ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρίπτυχο του Ντονσκόι για τη Μέρα της Γυναίκας

Το αφιέρωμα της «New Star» στον κινηματογράφο «Αλεξάνδρα» στην Καλλιθέα έως και τις 12 Μάρτη

Στη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η «New Star» αφιερώνει τρεις κλασικές, σοβιετικές ταινίες του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Μαρκ Ντονσκόι, με βασικές ηρωίδες δύο γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Λένιν. Πρόκειται για τη μητέρα του, Μαρία Ουλιάνοβα και τη γυναίκα του, Ναντιέζντα Κρούπσκαγια. Δυο γυναίκες που έζησαν στη σκληρή πραγματικότητα της τσαρικής Ρωσίας και πάλεψαν ενσυνείδητα αναδεικνύοντας τον σπουδαίο κοινωνικό ρόλο της γυναίκας. Η μητέρα του Λένιν γίνεται βασικός ηθικός και υλικός υποστηρικτής στον αγώνα που έδιναν τα παιδιά της για την αλλαγή της κοινωνίας και η Ναντιέζντα εντάχθηκε σ' αυτόν τον αγώνα, έζησε εξορίες και φυλακίσεις, αλλά και τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση... Ο Ντονσκόι επιλέγει να παρουσιάσει το πορτρέτο της Ουλιάνοβα σε ένα δίπτυχο, χωρισμένο χρονολογικά. Η πρώτη ταινία «Καρδιά της Μάνας» (1967), τρυφερή και λυρική, μεγαλόπνοη και τραγική, γεμάτη πάθος και χιούμορ, τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα όταν, χήρα πια, η Μαρία Ουλιάνοβα αναθρέφει μόνη της έξι παιδιά.

Η «Πίστη της μάνας» (1968), συνέχεια της πρώτης, αναφέρεται στην περίοδο 1900 έως 1916, έτος θανάτου της ηρωίδας, λίγο πριν την Επανάσταση. Παραμένοντας στην ίδια αισθητική, η ταινία κερδίζει τις εντυπώσεις, με τον Ντονσκόι να καθοδηγεί με μαεστρία την κάμερα ώστε να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην πρωταγωνίστρια και να δημιουργεί συνεχή κίνηση και σχέση ανάμεσα στην ίδια, τους δικούς της, αλλά και την κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Και στις δυο ταινίες ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τους ίδιους ηθοποιούς στους βασικούς ρόλους. Την Ελενα Φαντέγιεβα στο ρόλο της μητέρας και τον Ρόντιον Ναχαπέτοφ στο ρόλο του Λένιν. Ο Ντονσκόι ολοκληρώνει τη θεματική του, που περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια Ουλιάνοφ, όταν σ' αυτή την ταινία ασχολείται διεξοδικά και με ένα πρόσωπο με δευτερεύοντα ρόλο, την Ναντιέζντα Κρούπσκαγια, μετέπειτα γυναίκα του Λένιν, με βίο σχεδόν παράλληλο με αυτόν του συζύγου της. Ο τίτλος της τρίτης ταινίας «Νάντια Κρούπσκαγια» (1974) προσδιορίζει επακριβώς το περιεχόμενό της. Το ρόλο της Κρούπσκαγια εδώ ενσαρκώνει η ηθοποιός Ναταλία Μπελοχβοστίκοβα, ενώ εκείνον του Λένιν ο Αντρέι Μιαγκόφ.

Το τρίπτυχο του Ντονσκόι προβάλλεται στον κινηματογράφο «Αλεξάνδρα» (Καλλιθέα) έως και τις 12 Μάρτη, στις 18.45.

Την Κυριακή 9/3 και την Τετάρτη 12/3 «ΝΑΝΤΙΑ ΚΡΟΥΠΣΚΑΓΙΑ».

Τη Δευτέρα 10/3 «Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ».

Το Σάββατο 8/3 και την Τρίτη 11/3 «Η ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ».

Νέες αυλαίες

Στο «Παλλάς» ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου του Εντμόν Ροστάν «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ενα από τα πιο δημοφιλή έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κινηματογραφικές ταινίες, έργα όπερας και μπαλέτου, μουσικές συνθέσεις, ακόμη και σειρές κόμικ. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενσαρκώνει τον εκκεντρικό ήρωα με τη διάσημη μύτη και την πολυσχιδή προσωπικότητα, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τρυφερό, αστείο, ποιητή και δεινό ξιφομάχο και κατ' εξοχήν τραγικό πρόσωπο, που θα παραδεχτεί το μεγάλο του έρωτα για την εξαδέλφη του Ρωξάνη μόνο λίγο προτού ξεψυχήσει. Η Σμαράγδα Καρύδη είναι η ωραία Ρωξάνη που αιχμαλωτίζει το ατίθασο πνεύμα του Σιρανό, αλλά ερωτεύεται, με τη βοήθεια των στίχων του, τον νεαρό Κριστιάν, ερμηνευμένο από τον Ομηρο Πουλάκη. Μαζί τους ο Νίκος Αρβανίτης ως κόμης Ντε Γκις και πλήθος ηθοποιών και χορευτών. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, πλαισιωμένη από την ορχήστρα της, δίνει τη δική της νότα τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά, μέσα από τις μελωδίες που έχει συνθέσει αποκλειστικά για την παράσταση, ενισχύοντας τον ηρωισμό και το χιούμορ που χαρακτηρίζει το έργο. Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου. Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος. Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης.

  • Το Νέο Ελληνικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Παπαχρήστου «Ο Νηρέας ο Βάρας» σε σκηνοθεσία Γ. Αρμένη. «Ο Νηρέας ο Βάρας», σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρμένης, «είναι ένα κομμάτι Ελλάδα, ένα τραγούδι της καρδιάς, ένα λαϊκό ποίημα, ένας μύθος θεατρικός που ακροβατεί ανάμεσα στο γέλιο και το κλάμα, ισορροπεί στην ποίηση που αναβλύζει μέσα από την καθαρότητα του ήρωα. Τον σπάνιο ελληνικό λόγο, τον πόνο του, τον έρωτα και την έγνοια του για τούτο τον ευλογημένο τόπο. Για το σήμερα, το αύριο, για τη συνέχεια». Σκηνικά - κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου. Μουσική: Γιάννης Σπυρόπουλος (Μπαχ). Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μελίνα Βαμβακά, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Φάνης Γκίκας. Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.00. Σάββατο: 18.00 (Λαϊκή Απογευματινή).
  • Το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Πειρασμός» παρουσιάζει το θέατρο «Ελυζέ». Μια ξεκαρδιστική κωμωδία, με αποτυχημένες απόπειρες απιστίας, ζήλιες, ερωτικούς καβγάδες, με θριαμβεύτρια την αγάπη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Δρίτσας. Εικαστικά: Ευφροσύνη Τσακίρη. Σκηνικά - κοστούμια: Μαίρη Τριανταφύλλου. Μουσική σύνθεση - μουσική επιμέλεια: Λεωνίδας Κανάρης. Παίζουν: Περικλής Αλμπάνης, Μαριάννα Λαγουρού, Μαρκέλλα Παππά, Χρήστος Σκορδάς, Κατερίνα Δημητρόγλου, Βασίλης Σαμαριτάκης, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Γιώργος Ζώης, Νεκτάριος Δημητρακόπουλος, Εφη Χαντζούλη. Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.

Η Ιφιγένεια Ιωάννου, στο τραγούδι και ο Νίκος Ορδουλίδης, στο λαϊκό πιάνο, σε ένα φρέσκο, πειραματικό αλλά και γεμάτο φαντασία αφιέρωμα σε τραγούδια - σταθμούς του πειραιώτικου ρεμπέτικου, του τραγουδιού των προσφύγων και του πρώιμου ευρύτερου, πλέον, λαϊκού τραγουδιού. Τραγούδια των Τούντα, Σκαρβέλη, Παπάζογλου, Βαμβακάρη, Καλδάρα και Τσιτσάνη. Την Τρίτη 11 Μάρτη, στη Μουσική Σκηνή «ΚΟΜΗΣ» (Λασκαράτου 20, Πατήσια. Τηλέφωνο: 210.2112.135).

Συναυλία υπό τη διεύθυνση του Χρ. Κολοβού

Ο διευθυντής ορχήστρας Χρήστος Κολοβός, στο πλαίσιο του διδακτορικού του, θα διευθύνει ορχήστρα πνευστών, την Κυριακή 23 Μάρτη, 19.30, στην αίθουσα «Claude Champagne» του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Βάγκνερ - Προσωπάρη («Η είσοδος του Βασιλιά», από τον «Λόενγκριν»), Τάκη Καλογερόπουλου («Βόλεϋ-Μπωλ»), Σπύρου Προσωπάρη («Τίλμπουρχ Μαρς»), Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη (Κοντσέρτο για σόλο πιάνο, ξυλόφωνο, βιμπράφωνο και μπαταρία) και Φρίντριχ Γκούλντα (Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα πνευστών). Σολίστες είναι η Μαρίνα Κολοβού (τσέλο), ο Yohan Jager (πιάνο) και ο David Therrien-Brongo (ξυλόφωνο). Η είσοδος είναι δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ