ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32

Γρηγοριάδης Κώστας

Βασανισμός στο αστυνομικό τμήμα. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία!

***

Γύριζαν και το βίντεο με το βασανισμό δεξιά αριστερά, σπάζοντας πλάκα!...

***

Γίναμε ρεζίλι διεθνώς, ανέγραψε το Μέγκα, στην οθόνη! Για τον ασφαλίτη, δηλαδή, που βασάνιζε! Γίναμε!...

***

Εμείς γίναμε; Το κράτος σας εκτίθεται! Κι αυτό είναι καλό!...

***

Αλλά, μήπως αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα; Παντού γίνονται! Στην Ευρώπη σας! Την ιμπεριαλιστική...

***

ΣΥΝ: Πότε θα διορθωθεί η ΕΕ;

***

Γιώργο (ΠΑΣΟΚ): Μετά λες ότι δεν είσαστε ίδιοι με τη ΝΔ! Η Ευρώπη σας...

***

Ο Τσίπρας λέει συνεχώς ότι το ΚΚΕ είναι συντηρητικό! Πολύ ...σύγχρονη η προπαγάνδα του...

***

Αυτά τα έλεγε ο Κύρκος και πριν από 40 χρόνια! Αλλοι, τα έλεγαν και πριν από τον Κύρκο! Σύγχρονα πράγματα...

***

Πέρα από το ψέμα! Πού το σπούδασε; Πού αλλού...

***

Εννιά δεκαετίες με τη γυναίκα για τη γυναίκα!! Τι σύνθημα κι αυτό!...

***

Την πολιτική σημασία που είχε για την ανθρωπότητα (!!!) η μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) ανέπτυξαν οι Ρουσόπουλος, Κουρής (νομάρχης) κι άλλοι (Διαμαντοπούλου - ΠΑΣΟΚ) κ.λπ.! Μέχρι που δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου (λόγω της νίκης κατά των Περσών)!...

***

Οι ψήφοι της περιοχής δεν τους απασχόλησαν! Μόνο η μάχη...

***

Ακου απόλυτο ντέρμπι!...

***


Γρηγοριάδης Κώστας


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Λιοτρόπης

Ιούνης. Το όνομά του έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη juventus, την κατάσταση της νεανικής ωριμότητας. Πήρε το όνομά του όμως από τη θεά Γιούνο (juno), θεά του γάμου, αντίστοιχη της αρχαιοελληνικής Ηρας. Ολα ωριμάζουν εν αναμονή του θερισμού. Κατά μια άλλη άποψη, το όνομά του οφείλεται στον πρώτο ύπατο της Ρώμης Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο. Στο λαϊκό μηνολόγιο, ο μήνας αποκαλείται Θεριστής. Τον αποκαλούν Ερινιαστή ή Ορνιαστή από το ρήμα ερινιάζω ή ορνιάζω που σημαίνει γονιμοποιώ ήμερη συκιά με κλαδί αγριοσυκιάς. Επίσης, Αϊγιάννης και Αϊγιαννίτης, Λιοτρόπης, Πρωτόλης ή Πρωτογιούλης, δηλαδή πρώτος μήνας και αρχή του καλοκαιριού.

Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν τον Ιούνη. Το λιοτρόπι και η ένταση των γεωργικών εργασιών. Στις 21 Ιούνη έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα και τη μικρότερη νύχτα. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο ήλιος βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανήκουμε. Τότε έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο και αρχίζει επίσημα το καλοκαίρι. Από τη μέρα αυτή και μετά ο ήλιος αρχίζει να απομακρύνεται από εμάς και πηγαίνει προς το νότιο ημισφαίριο γι' αυτό και οι μέρες μικραίνουν συνεχώς μέχρι και τις 21 Δεκέμβρη οπότε αρχίζει η χειμερινή τροπή του. Ο ήλιος στρέφεται πάλι προς το βορά και οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Το θερινό ηλιοστάσιο γιορταζόταν στην αρχαιότητα στις 12 Σκιροφοριώνος. Ο μήνας ονομαζόταν έτσι από τα Σκιροφόρια, γιορτή για την προστασία των αγρών και της πόλης από το θερινό καύσωνα και για την ευφορία της γης. Στη μετά Χριστό εποχή, το λιοτρόπι συνδυάστηκε με τη γιορτή του Αϊ - Γιάννη (Πρόδρομου του Χριστού) που συνδέεται με μια σειρά εθιμογραφικών εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες έχουν ειδωλολατρικό χαρακτήρα και είναι πανάρχαιες. Η ταύτιση αυτή δεν ήταν τυχαία. Η εκκλησία έντυσε το ηλιακό έτος με χριστιανικό ένδυμα. Ενσωμάτωσε την πορεία του ήλιου μέσα στο δικό της χρόνο. Σημαντικά για τη ζωή του ανθρώπου κλιματολογικά γεγονότα συνδυάζονται και επισκιάζονται από αντίστοιχα θρησκευτικά. Στη χειμερινή τροπή του ήλιου τοποθέτησε τη γέννηση του Χριστού (τότε το φως αρχίζει να αυξάνεται) και στη θερινή τροπή τη γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου (τότε το φως μειώνεται). Στις ισημερίες, τα άλλα δύο κρίσιμα σημεία στην πορεία του ήλιου, τοποθέτησε τη σύλληψη του Χριστού (Ευαγγελισμός 25 Μάρτη) και τη σύλληψη του Προδρόμου (23 Σεπτέμβρη). Το ίδιο έχει κάνει με όλες τις φυσικές, ανθρώπινες και κοινωνικές εκδηλώσεις. Στόχος, τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, να αφομοιώσει κάθε παγανιστική γιορτή και να επικρατήσει. Σήμερα, να ταυτιστεί με κάθε εκδήλωση του ατομικού και συλλογικού βίου.

«

Από το θέρος ως τις ελιές δεν απολείπουν οι δουλιές», λέει ο λαός και δεν είχε άδικο. Ο Ιούνης είναι ο μήνας του θερισμού και πολλών άλλων γεωργικών εργασιών. Αρχίζει η περίοδος της συγκομιδής των καρπών. Βέβαια, οι καλλιέργειες έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία 20 χρόνια και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση μία μία σκοτώνουν τις καλλιέργειες. Οπωροκηπευτικά, καπνά, αμπέλια, βαμβάκια, ελιές... θύματα των αναγκών της «παγκοσμιοποιημένης αγοράς» όπου η μικρή παραγωγή δεν είναι ...ανταγωνιστική. Καλλιέργειες που έδιναν τη δυνατότητα στους πατεράδες μας να ζήσουν με αξιοπρέπεια την οικογένειά τους. Ηταν και για εμάς τους νέους μια προοπτική, να οικοδομήσουμε τη δική μας ζωή. Σήμερα, μαζί με τις παραγωγές ξεριζώνονται και οι αγρότες, εγκαταλείπουν τον κλήρο για να έρθουν στη θέση τους οι αγροτικές επιχειρήσεις και ο αγρότης θα γίνει κολίγας.

Για την τύχη της υπάρχουσας σοδειάς δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τον ...Κλήδονα. Φρόντισαν και γι' αυτό, δημιουργούν συνθήκες τέτοιες που οι μικροί αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν. Μείωση της παραγωγής, όλο και μικρότερες τιμές...


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ


Associated Press

ΙΝΔΙΑ
Χιλιάδες στο δρόμο

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν χτες στην Ινδία, στη Βομβάη, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να τους εκδιώξει από τον τόπο κατοικίας τους. Ηταν κυρίως κάτοικοι του Νταράβι, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο παραγκουπόλεις, που ζητώντας να μείνουν στα έστω φτωχικά σπίτια τους και να διατηρήσουν τις δουλιές τους διεκδικούν παράλληλα μέτρα βελτίωσης της ζωής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ