ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Νέες αντικομμουνιστικές αποφάσεις και ψηφίσματα

Ψήφισμα κατά της ΕΣΣΔ - Ακύρωσαν την απόφαση για τον αντιφασίστα βετεράνο Β. Κόνονοφ

Οσο και να προσπαθήσουν, η Ιστορία δεν πρόκειται να ξαναγραφεί στις λαϊκές συνειδήσεις
Οσο και να προσπαθήσουν, η Ιστορία δεν πρόκειται να ξαναγραφεί στις λαϊκές συνειδήσεις
Λίγες μόλις μέρες πριν από την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, οι λεγόμενοι ευρωπαϊκοί «θεσμοί», το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξαπέλυσαν, σε πλήρη συντονισμό, μια νέα αντικομμουνιστική επίθεση, με αιχμή την Ιστορία της ΕΣΣΔ και του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ετσι, την Τετάρτη 28 Απρίλη, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τέθηκε για συζήτηση ψήφισμα για το λιμό που έπληξε την Ουκρανία και άλλες περιοχές της ΕΣΣΔ την περίοδο 1932-33, ως αποτέλεσμα της δράσης των κουλάκων και άλλων αντεπαναστατικών στοιχείων, που επεδίωκαν την αποτυχία της σοβιετικής αγροτικής πολιτικής, η οποία προωθούσε την κολεκτιβοποίηση.

Συγγραφέας του ψηφίσματος είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, ιδρυτικό μέλος και κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Στο ψήφισμα αναφέρεται πως «το ολοκληρωτικό σταλινικό καθεστώς, που υπήρχε στην ΕΣΣΔ, οδήγησε σε τρομερές καταπατήσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στερώντας από τους ανθρώπους το δικαίωμα στη ζωή». Γίνεται αναφορά σε «εκατομμύρια θύματα» και εκτιμάται πως αυτά ήταν «αποτέλεσμα της σοβιετικής αγροτικής πολιτικής».

Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις, που εκφράζονται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, σύμφωνες με το πνεύμα και το γράμμα του νέου αντικομμουνιστικού ψηφίσματος, εστίασαν στο αν επιπλέον μπορεί να γίνει λόγος για «γενοκτονία του λαού της Ουκρανίας από τους Ρώσους», όπως ισχυριζόταν ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο. Στο ζήτημα τοποθετήθηκε ο νυν Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, ο οποίος, μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, είχε δηλώσει πως «δεν είναι σωστό και δίκαιο να αναγνωρίσουμε το λιμό ως γενοκτονία μόνον του ουκρανικού λαού. Ηταν μια κοινή τραγωδία των λαών της ΕΣΣΔ. Ηταν αποτέλεσμα του σταλινικού ολοκληρωτικού καθεστώτος».

Αυτή η αντικομμουνιστική τοποθέτηση ικανοποίησε πλήρως τη ρωσική αντιπροσωπεία, που στήριξε το σχέδιο ψηφίσματος.

Επιχείρηση αναθεώρησης της Ιστορίας

Ομως, και η υπόθεση του υπερήλικα παρτιζάνου Βασίλι Κόνονοφ, που το Δεκέμβρη του 2007 είχε δικαιωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κινείται στην ίδια κατεύθυνση της αναθεώρησης της Ιστορίας.

Να υπενθυμίσουμε πως το ΕΔΔΑ, που εδρεύει στο Στρασβούργο, υποχρέωσε τη Λετονία να πληρώσει 30.000 ευρώ στον αντιφασίστα βετεράνο σαν αποζημίωση για τη φυλάκισή του από τις λετονικές αρχές. Ομως, το Γενάρη του 2009 η Λετονία άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και αποφασίστηκε πως η υπόθεση του Κόνονοφ θα επανεξεταστεί στην Ευρεία Ολομέλεια του παραπάνω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», το ΕΔΔΑ, στις παραμονές της Αντιφασιστικής Νίκης, ενέκρινε μια θλιβερή απόφαση με την οποία προχωρά στην κατάργηση της δικής του απόφασης, που είχε δικαιώσει τον πρώην Σοβιετικό παρτιζάνο Βασίλι Κόνονοφ. Η τελευταία απόφαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, είναι οριστική και δεν μπορεί να επανεξεταστεί.

Να υπενθυμίσουμε πως οι φιλοναζιστικές αρχές της Λετονίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ιστορίας, συνέλαβαν το 1998, δίκασαν και φυλάκισαν (για ένα διάστημα 20 μηνών), τον Βασίλι Κόνονοφ, με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και συγκεκριμένα γιατί η παρτιζάνικη ομάδα, στην οποία ήταν επικεφαλής, εξολόθρευσε το 1944 φυλάκιο δωσίλογων, σκοτώνοντας 9 απ' αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτι. Ο Κόνονοφ καταδικάστηκε το Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του 2001 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, ακύρωσε την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές της Λετονίας επανήλθαν και τον Απρίλη του 2004 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας καταδίκασε τον βετεράνο αντιφασίστα σε ποινή 20 μηνών (που είχε ήδη εκτίσει). Κατά της απόφασης αυτής, στράφηκε ο Β. Κόνονοφ και κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Δεκέμβρη του 2007.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο 86χρονος βετεράνος δήλωσε πως θα παραμείνει στη Λετονία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το τέλος κατά όσων επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. «Δε δραπέτευσα από τις διώξεις και τη φυλακή, ξεκίνησα πραγματικό αγώνα με τους νεοφασίστες και νεοναζιστές. Πρέπει, όσο θα έχω δυνάμεις, να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα», είχε δηλώσει ο Κόνονοφ.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΤΙΝ»
Ανθρακες ο θησαυρός το «έγγραφο - απόδειξη»

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως οι αρχές της Ρωσίας έδωσαν στο φως της δημοσιότητας «μυστικά» - μέχρι πρότινος - αρχεία που αφορούν τη σφαγή του Κατίν, των 22.000 Πολωνών στρατιωτικών. Σύμφωνα με το BBC, παρουσιάστηκε το έγγραφο, με ημερομηνία 5 Μάρτη 1940, που είναι μια επιστολή από τον επικεφαλής της σοβιετικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Λαβρέντι Μπέρια, προς τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, στην οποία εισηγείται την εκτέλεση Πολωνών κρατούμενων πολέμου. Υποτίθεται πως το έγγραφο φυλασσόταν στο πακέτο εγγράφων με την ονομασία «Πακέτο νο. 1», που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμο μόνο σε ειδικούς ερευνητές.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο έγγραφο είναι εδώ και χρόνια γνωστό και είναι αυτό που πάνω του στηρίζεται όλη η συκοφαντική εκστρατεία του Γκαίμπελς κατά της σοβιετικής ηγεσίας. Πέρα από το γεγονός πως η επιστολή φέρει την ίδια ημερομηνία σύνταξης και έγκρισης από τα μέλη του ΠΓ του ΚΚΣΕ, κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει, στο φως ήρθαν και τα αποτελέσματα της εγκληματολογικής έρευνας επί της επιστολής, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 28/4 στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Να σημειωθεί πως νομικοί και εγκληματολόγοι, που έχουν ερευνήσει το έγγραφο αυτό και το περιεχόμενό του, αποφάνθηκαν πως αυτό αποτελείται από διάφορα κομμάτια που δακτυλογραφήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο, πως εκεί προστέθηκε το «αποκαλυπτικό» απόσπασμα το οποίο δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο.

Απάντηση στη νέα αντικομμουνιστική προπαγάνδα γύρω από την τραγωδία του Κατίν, που γίνεται με τις πλάτες της σημερινής ρωσικής κυβέρνησης, έδωσε και το εγκληματολογικό εργαστήριο του Ε. Π. Μολοκόβ, στο οποίο πρόσφατα η επιστολή ξανά υποβλήθηκε σε εξέταση εμπειρογνωμόνων. Μέσω εξέτασης των γραφικών στοιχείων και της τοποθέτησης του κειμένου, του χρώματος και της ποιότητας της μελάνης, αποκαλύφθηκε πως ορισμένα κομμάτια του ντοκουμέντου δακτυλογραφήθηκαν σε διαφορετικές γραφομηχανές. Πρόκειται για φανερή παραχάραξη ντοκουμέντων, την οποία συχνά χρησιμοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες της ναζιστικής Γερμανίας και άλλων καπιταλιστικών χωρών που εκτελούσαν υπονομευτική δράση κατά της Σοβιετικής Ενωσης, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ΚΚΡΟ.


Ι. Π.

ΚΟΥΒΑ
Ολοκληρώνεται η εκλογή των τοπικών συμβουλίων

ΑΒΑΝΑ.--

Συνολικά 12.986 εκπρόσωποι - το 86% του συνόλου των 15.093 εδρών - εκλέχθηκαν για τα Τοπικά Συμβούλια Λαϊκής Εξουσίας των 169 δήμων και κοινοτήτων της Κούβας, όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Αννα Μαρία Μαρί Ματσάδο. Οπως πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα, η επαναληπτική διαδικασία για όσους υποψηφίους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 50% των έγκυρων ψήφων θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή για να καλυφθούν οι υπολειπόμενες 2.107 έδρες. Συνολικά η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 94,69% (δηλαδή 8.205.994 ψηφοφόροι), ενώ η ίδια υπογράμμισε πως φέτος συμμετείχαν για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία περίπου 320.000 νέοι άνθρωποι.

Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε επίσης πως τα έγκυρα ψηφοδέλτια αποτέλεσαν πάνω από το 91% του συνόλου, με τα λευκά να συγκεντρώνουν το 4,58% και τα άκυρα το 4,33%, ενώ πρόσθεσε πως όλη η διαδικασία έγινε χωρίς προβλήματα και στέφθηκε από επιτυχία.

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά αναβλήθηκε η δίκη του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μάη στο Ελ Πάσο του Τέξας των ΗΠΑ, μετά από συμφωνία της δικαστή Καθλίν Καρντόνε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η δίκη μετατέθηκε για τις 2 Ιούνη, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει η όποια δικαστική διαδικασία εναντίον του Καρίλες, ο οποίος είναι ένας από τους εγκεφάλους της κατάρριψης κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με το θάνατο των 73 επιβατών του. Επίσης έχει πρωτοστατήσει σε σειρά επιθετικών ενεργειών κατά της Κούβας και του λαού της καθώς και σε δολοφονικές απόπειρες κατά της ζωής του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ