ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σαλπάρει από το πρώτο λιμάνι της χώρας

Σήμερα η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο Φεστιβάλ του Πειραιά

Από τη χτεσινή συζήτηση στο Φεστιβάλ του Πειραιά
Από τη χτεσινή συζήτηση στο Φεστιβάλ του Πειραιά
Από το λιμάνι του Πειραιά σαλπάρει το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα. Στα πανιά του με μεγάλα φωτεινά γράμματα αναγράφεται το φετινό του σύνθημα: «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Χτες ήταν η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο πρώτο λιμάνι της χώρας, οι οποίες κορυφώνονται σήμερα με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Ο γνώριμος πια χώρος του πάρκου Δηλαβέρη για τρίτη συνεχή χρονιά ήταν ο τόπος που χτυπούσε η καρδιά της νεολαίας και της εργατικής τάξης του Πειραιά.

Από νωρίς το απόγευμα ως αργά το βράδυ, πλήθος από νεολαίους εργαζόμενους, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές είχε κατακλύσει το χώρο του Φεστιβάλ, ενώνοντας το αγωνιστικό του «παρών» με τους εργάτες της στεριάς και της θάλασσας που κατέφθασαν με τις οικογένειές τους από τις γειτονιές του Πειραιά. Αυτό το μαζικό «παρών» είναι και η απόδειξη πόσο βαθιές ρίζες έχει το ΚΚΕ και η νεολαία του σε αυτή την εργατούπολη, οι οποίες δυναμώνουν συνεχώς μέσα από τους ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται.

Ολος ο χώρος πίσω από το τουβλάδικο έχει γίνει βήμα ερασιτεχνικής δημιουργίας. Τα πλούσια θεματικά ταμπλό, όλη η διαμόρφωση του χώρου αναδείχνουν τη σκληρή δουλειά που κατέβαλαν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες του Πειραιά. Οι λεζάντες των ταμπλό και το φωτογραφικό υλικό φέρνουν στο προσκήνιο αυτήν ακριβώς την ανωτερότητα του σοσιαλισμού απέναντι στο βάρβαρο, απάνθρωπο, εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Από τη μια πλευρά κυριαρχούν οι εικόνες από τη φτώχεια και εξαθλίωση, την ανεργία, τις οικονομικές κρίσεις, τα εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς, τα αδιέξοδα της νεολαίας, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ξεριζώνουν ανθρώπους από τις εστίες τους...

Από την άλλη πλευρά κυριαρχεί το φως, η ελπίδα, το μήνυμα για τον κόσμο που θέλει και διεκδικεί η προοδευτική νεολαία, διαμηνύοντας με το τεράστιο ταμπλό ότι: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός». Εκεί παίρνουν και τη θέση τους ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα που κατόρθωσε η Σοβιετική Ενωση. Αναδεικνύεται μέσα από τα καλογραμμένα κείμενα η απάντηση που προβάλλουν οι κομμουνιστές απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πλούσια συζήτηση για το σοσιαλισμό την οποία άνοιξε με την ομιλία του ο Φάνης Παρρής, από την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανέφερε πώς ο σοσιαλισμός έλυσε στην ΕΣΣΔ σοβαρά λαϊκά προβλήματα και τόνισε το επίτευγμα ότι για πρώτη φορά εκεί εξαλείφθηκε ιστορικά η ανεργία.

Ακολούθησε συναυλία με τον Διονύση Τσακνή και η πρώτη μέρα έκλεισε με το λαϊκό γλέντι με τη μουσική του Δημήτρη Κοντογιάννη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται και σήμερα με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στις 9 το βράδυ. Ακόμα, σήμερα προγραμματίζονται οι εξής συναυλίες: 7.30 μ.μ. «Πιτς φυτίλι», 7.55 μ.μ. Νεανικό Συγκρότημα, 8.20 μ.μ. «revolt», 10 μ.μ. Πάνος Κατσιμίχας - Μάνος Ξυδούς, 12 τα μεσάνυχτα Σούλα Βαζούρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δίδαγμα για τους αγώνες του σήμερα η εποποιία του ΔΣΕ

Μεγάλη προφεστιβαλική εκδήλωση των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ χτες το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους

Πιο ώριμοι να καταλάβουν την ιστορία του ΚΚΕ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, είναι οι εκατοντάδες νεολαίοι που χτες βράδυ παρακολούθησαν την προφεστιβαλική εκδήλωση των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και ετοιμάζονται να ανέβουν στο Νεστόριο για το 18ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της Οργάνωσης το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Γράμμος: στα Βήματα του ΔΣΕ» από τον Χρήστο Κόφφα, στέλεχος του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στον ηρωϊκό αγώνα των χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού που δόθηκε στα υψώματα του Γράμμου. Εκεί που ο ΔΣΕ «μάτωσε για πάνω από 3 χρόνια πολεμώντας ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υποτακτικούς του. Στον τόπο τον γεμάτο χαλάσματα και τους μαύρους ίσκιους. Τη σελίδα που γράφηκε κάτω από το χώμα, το τραγούδι της λυγερής του Αδη», όπως είπε.

Συνδέοντας διαλεκτικά την ιστορία με το παρόν, ο Χ. Κόφφας σημείωσε πως «ο εχθρός, πολυεθνικό κεφάλαιο, ιμπεριαλισμός είναι εδώ, απέναντί μας και οχυρώνεται, εξοπλίζεται. Αλλά και η αντίσταση, η αντεπίθεση είναι εδώ, παρούσα και καθημερινά γιγαντώνεται, αντιδρά και αντεπιτίθεται».

«Διδασκόμαστε από τους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας, γνωρίζουμε την πραγματική ιστορία του τόπου μας, του λαϊκού - επαναστατικού κινήματος. Λέμε όχι στη μοιρολατρία και την υποταγή. Διαλέγουμε το δρόμο της ανυπακοής και της αντεπίθεσης. Το μέλλον μας ανήκει, το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός», σημείωσε νωρίτερα στην ομιλία του ο Αλέξης Γουσόπουλος, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ.


Κύριο ζήτημα ο αναπροσανατολισμός της έρευνας

Συζήτηση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την έρευνα διοργάνωσε χτες η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Μια ιδιαίτερα επίκαιρη και ουσιαστική συζήτηση για την έρευνα διοργάνωσε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους στην έρευνα, που ξετυλίγεται μέσα και από περιοδείες σε πολλά ερευνητικά κέντρα.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε πως «η προσπάθεια για ουσιαστικότερη συνεισφορά της έρευνας στις νέες συνθήκες του αδυσώπητου ανταγωνισμού των μονοπωλίων είναι συνεχής τα τελευταία είκοσι χρόνια» και σημείωσε ότι το σημερινό σχέδιο της κυβέρνησης με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Ινστιτούτων, «υπακούει στον αποδοτικότερο για το κεφάλαιο συντονισμό της ερευνητικής διαδικασίας, με στόχο να προκύψουν πιο "ευέλικτες" και ανταγωνιστικές δομές, οι οποίες θα προσδέσουν πιο αποφασιστικά τα ερευνητικά κέντρα στο άρμα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα εξαναγκάσουν τους ερευνητές να λειτουργούν ως εργολάβοι - επιχειρηματίες αναζητώντας πόρους βιωσιμότητας από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η κατάσταση αυτή έχει άμεση επίπτωση στον κοινωνικό χαρακτήρα της έρευνας, αφού την υποβαθμίζει σε έρευνα κατά παραγγελία, συναρτά τους προσανατολισμούς της από αγοραία κριτήρια και την εμπορευματική χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων». Ακόμα, τόνισε ότι «το μοντέλο που διαγράφεται για τα ερευνητικά κέντρα και Ινστιτούτα είναι αυτό μιας διοικητικής μονάδας με λίγους μόνιμους επικεφαλής μάνατζερ και κυνηγούς προγραμμάτων που θα επιβλέπουν μια μάζα ελαστικά απασχολούμενων ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών».

«Το ΚΚΕ τονίζει ότι το κύριο ζήτημα είναι ο αναπροσανατολισμός της έρευνας στη χώρα μας, ώστε σχεδιασμένα να υπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και την εξέλιξη της επιστήμης, αντί για την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των λίγων», υπογράμμισε η Κ. Παπαϊωάννου.

Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν ήταν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην προωθούμενη ολοσχερή ιδιωτικοποίηση της έρευνας. Ακόμα, σημειώθηκε ότι η έρευνα και η παραγωγή νέας γνώσης δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, ενώ συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα και οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στη δουλειά τους και ζητήματα εργασιακών σχέσεων.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ διοργανώνονται αυτή την περίοδο σε πολλές ακόμα πόλεις και περιοχές. Αυτές τις μέρες προγραμματίζονται:

  • Σήμερα Σάββατο, στην πλατεία Μεταλλωρύχων στο Λαύριο, από την Τομεακή Οργάνωση Λαυρεωτικής. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του ΝΣ Αττικής της ΚΝΕ.
  • Σήμερα Σάββατο, στην πλατεία Ελευθερίας στην Παλλήνη, από την Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων. Θα μιλήσει, στις 8.30 μ.μ., ο Τάκας Πόλυς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Αύριο Κυριακή, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Εργατική τάξη και οικονομική κρίση - Διδασκόμαστε από τους αγώνες του παρελθόντος, με ανυπότακτη στάση ζωής φτιάχνουμε το μέλλον».
  • Τρίτη 7 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, με θέμα «Το δικαίωμα στις διακοπές». Θα μιλήσει η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.
  • Τρίτη 7 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην Απλωταριά Χίου, με θέμα «Η εργαζόμενη νεολαία στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και η πρόταση των νέων κομμουνιστών, για τη διέξοδο».
Μαθητικά Φεστιβάλ
  • Τη Δευτέρα 6 Ιούλη, γίνεται μαθητικό φεστιβάλ στην Κατερίνη, στις 8 μ.μ., στον κεντρικό πεζόδρομο.
  • Την Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Ιούλη, πραγματοποιείται το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ