ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2008
Σελ. /28
Είτε παίδες του Κέυνς

Λιτόχωρο, όχι του 1946, αλλά μόλις «προχτές», το 1999, την ώρα που ΕΕ και ΝΑΤΟ «απελευθέρωναν» τη Γιουγκοσλαβία
Λιτόχωρο, όχι του 1946, αλλά μόλις «προχτές», το 1999, την ώρα που ΕΕ και ΝΑΤΟ «απελευθέρωναν» τη Γιουγκοσλαβία
Στον καθημερινό μας γύρο στις εφημερίδες, αφήνουμε πάντα τελευταία στο διάβασμα την «Ελευθεροτυπία», καθώς είναι καθαρό, χρόνια και χρόνια πριν, ότι το μαγαζί του Τεγόπουλου στήθηκε και συνεχίζει να υπάρχει με κεντρική αποστολή την αντιμετώπιση «από τα αριστερά» του «κομμουνιστικού κινδύνου». Τον αντίπαλο οφείλεις να τον σέβεσαι και να του δίνεις το χρόνο που χρειάζεται για να μελετήσεις τις κινήσεις του. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αυτήν την Κυριακή λαθέψαμε. Με τέτοια μουντάδα στον καιρό, έπρεπε να ξεκινήσουμε το διάβασμα με «Ελευθεροτυπία», θα μας έφτιαχνε τη διάθεση. Κάτι που συνέβη αργά το βράδυ. Οταν διάφοροι φίλοι πήραν να μας πουν πως όπου να 'ναι ξεκινά η επανάσταση και κάτι πρέπει να κάνει το Κόμμα. Η επανάσταση; Από ποιον; Μα το διακηρύσσει ο Αλέκος, δεν το διαβάσατε; Ομολογούμε το σφάλμα. Σελίδα 14 και πράγματι: Ο αδύνατος κρίκος του καπιταλιστικού συστήματος ευρέθη. Είναι η Ελλάδα με το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα και τον αξιόπιστο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

12 και 10 μετά τα μεσάνυχτα, σε κατάσταση απόλυτης επαναστατικής έξαρσης, στη ΝΕΤ εμφανίζονται η κ. Κουλούρη του ΣΥΝ και του γνωστού ιδρύματος που ξαναγράφει την ιστορία των Βαλκανίων και ο κ. Μανδραβέλης.

Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Το ...κλαμπ των κυρίαρχων δεν αφήνει λεπτό χαμένο.

Δεν αντέχουμε άλλη θλίψη, είναι και αργά, επιστρέφουμε στον Αλέκο την ώρα που περιγράφει πώς θα είναι μια αριστερή διακυβέρνηση: «Ομορφη, Χαρούμενη, Αισιόδοξη, Πολύχρωμη, Καινοτόμα, Τολμηρή». Κάτι σε Κάρλα Μπρούνι φέρνει το μοντέλο, αλλά κανένα πρόβλημα. Εχουμε κι εμείς την Μπέτυ μας, συμπληρώνουν σε άλλη εφημερίδα οι του ΣΥΝ και προβάλλουν με αδιάψευστη εικόνα το αμόρε του Αλέξη. Πράγματι, «όμορφη, χαρούμενη, πολύχρωμη, τολμηρή» η κυρία, τουλάχιστον στις φωτογραφίες. Αλλά «αριστερή διακυβέρνηση»; Λίγο χλωμό. Εκτός κι αν... Λες; Λες να έχει δίκιο ο Αλέκος και να μας πιάσει στον ύπνο η επανάσταση;

Αντε πάλι ξαγρύπνια. Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο σι-ντι και «σντουπ» πέφτεις πάνω στον Καρκαγιάννη, νομίζοντας πως διαβάζεις Κύρκο. Να του πεις να πλύνει το στόμα του πριν πιάσει σ' αυτό μαχητές που αντιμετώπισαν ορθοί το απόσπασμα; Δεν το έκανε τότε που προτιμούσε να μπουκώνει μ' άλλα πράγματα, δε χρειάζεται να το κάνει σήμερα. Καλύτερα να ξερνάει για να μας θυμίζει ποιος παραμένει ο εφιάλτης της αστικής τάξης και γιατί το εργατικό κίνημα πρέπει να ξερνάει έγκαιρα τους δικούς του Εφιάλτες.

Τα στοιχεία από τη Γαλλία, στη διπλανή στήλη, αφιερώνονται εξαιρετικά στους εδώ οπορτουνιστές, που επιμένουν πως η λύση για τους εργαζόμενους είναι ο δίκαιος καπιταλισμός. Αυτούς, που δηλώνουν αριστερά και δεξιά ότι το ΚΚΕ παραπέμπει τα πράγματα στη δευτέρα παρουσία, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι το αίτημα για 6ωρη - 7ωρη δουλειά, για δουλειά ως τα 50 και 55 είναι αιτήματα για τώρα.

Είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ότι το ΚΚΕ παραπέμπει τα πράγματα στη δευτέρα παρουσία, για να πλασάρουν υποδόρια στους εργάτες ότι είναι μάταιος και μακρινός ο αγώνας για να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Σ' ένα τέτοιο έδαφος μετά μπορούν να παριστάνουν τους καμπόσους που έχουν λύση για τώρα: Τη συνέχιση της εκμετάλλευσης με ανθρώπινο πρόσωπο. Ηδη, ο Καραμανλής μελετά, λέει, την πρόταση του ΣΥΝ για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γιατί είναι, βλέπεις, πολλοί αυτοί που έχουν κατακτήσει μισθούς πάνω από τη σύμβαση και σε καιρούς ανταγωνισμού δεν επιτρέπονται τέτοια διαφυγόντα κέρδη για το κεφάλαιο.

Οτι μερίδα της αστικής τάξης έχει αποφασίσει να τους χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο για την αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος, τους κάνει να ξεσαλώνουν. Σου λέει πότε θα μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον Κέυνς σαν φάρμακο διά πάσαν νόσον, λες κι η κοινωνία είναι το ίδιο άρρωστη μ' αυτούς και άλλη στεναχώρια δεν έχει από το αν θα γιατρέψει ο καπιταλισμός τις πληγές του ενδο-ανταγωνισμού του.


ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ... ΜΕΡΑ ΠΟΥ 'ΝΑΙ

«ΧΑΡΑΜΑΤΑ Η ΩΡΑ ΤΡΕΙΣ...»: «Οι κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές προβάλλουν στο διεθνή ορίζοντα, και στην Ευρώπη: Γερμανία, Ολλανδία, Κύπρο. Πιστεύω όμως βαθιά ότι ο αδύναμος κρίκος τους, το πεδίο του μεγάλου εγχειρήματος, είναι η Ελλάδα. Γιατί εδώ υπάρχει ένα σαθρό και αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα και μια εμπνευσμένη, μαχητική και αποτελεσματική ριζοσπαστική αριστερά» (δε λέει τι ώρα ακριβώς θα γίνει, αλλά είναι προφανές.../ ο Α. Αλαβάνος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ: «Δέστε πώς αναπηδά από παντού η ανάγκη δημόσιων εργαλείων, ελέγχου των αγορών, κοινωνικών πολιτικών, σχεδιασμού. Ολα αυτά είναι έννοιες που προωθεί η αριστερά» (ο Κέυνς που κατά τον Αλαβάνο είναι ...αριστερός!/ επίσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΠΩΣ «ΚΑΡΛΑ» ΚΑΙ «ΜΠΕΤΥ»; «Ομορφη. Χαρούμενη. Αισιόδοξη. Πολύχρωμη. Καινοτόμα. Τολμηρή» (έτσι θα είναι η «αριστερή διακυβέρνηση» κατά τον Α. Αλαβάνο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ/ πάντα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΦΙΑΛΤΕΣ: «Εκείνο που θυμάμαι σήμερα είναι πόσοι έντιμοι και γενναίοι Ελληνες κομμουνιστές οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, επειδή από μια μονολιθική κομματικότητα, για να μείνουν πιστοί στις αποφάσεις του κόμματος και του αρχηγού τους, στις οποίες δεν πίστευαν, αρνήθηκαν να καταδικάσουν ενώπιον των στρατοδικείων (...) τι θα γινόταν με μας και τη Μακεδονία, ποια μοίρα μας περίμενε αν τότε το ΚΚΕ είχε αναδειχτεί νικητής στον εμφύλιο πόλεμο;» (αυτό δεν το λέει ο Αλαβάνος, το γράφει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Α. Καρκαγιάννης, το ίδιο κάνει...).

ΔΙΧΩΣ ΤΣΙΠΑ: «Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ νεοφιλελεύθερων και σταλινικών: Η χυδαία αντίληψή τους για την οικονομία. Από κει και μετά ο δογματισμός είναι αναπόφευκτος» (ο Στάθης Σ. / που αλλού; στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ!).

ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ: «Η κυβέρνηση μελετά με θετική διάθεση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (...) αμέσως μετά το Πάσχα "ανοίγει" επίσης ο φάκελος "Καποδίστριας 2"» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απέναντι στην πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας για «ευκαιρίες», αγώνας για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ και εξασφάλιση των δικαιωμάτων της νεολαίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Νάρκες» στην εφαρμογή του ασφαλιστικού

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα σχέδια για την επόμενη μέρα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και δεύτερο γύρο ετοιμάζουν Κυβέρνηση ? Συνδικάτα

Η ΑΥΓΗ: Η κοινωνία ανατρέπει

ΤΑ ΝΕΑ: Νάρκη απολύσεων μετά το Ασφαλιστικό

ΕΘΝΟΣ: ΜΟΝΙΜΕΣ καρέκλες για ημετέρους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΣΗΜΙΚΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάμε για νέα αυτοδυναμία

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ο ΜΠΟΥΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ για διπλή ονομασία

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 1,6 εκατ. Ευρώ «εφάπαξ» σε γαλάζιο σύμβουλο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΕΤΡΑ κατά της εισαγόμενης εγκληματικότητας

Η ΧΩΡΑ: «Πρώτο Θέμα» η Αττική Οδός στα πλάνα του Ομίλου Μπόμπολα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Εργασιακό άλγος»

«Στο τεύχος του "Nouvel Observateur" της περασμένης εβδομάδας το κύριο θέμα ήταν οι παθήσεις που εμφανίζονται στους χώρους της εργασίας, οι οποίες παίρνουν διαστάσεις εθνικού ζητήματος. Η λίστα με αυτοκτονίες εργαζομένων αυξήθηκε εντυπωσιακά τους τελευταίους μήνες (υπάλληλοι σε αυτοκινητοβιομηχανίες, τράπεζες, οργανισμούς κ.ά.). Επίσημες στατιστικές αναφέρουν ότι τα θύματα του "εργασιακού άλγους" στη Γαλλία φτάνουν τα 3.600 κατ' έτος, από αυτοκτονίες ή καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ εμφανίζονται περίπου 400.000 ασθένειες από μυοσκελετικούς πόνους, γαστρίτιδες, αϋπνίες έως και αλκοολισμό. Η νέα διαγνωσμένη νόσος του 21ου αιώνα πλήττει αδιακρίτως όλες τις κατηγορίες εργαζομένων».

Κοκτέιλ που παράγει κέρδος και θάνατο

«Τα παραδείγματα της έρευνας του "Nouvel Observateur" καταγράφουν μια μεγάλη ηλικιακή ομάδα, με ιδιαίτερη "προτίμηση" στους 45άρηδες, ενώ μετά τα 50 η απόλυση ισοδυναμεί με ανεργία. Ο ανταγωνισμός, η υποχώρηση κάθε έννοιας συλλογικότητας - η επιταγή "ο καθένας για τον εαυτό του" δίνει τον τόνο -, ο καταναλωτικός πυρετός, το μέλλον χωρίς ορίζοντα, ο τρόμος ότι μπορείς από στιγμή σε στιγμή να χάσεις τη θέση σου μαζί με την απαξίωση από τους προϊσταμένους και διευθυντές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό, αν όχι δολοφονικό, κοκτέιλ».

Ενας γιατρός για πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους!

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 50 γιατροί Εργασίας και ότι το Κέντρο Διάγνωσης Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ, καθ' ύλην αρμόδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών, έχει ένα γιατρό για πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους εύλογα προκύπτουν ανησυχητικά συμπεράσματα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας».

(τα αποσπάσματα από άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ