ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξιδεύοντας» με τη Γαλάτεια...

Στη ζωή και το έργο της Γαλάτειας (Αλεξίου) Καζαντζάκη αφιερώνεται η παράσταση με τίτλο «ΤΗ ΓΑΛΑΤΕΙΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ... ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΠΕΘΥΜΩΝ», που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας, σήμερα (7.30μ.μ.), στην αίθουσα του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), με ελεύθερη είσοδο. Ενα «ταξίδι» στον 20ό αιώνα με σταθμούς τη ζωή και το έργο της Γ. Καζαντζάκη, μιας εξαιρετικά σημαντικής γυναικείας πένας του μεσοπολέμου, πλαισιωμένο με νότες και λόγια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης το πορτρέτο της Γ. Καζαντζάκη σκιαγραφείται μέσα από θεατροποιημένη αφήγηση του βίου και του έργου της, πάνω σε ασπρόμαυρη φωτογραφία από το αρχείο της και άλλες φωτογραφίες σύγχρονης οπτικής. Ο θυελλώδης έρωτάς της με τον Νίκο Καζαντζάκη, η άρνησή της να γίνει «δούλα» ή «κυρά» στην εποχή της, η τολμηρή και φλογερή πένα της, ζωντανεύουν με την αφήγηση, η οποία δένει αρμονικά εικόνες από τη ζωή της με αποσπάσματα έργων της και σύγχρονη πρωτότυπη μουσική.

Στο δεύτερο μέρος ένα πιάνο και τρεις γυναικείες φωνές «ταξιδεύουν» στη μελωδία και την ποίηση γνωστών τραγουδιών, συνθέτοντας έναν ποικιλόχρωμο καμβά της περιόδου '50-'80. Από τον Γκάτσο στον Μπρεχτ και από τον Χατζιδάκι στον Αριελ Ραμίρεζ, τα λόγια και οι νότες ζωγραφίζουν πρόσωπα, εποχές, αισθήσεις και μνήμες. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρω Παπαδοπούλου, Ελισάβετ Λουμπαρδιά. Καλλιτεχνική φωτογραφία - σκηνοθεσία - βίντεο: Αγγελική Καστρινέλλη, μουσική σύνθεση: Αννα Μουζάκη. Τραγουδούν: Αννα Μουζάκη, Σύλβια Καπερνάρου, Βασιλεία Παπαρήγα. Μουσική επιμέλεια προγράμματος - πιάνο: Τάσος Καρακατσάνης.

Νέο βραβείο στον Χ. Πίντερ

Eurokinissi

Με το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Βραβείο (Europe Theatre Prize) τιμήθηκε, την Κυριακή στο Τορίνο, ο μεγάλος Bρετανός δραματουργός και προοδευτικός διανοούμενος, Χάρολντ Πίντερ.

Αυτή τη φορά ο συγγραφέας παρέλαβε ο ίδιος το βραβείο, σε αντίθεση με την απουσία του, λόγω υγείας, από την τελετή απονομής του «Νόμπελ» Λογοτεχνίας πριν τρεις μήνες, όπου τον εκπροσώπησε ο εκδότης του.

Ηταν η 10η απονομή τού εν λόγω βραβείου που καθιερώθηκε το 1986 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ η διοργάνωσή του ανατέθηκε στην «Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης», όπου η Ελλάδα εκπροσωπείται από το ΚΘΒΕ. Το βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες ή θεατρικές ομάδες που «έχουν συμβάλει σε καλλιτεχνικά γεγονότα, τα οποία προωθούν την κατανόηση και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των λαών».

Το βραβείο έχει απονεμηθεί, επίσης, στην Αριάν Μνιουσκίν («Θέατρο του Ηλιου»), στους Πίτερ Μπρουκ, Τζόρτζιο Στρέλερ, Χάινερ Μίλερ, Ρόμπερτ Γουίλσον, Λούκα Ρονκόνι, Πίνα Μπάους, Λεβ Ντοντίν, Μισέλ Πικολί.

Της απονομής του βραβείου προηγήθηκαν πέντε ημέρες με παραστάσεις, ομιλίες και συναντήσεις ειδικών με επίκεντρο το έργο του Πίντερ. Ο τιμώμενος εμφανίστηκε το Σάββατο στη σκηνή του «Teatro Carignano», όπου, μπροστά στο κοινό, έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στον Βρετανό κριτικό θεάτρου και βιογράφο του, Μάικλ Μπίλινγκτον.

Στο πλαίσιο της βράβευσης πραγματοποιήθηκε και συμπόσιο με τίτλο «Πάθος, ποίηση και πολιτική στον Πίντερ», με τη συμμετοχή σκηνοθετών και θεατρολόγων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών μίλησε και ο σκηνοθέτης, Αντώνης Αντύπας, ο οποίος έχει ανεβάσει στο «Απλό Θέατρο» πολλά έργα του συγγραφέα και φέτος το «Πάρτυ γενεθλίων», με θέμα «Η σχέση του Πίντερ με την Ελλάδα».

«Υπό το βλέμμα του Μποστ»

Το θέατρο «Τέττιγες» ξεκινά τη φετινή του δραστηριότητα με την παράσταση «Υπό το βλέμμα του Μποστ», που περιλαμβάνει έξι μικρά μονόπρακτα του Μέντη Μποσταντζόγλου και θα παρουσιάζεται από την Πέμπτη, στο θέατρο «Αργώ». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, σκηνικά Κικής Μήλιου, κοστούμια Λίλης Θεοδωράκου, μουσική επιμέλεια Γιάννη Νικολάου, κίνηση Γιούλης Γούτσιου. Παίζουν: Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Λεωνίδας Βαρδαρός, Αντώνης Μουλάς.

Τα έξι μονόπρακτα είναι ένα μικρό δείγμα από το έργο του Μποστ, που επί 50 χρόνια δεν έπαψε, με τα σκίτσα του, τις ζωγραφιές του, σαν θεατρικός συγγραφέας, να σχολιάζει την ελληνική πραγματικότητα, γελοιοποιώντας κι απογυμνώνοντας τα φόβητρα της εξουσίας, σαρκάζοντας με κατανόηση τους υπηκόους της. Αν και τα έργα αυτά έχουν γραφτεί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90, με εξαίρεση τον «Εφευρέτη» που γράφτηκε νωρίτερα, σχολιάζουν την ελληνική πραγματικότητα με τρόπο εξαιρετικά επίκαιρο. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν το καλοκαίρι σε περιοδεία.

Με την πρώτη σταγόνα...

Τα υπέροχα τραγούδια του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι θα πλημμυρίσουν σήμερα (9μμ) το «Τριανόν», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που διοργανώνει στον κινηματογράφο, κάθε Τρίτη, η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ερμηνευτές είναι οι Δώρα Πετρίδη και Τάσος Αποστόλου, με συνοδό τον Κορνήλιο Σελαμσή (πιάνο), ενώ ο Γιώργος Μονεμβασίτης, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, θα αναφερθεί στο έργο. Ακολουθεί η ταινία «Μαγική πόλη», του Νίκου Κούνδουρου, ο οποίος θα μιλήσει για το έργο. Η ταινία γυρίστηκε το 1955, με τους Γιώργο Φούντα, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Στέφανο Στρατηγό, Μίμη Φωτόπουλο, Ανέστη Βλάχο και τον Μάνο Κατράκη.

Ρίτσος - Γκιγιέν αλληλομεταφρασμένοι

«Νίκολας Γκιγιέν και Γιάννης Ρίτσος: συναντήσεις και μεταφράσεις». Αυτό είναι το θέμα της ομιλίας που θα κάνει σήμερα (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η Κουβανή ελληνίστρια Μιράντα Κανσέλα, καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αβάνας, βραβευμένη για την ιδρυτική, διδασκαλική και συγγραφική προσφορά της σε ερευνητικά κέντρα κλασικών και νεοελληνικών σπουδών στην Κούβα. Η ομιλήτρια θα αναφερθεί στο ταξίδι του Γιάννη Ρίτσου στην Κούβα, στη δεκαετία του '60, προδικτατορικά, και στη γνωριμία του με τον κορυφαίο Κουβανό ποιητή Νίκολας Γκιγιέν. Η γνωριμία των δύο ποιητών, στέφθηκε με τη μετάφραση από τον Γ. Ρίτσο της ποιητικής συλλογής του Γκιγιέν «El gran zoo», και μάλιστα ένα χρόνο πριν την έκδοσή της στην Κούβα, ενώ ο Γκιγιέν, το 1967, μετέφρασε δέκα ποιήματα του Ρίτσου, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Bohemia».

Οταν ο πολιτισμός καταντάει ... τουρισμός!

Σχόλιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για τη «Γιουροβίζιον», στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Απ' αφορμή εισηγητικό καυστικό σχόλιό της για τη «Γιουροβίζιον», η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στο ερώτημα γιατί την αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, πόσο μάλλον που προβάλλεται σαν ευκαιρία για διαφήμιση της χώρας, υπογράμμισε:

«Υπάρχει και η γκρίζα διαφήμιση και αυτή είναι γκρίζα διαφήμιση. Και δείχνει το εξής πράγμα: Δείχνει ότι όταν κυνηγάς το κέρδος, μέσω δηλαδή της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας, του ανθρώπινου σώματος, τότε πια φτάνεις σε πολύ ακραίες καταστάσεις. Αλλά ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο;

Διάβασα, δυστυχώς δεν έχω τώρα το απόκομμα - γιατί μπορείς να πεις η Eurovision μπόρα είναι, θα περάσει, αν και τέλος πάντων... - ότι ο νέος υπουργός Υγείας έβαλε το θέμα του ιατρικού τουρισμού. Δηλαδή, σκεφτείτε, μιλάμε για μέτρα υπέρ της υγείας του λαού και μιλάμε για ιατρικό τουρισμό.

Τι θα πει ιατρικός τουρισμός; Να σας πω. Είναι αυτά τα συνέδρια που κάνουν οι πολυεθνικές που παρασκευάζουν φάρμακα, εκεί καλούν διάφορους επιστήμονες, πότε πάνε στη Μαγιόρκα και στους Κανάριους Νήσους, τώρα να έρχονται και στην Ελλάδα.

Καταλαβαίνετε, όταν τα πάντα γίνονται έως και τουρισμός. Οταν ο πολιτισμός είναι επίσης τουρισμός, τότε τι να πούμε; Στο τέλος η Eurovision θα μοιάζει πάρα πολύ αθώα».

Οι ηθοποιοί του «Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας», μετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΗ, στο πλαίσιο της αυριανής Πανελλαδικής Γενικής Απεργίας ανακοινώνουν ότι το θέατρο δε θα λειτουργήσει. Οσοι έχουν εισιτήρια για αύριο, για το έργο «Οι δούλες», παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το ταμείο του θεάτρου (210-8838727).

Λόγω της αυριανής Πανελλαδικής Απεργίας ακυρώνεται η προγραμματισμένη, για τις 6μμ, διάλεξη του Διονύση Βαλάση στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου θα δινόταν, στο πλαίσιο της έκθεσης «Από τον σκληρό βράχο στον σκληρό δίσκο - Ενα ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου από τη συλλογή του Διονύση Βαλάση».

Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα σήμερα το 22ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, που διοργανώνει η Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού, σε συνεργασία με τη ΝΑ, το Δήμο, την ΤΕΔΚ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Στο Φεστιβάλ, που ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο, συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος επτά ερασιτεχνικοί θίασοι και ένας εκτός συναγωνισμού. Ταυτόχρονα, τιμήθηκαν για τη θεατρική προσφορά τους χτες ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου, στις 11/3 η Αννα Φόνσου, ενώ την Πέμπτη θα τιμηθεί ο θεατρικός συγγραφέας Λάκης Μιχαηλίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ