ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μερικά συμπεράσματα από το διαβαλκανικό συνέδριο

H αυλαία του συνεδρίου "Ελλάδα - Βαλκάνια: Επιχειρηματική συνεργασία", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έπεσε χτες το βράδυ, μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.Οι θέσεις που διατυπώθηκαν από διάφορους ομιλητές, που παρέλασαν από το βήμα του συνεδρίου στο διήμερο των εργασιών (Δευτέρα - Τρίτη), οδηγούν και σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Τα σημαντικότερα από τα συμπεράσματα που βγαίνουν από το συγκεκριμένο συνέδριο - όπως εμείς τα καταγράψαμε - είναι τα ακόλουθα:

Το πρώτο, που θα πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα υπό τη διακριτική παρακολούθηση εκπροσώπων όλων των θεωρουμένων μεγάλων δυνάμεων, καθώς και των παρεμβάσεων, που έκαναν με ομιλίες τους, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας καθώς και υψηλόβαθμο στέλεχος της αγγλικής πρεσβείας. Αν και η εκπροσώπηση δεν ήταν η προσδοκώμενη από τους διοργανωτές του συνεδρίου (περίμεναν πρωθυπουργούς και κυβερνητικά στελέχη άλλων χωρών), ωστόσο η παρουσία των πρέσβεων από τις παραπάνω χώρες υποδηλώνει τη σημασία, την οποία αποδίδουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την περιοχή της Βαλκανικής, του Εύξεινου Πόντου και των μουσουλμανικών χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Και πρέπει να σημειωθεί εδώ, εκτός από τη στρατιωτικοπολιτική σημασία, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και οικονομική σημασία, καθώς είναιπεριοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και ως εκ τούτου επικίνδυνα εύφλεκτη.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε παράγοντας του συνεδρίου η περιοχή από την Αλβανία ως το Βλαδιβοστόκ θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τα επόμενα 10 χρόνια. Η επιχείρηση επομένως "βαλκανική διείσδυση" της ελληνικής αστικής τάξης, περιέχει σημαντικότατους κινδύνους εμπλοκής της χώρας μας στις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου, οι οποίες όχι λίγες φορές τον τελευταίο αιώνα επιλύουν τις ανταγωνιστικές τους αντιθέσεις μέσω της στρατιωτικής ισχύος.Οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι άγνωστοι στην πολιτική ηγεσία, καθώς η ίδια η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, επισήμανε τα πλούσια πετρελαϊκά της κοιτάσματα, σε αντίθεση με τις δυτικές οικονομίες, οι οποίες τα στερούνται. Και καθώς η Ελλάδα καλείται να παίξει ρόλο "γέφυρας" για την οικονομική διείσδυση των πολυεθνικών στις χώρες της Βαλκανικής και τη ζώνη του Εύξεινου Πόντου, μπορούμε να πούμε πως η συνειδητή συμμετοχή της χώρας μας στο διαμοιρασμό των πλούσιων πετρελαιοπαραγωγών χωρών της πρώην ΣΕ δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους εμπλοκής της στις περιφερειακές διενέξεις.

Το δεύτερο συμπέρασμα, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από το συνέδριο αυτό, είναι ο συμπληρωματικός ρόλος, που επιδιώκει να παίξει η ελληνική πολιτική και οικονομική ηγεσία, στο θέμα της κάλυψης θέσεων στη βαλκανική αγορά. Σε καμιά περίπτωση οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επιδιώκουν να κατακτήσουν ανταγωνιστικές θέσεις στην οικονομία των βαλκανικών χωρών, συγκρουόμενες με τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις της Δ. Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτό, προφανώς, ήθελε να τονίσει στην ομιλία του ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τ. Γιαννίτσης, όταν χαρακτήρισε μικρομεσαίες τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, σε σύγκριση με τις μεγάλες διεθνικές. Ο ρόλος, επομένως, της Ελλάδας είναι σαφής. Επιχειρείται κατ' αρχάς η... μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε διαμετακομιστικό κέντρο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ως βάση εφόδου στην άγνωστη γι' αυτές βαλκανική αγορά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτείται η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας (αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, λιμάνια) αυτά που γενικώς ονομάζονται μεγάλα έργα καθώς και η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών και της παροχής τραπεζικών και εμπορικών υπηρεσιών.

Ενα τρίτο συμπέρασμα είναι η στάση των βαλκανικών χώρων, όπως αυτή εκφράστηκε από τη συμμετοχή των εκπροσώπων στο συνέδριο. Παρά τις πολιτικές αλλαγές, που έγιναν στις χώρες αυτές, το πολιτικό και οικονομικό πεδίο, λίγο φαίνεται να επηρέασε τη συμπεριφορά της αστικής τάξης των χωρών αυτών. Μια τάξη με ληστρικά χαρακτηριστικά, η οποία για το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρεται είναι η αναβάθμιση της διαπραγματευτικής της θέσης απέναντι στις δυτικές χώρες. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από στις ομιλίες των αντιπροσώπων των χωρών αυτών στο συνέδριο, οι οποίοι επιχειρούσαν να πείσουν τους Ελληνες επιχειρηματίες για την πρόοδο που συντελείται στις χώρες τους σε ό,τι αφορά στην εμπέδωση "των μηχανισμών της αγοράς" και την πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Οικονομική συνεργασία με συνταγές των πολυεθνικών
  • Την ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου, για τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, στα πλαίσια των επιδιώξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστήριξε ο πρωθυπουργός
  • Αρχηγική εμφάνιση του Ακη Τσοχατζόπουλου

Με τα εγκαίνια του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και την ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι διοργανωτές του συνεδρίου, έληξαν αργά χτες το βράδυ οι εργασίες του συνεδρίου "Ελλάδα - Βαλκάνια. Επιχειρηματική συνεργασία.Εκτός από την πρωθυπουργική ομιλία, που θύμιζε σεμινάριο σε φοιτητές οικονομικής σχολής, και οι άλλοι ομιλητές που έκαναν παρεμβάσεις στο συνέδριο, άφησαν τα οικονομικά θέματα σε δεύτερη μοίρα, αφού το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αρχηγική εμφάνιση του υπουργού Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλου καθώς και στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου.

Σε δηλώσεις, με την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη "πρωταγωνίστρια της Μακεδονίας, των Βαλκανίων και του χρόνου (;) της Ευρώπης" και πως η βαλκανική συνεργασία, αποτελεί τόσο "ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας μας και των άλλων χωρών της περιοχής" όσο και "το μέσο για να εμπεδώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή". Στη βραδινή του ομιλία, ο Κ. Σημίτης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από το εκλεκτό ακροατήριο των παρευρισκόμενων επιχειρηματιών, να απαρνηθούν το ρόλο τους, που είναι να επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε χώρες και δραστηριότητες, που θα τους εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, διατύπωσε την άποψη πως "θα πρέπει να προωθήσουμε την οικονομική συνεργασία των χωρών μας, όχι για να δημιουργήσουμε ένα νέο πλέγμα προστατευόμενων αγορών που θα προσπαθήσουν να αυτοσυντηρηθούν και να κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας τον διεθνή ανταγωνισμό, αλλά για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, ανοιχτό στον ανταγωνισμό και βιώσιμο στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα". Υποστήριξε ακόμη, πως "ο επιδιωκόμενος στόχος, δεν είναι να αλλάξουμε μεταξύ μας την κατανομή ενός σχετικά περιορισμένου επιπέδου ευημερίας και να εξαγάγουμε τα προβλήματά μας σε άλλες χώρες" αλλά "να αξιοποιηθούν τα τοπικά πλεονεκτήματα με κοινή επιχειρηματική δράση". Διατύπωσε επίσης την ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματική συνεργασία, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και των άλλων βαλκανικών χωρών, στην κατεύθυνση διασφάλισης ενός "σταθερού πλαισίου" για τους επιχειρηματίες σε θέματα επενδύσεων, εισαγωγής - εξαγωγής κερδών κλπ. Και φυσικά, δεν παρέλειψε, να διευκρινίσει πως, τα όποια μέτρα προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνησή του ή τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν οι άλλες βαλκανικές χώρες, θα κινούνται ή θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια των γενικότερων επιδιώξεων και στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι άλλοι ομιλητές

Ο υπουργός Εσωτερικών αξιοποίησε το βήμα του συνεδρίου, για να μιλήσει για όλα, από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και την οικονομία έως την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, το ενιαίο αμυντικό δόγμα, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κλπ. Υπενθύμισε σε όλους ότι η εσωκομματική διαμάχη στο κυβερνών κόμμα όχι μόνο δεν παρουσιάζει σημεία ύφεσης, αλλά, αντίθετα, οξύνεται.Υποστήριξε πως η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περνάει μέσα από την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στην περιοχή των βαλκανίων."Μόνο εμείς - είπε χαρακτηριστικά - μπορούμε να λειτουργήσουμε ως η γέφυρα, ο εγγυητής, μιας σταθερής σύνδεσης της προοπτικής της ΕΕ με τις χώρες και τους λαούς της Βαλκανικής.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - βαλκανικών χωρών παρουσίασε στην ομιλία του ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης,όπως για παράδειγμα ότι το εμπόριο μεταξύ των βαλκανικών χωρών την περίοδο 1989 - 1994 υπερδιπλασιάστηκε (από 1,7 δισ. δολάρια σε 3,6 δισ. δολάρια), ενώ την ίδια περίοδο οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 233% και από 246 εκατ. δολάρια ανήλθαν σε 820 εκατ. δολάρια.Επισήμανε, επίσης, τον περιορισμένο ρόλο των οικονομικών μονάδων των βαλκανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτήρισε μικρομεσαίες σε σχέση με τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και πρότεινε "σε όλους τους παίκτες" της περιοχής να συνεργαστούν στην προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας οικονομικής αγοράς συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

ΕΜΠΟΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Μετεγκατάσταση, αλλά με κίνητρα

Τα προβλήματα που θα προκληθούν, αν μεταφερθεί το εμπορικό τρίγωνο Αθήνας στην περιφέρεια, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συζήτησης που είχε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εμπόρων Χονδρεμπόρων Βιοτεχνών του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη,σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό. Στη συνάντηση αυτή, όπου εξετάστηκαν σε βάθος και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εμπόρους, η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, ενημέρωσε τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι θα ζητήσουν από τον δήμαρχο Αθήνας, τη λήψη μέτρων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκαλέσει η μεταφορά του εμπορικού κέντρου στην περιφέρεια στους 5.000 περίπου ιδιοκτήτες βιοτεχνών και καταστημάτων λιανικής πώλησης της περιοχής.

Οι τελευταίοι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν συγκεκριμένα κίνητρα για τη μετεγκατάστασή τους, νομοθετική κατοχύρωση των νέων περιοχών, που θα επιλεγούν να τους "φιλοξενήσουν", ως εμπορικές και χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης, μέχρι τη λήξη του οποίου θα εξασφαλίζεται η ομαλή ροή των εργασιών στα εναπομείναντα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ συμφώνησε με τις προτάσεις των εμπόρων και σύστησε περαιτέρω μεταξύ τους εγρήγορση και συσπείρωση, με στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στο μεταξύ, ο τζίρος των καταστημάτων της περιοχής παρουσιάζει αισθητή μείωση χρόνο με το χρόνο. Κύρια αιτία της κατάστασης αυτής είναι, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εμπόρων Χονδρεμπόρων Βιοτεχνών Ιστορικού Κέντρου Αθήνας, η απόφαση του δημάρχου της πόλης να πεζοδρομήσει και να απαγορεύσει την ελεύθερη ροή οχημάτων σε τμήματα του κέντρου, απομακρύνοντας έτσι τους πελάτες από το χώρο αυτό και δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή τροφοδότηση των εκεί καταστημάτων, με ανεπιθύμητες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τους 12.000 περίπου εμποροϋπαλλήλους που απασχολούν.

Η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για το διαβαλκανικό συνέδριο

Σχετικά με το διαβαλκανικό συνέδριο για την επιχειρηματική συνεργασία και τους στόχους του, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει:

"Το 3ο Συνέδριο "Επιχειρηματικής Συνεργασίας στα Βαλκάνια" με τις εργασίες του έκανε πιο ξεκάθαρο ότι το ντόπιο πολυεθνικό κεφάλαιο, μαζί με το αμερικάνικο και το ευρωπαϊκό, θέλουν να μετατρέψουν τον ελλαδικό χώρο σε διαμετακομιστικό κέντρο που θα εξυπηρετεί την "οικονομική διείσδυσή" τους στις χώρες των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να δημιουργήσουν φρούδες ελπίδες με τις εξαγγελίες της λεγόμενης "οικονομικής διείσδυσης" στα Βαλκάνια, αλλά να ανησυχήσουν και να παρέμβουν. Γιατί, ακριβώς αυτή η διείσδυση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο κύμα εξαγωγής κεφαλαίων. Εξαγωγής κερδών, από τα οποία δεν πρόκειται να εισπράξει "ούτε δραχμή" ο εργάτης, η εργάτρια, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μικρομεσαίος, η νεολαία μας.

Τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη από τη δίψα των επιχειρηματιών να εισβάλουν κυριολεκτικά στα κατεστραμμένα από το ΝΑΤΟ Βαλκάνια;

Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα, για να βγουν από τα αδιέξοδα, χρειάζονται μια άλλη πολιτική, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και των ισότιμων σχέσεων με τους λαούς της περιοχής. Μια τέτοια πολιτική προϋποθέτει να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί και ευρωπαϊκοί επικυρίαρχοι από τα Βαλκάνια, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μόνο έτσι θα σταματήσει η ασυδοσία του πολυεθνικού κεφαλαίου που μόνο δεινά έχει επιφέρει στους λαούς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ