ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλήθος νέων παραστάσεων
«Πελεκάνος»
«Πελεκάνος»
  • Το αυτοβιογραφικό έργο του Στρίντμπεργκ, ο «Πελεκάνος», επαναλαμβάνεται στο «Bios», (17/10 - 15/11, κάθε Δευτέρα - Τρίτη). Στο έργο αυτό, ο Στρίντμπεργκ αναφέρεται σε θέματα που τον απασχόλησαν: τον θάνατο, τον έρωτα, τις βίαιες οικογενειακές σχέσεις. Αξονας της ενδιαφέρουσας παράστασης είναι η προσωπικότητα του συγγραφέα. Δύο ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία μιας οικογένειας: Μετά το θάνατο του πατέρα, σε ένα διαμέρισμα, σε στιγμή αλληλοαποκαλύψεων, μια οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αλήθειές της. Αμαρτίες, μυστικά και ψέματα αποκαλύπτονται, αφήνοντας τα πρόσωπα απελπισμένα. Μετάφραση: Ερι Κύργια. Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας. Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου. Video: Χρήστος Δήμας. Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη. Παίζουν: Λαέρτης Βασιλείου, Μιλτιάδης Φιορέντζης.
  • Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σήμερα ανεβάζεται το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα «The pillowman», μια παραβολή για τον άνθρωπο που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σωματική και ψυχολογική βία, τον αυταρχισμό και καταναγκασμό. Σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, σκηνικά - κοστούμια Εύας Μανιδάκη, μετάφραση Δημήτρη Κιούση, μουσική Νίκου Μαριδάκη. Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Θανάσης Δόβρης, Σεραφείμ Ράδης, Μιχάλης Φωτόπουλος. Τη Δευτέρα θα δοθεί η επίσημη του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη «Παρέλαση» και την Τρίτη (18/10) η επίσημη του έργου του Τιμ Κράουτς «Συγγραφέας».
  • Οι Γιώργος Μωρόγιαννης και Κίμων Ρηγόπουλος, αυτοσκηνοθετούμενοι, παίζουν το έργο του Γιάγκου Ανδρεάδη «Φώναξε είμαι ζωντανός», που αναφέρεται στη δολοφονία του Λόρκα από τους φρανκιστές φασίστες. Η μυθοπλασία βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Ενα έργο τραγικά επίκαιρο, σήμερα, αφού ένας άλλου τύπου φασισμός, που απειλεί με αφανισμό εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Παραστάσεις (14/10 - 6/11), κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (9.30 μ.μ.) στο θέατρο «Σημείο».
  • Επαναλαμβάνεται (από 17/10, κάθε Δευτέρα - Τρίτη) στο «Ιλίσια» ο μονόλογος του Χάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο» με τον Αγγελο Αντωνόπουλο, που «ανασταίνει» στο σημερινό, «παγκοσμιοποιημένο» καπιταλισμό, τον Μαρξ. Το έργο σήμερα και αύριο θα παιχθεί στις Ανδρικές και Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Ενα κείμενο που μιλά για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ελευθερία, τον πόλεμο, την παγκόσμια κρίση, την υπεραξία και όλα τα ανθρώπινα. Μετάφραση: Αρης Λασκαράτος. Δραματουργική επεξεργασία: Αγγελος Αντωνόπουλος. Σκηνοθεσία Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.
  • Στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» σήμερα (9 μ.μ.) το Πολωνικό Κέντρο Θεατρικής Πρακτικής «Gardzienice» θα παρουσιάσει την ταινία «Ιφιγένεια εν Α...» και στις 17 και 18/10 τη θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια εν Τ...» σε σκηνοθεσία Στανιέφσκι, (παράσταση εμπνευσμένη από την αρχαία τραγωδία και με την οποία ασχολείται η ταινία).
  • Στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης», ανεβάστηκε και παίζεται κάθε Δευτέρα - Τρίτη, το έργο του Γιώργου Κεμερλή «Δείξε μου το φίλο σου», με θέμα τον έρωτα και τη φιλία. Σκηνοθεσία Χριστίνας Γκόλια. Παίζουν: Γιώργος Κεμερλής, Αφροδίτη Κλεάνθη. Τραγούδι: Δόμνα Κουντούρη.
Μελωδικό αφιέρωμα

Ενα πρόγραμμα - αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Ενιο Μορικόνε θα παρουσιάσει η καταξιωμένη Πορτογαλίδα ερμηνεύτρια Ντούλτσε Πόντες (θεωρείται διάδοχος της Αμάλια Ροντρίγκες) στις 21/10 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 22/10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αφορμή, η συνεργασία της με τον Ιταλό συνθέτη στο άλμπουμ «FOCUS - Ennio Moriccone & Dulce Pontes», στην ηχογράφηση του οποίου συμμετείχε και ο ίδιος. Παρότι καθιερώθηκε με τα φάδος, η Ντ. Πόντες δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο στυλ, ούτε μέσα σε κάποια σύνορα - πλαίσια. Κάτι που απέδειξε με τους δίσκους και διεθνείς συνεργασίες της. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους Cesaria Evora, Caetano Veloso, Marisa Monte, Carlos Nunez, «Chieftains», Kepa Junkera Andrea Bocelli κ.ά. Στις συναυλίες της, εκτός από συνθέσεις του Μορικόνε, θα παρουσιάσει και μεγάλες επιτυχίες της - και περίφημα φάδος.

Ηχοι και φωνές

Eurokinissi

Ενα πρόγραμμα με διαλεχτά λαϊκά τραγούδια, από το '50 μέχρι σήμερα, παρουσιάζει η Φωτεινή Βελεσιώτου στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 210.3474.074) από αύριο (10 μ.μ.) και κάθε δεύτερη Κυριακή. Μαζί της, παίζουν και τραγουδούν: Παναγιώτης Αστεριάδης (μπουζούκι, φωνή), Δημήτρης Σφίγγος (κιθάρα, φωνή), Δημήτρης Τσιολχάς (ακορντεόν, φωνή), Μίλτος Τσαλιγόπουλος (κοντραμπάσο).

Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα (10 μ.μ.) φιλοξενείται ο Ιρανός μουσικός και μουσικολόγος Peyman Heydarian. Με το σαντούρι του συνδυάζει περσικές, κουρδικές, ελληνικές, αρμενικές, τουρκικές, σκοτσέζικες και ιρλανδικές μουσικές. Μαζί του, ο δεξιοτέχνης στο ούτι και συνθέτης Haig Yazdjian.

  • Εγραφε, έπαιζε και τραγουδούσε με μοναδική ευκολία και πληρότητα τα πάντα - R&B, τζαζ, ροκ εντ ρολ, γκόσπελ, κάντρι. Ο λόγος για το θρυλικό τυφλό τραγουδιστή και συνθέτη Ρέι Τσαρλς (φωτ.), στον οποίο είναι αφιερωμένη η συναυλία της τζαζ ορχήστρας του περίφημου «Concertgebouw» του Αμστερνταμ, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιάσει διασκευές των μεγαλύτερων επιτυχιών του Τσαρλς, τις οποίες θα ερμηνεύσει η ντίβα της τζαζ Mαντλέν Μπελ.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Μαρξ - Ενγκελς «Κείμενα για την οικονομική κρίση» (μετάφραση Χρήστου Μπαλωμένου. Η «ΣΕ» συνεχίζει την προσπάθεια δημοσίευσης ανέκδοτων μέχρι σήμερα έργων των Μαρξ και Ενγκελς, όπως το συγκεκριμένο βιβλίο. Πρόκειται για επιλογή δύο ειδών άρθρων τους: α) Αρθρα - ανταποκρίσεις του Μαρξ από το Λονδίνο προς τη Ν. Υόρκη, στα χρόνια 1851-1857 που ήταν ανταποκριτής, για την Ευρώπη, της αμερικανικής εφημερίδας «Νew York Daily Tribune», άρθρα που επικεντρώνονταν στην οικονομική κρίση του 1857, με αναφορές σε προηγούμενες κρίσεις και προβλέψεις για το μέλλον. β) Αλληλογραφία μεταξύ των Μαρξ - Ενγκελς και άλλων στελεχών του εργατικού κινήματος σχετικά με τη μακροχρόνια ύφεση κατά τα τελευταία 25 χρόνια του 19ου αιώνα).

-- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: «Συνοπτική Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας (Πολιτική, κοινωνία και πολιτισμός)». (Μετάφραση Χρίστος Π. Φαράκλας. Οι φημισμένοι ιστορικοί Σάρα Πομερόυ, Στάνλεϊ Μπερνστάιν, Βάλτερ Ντόνλαν, Τζένιφερ Τόλμπερτ «αφηγούνται» παραστατικά την Ιστορία της Ελλάδας από την εποχή του Χαλκού ως την ελληνιστική περίοδο, βάσει των συμπερασμάτων της Αρχαιολογίας, της Συγκριτικής Ανθρωπολογίας και της Ιστορίας των Κοινωνιών). Μάικλ Γκαγκάριν «Γραφή και αρχαίο ελληνικό Δίκαιο» (μετάφραση Χ. Ε. Μαραβέλια. Μελέτη που παρουσιάζει το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η γραφή στην εξέλιξη του αρχαιοελληνικού Δικαίου, προκειμένου οι νόμοι να διαβάζονται και να κατανοούνται από ένα ευρύτερο πλήθος πολιτών, αντίθετα απ' ό,τι έκαναν άλλες πρώιμες κοινότητες που συνέθεταν συντομογραφίες γραπτών νομικών κωδίκων).

-- «Μεταίχμιο»: Επανέκδοση των έργων της Αλκης Ζέη: «Το καπλάνι της βιτρίνας» (βιβλίο για παιδιά και εφήβους που διαδραματίζεται σε ένα νησί τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας). «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλλέα» (αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα). «Μια Κυριακή του Απρίλη» και «Τα παπούτσια του Αννίβα» (παραμύθια για παιδιά, με εικονογράφηση της Σοφίας Ζαραμπούκα).

-- «Αγρα»: Αλεξάνδρα Δεληγιώργη «Τρυφερός σύντροφος» (μυθιστόρημα βασισμένο στη ζωή και το θάνατο του Πόντιου, θρυλικού επαναστάτη διανοούμενου Γεωργίου Σκληρού, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του έργου «Το κοινωνικό μας ζήτημα», που βίωσε τη ρωσική επανάσταση του 1905, μυήθηκε στις σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές ιδέες και έγινε «κήρυκάς» τους - και στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα - και πέθανε πάμφτωχος και βαριά άρρωστος, το 1919, στο Κάιρο). Ειρήνη Ρηνιώτη «Ιλιγγος» (ποιητική συλλογή). Ρέι Μπράντμπερι «Τα χρονικά του Αρη» (μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη. Κλασικό φαντασιακό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα. Στην έκδοση περιλαμβάνονται ο πρόλογος του Χόρχε Λουί Μπόρχες, μια νέα εισαγωγή του συγγραφέα και οι ιστορίες, που συχνά δεν περιέχονταν στις εκδόσεις του μυθιστορήματος, «Ασερ Β'» και «Η απεραντοσύνη»). Γκράχαμ Γκριν «Ο τρίτος άνθρωπος» και «Η πτώση ενός ειδώλου» (μετάφραση Αννας Παπασταύρου, εισαγωγή Ιαν Τόμας. Διάσημες νουβέλες του Γκριν). Τζέιμς Ελρόι «Ο λόφος των αυτοκτονιών» (μετάφραση Ανδρέα Αποστολίδη, αστυνομικό μυθιστόρημα). Αντόνιο Ταμπούκι «Νυχτερινό στην Ινδία» (μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη, μυθιστόρημα).

-- Γιάννης Χρυσανθακόπουλος «Το λίγο περίσσευμα» (ποιητική συλλογή, με σχέδια του Μάρκου Μέσκου. Εκδόσεις «Διαπολιτισμός» - πλατεία Γεωργίου Α' 27, Πάτρα, 2610.272.482).

-- Γκοβόστης: Αλέξανδρος Χρύσης «Πανεπιστήμιο - επιχείρηση και κοινωνία της (από)γνωσης» (μελέτη).

-- «Μανδραγόρας»: «Ανθολογία Σύγχρονης Κυπριακής Ποίησης (Η Κύπρος μετά το '90)» (εισαγωγή Αλέξη Ζήρα, επιμέλεια Βάκη Λοϊζίδη. Στο βιβλίο ανθολογούνται ποιήματα 11 νέων ποιητριών και 13 ποιητών, γεννημένων μετά το 1963). Γιώργος Νικολόπουλος «Χαμένες ευκαιρίες (Διάλογος στο χείλος της αβύσσου)» (ποιήματα). Βάκης Λοϊζίδης «Ο άγγελος και ο γλύπτης» (ποιητική συλλογή του Κύπριου ζωγράφου και ποιητή). Ελένη Γούλα «Σοκολάτες και άλλες αμαρτίες» (διηγήματα).

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος) οργανώνει τη Δευτέρα (7.30 μ.μ.) προβολή της ταινίας «100 χρόνια χωρίς τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», με ομιλήτρια την φιλόλογο Κική Βλαχάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ