ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Πλούσιες εμπειρίες στη Δυτική Βεγγάλη

Με συναντήσεις στο κρατίδιο όπου στην κυβέρνηση είναι το Αριστερό Μέτωπο, ολοκληρώθηκε η πολυήμερη επίσκεψη

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στη Δυτική Βεγγάλη, ενάντια στα σχέδια της αντίδρασης, που αντιπαλεύουν τα μέτρα της φιλολαϊκής κυβέρνησης του Αριστερού Μετώπου
Από πρόσφατες διαδηλώσεις στη Δυτική Βεγγάλη, ενάντια στα σχέδια της αντίδρασης, που αντιπαλεύουν τα μέτρα της φιλολαϊκής κυβέρνησης του Αριστερού Μετώπου
Στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, έφτασε και πάλι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ολοκληρώνοντας την πολυήμερη επίσκεψή της στη Δυτική Βεγγάλη, όπου εδώ και 30 χρόνια στην τοπική κυβέρνηση βρίσκεται το Αριστερό Μέτωπο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Δ. Βεγγάλη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ (στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής, Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ) είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ενημερωθεί τόσο με επίσημες συναντήσεις που είχε, όσο και με τις επισκέψεις της σε τόπους δουλιάς, σε βιομηχανικές και αγροτικές περιοχές της Δ. Βεγγάλης, όπου ζούνε πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Μπουνταμπέτ Μπατατσερί, πρωθυπουργό και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας - Μαρξιστικού (ΚΚΙ-Μ) και τον Μπιμάν Μπάσου, Γραμματέα της ΚΟ του ΚΚΙ-Μ, μέλος του ΠΓ του ΚΚΙ-Μ. Είχε επίσης συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (ΚΚΙ), μ' επικεφαλής τον Σουμπάς Νασκάρ, μέλος της Εθνικής Γραμματείας του ΚΚΙ και υπουργό Αρδεύσεων της Δ. Βεγγάλης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε τη βιομηχανική περιοχή Ντουργκαπούρ και το ανθρακωρυχείο της περιοχής, όπου μίλησε σε συγκέντρωση 500 ανθρακωρύχων, που οργάνωσε το σωματείο, ενώ είχε και την ευκαιρία να κατέβει σε βάθος 125 μέτρων και να περπατήσει μέσα στις στοές του ανθρακωρυχείου.

Στην ίδια περιοχή είχε επίσης συνάντηση με συνδικαλιστές των εργοστασίων της περιοχής, όπου έγινε αλληλοενημέρωση για τους εργατικούς αγώνες στις δύο χώρες. Οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής αναφέρθηκαν εκτεταμένα στα σχέδια της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής κεντρικής κυβέρνησης της Ινδίας, που κινούνται στη βάση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων του ΔΝΤ και του ΠΟΕ. Σημείωσαν τη βοήθεια που έχουν από την κυβέρνηση του Αριστερού Μετώπου στη Δ. Βεγγάλη, για την ανατροπή αυτών των σχεδίων, όπως, π.χ., έγινε με την ανατροπή της απόφασης ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου αλουμινίου.

Σε περιοχές της υπαίθρου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια για να καλυτερεύσει η ζωή των φτωχών αγροτών, οι οποίοι απέκτησαν γη χάρη στην αγροτική μεταρρύθμιση που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Αριστερού Μετώπου (ΑΜ), όπως και για τις προσπάθειες να βγει η ύπαιθρος από τη βαθιά οικονομική και πολιτιστική καθυστέρηση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση βοηθά και το σύστημα των «Παντσαγιάτ», των «Λαϊκών Συμβουλίων», που πρωτοεφάρμοσε από το 1977 η κυβέρνηση του ΑΜ. Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται είναι ο εξηλεκτρισμός όλων των χωριών μέχρι το 2009 όπως και η γενίκευση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των παιδιών, που τώρα καλύπτεται σε ποσοστό 75%. Μόνο μέσα σ' ένα χρόνο κατασκευάστηκαν 1 εκατομμύριο τουαλέτες στην ύπαιθρο, με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής του πληθυσμού.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του ΑΜ σε μεγάλο βαθμό έρχονται συχνά σε αντίθεση με τις γενικές κατευθύνσεις της κεντρικής κυβέρνησης κι έχουν περιορισμένο χαρακτήρα, εξαιτίας και του αντίστοιχα περιορισμένου χαρακτήρα των αρμοδιοτήτων της τοπικής κυβέρνησης. Βασικό καθήκον που ξεχωρίζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του ΑΜ είναι η προσπάθεια εκβιομηχάνισης του κρατιδίου της Δ. Βεγγάλης, που όμως συναντά τη λυσσαλέα αντίδραση των αστικών κομμάτων και αριστερίστικων ομάδων, που με βίαιες μεθόδους αντιδρούν, όπως έγινε πρόσφατα στην περιοχή του Νάντιγκραμ, μια περιοχή αγροτική, 60 χιλιάδων κατοίκων, κι είχε επιλεγεί για δημιουργία βιομηχανικών μονάδων, αφού η ευφορία της γης μειώθηκε λόγω υφαλμύρωσης του εδάφους. Η κατάσταση περιπλέκεται και από τη σύγκρουση μεγάλων μονοπωλιακών εταιρειών, που έχουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην περιοχή, είτε ενδιαφέρονται να αποτρέψουν επενδύσεις ανταγωνιστικών προς αυτές ομίλων.

Ολες αυτές οι προσπάθειες του ΑΜ, των κομμάτων που το συγκροτούν, διεξάγονται σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης. Από το 1977 έως σήμερα 3.500 μέλη και στελέχη του ΚΚΙ-Μ έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δολοφονικές επιθέσεις και ενέδρες των πολιτικών αντιπάλων, ενώ 1 - 2 κομμουνιστές δολοφονούνται κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση στην περιοχή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή σε κλίμα επαναστατικού ενθουσιασμού από δεκάδες χιλιάδες Ινδούς κομμουνιστές σε δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, που έγιναν κατά το πέρασμά της σε χωριά και κωμοπόλεις της Δ. Βεγγάλης, αλλά και σε βιομηχανίες, όπως στη φαρμακοβιομηχανία της Καλκούτας, εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ινδίας, ή τα σύμμαχα με αυτά πολιτικά σχήματα και συνδικάτα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προετοιμασίες για την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου...

«Μισόλογα» ρωσικής διπλωματίας για τη στάση της στην κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-«Η αποτυχία του σχεδίου Αχτισαάρι είναι μείζονος σημασίας για το σερβικό κράτος και τα εθνικά συμφέροντα», σημείωσε χτες στο Βελιγράδι ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, εξαπολύοντας παράλληλα ρητορική «επίθεση» στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το '99 βομβάρδιζε τη Σερβία με την κωδική ονομασία «Επιεικής Αγγελος» και «τώρα προσπαθεί να αρπάξει σημαντικό μέρος του εδάφους της χώρας μας αυτοαποκαλούμενο φίλος της Σερβίας». Υποστήριξε πως έχουν σημειωθεί πολλές αλλαγές στα διεθνή δρώμενα απ' το '99 οπότε εξαπολύθηκαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Σερβία, ισχυριζόμενος πως σήμερα «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει τα όργανα για να σταματήσει τη χρήση βίας και τη νομική επίθεση κατά της Σερβίας».... Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο οι ανταποκριτές του πρακτορείου «Ρόιτερ» μετέδιδαν τις εντατικές προετοιμασίες της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών, αναφέροντας πως έχει ετοιμαστεί ήδη 104σέλιδο σχέδιο σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την «υπό διεθνή κηδεμονία ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου. Μεταξύ των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων συγκαταλέγονται το προσχέδιο νέου συντάγματος, σχέδια για τη θέσπιση υπουργείου Εξωτερικών και ενός δικτύου πρεσβειών σε 14 δυτικοευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες και προκήρυξη εθνικού διαγωνισμού για την εύρεση «σημαίας και κρατικών συμβόλων». «Πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της ένταξης στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, πράγμα που θα απαιτήσει την καλή θέληση και τη συνεργασία της Ρωσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο για την ίδρυση ενός κοσσοβάρικου «υπουργείου Εξωτερικών», που επικαλείται σε χτεσινή ανταπόκρισή του το «Ρόιτερ»...

Παράλληλα, χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη (και λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο) ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν πρότεινε την αποστολή μιας ομάδας απεσταλμένων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε Βελιγράδι και Πρίστινα, μετά την ενημέρωση του σώματος από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι, προκειμένου, όπως είπε, να διαθέτει ο οργανισμός «όλες τις πληροφορίες που μπορεί να συγκεντρώσει για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή προτού αποφανθεί πάνω στην πρόταση Αχτισαάρι». Πρότεινε ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει «πλήρη ανασκόπηση» της εφαρμογής της απόφασης 1244 (στην οποία το Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας). Στο μεταξύ, ενδιαφέρον προκαλεί η προχτεσινοβραδινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως «είναι πρόωρες» οι κουβέντες σχετικά με την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω στο σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η προσπάθειά του να αποφύγει - αυτή τη φορά - μία ρητή και κατηγορηματική δήλωση σχετικά με την πιθανότητα άσκησης ρωσικού βέτο στον ΟΗΕ.

Θυμίζουμε ότι με τη στάση της και η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με τους Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές στην πολιτική της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή την απόσπαση ενός κομματιού της Σερβίας και την παραπέρα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Απανθρακώθηκαν δεκάδες σε έκρηξη

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Παρανάλωμα πυρός έγιναν τουλάχιστον 90 Νιγηριανοί πάνω στην προσπάθειά τους να πάρουν πετρέλαιο που διέρρεε από βυτιοφόρο φορτηγό λίγο μετά την πρόσκρουσή του σε δρόμο της περιοχής Γκαντόκο στη νιγηριανή πολιτεία Καντούνα.

Ο οδηγός του βυτιοφόρου είπε ότι έχασε τον έλεγχο του οχήματός του (που μετέφερε 33.000 τόνους πετρελαίου) το οποίο εκτράπηκε σε δρόμο του Γκαντόκο. Πρόσθεσε πως λίγο μετά δεκάδες χωρικοί από παρακείμενη επαρχία συνωστίζονταν στον τόπο του ατυχήματος για να προμηθευτούν πετρέλαιο με κουβάδες, μπιτόνια και όποιο άλλο μέσο μπορούσαν. Η έκρηξη και η πυρκαγιά σημειώθηκαν δύο ώρες μετά απανθρακώνοντας όλους όσοι βρίσκονταν κοντά του...

Το πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε προχτές αργά το βράδυ και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές τα θύματα τάφηκαν σε ομαδικό τάφο ώρες μετά την τραγωδία. Δεν είναι το μόνο περιστατικό του είδους στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού μαστίζεται από τη φτώχεια. Τον περασμένο Δεκέμβρη απανθρακώθηκαν περίπου 300 άνθρωποι στο Λάγος, ενώ προσπαθούσαν να αντλήσουν πετρέλαιο από αγωγό. Παρόμοια έκρηξη σε άλλο αγωγό στο Λάγος τον περασμένο Μάη στοίχισε τη ζωή 200 ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ