Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ»
Προκλητική απόφαση του δικαστηρίου

Καταδίκασε σε ποινές από 15 - 36 μήνες τους οκτώ αστυνομικούς για τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη

Με μια απόφαση - πρόκληση για το λαό και τη νεολαία, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης «χάιδεψε» τους οκτώ αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση ξυλοδαρμού του Κύπριου Αυγουστίνου Δημητρίου , τη γνωστή ως «υπόθεση ζαρντινιέρας».

Στους τέσσερις «φυσικούς αυτουργούς» Απόστολο Αποστολίδη, Πασχάλη Σταθαρίδη, Αντώνη Βούλγαρη και Θεοφάνη Παπανικολάου επιβλήθηκαν εφέσιμες ποινές φυλάκισης 30 μηνών στον καθένα με την κατηγορία της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης». Στον Απ. Αποστολίδη επιβλήθηκαν 6 μήνες φυλάκιση επιπλέον για «έργω εξύβριση».

Στους άλλους τέσσερις «απλούς αυτουργούς» Νικόλαο Παππά, Νικόλαο Παπαδόπουλο, Αλέξανδρο Πατακό και Θεόδωρο Τασούδη, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 15 μηνών με την κατηγορία της «συνέργειας» για ψυχική συνδρομή, με αναστολή και εξαγοράσιμη με 5 ευρώ την ημέρα. Η κατηγορία για τον τότε διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Ν. Παππά ήταν του «απλού συνεργού» για ψυχική συνδρομή «με παράλειψη» (σ.σ. με την παρουσία του και μόνο).

Και οι οκτώ άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου δήλωσε δικαιωμένος για την καταδίκη των αστυνομικών, «αν και θα ήθελε να δει κάποιον από αυτούς στη φυλακή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι άνθρωποι δεν ήρθαν να δώσουν ένα δύο χτυπήματα, συνέχισαν να με χτυπάνε συνεχώς, ακόμα και που μου έβαλαν τις χειροπέδες με σήκωναν από τα μαλλιά πάνω και μου έδιναν τις μπουνιές. Αυτούς τους ανθρώπους τους βλέπω συνεχώς στον ύπνο μου, δεν μπορώ να κοιμηθώ, είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση ψυχολογικά». Ο πατέρας του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του 15χρονου και πρόσθεσε: «Αυτό το παιδάκι το σκοτώσανε σωματικά, το παιδί μας ψυχικά».

Η ΚΝΕ

Την ανάγκη «να καταδικαστεί η πολιτική που οδηγεί στην κρατική καταστολή», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε σχόλιό του σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου που ουσιαστικά αθωώνει τους αστυνομικούς για τη γνωστή περίπτωση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ακολουθούν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, πρόκληση για το λαό και τη νεολαία.

Επιβεβαιώνει ότι μόνο το μαζικό και οργανωμένο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο να μην κρυφτούν και να μην πέσουν στα "μαλακά" οι ένοχοι, στο να καταδικαστούν πολιτικά όσοι όλα αυτά τα χρόνια προετοιμάζουν το επόμενο αντίστοιχο περιστατικό κρατικής βίας και καταστολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ