, που λειτουργεί προς όφελος της διευθέτησης». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Βλ. Πούτιν μιλώντας για την Κυπριακή Δημοκρατία, έδειξε τις προθέσεις του εξ αρχής κάνοντας λόγο για «δύο χώρες», που στη συνέχεια διόρθωσε σε «δύο τμήματα».

Την κατάσταση επιχείρησε να διασκεδάσει ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Βιάτσεσλαβ Σούμσκι, επαναβεβαιώνοντας ότι τα όσα έχουν υπογράψει οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας σχετικά με το Κυπριακό δεν έχουν αλλάξει, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Βλ. Πούτιν είπε ότι ο ίδιος προτιμά να μην τις σχολιάσει «επειδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό που λέγεται από τον πολιτικό βγαίνει εκτός πλαισίου», κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο διαστρεβλώσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ