ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Με νίκη έληξε η απεργία των οικοδόμων

Από τη συγκέντρωση των οικοδόμων που βγήκαν νικητές στη μάχη με την εργοδοσία
Από τη συγκέντρωση των οικοδόμων που βγήκαν νικητές στη μάχη με την εργοδοσία
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εληξε νικηφόρα μετά από μία εβδομάδα η γενική απεργία των εργαζομένων στην κατασκευή των σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το 2010. Οπως ανακοίνωσε, χτες, τόσο η Εθνική Ενωση Ανθρακωρύχων, στην οποία υπάγονται οι οικοδόμοι που εργάζονται στα δημόσια έργα, όσο και η Ομοσπονδία Εργολάβων Δημοσίων Εργων, οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κατέληξαν, τελικά, σε συμφωνία χτες το πρωί.

Οι οικοδόμοι, που πληρώνονται με περίπου 310 δολάρια το μήνα, ζητούσαν αύξηση 13% και τελικά συμφώνησαν σε αύξηση 12%. Οι απεργοί δήλωναν εξαιρετικά ικανοποιημένοι και πανηγύρισαν το αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας τους χορεύοντας και τραγουδώντας γύρω από τα, υπό κατασκευή, στάδια, κάτι που έκαναν και καθ' όλη τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης. Ενώ απέρριψαν αίτημα των εργοδοτών να μην ξανακατεβούν σε απεργία.

Ενόψει του Μουντιάλ στη Νότια Αφρική κατασκευάζονται πέντε νέα αθλητικά στάδια αλλά και πολλές άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν τις ποδοσφαιρικές αποστολές.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στρατιωτών για την επίθεση στη Γάζα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες τριάντα Ισραηλινών στρατιωτών, που συμμετείχαν στην 22ήμερη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα στις αρχές του χρόνου, στην ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση «Σπάστε τη Σιωπή» για τις εντολές που είχαν ως προς το πώς πρέπει να διεξαχθούν οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι είχαν εντολή «να πυροβολούν πρώτα και να σκέφτονται μετά».

Είχαν εντολές να πυροβολούν οτιδήποτε κινείται, ακόμη και αν υπέθεταν ότι πρόκειται για αμάχους, όταν πλησίαζαν κτίρια. Διατάχτηκαν να καταστρέψουν μαζικά σπίτια και τεμένη, από όπου δε δέχτηκαν καμία επίθεση. Χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο σε κατοικημένες περιοχές. Χρησιμοποίησαν Παλαιστινίους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ κατέστρεψαν ιδιωτικές περιουσίες χωρίς κανένα λόγο, όπως και δεξαμενές πόσιμου νερού. Οι μαρτυρίες των στρατιωτών συμπίπτουν, ουσιαστικά, με τις καταγγελίες τόσο της παλαιστινιακής πλευράς, όσο και πληθώρας ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η οργάνωση «Σπάστε τη Σιωπή» υποστηρίζει ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του στρατού «καλλιέργησε μιαν ατμόσφαιρα πλήρους ατιμωρησίας και ανοχής, που οδηγεί τους στρατιώτες να δρουν χωρίς καμία ηθική αναστολή», προειδοποιώντας για «ηθική ολίσθηση της ισραηλινής κοινωνίας συνολικά χωρίς τέλος». Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής «έδρασε με βάση τους διεθνείς κανονισμούς» και συμπλήρωσε, κυνικά, ότι οι μαρτυρίες των στρατιωτών «δεν αποτελούν στοιχείο».

Κλείνει το «al Jazeera» η Παλαιστινιακή Αρχή

Σε δίκη παραπέμπει το παράρτημα του «al Jazeera» στη Δυτική Οχθη η Παλαιστινιακή Αρχή, που χθες προχώρησε σε σφράγισμα των γραφείων του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το «al Jazeera» «προωθεί μιαν αρνητική εικόνα για την Π. Αρχή και καλύπτει τα γεγονότα με προκατάληψη».

Το δίκτυο, που εδρεύει στη Ντόχα του Κατάρ, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Αφορμή για την απόφαση της Π. Αρχής φαίνεται ότι είναι η μετάδοση δήλωσης του ιδρυτικού και σημαίνοντος στελέχους της «Φατάχ», στενού συνεργάτη του Παλαιστίνιου ηγέτη Αραφάτ, Φαρούκ Καντούμι, ο οποίος υποστήριξε ότι ο νυν Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς «συνωμότησε με το Ισραήλ για να δολοφονηθεί ο Γιάσερ Αραφάτ».


ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Συνομιλίες για θέματα μετανάστευσης

ABANA.--

Τη δέσμευση της Κούβας για τη συνέχιση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης εξέφρασε η κουβανική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες αν και, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γκράνμα», η κουβανική αντιπροσωπεία θεωρεί σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί διμερής συμφωνία όσο είναι σε ισχύ ο «Νόμος Προσαρμογής» για την Κούβα.

Πρόκειται για το νόμο που στην Κούβα είναι γνωστός ως «νόμος για τα βρεγμένα πόδια» και έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 2 Νοέμβρη του 1966, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λίντον Τζόνσον, νόμος του οποίου οι βασικές διατάξεις τροποποιούν ριζικά το νομικό καθεστώς όσον αφορά τους μετανάστες από την Κούβα και μόνο καθώς τους αντιμετωπίζει ως πολιτικούς πρόσφυγες, στους οποίους χορηγείται αυτομάτως άσυλο, τους παρέχονται προνόμια και το καθεστώς της μόνιμης διαμονής χωρίς ουδεμία αναθεώρηση και φυσικά χωρίς το συνήθη χρόνο αναμονής. Νόμος που, όπως αναφέρει η κουβανική αντιπροσωπεία, ουσιαστικά ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ανθρώπων, καθώς παρέχει ειδικά προνόμια στους Κουβανούς που φτάνουν στις ΗΠΑ παράνομα.

Οσον αφορά τις συνομιλίες, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κρεγκ Κέλι και του Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες και είναι οι πρώτες διμερείς επαφές μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ από το 2003. Σύμφωνα με το «Reuters», ο Κέλι επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι έχει στόχο να προωθήσει την «ασφαλή, εύρυθμη και νόμιμη μετανάστευση», ενώ ο Ροντρίγκες από την πλευρά του είπε ότι οι αντιπροσωπείες είχαν μια «καρποφόρα συνάντηση εργασίας, που επικυρώνει τη χρησιμότητα του μηχανισμού αυτών των συνομιλιών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από την Αβάνα να δεχτεί τον επαναπατρισμό Κουβανών μεταναστών που διέπραξαν εγκλήματα και δεν μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα των ΗΠΑ. Τέλος, η κουβανική αντιπροσωπεία πρότεινε ο επόμενος γύρος των συνομιλιών - οι οποίες παλαιότερα γίνονταν δυο φορές το χρόνο - να διεξαχθεί στην Αβάνα το Δεκέμβρη.


ΣΥΝΟΔΟΣ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ»
Κοινή προσπάθεια ενάντια στην κρίση

Ξεκίνησε χτες στο Σαρμ αλ Σέιχ της Αιγύπτου η 15η Σύνοδος του «Κινήματος των Αδεσμεύτων» που συσπειρώνει 118 χώρες από όλο τον κόσμο, κυρίως αναπτυσσόμενες και από την Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική. Πρόκειται για την οργάνωση που ιδρύθηκε το 1955 με πρωτοβουλία των προέδρων των Γιουγκοσλαβίας, Αιγύπτου και Ινδίας - Τίτο, Νάσερ και Νεχρού αντίστοιχα - με διακηρύξεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία και το ρατσισμό, και την τελευταία περίοδο την προεδρία της είχε η Κούβα. Στα θέματα των συζητήσεων περιλαμβάνονται η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και ζητήματα με διεθνή σημασία, το Παλαιστινιακό, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η λειτουργία των διεθνών οργανισμών που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σε βάρος των λαών.

Μιλώντας στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της σοσιαλιστικής Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και παραδίδοντας την προεδρία της Οργάνωσης στην Αίγυπτο, υπογράμμισε τη σημασία της Οργάνωσης ως μια από τις πολυπληθέστερες των αναπτυσσόμενων χωρών, που πρέπει να συμβάλλει στην αναζήτηση δίκαιων λύσεων για τους λαούς για το ξεπέρασμα της κρίσης και απαίτησε τη συμμετοχή της στους διεθνείς φορείς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ο Ρ. Κάστρο αναφέρθηκε στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη και στήριξη της Κούβας και του Οργανισμού στη δίκαιη υπόθεση του αγώνα των Παλαιστινίων και των άλλων χωρών που υφίστανται την επιθετικότητα του Ισραήλ και απαίτησε τη μοναδική λύση, μέσω διαπραγματεύσεων, με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Ακόμα ευχαρίστησε τις χώρες του Οργανισμού για τη στήριξή τους στο αίτημα για την άρση του απάνθρωπου πολύμορφου αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, που -όπως είπε- παρά τις υποσχέσεις περί αλλαγής από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, εξακολουθεί να ισχύει με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Ταυτόχρονα υπογράμμισε, ότι η Κούβα παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί ο αποκλεισμός θα συνεχίσει να προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη της σε άλλες χώρες που την έχουν ανάγκη. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στην Κούβα σπουδάζουν πάνω από 32.000 φοιτητές από 118 χώρες κυρίως του λεγόμενου τρίτου κόσμου, το 78% στην Ιατρική.

Ο Πρόεδρος της Κούβας σημείωσε με έμφαση την καταδίκη από την πλευρά του Κινήματος των Αδεσμεύτων του πραξικοπήματος στην Ονδούρα και της απαίτησης για αποκατάσταση του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Μ. Σελάγια.

Στη Σύνοδο, που παίρνουν μέρος ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο (δύο από τη Λατινική Αμερική, ο Κουβανός Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Δομινικανικής Δημοκρατίας, Λιονέλ Φερνάντες) γίνονται προτάσεις όπως από τον Λίβυο Πρόεδρο, το Κίνημα των Αδεσμεύτων να έχει εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και γενικότερα ενάντια στα «δύο μέτρα και σταθμά» που κυριαρχούν στις διεθνείς σχέσεις. Η Σύνοδος συνεχίζεται και σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ