ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κορυφώνεται ο αγώνας, εντείνεται η καταστολή

Οι διαδηλώσεις του λαού της Ονδούρας, παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής των πραξικοπηματιών, συνεχίζονται
Οι διαδηλώσεις του λαού της Ονδούρας, παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής των πραξικοπηματιών, συνεχίζονται
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Μια έκρηξη βόμβας σε ένα ταχυφαγείο μερικά μέτρα έξω από την κεντρική είσοδο του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα μερικές ώρες πριν φτάσει ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα και πυροβολισμοί ενάντια στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών σε μια κατοικημένη περιοχή, είναι χαρακτηριστικά δείγματα των προβοκατσιών, με στόχο την κατατρομοκράτηση του λαού της Ονδούρας που εξακολουθεί να αντιστέκεται.

Για ένατη μέρα χτες, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πλάσα Μορασάν αψηφώντας την καταστολή. Σύμφωνα με το Randio Mundial, η διαδήλωση είχε μήκος τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων. Την ίδια στιγμή, στο βορρά της χώρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται στην κυριολεξία μάχες, ενώ ο στρατός και η αστυνομία έχουν ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά. Στο Σαν Πέδρο Σούλα, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η καταστολή έχει γενικευτεί. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών και δύο τουλάχιστον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί βαριά. «Εχουμε βίντεο που δείχνουν την επίθεση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών. Ενα μικρό αγόρι τραυματίστηκε από σφαίρα και ένας φωτορεπόρτερ φέρει τραύματα στο κεφάλι», δήλωσε η βουλευτής Σίλβια Αγιάλα.

Πάντως, ο Μανουέλ Σελάγια, ο διωγμένος Πρόεδρος, έφτασε χτες στο Ελ Σαλβαδόρ και κάλεσε το λαό να συνεχίσει να διαδηλώνει τη στιγμή που σήμερα έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη χώρα, συνοδευόμενος σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους προέδρους του Εκουαδόρ και της Αργεντινής, Ραφαέλ Κορέα και Κριστίνα Φερνάντες αλλά και από Νομπελίστες όπως η Ριγκομπέρτα Μεντσού, η οποία απέστειλε χτες μήνυμα προς ιθαγένικες και λαϊκές οργανώσεις ότι ενώνει τις δυνάμεις της μαζί τους. Πάντως, οι εκ νέου δηλώσεις δε διευκρινίζουν τον ακριβή χρόνο επιστροφής του.

Μέχρι αργά χτες, δεν υπήρχαν πληροφορίες όσον αφορά την επίσκεψη του Ινσούλσα, ο οποίος δήλωνε ότι δεν πρόκειται «να διαπραγματευτεί αλλά να ζητήσει από την ντε φάκτο κυβέρνηση να παραδώσει την εξουσία». «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος. Θα κάνω ό,τι μπορώ αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα σε μερικές μόνο ημέρες», είχε δηλώσει ο Ινσούλσα πριν την μετάβασή του στην Ονδούρα. Πάντως, η επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι δήλωσε «ανοικτός» σε πρόωρες εκλογές ακόμη και σε δημοψήφισμα για την αποκατάσταση του Σελάγια, μολονότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει άμεσα. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Αμύνης που καθαιρέθηκε από τον Μανουέλ Σελάγια, Εδμούντο Ορεγιάνα Μερκάδο μαζί με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και σήμανε την αρχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κογκρέσου Χοσέ Αλφρέδο Σααβέδρα καταδικάζει το πραξικόπημα και ζητά την αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια, σύμφωνα με το Τελεσούρ.

ΗΠΑ
Συνέντευξη Ομπάμα εφ' όλης της ύλης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μια συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης στο πρακτορείο «Aσοσιέιτεντ Πρες» ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναφέρει όλη την ιμπεριαλιστική ατζέντα των ΗΠΑ και με τη γνωστή υποκρισία ότι «θα προσπαθήσει να αποτρέψει το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά», καθώς όπως επισήμανε «θα είναι μεγάλη πρόκληση η αποτροπή αυτού του ενδεχομένου».

Εξάλλου όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που είναι αντίθετες με την προοπτική ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα, αλλά και οι συμμαχικές των ΗΠΑ χώρες της περιοχής, καθώς αυτό θα προκαλούσε μία κούρσα εξοπλισμών» και θα είναι «δυνητικά μία συνταγή καταστροφής»...

Το Ιράν δεν ήταν φυσικά το μόνο ζήτημα που απασχόλησε τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν απέκλεισε την επιβολή νέων κυρώσεων προς τη ΛΔ Κορέας, εξαιτίας των πρόσφατων πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών, αλλά όπως τόνισε οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα για την επιστροφή της στις διεθνείς διαδικασίες πυρηνικού αφοπλισμού. Οσον αφορά στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε ότι θα εξετάσει το αν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των εκεί αμερικανικών στρατευμάτων μετά τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, ενώ για το Ιράκ υπογράμμισε ότι πάντα διατηρεί ως πρόεδρος το δικαίωμα να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, αν και εξέφρασε την «αισιοδοξία» του ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.

Για το Γκουαντάναμο ανέφερε ότι «είναι πολύ μεγάλη πρόκληση» η αντιμετώπιση των κρατουμένων και παρότι «δεν αισθάνεται άνετα» με την προοπτική της επ' αόριστον κράτησης των υπόπτων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για ορισμένες περιπτώσεις των κρατουμένων, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νέα πολιτική που εγκρίθηκε προσφάτως.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνάντησή του με την ρώσικη ηγεσία την επόμενη βδομάδα στη Μόσχα, ο Ομπάμα υποστήριξε ότι με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων, αλλά ότι ο Πούτιν «είναι με το ένα πόδι στον παλιό τρόπο διεξαγωγής πολιτικής και με το άλλο στο νέο». Απάντηση στον Αμερικανό έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας: «Εμείς στεκόμαστε σταθερά και στα δύο πόδια μας και κοιτάμε πάντα στο μέλλον», υπονοώντας ότι η καπιταλιστική Ρωσία θα διεκδικήσει θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
Πρόσκληση Ασαντ προς τον Αμερικανό Πρόεδρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανεπίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα να επισκεφτεί τη Συρία απηύθυνε, μέσα από συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ο Σύρος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «οι αρχές του διαλόγου στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού που υιοθέτησε ο Ομπάμα πριν και μετά την εκλογή του είναι αρχές που χρειάζεται η ανθρωπότητα σήμερα».

Ο Ασαντ εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητη η συμφωνία σε όλα τα θέματα για την πραγματοποίηση συνάντησης, τονίζοντας ότι με διάλογο «γεφυρώνονται οι διαφορές». Κατέληξε, δε, ότι οι ΗΠΑ «έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο επειδή είναι μεγάλη δύναμη».

Οι «θετικές» παρατηρήσεις Ασαντ, που δείχνουν ότι αρχίζει να έχει αποτέλεσμα η νέα τακτική Ομπάμα στην ευρύτερη περιοχή, φέρονται να εμπεριέχονται και σε ευχετήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο Ασαντ στο Λευκό Οίκο με αφορμή την «Ημέρα Ανεξαρτησίας», στις 4 Ιουλίου. Επίσης, έρχονται λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι αποστέλλει εκ νέου πρέσβη στη Δαμασκό μετά από τέσσερα χρόνια, οπότε τον είχαν αποσύρει μετά τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι, για εμπλοκή στην οποία κατηγόρησαν τη Δαμασκό.

ΗΠΑ
Προσφυγές εναντίον νομικών για βασανιστήρια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συμμαχία οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών κατέθεσαν αίτημα να απομακρυνθούν από τη CIA και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δυο νομικοί οι οποίοι ενέκριναν και δικαιολόγησαν τους βασανισμούς κρατούμενων επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι οργανώσεις ζητούν να καθαιρεθούν οι Τζόναθαν Φρίντμαν που εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ο Τζον Ρίτσο ως επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της CIA. Οι οργανώσεις υπέβαλαν παρόμοια αιτήματα το Μάη εναντίον ακόμα 12 νομικών που υπηρέτησαν σε κρατικές θέσεις επί των ημερών της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους. Οι νομικοί αυτοί είναι επίορκοι, δήλωσε ο Κέβιν Ζις, εκπρόσωπος των οργανώσεων. Πρέπει να καθαιρεθούν και να διωχθούν διότι εφηύραν επιχειρήματα για τη νομική «στήριξη» των βασανιστηρίων σε βάρος κρατουμένων, πρόσθεσε. Μηνύσεις έχουν κατατεθεί επίσης εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, του διαδόχου του Αλμπέρτο Γκονσάλες, του πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Μάικλ Τσέρτοφ και του Τζέι Μπάιμπι, μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ