ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυγοτέμπερες και φρέσκο

"Κανείς ίσως δεν μπορεί να απαντήσει στο "γιατί" γίνεται ένα έργο. Τι προσθέτει στην ανθρώπινη εμπειρία. Πόσο είναι γόνος μιας βαθύτερα κοινωνικής ανάγκης... Δεν υπάρχει "γιατί". Οι άνθρωποι κινούνται μέσα στα τοπία, τους δίνουν αξία και οντότητα, τα γεμίζουν με αγάπη, θλίψη ή υπομονή. Πάντα υπάρχει στο τοπίο ζωή - φως και πουλιά ή άνθρωποι - και τότε το τοπίο παίρνει χρώμα κι αίσθημα, γίνεται πρόκληση να το πλησιάσεις με τη ζωγραφική".Μ' αυτές τις βασικές αρχές για την καλλιτεχνική δημιουργία, η εκλεκτή ζωγράφος και χαράκτρια Εύα Μελά,παρουσιάζει την πρόσφατη ζωγραφική της δημιουργία. Η έκθεση έργων της εγκαινιάζεται στις 5 Νοέμβρη (7μμ) στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Μέχρι τις 27 Νοέμβρη θα φιλοξενηθούν αυγοτέμπερες πάνω σε ξύλο και φρέσκο με θέματα σχετικά με την ανθρώπινη φιγούρα και τοπία. Οπως η ίδια θεωρεί "η αυγοτέμπερα, προσφέρει εξαιρετικές εκφραστικές δυνατότητες. Δίνει μιαν άλλη εκφραστική διάσταση. Μιαν απλότητα, αμεσότητα, καθαρότητα στο χρώμα και μια τρυφερή και ευαίσθητη αίσθηση".

Στην έκθεση έργων της Εύας Μελά στην γκαλερί "Χρυσόθεμις", παρουσιάζονται και έργα σε φρέσκο.

"Το φρέσκο είναι μια παμπάλαιη τεχνική, με 3.000 χρόνια ζωή. Εχει μεγάλη γοητεία, αφού σε υποχρεώνει να τελειώσεις το έργο σε λίγες ώρες. Στο φρέσκο πρέπει να δουλεύεις γρήγορα, όσο ο σοβάς είναι νωπός. Χρειάζεται, λοιπόν, να έχεις αποφασίσει τι θες να κάνεις και αυτό να το δώσεις λιτά, πυκνά και ουσιαστικά. Επίσης, δε διορθώνεται εύκολα. Ολα αυτά τα στοιχεία με γοήτευσαν. Αυτή η ζωγραφική που γίνεται γρήγορα, σε αναγκάζει να δημιουργήσεις πολλά έργα, ώστε το χέρι σου να μάθει να κάνει γρήγορα κάποιες κινήσεις και το μάτι σου να έχει κατασταλάξει σε κάποιες λύσεις εικαστικές".

Νέες πρεμιέρες

Με το έργο "Η άποψη της Εϊμι" του Ντέιβιντ Χέαρ κάνει πρεμιέρα το θέατρο "Πόρτα",αύριο. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη,σκηνικά Θάλειας Ιστικοπούλου,κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ.Παίζουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Αλκης Κούρκουλος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τασώ Καββαδία, Μπάμπης Γιωτόπουλος και Κώστας Κάππας.Το έργο καλύπτει 16 χρόνια από τη ζωή μιας γνωστής ηθοποιού. Μέσα από τα προσωπικά της προβλήματα - συγκρούσεις με την κόρη της και τον γαμπρό της, ανεργία, επαγγελματικοί συμβιβασμοί, οικονομική καταστροφή - βλέπουμε να ζωντανεύουν επί σκηνής οι έντονες αντιθέσεις ανάμεσα σ' ένα κόσμο που χάνεται και σ' αυτόν που τον έχει ήδη αντικαταστήσει.

  • Το μουσικο-θεατρικό θέαμα, αφιέρωμα στα 100 χρόνια της επιθεώρησης, επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά από το Εθνικό Θέατρο,στη Σκηνή Κοτοπούλη - "Ρεξ",με τίτλο "Βίρα τις άγκυρες",που έγραψαν οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου.Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Φασουλή,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου,η μουσική τωνΓιώργου Μουζάκη, Γιώργου Κατσαρού, Ζακ Ιακωβίδη, Γιώργου Παπαδάκη,η χορογραφία των Γιάννη Φλερύ και Δημήτρη Παπάζογλου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κάτια Μπαλανίκα, Νίκος Μπουσδούκος, Νίκος Γαροφάλου, Τάνια Τρίπη, Δήμητρα Τσέλιου, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρης Τζουμάκης κ.ά.
  • Με το έργο του Φούριο Μπόρντον "Τα τελευταία φεγγάρια" έκανεπρεμιέρα, η "Θεατρική Σκηνή".Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου,σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου.Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη και Δημήτρης Κανέλλος.
  • Για δεύτερη συνεχή χρονιά παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου "Χώρας" το έργο του Πάτρικ Χάμιλτον "Η θηλιά",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια,μετάφραση Χρήστου Χωμενίδη,σκηνικά - κοστούμια Αναστασία Αρσένη,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κώστας Καζανάς, Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Γιαννάκης, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, Ειρήνη Ιγγλέση.
"Πότνια Αλς" μάνας και γιου

Μια Κύπρια μάνα "έσμιξε" καλλιτεχνικά με τον γιο της. Ως μια ψυχή, μάνα και γιος "τραγούδησαν" τη θάλασσα του "χρυσοπράσινου φύλλου" της πατρίδας τους, της Κύπρου. Η ποιήτρια Κλαίρη Αγγελίδου "ζωγράφισε" με τους στίχους της και ο γιος της Τεύκρος Αγγελίδης "στιχούργησε" με τους πίνακές του, το μύθο, τις θεότητες, τη μακραίωνη ιστορία του στο Αιγαίο και το Ιόνιο, τις ακρογιαλιές, τις βουνοκορφές, τα φεγγάρια, τους ήλιους, τις μάνες, τους άντρες της θάλασσας, αλλά και τους καημούς και τα πάθη του λατρεμένου νησιού τους. Ιδιαίτερο ποιητικό και εικαστικό αντικείμενό τους είναι το κάλλος, αλλά και ο σπαραγμός της γενέθλιας, λεηλατημένης πόλης τους, της πανέμορφης Αμμοχώστου,που έγινε σύμβολο της βάρβαρης εισβολής του "Αττίλα".

Οι ποιητικές "εικόνες" της Κλ. Αγγελίδου υπό τον τίτλο "Πότνια Αλς", εικονογραφημένες με έργα του Τεύκρου Αγγελίδη, εμπνευσμένα από τα ποιήματα της μητέρας του, "αποτυπώθηκαν" σε ένα όμορφο βιβλίο που κυκλοφόρησε το Ιδρυμα Αναστασίου Γ. Λεβέντη, το οποίο παρουσιάστηκε, όπως και τα εικαστικά έργα που το κοσμούν, στο "Σπίτι της Κύπρου".

Ελληνικές ημέρες στη Γαλλία

Στην πόλη Αζ της Γαλλίας οργανώνονται (3 έως 8 Νοέμβρη) από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού οι "Ημέρες Ελληνικού Πολιτισμού" στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δίκτυο Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου,στο οποίο προεδρεύει η Αζ. Οι ιδρυτικές πόλεις του Δικτύου που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι: Αγάθη (Adge - Γαλλία), Θηλίνη (Arle - Γαλλία), Σελινούς (Σικελία), Πυθαγόρειο (Σάμος), Ηράκλειο (Κρήτη), Τζέρμπα (Τυνησία), Εμπόριον (Ισπανία), Λάρνακα, Πάφος (Κύπρος), Κάλλατις (Ρουμανία), Πιτυούς (Γεωργία), Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), Νίκαια (Γαλλία). Πρόσφατα στο Δίκτυο εντάχθηκαν οι πόλεις: Καντίκς (Ισπανία), Κερύνεια (Κύπρος) και Αντίπολις (Γαλλία).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει ως στόχο τη γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό περιλαμβάνει εκθέσεις Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών της περιοχής, έκθεση φωτογραφίας της Νίκης Τυπάλδου, έκθεση βιβλίων ελληνικής λογοτεχνίας στη γαλλική γλώσσα, προβολή ταινιών ("Τέλος εποχής" του Αντ. Κόκκινου και "Απ' το χιόνι" του Σ. Γκορίτσα), ντοκιμαντέρ, συναυλία με την Σαββίνα Γιαννάτου, διαλέξεις κ.ά.

Εξάλλου στις 5 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί Μεσογειακό Συμπόσιο με θέμα "Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Μεσογειακών Χωρών".

  • Από το Γραφείο Τύπου του 39ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε ότι αποκλείστηκε από τη φετινή διοργάνωση το ντοκιμαντέρ "Νυχτολούλουδα" του Νίκου Γραμματικού, καθώς το περιεχόμενο της τελικής κόπιας του φιλμ ήταν διαφορετικό από αυτό της βιντεοκασέτας που υποβλήθηκε στην προκριματική επιτροπή. Ετσι, η ταινία έχει πια τη δυνατότητα συμμετοχής στο 40ό Φεστιβάλ το 1999 και στα αντίστοιχα κρατικά βραβεία.
  • Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη διοργανώνει αναδρομική έκθεση κοσμημάτων του ιδρυτή του, στο Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας. Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 29 Οκτώβρη έως τις 10 Γενάρη. Τα εκθέματα είναι χρυσά, ασημένια και επίχρυσα, με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. Συμπληρωματικό υλικό, όπως πρωτότυπα σχέδια, γύψινα μοντέλα, φωτογραφίες χρυσοχόων κατά την εκτέλεση της εργασίας τους και λεπτομέρειες τεχνικών, ολοκληρώνουν την εικόνα.

"Τα τελευταία φεγγάρια" (αριστερά) στη "Θεατρική Σκηνή" και "Βίρα τις άγκυρες" (πάνω) στο "Κοτοπούλη - Ρεξ"

100 χρόνια Μπρεχτ

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου δραματουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ,ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη μουσική παραγωγή με τίτλο "Περί έρωτος και άλλων τινών",βασισμένη σε κείμενα και ποίηση του Μπρεχτ και με τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για παραστάσεις έργων του, από τους Κουρτ Βάιλ, Χανς Αϊσλερ, Μάνο Χατζιδάκι, Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Κοτσώνη, Σάββα Σάββα κ.ά. Η παράσταση ανεβαίνει σε συναρμογή κειμένων Γιώργου Νεοφύτου,σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου,σκηνικά - κοστούμια Αντη Παρτζίλη,μουσική προσαρμογή - διδασκαλία Σάββα Σάββα και κίνηση Αντώνη Κάτσαρη.Παίρνουν μέρος: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Ανδρέας Τσουρής, Στέλλα Φυρογένη,η τραγουδίστρια Λία Βίσση και ο μουσικός Σάββας Σάββας.Η πρεμιέρα θα γίνει στις 30 Οκτώβρη, στη Νέα Σκηνή του Οργανισμού.

@... ..
  • Το τελευταίο τεύχος (389) του περιοδικού "Διαβάζω" με το αφιέρωμά του στον Καβάφη,μας θυμίζει λίγο τα καλά, πολυσέλιδα αφιερώματα που έκανε τα πρώτα χρόνια του, σε μεγάλους της λογοτεχνίας. Το αφιέρωμα (με αρκετές σελίδες) στον κορυφαίο Αλεξανδρινό ποιητή περιλαμβάνει κείμενα των Βρασίδα Καραλή, Νάνου Βαλαωρίτη και των Φερεϊντούν Φαριάντ και Ντέιβιντ Κόνολι. Το τεύχος δημοσιεύει και μια ανέκδοτη συνέντευξη της αξέχαστης Ζωής Καρέλλη στον Μισέλ Φάις, ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και παρουσιάσεις νέων βιβλίων.

Στο "Σπίτι της Κύπρου" αύριο (8.30 μμ) θα παρουσιαστούν δύο νέα βιβλία του διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, Αρίστου Αριστοτέλους. Πρόκειται για τα βιβλία "Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου" και "Διαχρονικοί στρατηγικοί παράγοντες στο Κυπριακό: Η στρατηγική και στρατιωτική αξία της Κύπρου". Την εκδήλωση οργανώνει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και θα την προσφωνήσει ο πρέσβης της Κύπρου Χριστόδουλος Πασιαρδής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ