ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ
Σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι, καθώς διαρρέουν σχέδια της εργοδοσίας να κλείσει και άλλα εργοστάσια του ομίλου

Με συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά ετοιμάζονται να απαντήσουν στη νέα επίθεση της εργοδοσίας

Motion Team

Με συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά ετοιμάζονται να απαντήσουν στη νέα επίθεση της εργοδοσίας
Οι εργαζόμενοι δε θα δεχτούν τετελεσμένα. Συντονισμένα θα αντιπαλέψουν τη νέα αντεργατική επίθεση του ομίλου Λαναρά, που σχεδιάζει κλείσιμο και άλλων εργοστασίων, δηλαδή εκατοντάδες νέες απολύσεις. Αυτό διακήρυξαν οι εργαζόμενοι του Κλωστηρίου «Γ» της Νάουσας, αλλά και οι εκπρόσωποι των σωματείων των άλλων εργοστασίων του ομίλου από Εβρο, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, που το Σάββατο συνεδρίασαν στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας.

Χτες βράδυ, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας αποφάσισε τη διοργάνωση πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 22 του Μάη. Ενώ παρέμβαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας θα κάνουν αντίστοιχα η ΝΑΣ και η ΔΑΚ, προκειμένου οι φορείς να σταθούν αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους και στις διεκδικήσεις τους.

Ηδη στα εργοστάσια της Κομοτηνής και του Εβρου έχει κοπεί το ρεύμα, στα εργοστάσια της Νάουσας αλλά και στα άλλα εργοστάσια του ομίλου οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρώτη ύλη για να δουλέψουν, ενώ μόλις πριν δυο μέρες πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του Μάρτη.

Στη σύσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος παραβρέθηκε ο πρόεδρός της, Δήμος Θεοδώρου. Αναφέρθηκε στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας και είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 120 χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο αλλά και οριστικά χαμένες θέσεις εργασίας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα και συντονισμένα να παλέψουν για να αποτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Για το ίδιο ζήτημα η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης. Οπως αναφέρει, η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» μεθοδεύει το κλείσιμο των υπόλοιπων εργοστασίων του ομίλου, «παρά τα δάνεια που πήρε από τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ετσι, άλλοι 210 εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης, δηλαδή την ανεργία. Αποδεικνύεται ότι τα θαλασσοδάνεια δεν εμποδίζουν τους επιχειρηματίες να κλείνουν τα εργοστάσια και να μεταφέρουν, επιδοτούμενοι και πάλι, τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες, αποδυναμώνοντας την ήδη ισχνή παραγωγική βάση της χώρας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς αν προτίθεται η κυβέρνηση: Να εξασφαλίσει τη λειτουργία των εργοστασίων και να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας. Να προχωρήσει σε έλεγχο του συγκεκριμένου ομίλου για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που απέσπασε μέσω του ΧΑΑ και πού διοχετεύτηκαν, καθώς και για τις ρυθμίσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν προς όφελος του ομίλου Λαναρά.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Μαύρο μέτωπο ενάντια σε ναυτεργάτες και νησιώτες

Σε πλήρη συντονισμό υπογράφουν «αυξήσεις» του ενός ευρώ, μεθοδεύουν ανατιμήσεις στα εισιτήρια κατά 20% και σφαγιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα

Αγριεύει η επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των δυνάμεών του ενάντια στους ναυτεργάτες και συνολικά στους εργαζόμενους, στους νησιώτες. Την ώρα που τα κέρδη των εφοπλιστών καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ, η πλειοψηφία της ΠΝΟ υπογράφει τη μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά την άλλη με τις εφοπλιστικές Ενώσεις με «αυξήσεις» περίπου ένα ευρώ τη μέρα μεικτά! Χτες η πλειοψηφία συμφώνησε με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων να δουν στον μισθό τους για το 2008 μόλις 1,3 ευρώ παραπάνω την ημέρα!

Την ίδια ώρα, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές επανέρχονται δριμύτεροι και ζητούν νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλα ύψους 20%! Αξιώνουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία, που σημαίνει κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης απασχόλησης, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων. Χτες έγινε και σχετική συνάντηση μεταξύ του υπουργού και της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), ενώ θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, την επόμενη βδομάδα.

Το σχετικό δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι πριν από την ΕΕΑ, ο υπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Ι. Χαλά, «για προβλήματα που αφορούν τους ναυτικούς». Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν ότι η συνάντηση του Ι. Χαλά έγινε εν κρυπτώ από τα ναυτεργατικά σωματεία και επιβεβαιώνει «τα αντιναυτεργατικά - αντιλαϊκά τους σχέδια και ποια δύναμη υπολογίζουν και φοβούνται».

Στο ίδιο δελτίο τα δύο σωματεία καταγγέλλουν και την κατάπτυστη υπογραφή της ΣΣΕ για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, την ενίσχυση της ταξικής πάλης, διεκδικώντας αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αύριο η κρίσιμη Συνέλευση

Κάλεσμα της Εργοστασιακής Επιτροπής προς τους εργαζόμενους να πετάξουν από το σβέρκο τους τους συμβιβασμένους στο σωματείο

«Τώρα πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα. Να ψηφίσουμε για τον εαυτό μας. Να πιάσει επιτέλους τόπο η ψήφος μας». Με τα συνθήματα αυτά η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) καλεί τους εργαζόμενους του ναυπηγείου να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εαυτούς τους, στο δικαίωμά τους στη δουλειά, στην υπόθεση της υπεράσπισης των κατακτήσεών τους, για την τύχη του ίδιου του ναυπηγείου, καθώς φτάνει η ώρα που θα κληθούν στις κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο τους «ΤΡΙΑΙΝΑ».

Αύριο Τετάρτη θα γίνει η κρίσιμη εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα εκλέξει την εφορευτική επιτροπή, η οποία θα διενεργήσει την εκλογική διαδικασία, την ερχόμενη βδομάδα.

Οι δυνάμεις της ΕΕΝΣ, με συζήτηση εργάτη τον εργάτη σε κάθε χώρο δουλειάς του ναυπηγείου, με την ανακοίνωση στο χέρι, κάνει σαφές πως «ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν πρόκειται να αλλάξουν. Είναι και θα παραμείνουν δέσμιοι της αντεργατικής κυβερνητικής και εργοδοτικής πολιτικής. Η νέα αρχή που υπόσχονται στελέχη της πλειοψηφίας είναι φούμαρα για να δώσουν άφεση αμαρτιών στο παρελθόν τους. Νέα αρχή με παλιά και σάπια υλικά δε γίνεται».

Καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν αυτό που άρχισαν στις 16 Οκτώβρη, όταν ψήφισαν την καθαίρεση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας. Να πετάξουν από το σβέρκο τους αυτούς που, παρά τη θέληση των εργαζομένων, παρέμειναν 7 μήνες γαντζωμένοι στις καρέκλες τους, για να συνεχίσουν το «έργο» τους υπέρ της εργοδοσίας. «Σε αυτές τις εκλογές - συνεχίζει - δισταγμό δεν πρέπει να έχει κανένας εργαζόμενος. Ψευτοδιλήμματα, ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις πρέπει να πέσουν στο κενό. Η αξιοπρέπεια δεν ανταλλάσσεται και δεν εξαγοράζεται με τίποτα! Η ψήφος στην Εργοστασιακή Επιτροπή, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα μαζί της ο καθένας μας, επιβάλλεται».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΑΚΡΙΝΗΣ
Νέος αποκλεισμός της ΔΕΗ

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες ο αποκλεισμός των ταινιοδρόμων που τροφοδοτούν με λιγνίτη τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, από τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και της Ακρινής. Ταυτόχρονα, χτες από τις 6 έως τις 9 το πρωί οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, απέκλεισαν και τις πύλες του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ για τρεις ώρες παρέμειναν έξω από το εργοστάσιο στο πλευρό των κατοίκων που παλεύουν και διεκδικούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, μετεγκατάσταση των οικισμών και προσλήψεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, καθώς επίσης ο γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ Γ. Στραβού, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Μητσιάκος, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που στηρίζουν ενεργά την κινητοποίηση, του Σωματείου Ενέργειας αλλά και άλλων φορέων της περιοχής.

Ο Αχ. Κανταρτζής εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι χρειάζεται να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να βγουν και συμπεράσματα. Και εξήγησε, ότι δεν μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα όσο θα συνεχίζεται ακάθεκτη η πολιτική απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, δηλαδή παράδοσής της στην κερδοσκοπική δραστηριότητα των διαφόρων επιχειρηματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ