ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μεγάλοι στόχοι σε "μικρό πακέτο"
  • Ορατός ο κίνδυνος για τα κατώτερα όρια συντάξεων
  • Παρέμβαση στις συντάξεις θανάτου
  • Ενοποιήσεις με επιπτώσεις στις παροχές των ασφαλισμένων
  • Στον επενδυτικό τζόγο η περιουσία των Ταμείων

Επέμβαση στα κατώτερα όρια συντάξεων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, μέσα από το νομοσχέδιο για το λεγόμενο "μικρό πακέτο" για το ασφαλιστικό, οι βασικές αρχές του οποίου εγκρίθηκαν χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο,ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου.Το νομοσχέδιο πρόκειται να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή, ίσως και το Σεπτέμβρη, ενώ αμέσως μετά, όπως ανακοινώθηκε, θα επισπευσθεί ο "διάλογος" για τα "μεγάλα ζητήματα του ασφαλιστικού".

Το νομοσχέδιο, ως πρώτο βήμα για την πλήρη ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καταπιάνεται με σημαντικά ζητήματα, όπως η ενοποίηση ασφαλιστικών οργανισμών, η διαχείριση της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, ακόμα και με ζητήματα που αφορούν τα κατώτατα όρια συντάξεων, αναπηρίας και εργατικών ατυχημάτων, καθώς και τις συντάξεις θανάτου.

Η αναφορά στα κατώτερα όρια συντάξεων γίνεται με την αιτιολογία της "άμβλυνσης" ανισοτήτων μεταξύ ασφαλισμένων πριν και μετά το 1993, σύμφωνα και με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ασφάλισης, ο οποίος όμως προβλέπει επίσης ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα συντάξεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κατοχυρώσει και στο μέλλον να διευρύνει αυτά τα χαμηλά επίπεδα συντάξεων και στους ασφαλισμένους πριν το 1993! Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αίτημα του εργατικού κινήματος για κατάργηση των χαμηλότατων αυτών ορίων για τους νέους ασφαλισμένους και την επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ. Οι συνταξιούχοι έχασαν εξαιτίας αυτής της ρύθμισης 100 δισ. δραχμές την περίοδο 1991 - 1993 και αναμένεται να χάσουν 120. δισ. δραχμές το 1998.

Από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επισημάνθηκε, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ότι το νομοσχέδιο βασίζεται στο πόρισμα του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, ο οποίος ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό με τη συμμετοχή και της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.Χαρακτηριστικό αυτού του πορίσματος είναι, εξάλλου, οι επισημάνσεις που έκανε για την ανάγκη επανεξέτασης ορισμένων "προνοιακών παροχών".Ανάμεσα σε αυτές ήταν και τα κατώτερα όρια συντάξεων!

Παρέμβαση θα γίνει και στις συντάξεις θανάτου,όπου, στο όνομα της ισότητας ανδρών - γυναικών, είναι ορατός ο κίνδυνος μείωσης της παροχής.

Τεράστια χρέη το ΙΚΑ

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού, σχετικά με τα οργανικά ελλείμματα των Ταμείων, που θεωρούνται βασικός λόγος για να επέμβει η κυβέρνηση στη διαχείριση της περιουσίας τους, τα χρέη του ΙΚΑ αναμένονται το 1998 να ανέλθουν στα 342,446 δισ. δραχμές από 191,399 δισ. δραχμές που ήταν το 1993. Η κυβέρνηση, μάλιστα, αναγνωρίζει ότι τα ελλείμματα αυτά οφείλονται και στη μη χρηματοδότηση των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είναι υποχρεωτικό! Επισημάνθηκε ακόμα ότι υπάρχουν 236 ασφαλιστικοί οργανισμοί, δαπανώνται περίπου 1,15 τρισ. δραχμές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το 1998 δαπανήθηκαν στα πλαίσια της κοινωνικής ασφάλισης 5.746 δισ. δραχμές,ενώ οι συνταξιούχοι κύριας ασφάλισης είναι 2.185.000.

Στην ίδια εισήγηση, δηλώνεται ξεκάθαρα ότι στόχος του νομοσχεδίου αυτού θα είναι να προετοιμάσει το έδαφος, έτσι ώστε "τα μέτρα που θα ακολουθήσουν "να μη πέσουν στο κενό", σε μια "μαύρη τρύπα", από τις οργανωτικές αδυναμίες του συστήματος".

Οι ρυθμίσεις

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα περιέχει:

- Ρυθμίσεις για τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών. Για το θέμα αυτό αναμένονται συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με παράγοντες του ΥΠΕΘΟ και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η συνολική περιουσία των Ταμείων υπολογίζεται σε 3,5 τρισ. δραχμές περίπου,από τα οποία μόνο τα 254 δισ. δρχ. είναι ακίνητη περιουσία! Στόχος είναι η εισαγωγή αυτής της τεράστιας περιουσίας στο χρηματιστήριο και άλλες επενδύσεις, δηλαδή, ο τζόγος.

- Ενοποιήσεις των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ,που έχουν 850.000 ασφαλισμένους και 220.000 συνταξιούχους. Οι παροχές των ασφαλισμένων - συνταξιούχων δε διασφαλίζονται από τις όποιες ρυθμίσεις, αφού σημειώνεται ότι "κατεβλήθη προσπάθεια ώστε να μη θιγούν κεκτημένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα"!

Επίσης, ενοποιούνται 47 Ταμεία Πρόνοιας Δικηγόρων Επαρχιών με το Ταμείο Υγείας Δικηγόρων ή μετατρέπονται σε ταμεία αλληλοβοήθειας εκτός ασφαλιστικού συστήματος.

Επίσης, συγχωνεύονται με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ,τα επικουρικά ταμεία εργατών μετάλλου ΕΤΕΜ, Λιμενεργατών Πειραιά, Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας, Προσωπικού Εταιριών Πετρελαιοειδών, Εκπροσώπων Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων. Η ενοποίηση του ΕΤΕΜ είναι χαρακτηριστική της πολιτικής των ενοποιήσεων. Γίνεται ενάντια στη θέληση των ασφαλισμένων και παρά τις δυνατότητές του να λειτουργήσει αυτόνομα, εφόσον εισπραχθούν οι εισφορές του, κάτι που η κυβέρνηση δεν κάνει. Μάλιστα, η τακτική των συγχωνεύσεων με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ δημιουργεί προβλήματα και σε αυτό το Ταμείο, ενώ συγκεκριμένες είναι οι περιπτώσεις μειώσεων των παροχών προς τους ασφαλισμένους!

Ακόμα, ενοποιούνται και τα Ταμεία Αρωγής Αξιωματικών Χωροφυλακής και Οπλιτών. Καταργείται το Ταμείο Αγροφυλακής. Ενοποιούνται τα 12 Ταμεία Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων.Καταργείται το Ταμείο Ασφάλισης των υπαλλήλων του "Ευαγγελισμού".

Για το Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων,αναφέρεται ότι υπάρχει "κατ' αρχήν συμφωνία", αλλά "δε θα προωθηθεί" αν δε λυθούν τα προβλήματα που συνεπάγεται η δημιουργία του! Μετατίθεται δηλαδή για μια ακόμα φορά η λύση του ζητήματος.

Εξετάζεται ακόμα η μείωση των μελών των ΔΣ των Ταμείων.

- Τη δημιουργία "Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης",η οποία θα ελέγχει τις δαπάνες των Ταμείων και θα στηρίζει τα... μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την περικοπή τους.

- "Αντικίνητρα" για την απασχόληση των συνταξιούχων, με υψηλές συντάξεις, που πιθανά να απειλήσουν το σύνολο των συνταξιούχων.

- Ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η δημιουργία "Επιτροπής Ανάπτυξης Πληροφορικής και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού" και ομώνυμης υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εργασίας.

- Ρυθμίσεις για την απλούστευση των διαδικασιών εξυπηρέτησης του πολίτη.- Νέα μέτρα για την εισφοροδιαφυγή, σε συνέχεια των προηγούμενων... νέων μέτρων!

- Υπαγωγή των ιεροδούλων στην ασφάλιση του ΙΚΑ.


ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ
Συμβάσεις εργασίας - μαϊμού!
  • Κατασκευασμένες, ανυπόστατες συμβάσεις εργασίας, ληγμένης ημερομηνίας, εμφανίζει ο εργοδότης προκειμένου να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους!
  • Τι λένε οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

Συμβάσεις εργασίας - μαϊμού εμφανίζει - σύμφωνα με όλα τα στοιχεία - ο επινοικιαστής της κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ,Θ. Τσίτσης,σε μια προσπάθειά του να ακυρώσει την επίσχεση εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργοστάσιο και, κυρίως, να απαλλαγεί από τους 220 εργαζόμενους. Ετσι, καταγγέλλεται ότι μετέτρεψε, παράνομα, τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού από αορίστου χρόνου, σε ορισμένου!Ο εν λόγω εργοδότης είναι αυτός που πριν λίγο καιρό, επικαλούμενος "αδυναμία" να πληρώσει τα δεδουλευμένα 7 μηνών στους εργαζόμενους, με επιστολή του προς το Εργατικό Κέντρο Νάουσας δήλωνε την παραίτησή του από το εργοστάσιο, κληροδοτώντας... το στους εργαζόμενους. Την προηγούμενη όμως Παρασκευή παρουσίασε στον ΟΑΕΔ τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που υποτίθεται ότι λήγουν στις 30 Απρίλη 1998 (!), απαιτώντας έτσι την "αυτοδίκαιη" απόλυση των 220 εργαζομένων, που όμως δούλευαν κανονικά έως το τέλος του Μάη,ενώ από την 1 Ιούνη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας!

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ στη Νάουσα, Δημήτρη Κυρατζή,μας δήλωσε: "Αυτές οι συμβάσεις δεν έχουν καμία υπόσταση.Ακόμα και στην περίπτωση που δεν είναι πλαστές, είναι τουλάχιστον άκυρες, γιατί ναι μεν λήγουν στις 30 Απρίλη, όμως ο εργοδότης δεν παρουσιάστηκε στον ΟΑΕΔ για να τις καταγγείλει". Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο εργοδότη, σημείωσε ότι έχει απασχολήσει πάλι τον Οργανισμό στο παρελθόν, καθώς και ότι χρωστάει περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές στον ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά της Επιθεώρησης Εργασίας, η προϊσταμένη, Μαρία Κάτσιου,επιβεβαίωσε ότι έφτασαν καταγγελίες στην υπηρεσία, που κάνουν λόγο για πλαστές ατομικές συμβάσεις και μας ανέφερε ότι τις προσεχείς μέρες θα κληθεί ο εργοδότης στην Επιθεώρηση προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος για το θέμα.

Οπως μας αναφέρει ο Χρήστος Τρεμπελής,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, "ποτέ, κανένας εργαζόμενος στη ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ δεν είχε υπογράψει σύμβαση ορισμένου χρόνου που να λήγει στις 30 Απρίλη.Εκτός αυτών, οι συμβάσεις αυτές που έχουν κατατεθεί στον ΟΑΕΔ εμφανίζουν μόνο υπογραφή των εργαζομένων, ενώ απουσιάζει η επίσημη υπογραφή του εργοδότη ή σφραγίδα της επιχείρησης. Επίσης, αν ισχύουν αυτές οι συμβάσεις, για ποιο λόγο ο εργοδότης δεν τις παρουσίασε στο τέλος του Απρίλη και τις εμφανίζει τρεις μήνες μετά; Συνεπώς εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι οι συμβάσεις αυτές είναι πλαστές".

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η στάση της κεντρικής διοίκησης του ΟΑΕΔ. Ενώ το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στη Νάουσα θεωρεί ότι αυτές οι συμβάσεις εργασίας είναι ανυπόστατες, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι δέχονται πιέσεις από τη διοίκηση του Οργανισμού να ερευνηθεί σε... βάθος το θέμα. Η "εμπεριστατωμένη" έρευνα που ζητεί ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, αποσκοπεί "στην καθυστέρηση ή και στην ακύρωση του επιδόματος της επίσχεσης εργασίας".

Εκτός από τα παραπάνω εξοργιστικά που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση, να σημειωθεί ότι έως αυτή τη στιγμή ο Θ. Τσίτσης έχει "προσλάβει" 50 περίπου καινούριους εργαζόμενους,οι οποίοι αν και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, - αφού έχει γίνει και συντηρητική κατάσχεση στα μηχανήματα, ενώ πρώτες ύλες δεν υπάρχουν - δίνουν καθημερινά το "παρών" στο εργοστάσιο.

Χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας κατέθεσε αίτηση προς τον ΟΑΕΔ ζητώντας να του επιδοθούν οι συμβάσεις, προκειμένου να τις παρουσιάσει στους εργαζόμενους και να διαπιστωθεί το γνήσιο της υπογραφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ