ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Φαγοπότι στις πλάτες του λαού

Ετοιμο το νομοσχέδιο για την παραπέρα υπονόμευση της ΔΕΗ προκειμένου να παραχωρηθεί «γη και ύδωρ» στους ιδιώτες

Από κινητοποίηση εργαζομένων κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ

Motion Team

Από κινητοποίηση εργαζομένων κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ
Βρώμικα - κυριολεκτικά - παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού παίζει η κυβέρνηση και με το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και η αγορά έχει με νόμο απελευθερωθεί από το Φλεβάρη του 2001, η κυβέρνηση καθ' υπόδειξη μιας χούφτας ιδιωτικών συμφερόντων που διαγκωνίζονται για μια θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώνει τέτοιες συνθήκες, που με μαθηματική ακρίβεια θα κοστίσουν πολύ στον ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αλλά και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Βέβαια, όποιος πίστευε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα είχε οφέλη για τον ελληνικό λαό, δεν έχει σήμερα παρά να δει και να βιώσει τα πρώτα αποτελέσματα του νέου σκηνικού. Ενα σκηνικό που προδιαγράφεται εξαιρετικά ζοφερό, που, ίσως, ακόμα και να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού οι ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχουν εξασφαλισμένη την κερδοφορία τους, πριν ακόμα δώσουν... δραχμή για επενδύσεις. Το γεγονός άλλωστε ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν δοθεί οι απαραίτητες άδειες για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και ουδείς ιδιώτης - από αυτούς που κόπτονται για να «επενδύσουν» - δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας, αποδεικνύει ότι περιμένουν τον μποναμά της κυβέρνησης. Και ο μποναμάς αυτός, ετοιμάζεται με ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που παραχωρεί «γην και ύδωρ» στους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα με το νέο σχέδιο νόμου οι ιδιώτες μεταξύ άλλων εξασφαλίζουν ότι:

  • Η ΔΕΗ για απροσδιόριστο χρόνο δε θα μπορεί να κατασκευάσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ακόμα και αν πρόκειται για την κάλυψη ενεργειακών ελλειμμάτων, μέχρις ότου οι ιδιώτες αποσπάσουν τουλάχιστον το 25% της εγκαταστημένης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής για να υπάρξει χώρος να δραστηριοποιηθούν με ασφάλεια. Δηλαδή η ΔΕΗ δε θα μπορεί να κατασκευάσει μονάδες, αν το ποσοστό της εγκαταστημένης ισχύος της, δεν είναι χαμηλότερο του 75% (από 97% που είναι σήμερα). Για να «πέσει» κάτω από το 75%, είτε θα χρειαστεί να περάσουν κάποια χρόνια, ή να πουλήσει υπάρχουσες μονάδες σε ιδιώτες Αυτό άλλωστε αποτελεί και πρόταση του ΟΟΣΑ!
  • Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο με διάφορες υπουργικές αποφάσεις, να εξαγοράζεται από τις ιδιωτικές μονάδες η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το Δημόσιο, ώστε οι ιδιώτες να μην ψάχνουν να βρουν πελάτες...
  • Δημιουργεί την «κάστα» των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν μονάδες παραγωγής θα μπορούν να εισάγουν και να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει έλλειμμα σε ηλεκτρική ενέργεια...
  • Επιβάλει νέα χαράτσια στον ελληνικό λαό με τη μορφή ειδικών τελών για να χρηματοδοτηθούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, αλλά και η ΔΕΗ! Συγκεκριμένα, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει μέσα από τα τιμολόγια εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές για έργα που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ στο παρελθόν (με τα λεφτά του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της) και τα οποία κρίνεται ότι δεν είναι αρκετά κερδοφόρα για την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Τέλη θα υπάρχουν ακόμα και για το... κοινωφελές έργο των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών!
  • Προαναγγέλλει την κατάργηση του ταμείου των εργαζομένων της ΔΕΗ ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ) ενώ προγράφει και τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Απελευθερώνει την αγορά για όλους τους καταναλωτές από την 1/7/2004 με εξαίρεση αυτούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά για οικιακή χρήση.
  • Διαμορφώνει συνθήκες πλήρους κάλυψης στην προμήθεια με φυσικό αέριο όλων των ιδιωτών που θα δραστηριοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή.

Τα παραπάνω φαίνεται να μην είναι αρκετά για τους ιδιώτες υποψήφιους ηλεκτροπαραγωγούς γι' αυτό και μια σειρά άλλων... εκκρεμοτήτων που θα προκύπτουν από τις εκάστοτε απαιτήσεις των ιδιωτών, θα επιλύονται με υπουργικές αποφάσεις.

Ενδεικτικό της ξεδιαντροπιάς της κυβέρνησης, αλλά και της διορισμένης από αυτή Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι το γεγονός ότι οι πρόσφατες αναφορές πως επίκειται «ενεργειακή πενία» απαλειφθήκανε εντελώς, μπρος στην απόφαση να πριμοδοτηθούν οι ιδιώτες! Τη στιγμή που οι ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται κατά περίπου 4%, για τα επόμενα χρόνια δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί καμία νέα μονάδα πλην αυτής των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη! Η ΔΕΗ, που βεβαίως έχει τη δυνατότητα, δε θα μπορεί διά νόμου να κατασκευάσει. Αλλά και να μπορούσε, κανείς δε θα πρέπει να ξεχνάει ότι λειτουργεί πλέον με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, το 31% του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίκει σε ιδιώτες, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι θα παραχωρηθεί και νέο πακέτο. Δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ΔΕΗ λειτουργεί πλέον με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών της, που προκύπτουν από την εντατικοποίηση της εργασίας, τη μείωση των επενδύσεων και του προσωπικού.

Οσοι ισχυρίζονται ότι η ΔΕΗ θα χάσει από την πριμοδότηση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, παραγνωρίζουν την πραγματικότητα. Η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ απλώς τίθεται επικεφαλής του ιδιωτικού κεφαλαίου στην επιχείρηση αφαίμαξης και ομηρίας του ελληνικού λαού.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κυνικές ομολογίες

«

Η περίπτωση της TVX είναι η μοναδική η οποία πρέπει να κρατικοποιηθεί και μετά να προκηρυχτεί διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της». Αυτό ανέφερε προσφάτως ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, αποκαλύπτοντας έτσι, με τον πλέον κυνικό τρόπο, τις μεθόδους που ακολουθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μέχρι οι επιχειρήσεις να γίνουν κερδοφόρες, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα - για το κεφάλαιο - να ανήκουν στο δημόσιο. Αμέσως μετά θα πρέπει να παραδοθούν στους ιδιώτες, να ξεζουμιστούν και να διαλυθούν και μετά να παραδοθούν στο δημόσιο να εξυγιανθούν... Και πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιθυμίες των μεγαλοβιομηχάνων, που εκφράστηκαν από τον πρόεδρό τους, δεν αφορούν μόνο στην TVX, αλλά σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις.

Αυτό που απαίτησε ο Οδ. Κυριακόπουλος η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να το εφαρμόζει προ καιρού. Η ...πρεμούρα της να βρεθεί διάδοχο σχήμα στη Χαλκιδική, αφού η TVX αποδείχτηκε ...αέρας, δεν προκύπτει από την αγωνία της για την τύχη των εργαζομένων, εκ των οποίων κάποιοι πραγματοποιούν απεργία πείνας, ούτε για τη στήριξη της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, ούτε για τη συνέχιση της λειτουργίας των αρχαιότερων από πλευράς εκμετάλλευσης μεταλλείων της χώρας. Η αγωνία της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τέτοιους όρους, ώστε τα μεταλλεία να περάσουν στα νέα αφεντικά με εξασφαλισμένη την άδεια χωροθέτησης μεταλλουργίας χρυσού, με εξασφαλισμένα κεφάλαια από το ελληνικό δημόσιο, και τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και όλο τον ελληνικό λαό, δεμένους...

Είναι ενδεικτικό ότι μέρες τώρα ανακοινώνεται πως έχει βρεθεί διάδοχο σχήμα, ωστόσο όμως επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί. Η αποφυγή της ανακοίνωσης σχετίζεται με τη διευθέτηση μιας σειράς αξιώσεων των ξένων «επενδυτών», που απαιτούν εκ των προτέρων την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι μόνοι γνωστοί για τη συμμετοχή στο σχήμα είναι η δημόσια ΛΑΡΚΟ (για να χρηματοδοτήσει) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να συναινέσει στις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης και των νέων αφεντικών. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει τάξει «γην και ύδωρ» στους ιδιώτες, γι' αυτό άλλωστε άλλαξε γνώμη και η «Kinross». Συγκεκριμένα, πριν δύο βδομάδες, ο εκπρόσωπος της «Kinross» ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο διάδοχο σχήμα! Δύο μέρες αργότερα όμως ανασκευάστηκε η αρχική δήλωση και η «Kinross» είναι έτοιμη να συμμετάσχει. Προφανώς, καταλύτης για την αλλαγή γνώμης είναι οι εγγυήσεις που παρέχει η κυβέρνηση.

Και οι εγγυήσεις αυτές είναι η άδεια για τη μεταλλουργία χρυσού, η απλόχερη παροχή δημόσιου χρήματος και η δέσμευση των κατοίκων της περιοχής να μη σηκώσουν κεφάλι στις όποιες αυθαιρεσίες των αφεντικών. Το είπε άλλωστε - εμμέσως πλην σαφώς - και ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, ότι η ανάληψη των εργασιών από το διάδοχο σχήμα θα συνοδευτεί και από θεσμικό πλαίσιο, που δε θα επιτρέπει στους κατοίκους να αντιδρούν! Το θεσμικό πλαίσιο δε θα αφορά μόνο στη Χαλκιδική, αλλά σε όλη τη χώρα, όπου κρίνεται ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να δρα ασύδοτο.

Τέλος, για όσους βιάστηκαν - με κυβερνητική κατεύθυνση - να στρέψουν τα βέλη εναντίον των κατοίκων της περιοχής που αντέδρασαν στη χωροθέτηση της μεταλλουργίας χρυσού, αλλά και όσων στήριξαν τους δίκαιους αγώνες των κατοίκων, ας κάνουν λογαριασμό μετά την ανάληψη της εκμετάλλευσης από το διάδοχο σχήμα, αφού ούτε η δουλιά των εργατών κατοχυρώνεται. Την ώρα που θα πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας οι μισοί από τους 500 περίπου σήμερα εργαζόμενους και οι κάτοικοι θα είναι «δεμένοι» στις αυθαιρεσίες των ιδιωτών. Και δεν είναι κινδυνολογία, αφού αυτά έχουν ανακοινωθεί επισήμως από την κυβέρνηση. Για να μην υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση αγωνιά για το μέλλον των εργαζομένων της επιχείρησης και των κατοίκων της περιοχής. Σε άλλο κοινωνικό σύστημα με το λαό στην εξουσία, και οι εργάτες θα είχαν δουλιά και οι κάτοικοι της περιοχής δε θα είχαν προβλήματα από τη λειτουργία της επιχείρησης.


Στ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ