ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια μοναδική διοργάνωση που αγκαλιάζεται από τους νέους

Από τις 5 Ιούλη στη Σούδα το 22ο αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Στη βάση της Σούδας το 1997
Στη βάση της Σούδας το 1997
Στην τελική ευθεία μπαίνουν σε λίγες μέρες οι προετοιμασίες για το 22ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ που θα γίνει στις 5 - 7 Ιούλη στην Κρήτη, στη βάση της Σούδας, με κεντρικό σύνθημα «από τους πολέμους των εκμεταλλευτών, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης». Η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να πάρουν μέρος στο Διήμερο, το οποίο έχει στο στόχαστρο τη βάση που χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στο μακέλεμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, που αναβαθμίζεται σήμερα στρατιωτικά με ευθύνη της κυβέρνησης, σε μια στιγμή που οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών στην ευρύτερη περιοχή και ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στο συριακό λαό.

Οπως αναφέρει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της μπροστά στο 22ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο, «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι πόλεμοι που διεξάγονται για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών τους, συνέχεια της "ειρηνικής" πολιτικής τους με στρατιωτικά πλέον μέσα (...) Σήμερα για τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους τσακίζουν τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, μας καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή περιπλάνηση. Αύριο πάλι για τα συμφέροντά τους θα θελήσουν να μας κάνουν κρέας για τα κανόνια τους».

Απέναντι στον πόλεμο που διεξάγουν οι καπιταλιστές ενάντια στους λαούς με στρατιωτικά μέσα, με πολιτικές αποφάσεις, με παρέμβαση στις συνειδήσεις έχει σταθεί ο «θεσμός» του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια. Εγινε το σημείο που ενώθηκαν χιλιάδες φωνές ενάντια στον ιμπεριαλισμό που δολοφονεί, μακελεύει λαούς ολόκληρους, καταστρέφει, αφαιρεί βίαια δικαιώματα από το λαό και τη νεολαία και ταυτόχρονα προσπαθεί να σβήσει από τη μνήμη του λαού τους αγώνες με τους οποίους κατακτήθηκαν.

Το Διήμερο συνδυάζει μοναδικά εδώ και 22 χρόνια τη διαδήλωση, την καταδίκη του ιμπεριαλισμού, τη γνώση της Ιστορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος με την κατασκήνωση, την αληθινή ψυχαγωγία. Μία μεγάλη παρέα από όλη τη χώρα, νέων με τα ίδια προβλήματα, ίδιο εχθρό, ίδιες ανάγκες που παίρνουν δύναμη, ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες, μοιράζονται εμπειρίες σε ένα περιβάλλον όπου η συλλογικότητα κυριαρχεί.

Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη

Το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο «γεννήθηκε» στις φλόγες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που απλωνόταν στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90. Το 1992, όταν οι ιμπεριαλιστές διαιρούσαν και μάτωναν τη Γιουγκοσλαβία, η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει τη δική της «επίθεση ειρήνης» στις Πρέσπες, στα σύνορα Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας όπου νέοι από την Ελλάδα και ξένες αντιπροσωπείες από οκτώ Οργανώσεις νεολαίας σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης, που απλώθηκε μέσα στα σύνορα και των τριών χωρών.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας της ΚΝΕ οδήγησε στο να επαναληφθεί το 1993, αυτή τη φορά στο Ακτιο. Οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στα Βαλκάνια συνεχίζονταν και ακόμα περισσότεροι νέοι συμμετείχαν στο διήμερο. Η κατασκήνωση έγινε στη Λευκάδα, η διαδήλωση στην Πρέβεζας ενώ κορυφαία στιγμή αποτέλεσε ο συμβολικός αποκλεισμός της ΝΑΤΟικής βάσης του Ακτίου. Τη βάση του Ακτίου περικύκλωσαν και πάλι το 2000 οι νέοι που συμμετείχαν στο 9ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο.

Με έντονο το στοιχείο του διεθνισμού, το 1994 η ΚΝΕ διοργάνωσε το διήμερο στο Στόμιο, φιλοξενώντας εκεί αντιπροσωπείες από Νεολαίες των Βαλκανίων, που υπέγραψαν διακήρυξη για ένταση της κοινής δράσης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενώ διαδήλωσαν ενάντια στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο που στηνόταν στη Λάρισα. Το Στόμιο φιλοξένησε άλλες δύο φορές το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο: Το 2001 με διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και το 2002 με επίκεντρο το ΝΑΤΟικο στρατηγείο του Τυρνάβου, σε μία περίοδο που το Αφγανιστάν αποτελεί στόχο των ιμπεριαλιστών.

Η ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο, όπου φυλάσσονταν πυρηνικές βόμβες, αποτέλεσε το «στόχο» της ΚΝΕ το καλοκαίρι του 1995. Το 1996, το ραντεβού δόθηκε στη Θεσσαλονίκη με αιχμή την αντίθεση στην εγκατάσταση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης εκεί. Το σύμβολο της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, η βάση της Σούδας ήταν ο επόμενος σταθμός του διημέρου, το 1997. Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα απλώθηκαν στην πόλη των Χανίων και στη βάση στις διαδηλώσεις των νέων κομμουνιστών και φίλων της ΚΝΕ.

Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεμένη με το μήνυμα της ελληνοτουρκικής φιλίας βρέθηκε στο επίκεντρο του διημέρου που έγινε το 1998 στη Χίο, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Νεολαίες της Τουρκίας και της Κύπρου και με εκδηλώσεις που απλώθηκαν στη Χίο και στο Τσεσμέ. Το 1999, στο Λιτόχωρο, οι νέοι που συμμετείχαν στο διήμερο «ανακατέλαβαν» την παραλία της Γρίτσας στο Λιτόχωρο, που η ελληνική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατά την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Διαδήλωσαν στο φυλάκιο των Ευζώνων στα σύνορα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής, όταν προσπάθησαν να αποκλείσουν συμβολικά το λιμάνι.

Τα διδάγματα της Ιστορίας όπλο στη μάχη για την ανατροπή

Νέοι και νέες από όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία, μέσα από τα αντιιμπεριαλιστικά διήμερα, να βαδίσουν στα μονοπάτια που έδρασε ο ΔΣΕ.

Στις πλαγιές του Γράμμου, εκεί που έδωσαν ηρωικές μάχες και έπεσαν στον αγώνα χιλιάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο Νεστόριο πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά η πανελλαδική συνάντηση του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου το 2005 για τις Οργανώσεις της Βορείου Ελλάδας, αλλά και το 2006, το 2009 και το 2012, με σύνθημα «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».

Η Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος ήταν στο επίκεντρο και του Διημέρου που διοργανώθηκε το 2007 με κατασκήνωση στην Ανάβυσσο και σημεία αναφοράς την εργατούπολη του Λαυρίου και τη Μακρόνησο.

Ενα μάθημα Ιστορίας, μιας πλευράς της που αναδεικνύει το πώς πολύμορφα δόθηκε η πάλη από τους πρωτοπόρους αγωνιστές ήταν το διήμερο στο Ναύπλιο το 2010, με επίκεντρο τον βράχο της Ακροναυπλίας.

Αλλη μια πλευρά της ηρωικής Ιστορίας του ΚΚΕ είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι νέοι που συμμετείχαν στο διήμερο στα Καμμένα Βούρλα το 2011. Στις βουνοπλαγιές και τις κορυφές της Ρούμελης που συνδέθηκαν με κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και της δράσης του ΚΚΕ, ιδιαίτερα τα χρόνια 1940 - 1949, στα μέρη που έδρασαν οι ηρωικές Ι και ΙΙ Μεραρχίες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), με ξεχωριστές μορφές τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης) και τον καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου).


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αθλητισμός είναι ανάγκη, είναι δικαίωμα

Παγκράτιο
Παγκράτιο
«Τα μαχητικά αθλήματα δεν είναι τσιφλίκι των φασιστοειδών και των μπράβων της νύχτας. Δεν μπορούν να γίνουν γιατί προάγουν το σεβασμό προς τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη, την πειθαρχία, την πνευματική καλλιέργεια».

Καταρρίπτοντας στερεότυπα και συγχρόνως χτυπώντας τη λανθασμένη πεποίθηση που κάποιοι επιχειρούν να γίνει συνείδηση, ότι δηλαδή ακόμη κι ο αθλητισμός, η φυσική αγωγή είναι πολυτέλεια και προνόμιο των λίγων, η ΚΝΕ οργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα διήμερο «γνωριμίας με την πάλη, τα μαχητικά αθλήματα, τις πολεμικές τέχνες». Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες νέους και οικογένειες, εκφράζοντας τη δίψα τους να μην είναι θεατές... «να μη μένεις στην εξέδρα, αλλά αντίθετα να μπεις μέσα και να παλέψεις». Δείγμα της ανάγκης που υπάρχει, την ώρα που κόβονται αθλητικές δραστηριότητες μαζικού χαρακτήρα, σχολικά πρωταθλήματα, υποχρηματοδοτείται και υποβαθμίζεται ο σχολικός και σωματειακός αθλητισμός, διώχνονται από το χώρο όσοι δεν πληρώνουν χαράτσια και συνδρομές.

Σημαντικοί συμπαραστάτες σε αυτό το ιδιαίτερο και άρτιο εγχείρημα η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος και η Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου καθώς και πάρα πολλοί αθλητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στη διοργάνωση, η οποία έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Παξιμαδάς», στην Πετρούπολη. Η επιλογή της ΚΝΕ να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα αθλήματα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς γίνεται εν μέσω συζητήσεων και προσπαθειών για αποπομπή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που κατήγγειλαν προπονητές απ' όλα τα αθλήματα, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για την έμπρακτη συμπαράστασή του.

Πάλη
Πάλη
«Είναι προφανές ότι αν δεν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, αν δεν σταματήσει η σωματική άσκηση να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, η πλειοψηφία του λαού δε θα μπορέσει να γευτεί τα οφέλη από τη συστηματικά οργανωμένη ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα τη φυσική αγωγή. Για μας ο δρόμος για τη μόνιμη και οριστική ικανοποίηση της ανάγκης για σωματική άσκηση, περνάει μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας. Μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να σχεδιάζει τον αθλητισμό και να τον υλοποιεί βέβαια, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες για αθλητισμό της πλειοψηφίας του λαού», υπογράμμισε ο Νίκος Αμπατιέλος εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πολυεπίπεδη η σημασία της διοργάνωσης

«Τα αθλήματα της αναμέτρησης αφορούν τον κάθε άνθρωπο, όπως και η αναμέτρηση αφορά τη ζωή μας γενικότερα», δήλωσε στον «Ρ» η Βούλα Ζυγούρη, ολυμπιονίκης στην πάλη. «Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία θέλουν να βγάλουν την πάλη από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Θέλουν να βγάλουν τη λέξη "πάλη" από το λεξιλόγιό μας και από τη ζωή μας», συμπληρώνει ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, ομοσπονδιακός προπονητής σε αθλήματα πάλης. Ο Κώστας Τζιδημόπουλος, προπονητής της εθνικής ομάδας τάε κβο ντο, είπε στον «Ρ»: «Ο αθλητισμός προσφέρει σωστή διατροφή, μέσα από τον αθλητισμό βγαίνουν γερά άτομα. Αυτό που διακρίνει τα μαχητικά αθλήματα είναι ο σεβασμός, η ομαδικότητα και η πειθαρχία. Είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στα ναρκωτικά, τη βία, τις κακές παρέες. Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία που πήρε, είναι πολύ σπουδαία, έχουμε συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ της παλιότερα. Ελπίζουμε να επαναληφθούν τέτοιες δραστηριότητες».

Αϊκίντο
Αϊκίντο
«Σίγουρα ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον αθλητισμό είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε πρωταθλητισμό, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να μπλέξει με τα ναρκωτικά τα οποία και μετά τις τελευταίες εξελίξεις πλασάρονται στην ουσία δωρεάν στη νεολαία. Γονείς μαζί με τους προπονητές, εκπαιδευτές, ομοσπονδίες να παλέψουν για να υπάρχει δωρεάν και δημόσιος αθλητισμός, γιατί είναι δικαίωμα του λαού, θα αποτελέσει ασπίδα πρόληψης και για τους γονείς και για τα παιδιά. Υπάρχει συμμετοχή, θέλουν να επαναληφθεί. Πολύ καλή πρωτοβουλία, που την αγκάλιασε κόσμος, σύλλογοι, ομοσπονδίες, αθλητές», σημείωσε ο Βαγγέλης Σίμος, διακεκριμένος αθλητής στο Τζούντο.

Πλούσιες ήταν και οι αναφορές για το διήμερο της ΚΝΕ που έγιναν από ιστοτόπους που εξειδικεύονται στα συγκεκριμένα τα αθλήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το «palema.gr», το οποίο αναπαράγει το ρεπορτάζ του «902.gr» για τις εκδηλώσεις καθώς και τις δηλώσεις της αθλήτριας Βούλας Ζηγούρη από το προσωπικό της μπλογκ «voylazygouri gr». Η αθλήτρια αναφέρεται στην εκδήλωση χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, κάνει λόγο για την ανάγκη της δωρεάν άθλησης ενώ θεωρεί παγίδα τις λογικές του κόστους που προσπαθούν να περάσουν οι αρμόδιοι προκειμένου να δικαιολογήσουν τις περικοπές στον αθλητισμό.

Παρουσίαση αθλημάτων

Πυγμαχία
Πυγμαχία
Κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν τα εξής αθλήματα:

  • Αθλήματα πάλης (ελληνορωμαϊκή, ελεύθερη), από τον ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Σιδηρόπουλο, την ολυμπιονίκη Βούλα Ζυγούρη και αθλητές της Ομοσπονδίας.
  • Παγκράτιο άθλημα,από τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, και αθλητές της Ομοσπονδίας, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορικής Τεκμηρίωσης της Ομοσπονδίας.
  • Shito Ryu Karate και Jiu Jitsuαπό το σύλλογο «Πολύμαχον» Πετρούπολης, με τον εκπαιδευτή Ζήση Τζιότζιο.
  • Πυγμαχίααπό τον εκπαιδευτή Σταύρο Σολακάκη.
  • Judoαπό το σύλλογο «Ολύμπιο» Πετρούπολης και το διακεκριμένο αθλητή Βαγγέλη Σίμο.
  • Tae kwon doαπό τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Τζιδημόπουλο.
  • Aikidoαπό τον ομοσπονδιακό σύλλογο.
Επόμενο ραντεβού στο αθλητικό camp της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ επισήμανε την καθοριστική συμβολή των Ομοσπονδιών στη διοργάνωση, που έφεραν αθλητές από τις εθνικές ομάδες, Ολυμπιονίκες κλπ. ενώ και οι συμμετέχοντες, με τη σειρά τους, όπως και το πολυπληθές κοινό τις δυο μέρες των εκδηλώσεων, δε σταματούσαν να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην ΚΝΕ γι' αυτήν την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση.

Καράτε
Καράτε
Το επόμενο ραντεβού κλείστηκε για το αθλητικό camp της ΚΝΕ, το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ. Και μόνο στο άκουσμα της συνέχειας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αθλητές, μέλη συλλόγων και ομοσπονδιών έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή. Ενώ ενδιαφέρουσα ιδέα αποτελεί η προτροπή της Βούλας Ζηγούρη προς την κατάμεστη κερκίδα: «Την επόμενη φορά να συμμετέχετε κι εσείς. Να έρθετε στην παλαίστρα».


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ