ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
Αμορτισέρ του συστήματος

Εγραψε η «Αυγή»: «Το καθεστώς ασυλίας που έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις των Μνημονίων, και ιδιαίτερα η κυβέρνηση Σαμαρά, σε δημόσιους λειτουργούς, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι σκανδαλωδών δημόσιων υποθέσεων, περιγράφει αναλυτικά σε έγγραφο στη Βουλή ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Υποθέσεις που καταγράφονται ονομαστικά, με τις οποίες απαλλάχτηκαν οι υπεύθυνοι για τις όποιες ποινικές και αστικές ευθύνες. Ανάμεσά τους, κρίσιμες περιπτώσεις για την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, όπως το PSI και οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και υποθέσεις που σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από μέλη της κυβέρνησης ή εστίες όπου ευδοκιμεί η λεγόμενη "διαπλοκή", όπως τα τραπεζικά δάνεια». Αλλη μια παράσταση της υπόθεσης «το σύστημα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται, αλλά να είναι τίμιο». Η ανάδειξη υποθέσεων σκανδάλων και διαφθοράς ως το κύριο και καθοριστικό για την κατηφόρα του λαού σήμερα λειτουργεί ως αμορτισέρ του συστήματος, για να απορροφά κραδασμούς δυσαρέσκειας από λαϊκές δυνάμεις που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να αποπροσανατολίζει από τον κύριο υπεύθυνο. Δηλαδή τον αντιλαϊκό δρόμο της ανάπτυξης για το κεφάλαιο στο πλαίσιο της ΕΕ. Απ' ό,τι φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ διακρίνεται σε αυτήν την προσπάθεια.

Παράξενη αντίληψη

Εντολή προς τους εισαγγελείς της χώρας να παρεμβαίνουν όπου υπάρχουν καταλήψεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων, έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αναφέρει το ρεπορτάζ. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι, για να αναπληρωθούν μαθήματα, θα κοπούν διακοπές Πάσχα, Σάββατα κλπ. Πολύ ευαίσθητες η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η κυβέρνηση για την ομαλή λειτουργία του σχολείου! Ομως κανείς δε μας λέει - βεβαίως δεν είναι αρμοδιότητα της εισαγγελίας - για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις ελλείψεις βιβλίων, το τσουβάλιασμα των μαθητών σε πολυάριθμα τμήματα, την αδυναμία μεταφοράς τους στα σχολεία, το γεγονός ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και της ανασφάλειας. Η μήπως αυτά που ωθούν σε διεκδικήσεις τους μαθητές δεν αποτελούν ανωμαλία στη λειτουργία των σχολείων; Παράξενη αντίληψη για την ομαλή λειτουργία...

Παράκρουση

«Τρικυμία εν κρανίω» εκεί στον «Εργατικό Αγώνα». Ενας παραμυθάς, από εκείνους που σε προηγούμενα άρθρα κατηγορούσαν το ΚΚΕ ότι με τη δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα απεμπολεί τους πολιτικούς στόχους και περιορίζεται στην οικονομική πάλη, τώρα ανακαλύπτει ότι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ είχε για αίτημα τη λαϊκή εξουσία! Σκαρώνει μάλιστα μια ιστοριούλα, ότι τάχα ήρθε στο συλλαλητήριο με δυο συναδέλφους που δεν είναι με το ΚΚΕ και, μόλις άκουσαν το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Τι λες, ρε παιδί μου! Το σύνθημα δηλαδή που κυριάρχησε στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των Χαλυβουργών και στις κινητοποιήσεις ενάντια στο μνημόνιο παρουσιάζεται ως σύνθημα του ΚΚΕ! Προφανώς τον εμπνευστή της ιστορίας τον ανατριχιάζει η προοπτική οι εργάτες να ζουν χωρίς αφεντικά... Ενας άλλος της «παρέας» ανακάλυψε ξαφνικά ότι «ξεχνιούνται παρακαταθήκες και αγωνιστικές περγαμηνές» και «μετουσιώνονται σε συλλαλητήρια μερικών ωρών και μετά χάνονται». Οτι «η αγωνιστικότητα μεταμορφώνεται σε επετειακό γεγονός για να καυχιούνται κάποιοι...». Είπαμε, μερικούς τους έτσουξαν η επιτυχία του συλλαλητηρίου, η συσπείρωση που πέτυχε, η δυναμική που δημιούργησε, μπροστά και στην απεργία. Τόσο που να φτάσουν σε παράκρουση. Εμείς τι άλλο να πούμε; Περαστικά τους...

Δε νοιάζονται για τις λαϊκές ανάγκες

Η επιλογή του «Αμαλία Φλέμινγκ» ως χώρου υποδοχής των ύποπτων περιστατικών που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα» ξαναφέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της αξίας της ύπαρξης και πλήρους οργάνωσης νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και όλων των άλλων ειδικοτήτων παραϊατρικό προσωπικό, τα οποία οι κυβερνήσεις έχουν βάλει στο σχέδιο κατάργησης. Φαίνεται αντιφατικό ένα νοσοκομείο να κρίνεται κατάλληλο να ανταποκριθεί σε μια τόσο σοβαρή και δύσκολη υπόθεση, αλλά να μην το κρίνουν ικανό να λειτουργεί και να το κλείνουν. Αλλά αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική περικοπών υπηρεσιών προς το λαό από το κράτος. Γι' αυτό και πολλά νοσοκομεία τα πάνε για κλείσιμο, άλλα για συρρίκνωση μέσω συγχωνεύσεων. Αποτελεί επίσης μία ακόμη απόδειξη ότι οι αναδιαρθρώσεις στον τομέα Υγείας δε γίνονται με γνώμονα τη βελτίωση και ανάπτυξη της παροχής υπηρεσιών Υγείας στο λαό, αλλά για να μεγαλώσει το πεδίο ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας σε βάρος συνολικά της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και συνολικά του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1835 Γεννιέται ο Ιταλός ιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο, ένας από τους θεμελιωτές της εγκληματολογίας.

1860 Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:

«Σύντροφοι!

Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 (σ.σ. 24 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο - 6 Νοεμβρίου με το νέο) το βράδυ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι ολοκάθαρο ότι πραγματικά τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο. Με όλες μου τις δυνάμεις θέλω να πείσω τους συντρόφους ότι τώρα όλα κρέμονται από μια τρίχα, ότι στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν ζητήματα που δε λύνονται με συσκέψεις, ούτε με συνέδρια (έστω και με συνέδρια των Σοβιέτ), αλλά αποκλειστικά από τους λαούς, από την πάλη των οπλισμένων μαζών. Η πίεση των κορνιλοφικών προς το συμφέρον των αστών, η απομάκρυνση του Βερχόβσκι δείχνει πως δεν επιτρέπεται να περιμένουμε. Δεν πρέπει να περιμένουμε!! Μπορεί να τα χάσουμε όλα!! Το κέρδος από την άμεση κατάληψη της εξουσίας είναι ότι υπερασπίζουμε το λαό. Σε καμιά περίπτωση, οπωσδήποτε να μην αφήσουμε έως τις 25 του μήνα την εξουσία στα χέρια του Κερένσκι και συντροφιάς. Η υπόθεση πρέπει να κριθεί το δίχως άλλο σήμερα το βράδυ ή τη νύχτα. Παίρνοντας την εξουσία σήμερα, την παίρνουμε όχι ενάντια στα Σοβιέτ, αλλά για τα Σοβιέτ. Η κυβέρνηση κλονίζεται. Πρέπει να την αποτελειώσουμε με κάθε θυσία! Η καθυστέρηση της δράσης ισοδυναμεί με θάνατο».

1926 Στη φασιστική Ιταλία ξεκινά η θέσπιση μιας σειράς νόμων για την απαγόρευση της λειτουργίας των μη φασιστικών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της χώρας.

1928 Ο Χέμπερτ Χούβερ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1930 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου, στις εκλογές τεσσάρων διαμερισμάτων, συγκεντρώνει τις 1.617 από τις 8.139 ψήφους, παρά το ιδιαίτερα αντιδραστικό εκλογικό σύστημα.

1937 Η φασιστική Ιταλία προσχωρεί στο Αντικομιντέρν Σύμφωνο (ενάντια στην Κομμουνιστική Διεθνή).

1940 Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας υποβάλλουν και δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς το Ανοιχτό Γράμμα του ΓΓ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και ζητώντας, για μια ακόμη φορά, να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς. Και πάλι, η απάντηση που θα πάρουν θα είναι αρνητική.

1943 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Κίεβο από τους Γερμανούς κατακτητές.

1956 Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1961 Μεγάλες πλημμύρες σημειώνονται στην Αθήνα με 43 νεκρούς.

1965 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκδίδει ψήφισμα, με το οποίο η Βρετανία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αντεν (τμήμα της σημερινής Υεμένης).

1978 Με εντολή του Σάχη του Ιράν, συγκροτείται στρατιωτική κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος. Τελικά, ο Σάχης θα ανατραπεί το επόμενο έτος («ιρανική ισλαμική επανάσταση»).

1983 Το στρατιωτικό καθεστώς διενεργεί «εκλογές» στην Τουρκία. Νικητής αναδεικνύεται ο Τουργκούτ Οζάλ και ο ηγέτης της χούντας, στρατηγός Κενάν Εβρέν, δηλώνει ότι σε διάστημα έξι μηνών θα παραιτηθεί.

1985 Ξεσπά το σκάνδαλο του «Ιράνγκεϊτ», (παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας»).

1989 Πεθαίνει η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ