ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Βιομηχανία προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας

Να καταργηθεί κάθε ρήτρα που περιορίζει τη συμμετοχή τους, απαιτούν οι εργοδότες

Από κινητοποίηση του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ για τα προγράμματα απασχόλησης των νέων ανέργων
Από κινητοποίηση του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ για τα προγράμματα απασχόλησης των νέων ανέργων
Νέα προγράμματα «ανάσχεσης της ανεργίας» ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, για να ανακυκλώσει τις εκατοντάδες χιλιάδες που δεν έχουν δουλειά και ταυτόχρονα, να εφοδιάσει τους επιχειρηματικούς ομίλους με φτηνά εργατικά χέρια. Υπολογίζεται ότι άλλες 26.000 θέσεις βραχύχρονης απασχόλησης σε διάφορες επιχειρήσεις θα καλυφθούν μέσω προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Στα προγράμματα αυτά προσφεύγει πολλαπλάσιος αριθμός ανέργων, κύρια νέων, που δεν έχουν άλλη διέξοδο για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, έστω και προσωρινά.

Παρά το γεγονός ότι οι εργοδότες βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι από τέτοια προγράμματα, τώρα αξιώνουν να καταργηθούν ακόμα και οι ελάχιστοι περιοριστικοί όροι που τους αφορούν. Για παράδειγμα, ζητάνε να απαλειφθεί ο όρος ότι στα προγράμματα μπορεί να συμμετέχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει απολύσεις 3 μήνες πριν την έναρξή τους. Το σκεπτικό είναι ότι όλες οι εταιρείες κάνουν απολύσεις και άρα αποκλείονται από τα προγράμματα.

Με τον ίδιο τρόπο, ζητάνε να απαλειφθεί η δέσμευση του εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο για ένα χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος. Ετσι, μεγάλοι όμιλοι θα μπορούν να απολύουν «ακριβούς» εργαζόμενους, που είχαν κατοχυρωμένα δικαιώματα και όταν λήγουν τα προγράμματα, να υποδέχονται νέες φουρνιές φτηνών απασχολούμενων. Μάλιστα, τα προγράμματα αυτά προσφέρουν στους εργοδότες κυριολεκτικά τσάμπα εργατικά χέρια, αφού η διαφορά μεταξύ επιδότησης και κατώτατου μισθού (που καλύπτει η επιχείρηση) μπορεί να μην ξεπερνά καν τα 50 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νέοι απασχολούνται σε υπηρεσίες του Δημοσίου και πρώην ΔΕΚΟ, μέσω των προγραμμάτων μαθητείας του ΟΑΕΔ. Δεκάδες μαθητευόμενοι απασχολούνται σήμερα μέσω προγραμμάτων μαθητείας στην αμυντική βιομηχανία (30 στην ΠΥΡΚΑΛ), σε δημόσιες δομές Υγείας (σε γενικά νοσοκομεία πολλών νομών όπως το Βοστάνειο Μυτιλήνης, το ΓΝ Αρτας, το ΓΝ Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», το ΓΝ Καστοριάς κ.τ.λ. 23 απασχολούνται μόνο στο ΓΝ «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη). Επίσης, σε δημοτικές υπηρεσίες (ύδρευσης - αποχέτευσης, υπηρεσίες πρόνοιας κ.τ.λ.)

Πρόκειται για χώρους που οι αστικές κυβερνήσεις είτε αποψιλώνουν από μόνιμο προσωπικό, είτε «αναδιαρθρώνουν» (όπως την ΠΥΡΚΑΛ), για να εξασφαλίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο νέα πεδία δράσης και έναν κρατικό μηχανισμό που θα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά του. Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονται μέσω διαθεσιμότητας - κινητικότητας, μαθητευόμενοι καλύπτουν αντίστοιχα «πόστα». Καλούνται, μάλιστα, να δουλέψουν κανονικά, και όχι σαν μαθητευόμενοι, με όρους αρνητικούς για τους ίδιους (π.χ. εντατικοποίηση) και για τις λαϊκές οικογένειες (π.χ. τους ασθενείς).

Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι - νέοι και μη - που εντάσσονται σ' αυτά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, δεν πρέπει να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα, να παλέψουν προπάντων για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, αλλά και για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, αφού η πλειοψηφία τους θα επιστρέψει στην ανεργία.

Οι φαρμακοβιομήχανοι αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ

Καταγγελία της ΟΕΦΣΕΕ μετά τη συνάντηση με τους εργοδότες στις 14/11

Αρνούνται - ακόμη μια φορά - οι φαρμακοβιομήχανοι να υπογράψουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτό καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) μετά τη συνάντηση που είχε στις 14 Νοέμβρη με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που οργανώνουν φιέστες και καμπάνιες, προκειμένου να μας πείσουν πόσο ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο και για τους "ανθρώπους τους", ότι μας θεωρούν "οικογένειά τους", που προβάλλουν υπερήφανα τη δυναμική ανάπτυξής τους και την προσφορά τους "στην οικονομία της χώρας", αρνούνται να κατοχυρώσουν τα ελάχιστα κατακτημένα μέχρι σήμερα δικαιώματά μας, στο επίπεδο του 2009», σημειώνει η ΟΕΦΣΕΕ και προσθέτει:

«Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή δική τους και του ΣΕΒ, γι' αυτό εναρμονίζονται πλήρως. Θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς συλλογική προστασία, ανοργάνωτους, ασυνδικάλιστους, τον καθένα μόνο του να υπογράφει ατομική σύμβαση. Θέλουν να μας έχουν στο χέρι, φτηνούς κι ευέλικτους ανάλογα με τα συμφέροντά τους».

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ορισμένες επιχειρήσεις διατηρούν ακόμα τη σύμβαση του 2009, αρνούνται να κατοχυρώσουν σε σύμβαση αυτά που δίνουν. Θέλουν «να έχουν τα χέρια τους λυμένα, αφού μια σειρά επιχειρήσεις παίρνουν μέτρα ανάλογα με τις απαιτήσεις τους: ατομικές συμβάσεις, νέες προσλήψεις με το βασικό, απολύσεις», σημειώνει η ΟΕΦΣΕΕ. Τονίζει τέλος, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη για ΣΣΕ και πως «ειδικά στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι απλώς θέμα διαπραγμάτευσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά υπόθεση του κάθε εργαζόμενου και απαιτεί ταξική οργάνωση, πάλη, αντιπαράθεση και σύγκρουση με την εργοδοσία».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αποτίμησε τη δράση της στην πρόσφατη απεργία

Στην αποτίμηση της πανελλαδικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη, προχώρησε η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Για την προετοιμασία της απεργίας, υλοποιήθηκε πανελλαδικός σχεδιασμός με συσκέψεις σωματείων. Στην Αττική έγινε κοινή σύσκεψη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, των τεσσάρων κλαδικών Σωματείων καθώς και Σωματειακών Επιτροπών. Στην Κεντρική Μακεδονία έγινε αντίστοιχη σύσκεψη με τη συμμετοχή τριών κλαδικών σωματείων, ενώ ξεχωριστές συσκέψεις έγιναν με τα Σωματεία Λάρισας, Βόλου, Φθιώτιδας, καθώς και με τέσσερα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της Πελοποννήσου.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, προκύπτει ότι οι βασικοί εργασιακοί χώροι του κλάδου -πάνω από 15 μεγάλα εργοστάσια- πήραν ενεργά μέρος στην απεργιακή μάχη. Συνολικά, όμως, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήταν πίσω από τις ανάγκες. Οι κύριοι παράγοντες που επέδρασαν σ' αυτό, εκτιμήθηκε ότι ήταν το κλίμα φόβου στους εργάτες, η συντονισμένη δουλειά εργοδοσίας και κυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος την ιδεολογική επίθεση κατά των ταξικών δυνάμεων, των αγώνων και της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και η υπονομευτική στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας συζήτησε μέτρα για να ενταθούν το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες για την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, να δυναμώσει η αντίσταση στην αντιλαϊκή επίθεση. Δόθηκε κατεύθυνση το κάθε Σωματείο να βγάλει συμπεράσματα από τη δράση του στην απεργία με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις. Να τεθούν στο επίκεντρο οι κλαδικές ΣΣΕ, η ανεργία, η δράση στους νέους εργαζόμενους, καθώς και όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την εργατική τάξη.

«Στον αέρα» η πρακτική σπουδαστών των ΕΠΑΣ

«Στον αέρα» βρίσκεται η πρακτική άσκηση για την πλειοψηφία των σπουδαστών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ σε Νεάπολη, Ωραιόκαστρο και Λακκιά, στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, καθώς ο ΟΑΕΔ δεν βρίσκει αντίστοιχους εργασιακούς χώρους. Επίσης, μέχρι σήμερα, οι σπουδαστές δεν έχουν πάρει το επίδομα σίτισης και στέγασης, τα οποία ούτως ή άλλως δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και αυτών που καταφέρνουν να τα παίρνουν. Να σημειωθεί ότι το δικαιούνται μόνο όσοι δεν ξεπέρασαν το 21ο έτος της ηλικίας τους, ενώ οι σπουδαστές στις σχολές του ΟΑΕΔ είναι μέχρι 24 χρόνων.

Η παραπάνω κατάσταση επιβεβαιώνει τις θέσεις του ΚΚΕ και την επικαιρότητα του αιτήματός του για επαγγελματικές σχολές δημόσιες και δωρεάν μετά από το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο. Με Ερώτηση που κατέθεσε, το ΚΚΕ ζητά να καταβληθούν άμεσα τα επιδόματα στους δικαιούχους, να διασφαλιστεί η πρακτική άσκηση των σπουδαστών, με τους σπουδαστές να απασχολούνται με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη και να δοθεί επίδομα στέγασης και σίτισης στους σπουδαστές που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ή είναι παιδιά ανέργων ή απολυμένων.

Στάσεις εργασίας στη ΒΙΣ

Με καθολική συμμετοχή στις τρίωρες στάσεις εργασίας στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια, οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ΒΙΣ στο Βόλο έστειλαν μήνυμα στην εργοδοσία πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν το κόψιμο του επιδόματος γάμου που θέλει να τους επιβάλλει. Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν τη συνέχιση των προειδοποιητικών κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ