ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παντού και πουθενά οι έρευνες

Η χτεσινή ομολογία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου, σε ερώτηση του ΚΚΕ για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αναπροσανατολίσει τις έρευνες και τη γενικότερη δραστηριότητά της, ώστε, επιτέλους, να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, έπεισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι οι έρευνες δεν έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό, αλλά κινούνται σε κάθε κατεύθυνση. Στην πράξη όμως, έχει αποδειχθεί ότι αυτό σημαίνει πως οι έρευνες κινούνται στο πουθενά. Σχολιάζοντας, εξάλλου, ο Γ. Ρωμαίος τις πρόσφατες δηλώσεις προκατόχων του μετά τη δολοφονία του Κ. Περατικού από τη "17 Νοέμβρη", προσπάθησε να τις υποβαθμίσει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει εκτιμήσεις που εκφράζονται χωρίς να συνοδεύονται από στοιχεία. Για τις δηλώσεις, άλλωστε, της επί δυόμισι χρόνια επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κυρίας Μπόση, ότι η πολιτεία θα μπορούσε να τελειώνει με την "17 Νοέμβρη", αν το ήθελε, ο Γ. Ρωμαίος τις χαρακτήρισε ανευθυνότητες που πρέπει να αντιμετωπίζονται αυστηρά.

Αναπτύσσοντας την ερώτηση του ΚΚΕ, ο Στρ. Κόρακας,κατ' αρχήν, επισήμανε ότι μετά 24 χρόνια δράσης της "17 Νοέμβρη" οι έρευνες κάπου συγκεκριμένα έπρεπε πια να προσανατολιστούν. Στη συνέχεια, τόνισε ότι στην υπόθεση αυτή είναι ολοφάνερο ότι εμπλέκονται οι ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες, υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Κυψέλης που δύο Αμερικάνοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί με όλα τα σύνεργα των τρομοκρατών, σε μία νύχτα, φυγαδεύτηκαν από την Ελλάδα χωρίς καμία έρευνα ή ανάκριση.

"Πρέπει συνεπώς να υπάρξει συγκεκριμένος προσανατολισμός και πρέπει να γίνει άμεσα. Καλέστε τον κύριο Παπαθεμελή, τον κύριο Σκουλαρίκη, όλους αυτούς και συζητήστε μαζί τους να σας δώσουν στοιχεία. Ο κύριος Βαλυράκης έκανε μερικές δηλώσεις, ο κύριος εισαγγελέας καλεί τον κύριο Παπαθεμελή, αλλά φοβάμαι ότι πάλι έχουμε μία έξαρση της τρομοκρατολογίας, αλλά πάλι θα ξαναπέσει στο κενό, μέχρι το επόμενο χτύπημα", υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του πρόσθεσε: "Να είμαστε σαφείς πάνω σε αυτή την ιστορία. Να σταματήσουν να αλωνίζουν στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας οι ξένες μυστικές υπηρεσίες. Και τώρα με τη Σένγκεν τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο".

"Ουδέν νεώτερον" από Παπαθεμελή

Τις γνωστές του θέσεις για την τρομοκρατία και τη "17 Νοέμβρη", ανέπτυξε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο,ενώ, εμμέσως, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία για τη "17 Νοέμβρη" από τη "Στάζι", που κατά καιρούς δηλώνει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής κλήθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να συζητήσει μαζί του τις καταγγελίες που έκανε σε απογευματινή εφημερίδα για αναξιοποίητα στοιχεία, που είχαν οι αρμόδιες αρχές σχετικά με την τρομοκρατία.

Οπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με την τρομοκρατία, ο Στ. Παπαθεμελής δεν έδωσε κάποια σημαντικά στοιχεία που να ήταν άγνωστα στη Δικαιοσύνη. Σε περίπτωση που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε να προσκομίσει κάτι σοβαρό για την τρομοκρατία, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα του ζητούσε να καταθέσει εγγράφως. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών περιστράφηκε σε γενικές εκτιμήσεις για την τρομοκρατία.

Ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απλώς αρκέστηκε να δηλώσει ότι είχε μια χρήσιμη συνάντηση με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελή. Στο μεταξύ, δικαστικές αρχές επισήμαναν χτες ότι όλα τα στοιχεία που βρίσκονται μέχρι σήμερα στη διάθεση των διωκτικών και ανακριτικών αρχών για την τρομοκρατία δεν είναι δικαστικά αξιοποιήσιμα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μπει στο αρχείο η προκαταρκτική εξέταση, που είχε παραγγείλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών για παλαιότερες δηλώσεις του Στ. Παπαθεμελή, σχετικά με στοιχεία από τη "Στάζι", καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο.

Στίγμα ανεξίτηλο

Προκλητικά, όπως ταιριάζει σε κάθε υπηρέτη της πλουτοκρατίας, ο Λ. Κύρκος έκανε λόγο για εμπόδια της κοινωνικής προόδου. Και ήταν φυσικό η αναφορά του σε εμπόδια να μην γίνει για την πολιτική της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΕΒ. Οχι. Με αυτούς ο Λ. Κύρκος είναι συνεταιράκι. Τους βλέπει με απεριόριστη συμπάθεια. Νιώθει πολύ άνετα ανάμεσά τους. Αυτοί αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνίας, κατά τον Λ. Κύρκο. Αυτοί είναι παράγοντες της προόδου και όχι εμπόδιο. Εμπόδιο είναι το ΚΚΕ!

Ναι, για το ΚΚΕ γίνεται ο χαρακτηρισμός από τον Λ. Κύρκο. Αυτό το εμπαθές είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Συγκεκριμένα υπογράμμισε: "Το ΚΚΕ εξελίσσεται σε ένα σοβαρό εμπόδιο στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας". Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του: "Δε θα αντέξει για πολύ το ΚΚΕ, όπως είναι σήμερα. Προβλέπω εσωκομματική διαπάλη και έκρηξη. Πρέπει να αναζητήσει σύντομα τρόπους προσέγγισης με τη σημερινή πραγματικότητα"... Προηγούμενα φρόντισε να επαναλάβει το γνωστό σλόγκαν του ΣΥΝ και άλλων, πως "το ΚΚΕ έχει περιχαρακωθεί στον Περισσό και στις στείρες ιδέες του και νομίζει ότι αποτελεί την Κιβωτό του Νώε των ελπίδων της Αριστεράς".

Αρχικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής διαδρομής του Λ. Κύρκου είναι η μόνιμη και επίμονη προσπάθειά του να χτυπηθεί το ΚΚΕ. Αυτό το επιχείρησε, είτε ως στέλεχος κάποτε του ΚΚΕ, είτε όντας εκτός ΚΚΕ, είτε ως συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ. Κατάφερε έτσι να καθιερωθεί ως κατ' εξακολούθηση υπότροπος υπονομευτής του λαϊκού κινήματος και πρωταρχικά του ΚΚΕ.

Τα παραπάνω, φυσικά, δεν αφορούν μόνον τον Κύρκο, αλλά όλους εκείνους που έδρασαν και δρουν μαζί του. Αφορούν, δηλαδή, την υπονόμευση του ΚΚΕ από συγκεκριμένη ομάδα (από τη 10ετία του '60 ακόμα), το "ΚΚΕ εσωτερικού", που συγκροτήθηκε το 1968, την ΕΑΡ, που έδρασε μέσα από τις γραμμές του τότε Συνασπισμού (1989 - '91), μαζί με κομμουνιστές που μετατράπηκαν σε σοσιαλδημοκράτες. Απλώς ο Λ. Κύρκος υπήρξε σημαιοφόρος αυτής της υπερτριανταπεντάχρονης προσπάθειας.

Από αυτή την άποψη, δεν προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι ο Λ. Κύρκος λέει και σήμερα τα όσα ξεδιάντροπα λέει. Με τη διαφορά, ότι οι ελπίδες του αυτή τη φορά δε συγκεντρώνουν πιθανότητες επιτυχίας, όσες λυσσασμένες προσπάθειες κι αν κάνει ο ίδιος και άλλοι του πολιτικού γενιτσαρισμού.

Αφού το ΚΚΕ είναι περιχαρακωμένο στον Περισσό, γιατί ο Λ. Κύρκος δηλώνει τόσο ανήσυχος; Γιατί θεωρεί ότι το κόμμα μας αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδο, τη στιγμή που αυτό έχει κλειστεί στο καβούκι του και επαναπαύεται στις ...στείρες ιδέες του; Μήπως ο Λ. Κύρκος το θεωρεί εμπόδιο, ακριβώς επειδή (προς μεγάλη λύπη του) το ΚΚΕ αναπτύσσει την επιρροή του και η πολιτική του βρίσκει πλατιά απήχηση, αποδείχνοντας ότι στη σκουριά και στη στειρότητα είναι βουτηγμένη μέχρι το κεφάλι η αυτοδιαφημιζόμενη "ανανέωση";Ο κοινός νους μπορεί να καταλάβει την αιτία της ανησυχίας του Λ. Κύρκου. Πέρα από το γεγονός, βέβαια, ότι πηγή της αποτελεί η αντι-ΚΚΕ εμπάθεια του ίδιου και της ηγεσίας του ΣΥΝ, που είναι κάτι το εγγενές στην ιδεολογία και στην πολιτική πρακτική τους, ακριβώς επειδή προέρχονται από το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή είτε είναι αποστάτες του, είτε επίδοξοι εκπορθητές του.

Ο αντικομμουνισμός τους, η καταπάτηση αξιών έχουν κολλήσει πάνω τους ένα ανεξίτηλο στίγμα. Εχουν εγείρει ένα μέγιστο θέμα ηθικής τάξης, που θα τους συνοδεύει για πολλά πολλά χρόνια.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Υμνοι υπεράσπισης από Πάγκαλο

Με ύμνους υπερασπίστηκε τη συμφωνία του Σένγκεν ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος παρεμβαίνοντας, προχτές, στη συζήτηση του νομοσχεδίου κύρωσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. "Η σύμβαση του Σένγκεν - είπε ο υπουργός - καθιερώνει έναν τεράστιο χώρο ελευθερίας για τους πολίτες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς έλεγχο επειδή θα προέρχονται από χώρα που έχει προσυπογράψει τη σύμβαση. Εγκαθιστά χώρο ελευθερίας και για τους πολίτες των τρίτων χωρών". Και πρόσθεσε: "Συμμετέχουμε στο σκληρό πυρήνα των χωρών που διαμορφώνουν ένα μεγάλο χώρο προστατευόμενης ελευθερίας"!!!

Πού είσαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος

Εντονα επικριτικός προς τους σημερινούς υποστηριχτές της Σένγκεν - οι οποίοι στο παρελθόν είχαν δοκιμάσει στην πλάτη τους την καταστολή και την αστυνομοκρατία - υπήρξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην επιτροπή. "Υπάρχουν - είπε - ορισμένα ζητήματα που με κάνουν να αναπολώ εκείνους τους αγώνες, που πολλοί μέσα σ' αυτή την αίθουσα δώσαμε για την κατάργηση των φακέλων, για την κατάργηση ενός συστήματος παρακολούθησης της ζωής των πολιτών, σε σημείο να το αναδείξουμε σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα στη χώρα μας. Εάν τότε μάς έλεγε κάποιος ότι θα πηγαίναμε σε ένα σύστημα τόσο καλοδουλεμένο, όπως είναι αυτή η συμφωνία Σένγκεν, θα αδυνατούσαμε να το πιστέψουμε, ακόμη κι αν μας το έλεγαν εκείνοι που τότε ενεργούσαν με πρωτόγονο τρόπο πάνω σ' αυτό το θέμα. Πολύ περισσότερο δε θα τολμούσαμε καν να σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα είναι εθνικά ωφέλιμο". Τέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση - αλλά και η ΝΔ - με την άρνησή τους να κληθούν στην επιτροπή αρμόδιοι φορείς (Ενωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, Υπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, ΔΣΑ κλπ.) και να γίνει ουσιαστική συζήτηση, κατέδειξαν την αδυναμία τους να υπερασπιστούν επί της ουσίας τη συμφωνία του Σένγκεν.

Νέα κίνητρα για την εκχώρηση εθνικού πλούτου

Με τροπολογία που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, δίνονται επιπλέον κίνητρα προκειμένου να έρθουν εταιρίες στις οποίες θα εκχωρηθούν τα πετρέλαια της χώρας.

Συγκεκριμένα η τροπολογία ορίζει ότι το δικαίωμα έκπτωσης του 50% των ερευνητικών δαπανών όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του νόμου που εκποιεί τα ελληνικά πετρέλαια στους ξένους, θα μπορεί να ισχύει όχι μόνο για τις κοινοπραξίες, αλλά και ατομικά για τα μέλη τους. Από τη διάταξη αυτή πέραν όλων των άλλων αρνητικών, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, "επέρχεται ακαθόριστη απώλεια εσόδων του Δημοσίου από τη δυνατότητα έκπτωσης κατά 50% των ερευνητικών δαπανών και για τα μέλη κοινοπραξίας που έχει άδεια εκμετάλλευσης και έχει αρχίσει να παράγει υδρογονάνθρακες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ