ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

Συνάντηση προσφυγόπουλων
  • Η ετήσια συνάντηση που διοργανώνεται από τα προσφυγόπουλα της 12ης Πολιτείας (Τασκένδη), θα γίνει αύριο Σάββατο 5 - 9 - 98 στις 4 μμ,στο ΣΕΑ - Παρκ, Φλοίσβος στο Παλαιό Φάληρο (τηλ. 98.83.399).

Στη συνέχεια και γύρω στις 8 μμ,θα γίνει γλέντι στο κέντρο "ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ" επί της οδού Πειραιώς, που θα κρατήσει έως αργά το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 94.31.275, 94.25.925, 88.27.817 και 29.21.932.

Επέτειοι
  • Τα παραρτήματα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΠΑΤΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ καθώς και η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, πραγματοποιούν την Κυριακή 6 - 9 - 98,στις 11.30 π.μ. μνημόσυνο προς τιμή των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ της περιοχής Πάου - Βεσινίου.

- Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΤΑΘ δρομολογεί πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.00 π.μ..Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384 και 7234.616.

  • Τα Παραρτήματα ΛΑΡΙΣΑΣ και ΠΙΕΡΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα ΠΕΕΠΠ (Λάρισας), πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή 6 - 9 - 98 στις 11 πμ στα ΤΕΜΠΗ, για να τιμήσουν τον ηρωικό αγώνα του τάγματος του Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, κατά την περίοδο της φασιστικής κατοχής της χώρας μας.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τα Τέμπη, που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 38.44.853, 82.34.296 και 88.31.368.

  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχοντας στην εκδήλωση που θα γίνει στα Πετρουλιάνικα της Μάνης τη Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 - 9 - 98 για τους 32 εκτελεσμένους πατριώτες από τους Xίτες, το 1946, δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσει τη Δευτέρα από την πλατεία Κάνιγγος στις 8.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 82.34.296, 8831.368, 3844.853.
  • Το Παράρτημα ΙΚΑΡΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Τετάρτη 9 - 9 - 98 στις 7 μμ που θα γίνει στον Αγ. Κήρυκο, στο Ηρώο της Πλατείας, για να τιμηθεί η μνήμη των αγωνιστών Ικαριωτών που στις 9 - 9 - 43 αφόπλισαν την ιταλική φρουρά. Καλείται όλος ο λαός του νησιού να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις.
Γενική Συνέλευση
  • Το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ καλεί τα μέλη του στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 - 9 - 98 στις 9.30 πμ,στην αίθουσα της "ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ" (οδ. Κλεισθένους, Ομόνοια 7ος ορ. ). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ αναβάλλεται για τις 14 - 9 - 98 και τέλος για τις 24 - 9 - 98, την ίδια πάντα ώρα και στο αυτό μέρος.
Η μάχη του Κέρκη

Για τους ηρωικούς νεκρούς της μάχης του Κέρκη στη Σάμο, Γιάννη Μαλαγάρη,στρατιωτικού αρχηγού του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, Κώστα Γριδάκη,Θεμιστοκλή Θεοδώρη,Σίμου Γεράκη,Λευτέρη Βασιλάκη,Μανώλη Κέλη,Μέχρη Καρναβά,Αντώνη Μάζαρη,Αλέκου Καρναβά και Δημήτρη Παπαγεωργίου,σύντροφοι και συναγωνιστές τους στον ΔΣ και την Εθνική Αντίσταση, προσφέρουν 30.000 δραχμές στη μνήμη τους, μέσω ΝΕ του ΚΚΕ Σάμου. Στέλνουν ακόμη το χρονικό της προαναφερθείσης μάχης. "Οι σκληρές και εξοντωτικές μάχες συνεχίζονται στη Σάμο καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου του 1949. Ο κυβερνητικός στρατός προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να συντρίψει τον μαχόμενο Δημοκρατικό Στρατό, ο οποίος ωστόσο δεν παραδίδει τα όπλα. Αυτή η αντίσταση του ΔΣ Σάμου, ανησυχεί και τρομάζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ξένο παράγοντα.

Ετσι, ο Παπάγος και ο Βαν Φλιτ επισκέπτονται το νησί, δίνοντας διαταγές για σκληρότερα αντιλαϊκά και στρατιωτικά μέτρα, με τελικό στόχο την εξόντωση όλων των "ληστοσυμμοριτών". Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η επιχείρηση στον ΚΕΡΚΗ, για την εξόντωση κλιμακίου του ΔΣ Σάμου.

Ξημερώνει η 21η Ιούλη και ο ζεστός, καλοκαιρινός αέρας, είναι το μόνο πράγμα που ακούγεται στην περιοχή του Κέρκη. Η σιωπή προμηνύει το θάνατο. Το βουνό του Κέρκη έχει καταληφθεί από τους περίπου 7.000 στρατιώτες, χωροφύλακες και επιστρατευμένους πολίτες, που κυριολεκτικά "χτενίζουν" τον Κέρκη από ψηλά, μέχρι τη θάλασσα, όπου βρίσκονται και τρία αντιτορπιλικά, τα οποία συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Το κλιμάκιο του αρχηγείου του ΔΣ Σάμου, είναι καθηλωμένο στη θέση "Γκινάκι", ανάμεσα στο Καλαμπάχτασι και τους Δρακαίους. Η αγωνία είναι μεγάλη για τους αντάρτες που περιμένουν να βραδιάσει, για να μπορέσουν να φτάσουν στη θάλασσα.

Η ώρα είναι έξι το απόγευμα, όταν ακούγονται τα πρώτα πυρά. Οι αντάρτες, ολιγάριθμοι και με φτωχικό οπλισμό, υπερασπίζονται με πάθος τα ιδανικά τους, μέχρι και την τελευταία σφαίρα, μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους, απέναντι στον γερά εξοπλισμένο στρατό της αντίδρασης.

Μετά από μια κόλαση πυρός έρχεται το βράδυ και όσοι αντάρτες καταφέρνουν να επιζήσουν από την καταστροφή, διαφεύγουν από τον κλοιό. Ο Κέρκης τυλίγεται από μια θανάσιμη σιωπή...

Η μέρα που ξημερώνει φωτίζει τα πρόσωπα των σκοτωμένων ανταρτών με το πετρωμένο αίμα στις άκρες των χειλιών τους, διαγράφοντας ένα μειδίαμα περηφάνιας και λεβεντιάς!

Αιώνια δόξα και τιμή τους".

ΣΑΪΔΟΝΑ
Το ηρωικό χωριό της Μάνης

Πραγματοποιήθηκε στη Σαϊδόνα, την Κυριακή 16.8.98, η ετήσια εκδήλωση προς τιμήν του ηρωικού χωριού της Μάνης που "σήκωσε κεφάλι" στους φασίστες κατακτητές και μετέπειτα στο μοναρχοφασισμό. Προς τιμήν του χωριού που μαζικά πλαισίωσε το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και το ΔΣΕ, που έδωσε πολλά στελέχη στο κίνημα και το ΚΚΕ. Προς τιμήν των θυμάτων που έπεσαν για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας, για την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό.

Ο λαός της περιοχής και οι κομμουνιστές έδωσαν και πάλι το "παρών". Από το ΚΚΕ παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες: Της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Πελοποννήσου, των ΝΕ Μεσσηνίας και Λακωνίας, του Αχτιδικού Γραφείου Καλαμάτας, της ΚΟΒ Μάνης και της ΚΝΕ. Επίσης αντιπροσωπείες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, ο υποψήφιος δήμαρχος Λεύκτρου, Κώστας Λαμπρινέας και ο υποψήφιος νομάρχης Αντ. Κατσάς,ο τέως βουλευτής Κ. Κάππος κ.ά. Μίλησαν εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Ντίνος Μακρόπουλος και ο Κ. Λαμπρινέας. Αποδοκιμάστηκε η προσπάθεια που γίνεται - απ' το ΠΑΣΟΚ κυρίως - τα τελευταία χρόνια για τον "αποχρωματισμό" της εκδήλωσης και τη μετατροπή της σε "μουσειακή".

Φέτος οι "εκσυγχρονιστικές" δυνάμεις επιχείρησαν να προχωρήσουν σε παραπέρα "αποχρωματισμό" και ενέργειες προκλητικές που με μια έννοια αποτελούν και βεβήλωση του χώρου, ευθεία προσβολή στη μνήμη των νεκρών μας και παραποίηση της ιστορίας μας.

Από πολλούς παραβρισκόμενους χαιρετίστηκε η απόκρουση αυτών των μεθοδεύσεων του κυβερνητικού κόμματος και η κυβερνητική προπαγάνδα. Διαδηλώθηκε η θέληση για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και του αγωνιστικού χαρακτήρα του γιορτασμού.

Ανακοίνωση του ΝΓ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Γραφείο Μεσσηνίας του ΚΚΕ σημειώνει:

"Σήμερα που ο λαός μας βασανίζεται απ' την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης - συνοδοιπόρων, το παράδειγμα της Σαϊδόνας διδάσκει, φρονηματίζει εμπνέει κάθε αγωνιστή, καλλιεργεί το απαιτούμενο πνεύμα αντίστασης και αγωνιστικής συμπαράταξης για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, που θ' αφαιρέσει την εξουσία απ' το σημερινό αντιδραστικό μπλοκ. Αυτό το νόημα έχει στον καιρό μας η Σαϊδόνα. Για τέτοια ευγενικά ιδανικά έδωσαν το αίμα τους οι ηρωικοί μας νεκροί. Επομένως, η απότιση φόρου τιμής πρέπει να είναι τέτοια που να αρμόζει στην περίπτωση. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Το ΚΚΕ δεν είναι διατεθειμένο να συνεργήσει σε καταστάσεις που δίνουν άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές και συμβάλλουν στην παραχάραξη της Ιστορίας. Οι τιμημένοι μας νεκροί δεν προσφέρονται για να κερδοσκοπούν ορισμένοι. Στο εξής η Σαϊδόνα θα τιμάται όπως της πρέπει. Και αυτό αποτελεί δέσμευση".

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Αποκαλυπτήρια μνημείου της Εθνικής Αντίστασης

Ο πολύχρονος σκληρός πολυαίμακτος και ηρωικός αγώνας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και αργότερα των μαχητών του ΔΣΕ, στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, που θα μείνει αναμφισβήτητα σαν μια λαμπρή σελίδα στη γεμάτη θυσίες ιστορία των αγώνων του λαού μας, τιμήθηκε από τους αντιστασιακούς της περιοχής, οι οποίοι πραγματοποίησαν και ένα χρόνιο αίτημά τους, που ήταν η ανέγερση μνημείου προς τιμή των πεσόντων αγωνιστών της περιοχής.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 22-8-98, διοργάνωσε το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ και τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον πρόεδρό του, Νίκο Πασπάτη.Την τελετή που ακολούθησε, παρακολούθησαν πλήθος κόσμου από την Αρκαδία, αλλά και πολλές αντιπροσωπείες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από όλη την Πελοπόννησο, την Αττική, καθώς και από τα Κεντρικά Γραφεία. Επίσης παρέστησαν οι Αρκάδες της Αττικής του ΚΚΕ, συγγενείς των πεσόντων, οργανώσεις, σύλλογοι κ.ά.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Πελοποννήσου του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου.Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό, ο Δ. Κουνιάς από την ΕΕΔΥΕ και ο Γ. Καραντουνιας πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Κολωνού. Στο μνημείο κατατέθηκαν από τους παραβρισκόμενους στεφάνια και οι αντιστασιακοί όλοι μαζί τραγούδησαν αντάρτικα τραγούδια. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Γιόρτασαν οι αντιστασιακοί της Κρήτης

Τα 80 χρόνια του Κόμματος του λαού, του ΚΚΕ, γιόρτασαν οι αντιστασιακοί της Κρήτης, με μια σεμνή και λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε, στα Μεσκλά Κυδωνίας. Το χωριό που ακόμη και τα χρόνια της της τούρκικης και βενετσιάνικης κατοχής ήταν το "χωριό της Αντίστασης", όπως το αποκαλούν οι αντιστασιακοί.

Ο κόσμος ήταν περισσότερος από κάθε άλλη παρόμοια εκδήλωση, όπως έλεγαν και ξανάλεγαν, γεμάτοι ενθουσιασμό οι κάτοικοι και οι διοργανωτές. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κρήτης, Λευτέρης Ηλιάκης,ο οποίος αναφέρθηκε, εν συντομία στην ιστορική και ματοβαμμένη 80χρονη ιστορία του ΚΚΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η διαστρέβλωση και η παραχάραξη της αλήθειας σχετικά με τη θρυλική Εθνική μας Αντίσταση και πιο συγκεκριμένα την ΕΑΜική, υπήρξε έργο το οποίο συνεχίζεται και μέχρι σήμερα. Πράγματι, οι συμβιβασμένοι και οι απόντες της Εθνικής Αντίστασης έχουν σαν κύριο στόχο να διαγραφεί ο αποφασιστικός ρόλος του ΚΚΕ στον σκληρό και πολυαίμακτο εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα".

Στη συνέχεια ο Αλ. Παπιλάρης,μέλος του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ, αναφέρθηκε στις αναμνήσεις από την ίδρυση της πρώτης ομάδας του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Η συγκίνηση όλων, αντιστασιακών αλλά και νεότερων, που παρευρέθηκαν, ήταν διάχυτη.

Κατόπιν, η Κατερίνα Δημητρουλάκη,αλλά και ο Ρεθυμνιώτης αντιστασιακός,Δεληγιώργης,απήγγειλαν ποιήματα του αγώνα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αναφορά στη μνήμη του καπετάνιου του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, Νίκου Τσιαμαντή,από τα Μεσκλά, όλων των νεκρών της ΕΑΜικής Εθνικής και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τέλος, οι παρευρισκόμενοι, τραγούδησαν το "Επέσατε Θύματα", δίνοντας ταυτόχρονα και ένα νέο ραντεβού, στις επόμενες λαϊκές "μάχες".

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στον Αγιο Βασίλειο Κυνουρίας, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και σημαντικός αριθμός αντιπροσωπειών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ