ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Κοινοί στόχοι» με τους μεγαλοξενοδόχους

«Οι στόχοι είναι κοινοί» διαβεβαίωσε τους μεγαλοξενοδόχους ο Κ. Καραμανλής, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που εγγυώνται υψηλή κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο και υπερεκμετάλλευση και φτώχεια για τους εργαζόμενους.

«Η επιλογή μας για διατηρήσιμη προσαρμογή και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι δεδομένη και αταλάντευτη. Συνεχίζουμε, με χρονοδιάγραμμα τετραετίας, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας προχτές το βράδυ στη συνέλευση του συνδέσμου των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ).

Ο πρωθυπουργός είχε έναν πλούσιο απολογισμό να παρουσιάσει αναφορικά με τη συμβολή της κυβέρνησής του «στην καινούρια άνοιξη τουριστικής επιχειρηματικότητας», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, ενώ είχε ακόμα περισσότερα να τους υποσχεθεί. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τη στήριξη, μέσω του «αναπτυξιακού νόμου», στην ίδρυση και την αναβάθμιση (μεγάλων) ξενοδοχειακών μονάδων, την ενίσχυση «των επενδυτικών δραστηριοτήτων για τη διεύρυνση και τη διαφοροποίηση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών», όπως γήπεδα γκολφ, μαρίνες, εκθεσιακά κέντρα, αυτοκινητοδρόμια, θεματικά πάρκα, την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο άνω των 800 τουριστικών επενδυτικών σχεδίων που φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική, όπως είπε, είναι και η ενίσχυση που παρέχεται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα».

Παράλληλα, τους έκλεισε «πονηρά το μάτι» όσον αφορά στη μοιρασιά του Δ΄ ΚΠΣ αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του θα «υπηρετεί» τις «ανάγκες» του τουριστικού κεφαλαίου, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Γ. Σουφλιάς και έχει γραφτεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων. Ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «μεγάλη ρύθμιση» με στόχο «να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε νέους αναπτυξιακούς θύλακες», δηλαδή σε βουνά, ακτές, νησίδες και βραχονησίδες, προστατευόμενες περιοχές, κ.ο.κ. «Η Ελλάδα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, στηρίζει την επιχειρηματικότητα του Ελληνα», κατέληξε περήφανος ο πρωθυπουργός...

Εκτός ΚΕΔΑ και ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Κωστόπουλος

Την αποχώρησή του από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΕΔΑ γνωστοποίησε χτες ο Μ. Κωστόπουλος, διαφωνώντας, όπως προκύπτει από επιστολή του στον Τύπο, με την απόφαση που κατά πλειοψηφία ελήφθη από το ΚΣ για συνεργασία με τον ΣΥΝ.

Ο Μ. Κωστόπουλος προσάπτει στον Συνασπισμό προσπάθεια να διαμορφωθούν «ιδεολογικές, πολιτικές συνθήκες για την επομένη των εκλογών, για μια συνεργασία ιταλικού τύπου». Και συμπληρώνει ότι η ΚΕΔΑ δεν έχει το δικαίωμα να συνδράμει τέτοιες εξελίξεις. Ακόμα, καταλογίζει στον ΣΥΝ ότι «δε θέλει και δεν μπορεί να αντέξει αυτό που λένε συνεργασία αρχών. Και εξηγείται αυτό από το γεγονός ότι θέλει να έχει ελεύθερα τα χέρια του για όποιες άλλες επιλογές προκύπτουν ανάλογα με τις περιστάσεις. Μόνο όταν έρχεται η ώρα των βουλευτικών εκλογών και δεν έχει περιθώρια για άλλες γενικότερες επιλογές, κάνει τα πάντα προκειμένου να μπει στη Βουλή».

Στην επιστολή του αναφέρει το παράδειγμα των βουλευτικών του 2004 αλλά και των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα συνεργασίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2004, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, παρά μόνο ως τίτλος για να εκφωνείται στη Βουλή και στις τελετές». Προσάπτει ευθύνες και σε άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, ΑΚΟΑ) λέγοντας με νόημα ότι η λεγόμενη πλουραλιστική εκπροσώπηση, «όπως όλα δείχνουν, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις δυο οργανώσεις», καταγγέλλοντας «το ανάρμοστο "πάρε-δώσε" που γίνεται ερήμην του κόσμου της Αριστεράς για πόστα και έδρες».

Καταλήγει σημειώνοντας για την παραίτησή του ότι αυτή επιβλήθηκε από τον απροκάλυπτο πολιτικό εμπαιγμό εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά και από μεθοδεύσεις άλλων μελών της Γραμματείας της ΚΕΔΑ που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΝ. Οπως αναφέρει, «για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή δε θέλω τώρα στα ξεκούδουνα να γίνω ένας καλός (έστω) σοσιαλδημοκράτης, επειδή δε θέλω να πάω στο δρόμο που χάραξαν οι διάφοροι Κοψίδηδες, διαχώρισα τη θέση μου από τη νέα πορεία της ΚΕΔΑ που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διακηρύξεις της και παραιτήθηκα από το ΚΣ στις 5-5-2007». Και καταλήγει: «Μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο καιρό, αλλά τους πάντες και για πάντα δεν μπορεί. Νομίζω ότι ταιριάζει αυτό το γνωστό λογοπαίγνιο στην περίπτωση της ταχτικής της ηγεσίας του Συνασπισμού...».

Συμφώνησαν στο τζογάρισμα

Τη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ στην περίφημη πρόταση νόμου της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που κινείται στη λογική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο και εκφράζει απόλυτα και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τα προεδρεία των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε ότι θα «είναι αρωγός στις προσπάθειες της ΓΣΕΕ για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει επέλθει στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων»! Μίλησε για «λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από την κυβέρνηση», αλλά απέφυγε επιμελώς να θίξει την πολιτική του τζογαρίσματος.

Τα εισοδήματα του υιού Κεδίκογλου

Στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του 26χρονου σήμερα γιου του Φαίδωνα έδωσε χτες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρομύλος Κεδίκογλου (τα κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας με τα συνημμένα σχετικά έγγραφα στη Βουλή).

Ο Ρ. Κεδίκογλου ισχυρίζεται ότι τα εισοδήματα του γιου του κατά τα οικονομικά έτη 1999-2005 ανέρχονται συνολικά σε 294.920 ευρώ περίπου και προέρχονται από την εκμετάλλευση επαγγελματικού σκάφους, μισθώματα, και από κέρδη στο Χρηματιστήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας θεωρεί «ικανοποιητικές» τις διευκρινίσεις Κεδίκογλου και δε συντρέχει περίπτωση πειθαρχικού ελέγχου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε πως έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί και τα στοιχεία είναι επαρκέστατα.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν τα στοιχεία και κατηγορούν τον Κεδίκογλου, ότι παρ' όλο που του ζητήθηκαν όλες οι φορολογικές δηλώσεις από το 1999 μέχρι σήμερα, δεν κατατέθηκε αρχικά η φορολογική δήλωση του 2000, αλλά χρειάστηκε και δεύτερη Ερώτηση στη Βουλή, ενώ η δήλωση του 2006 δεν κατατέθηκε ποτέ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ - Β. ΜΑΓΓΙΝΑ
Στην πεπατημένη του τζόγου

Η πολιτική των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των αντεργατικών ανατροπών, θα συνεχιστεί από το υπουργείο Απασχόλησης και με τον νέο υπουργό Β. Μαγγίνα, που χτες είχε την πρώτη του συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ στα γραφεία της Συνομοσπονδίας. Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Απασχόλησης φάνηκε φειδωλός στα λόγια και αρνήθηκε να πάρει θέση για οποιοδήποτε ζήτημα. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι προσήλθε για «διάλογο» με καλές προθέσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τη ΓΣΕΕ ο Β. Μαγγίνας έκανε καθαρό ότι ανέλαβε για να προωθήσει απαρέγκλιτα την πολιτική της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στάθηκε στην επιτάχυνση των διαδικασιών ενοποίησης των ταμείων, κάτι που ως γνωστόν θα επιφέρει σοβαρές απώλειες στους ασφαλισμένους των ταμείων που είναι υπό ένταξη στο ΙΚΑ. Για το ζήτημα των αποθεματικών και των ομολόγων, το οποίο τέθηκε και από τη ΓΣΕΕ, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως αφού προσδοκάμε περισσότερο κέρδος, το ρίσκο θα είναι μεγαλύτερο και ως εκ τούτου τάχθηκε υπέρ των γνωστών μορφών «επενδύσεων», δηλαδή του χρηματιστηριακού τζόγου και των άλλων τραπεζικών προϊόντων. Τέλος, τάχτηκε υπέρ του νέου τρόπου επιλογής των διοικήσεων των ταμείων, στον οποίο οι άνθρωποι του χρηματιστηρίου θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΥ
Παίρνουν πίσω (;) το «κελεπούρι»

Τα χνάρια της JP Morgan ακολουθεί η τράπεζα Μάρφιν, που δηλώνει την πρόθεσή της να πάρει πίσω τα δομημένα ομόλογα που φόρτωσε στο Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ).

Ισχυρίζεται ότι προμήθευσε το Ταμείο με ένα... εξαιρετικό προϊόν αλλά λόγω των πρόσφατων εξελίξεων προτίθεται να προχωρήσει σε «αναστροφή της συναλλαγής», έτσι ώστε να σταματήσει η... άδικη - όπως τη χαρακτηρίζει - κριτική.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η υπαναχώρησή τους - εάν και όταν υπάρξει - έχει να κάνει με την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε γύρω από το τζογάρισμα των αποθεματικών. Η αντίστοιχη «πρόταση» της JP Morgan προς το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) παραμένει ακόμη μετέωρη.

Το ΤΑΞΥ αγόρασε από τη Μάρφιν ομόλογα ύψους 171 εκατ. ευρώ σε τιμές πολύ πάνω από το άρτιο. Η τρέχουσα αξία τους στο τέλος Φλεβάρη του 2007 είχε πέσει στα 129,6 εκατ. ευρώ και η χασούρα ξεπερνά τα 41 εκατ. ευρώ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ