ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΣΕΑ ΕΒΕ
Συλλαλητήριο στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη
  • Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ
  • Πλατύ κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στο λαό και τη νεολαία της πόλης

Από την περσινή λαϊκή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ
Από την περσινή λαϊκή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ
Να δυναμώσουν το κοινό αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου καλούν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματοβιοτεχνών (ΣΕΑ ΕΒΕ)Θεσσαλονίκης, μπροστά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν από κοινού στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία της πόλης να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, με προμετωπίδα τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Τρεις μέρες πριν, την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη, στις 12 μ., στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο στόχων πάλης και το πρόγραμμα δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.

Μάχη σε όλα τα μέτωπα

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από ΝΔ ούτε από ΠΑΣΟΚ, ούτε από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, παρά μόνο χειροτέρευση της ζωής τους», τονίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Περισσότερα κλειστά εργοστάσια και ανέργους, περισσότερη ακρίβεια και φτώχεια, παραπέρα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, παραπέρα χτύπημα των λαϊκών - δημοκρατικών ελευθεριών, παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στη Γιουγκοσλαβία - Αφγανιστάν επί ΠΑΣΟΚ, ενάντια στο λιβανέζικο και παλαιστινιακό λαό επί ΝΔ».

«Οι εργαζόμενοι σε κοινό μέτωπο πάλης με τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, τις γυναίκες, πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», τονίζεται στο κάλεσμα. «Με την ανάπτυξη μαζικών, ταξικών αγώνων για την ικανοποίηση των πραγματικών, σύγχρονων αναγκών τους. Με την αποφασιστική αλλαγή του συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στις συμβιβασμένες ηγεσίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικά Κέντρα - Ομοσπονδίες. Με την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού ενάντια σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - κόμματα ευρωμονόδρομου. Καταδικάζοντάς τους και στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ανοίγοντας το δρόμο για οικονομία και εξουσία του λαού».

Πλατιά σύσκεψη στις 30 Αυγούστου

Μ' αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, κορυφώνουν τη δράση τους ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τις αμέσως επόμενες μέρες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ βάζουν μπροστά ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλιάς, σε γειτονιές και συνοικίες, σε καταστήματα και στην ύπαιθρο, με στόχο να φτάσει παντού το κάλεσμα στις εκδηλώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με αφορμή τη ΔΕΘ. Γι' αυτό το σκοπό και για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, την Τετάρτη 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ορθώσουμε ταξικό ανάχωμα στα αντιασφαλιστικά σχέδια

Ανακοίνωση καταδίκης του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση είναι προκλητική. Τη στιγμή που με ταχυδακτυλουργίες προσπαθεί να εμφανίσει οικονομικό αδιέξοδο στο ΙΚΑ για να πάρει αντιασφαλιστικά μέτρα, αποφάσισε να χαρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους εργοδότες ρυθμίζοντας τα χρέη τους με μείωση από 50 έως 80% των πρόσθετων τελών».

Καθαρή και ξάστερη η χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προχτές ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης. «Η κυβέρνηση της ΝΔ μέρα με τη μέρα συμπληρώνει το αντιασφαλιστικό παζλ. Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε θα οδηγήσουν το ΙΚΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία σε οικονομικό μαρασμό», τονίζει η Ομοσπονδία και σημειώνει: «Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ κάνουν ό,τι μπορούν ν' απαλλάξουν τους εργοδότες από την υποχρέωση ν' ασφαλίζουν τους εργαζόμενους, να τους διευκολύνουν στην εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή».

Αλλωστε, είναι σαφή τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης μέσα από την πολιτική που εφαρμόζει υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή, αφού οι εργοδότες θα πληρώσουν, αν πληρώσουν, μετά από χρόνια χωρίς επιβάρυνση πρόσθετων τελών. Ενθαρρύνει την ανασφάλιστη εργασία, ο ένας στους έξι εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και μία στις 7 επιχειρήσεις αναπόγραφη. Η εισφοροδιαφυγή απ' αυτή την πολιτική ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Υποβαθμίζει συνεχώς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να διευκολύνει την ασυδοσία των εργοδοτών».

Ολομέτωπη η επίθεση

Η επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία συμβαδίζει με την επιτάχυνση της ανατροπής όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν έχει ακόμα σαρώσει η κυρίαρχη πολιτική: «Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με τους υπόλοιπους παρατρεχάμενους επιδιώκουν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65-67 χρόνια, την κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, την κατάργηση και υποβάθμιση των επικουρικών ταμείων, την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι ζουν με τη σύνταξη πείνας των 450 ευρώ το μήνα.

Αυτή η πολιτική φταίει για την κατάσταση στο ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, είναι βαθιά ταξική, παίρνει από τους πολλούς και δίνει προνόμια στους λίγους, στο κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική υπονομεύει τα οικονομικά του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων. Αυτή η πολιτική τζογάρισε δισ. στο Χρηματιστήριο για να στηρίξει τους κεφαλαιοκράτες. Αυτή η πολιτική πλασάρει την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, κάνει πλάτες στους εργοδότες για να θησαυρίζουν».

Θα μας βρουν μπροστά τους

Κι η Ομοσπονδία τονίζει: «Καλούμε την κυβέρνηση να μη προχωρήσει στη νέα οικονομική αφαίμαξη του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων με τη νέα ρύθμιση. Δεν της αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να παίζει με τα λεφτά των ασφαλισμένων, με τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, να παίζει με τη ζωή μας». Και καθώς οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να δυναμώσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου την πάλη ενάντια σε όσα αντεργατικά σχέδια η κυβέρνηση προωθεί, η Ομοσπονδία καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Καλούμε τους οικοδόμους να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές, να καταδικάσουν αυτούς που υπονομεύουν τη ζωή μας. Καλούμε τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους, σε αγώνα για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης-κεφαλαίου. Τους καλούμε στις ερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και με την ψήφο τους να δείξουν απειθαρχία, να καταδικάσουν όλους αυτούς που αβαντάρουν τα κέρδη των εργοδοτών, καταδικάζοντας τους εργάτες στη φτώχεια και την ανέχεια».

Θράσος απύθμενο

Τα όρια της κωμικοτραγικής έπαρσης αγγίζει η στάση του υπουργείου Απασχόλησης που εμφανίζεται... ανήσυχο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Την ώρα που το 2005 η εργατική τάξη μέτρησε συνολικά 111 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και πριν συμπληρωθεί το πρώτο 8μηνο της φετινής χρονιάς - σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ» - καταγράφονται 74 νεκροί εργάτες, το υπουργείο έρχεται με χτεσινή του ανακοίνωση να θριαμβολογήσει για το αυτονόητο. Για το ότι δηλαδή, τις δυο μέρες του πρόσφατου καύσωνα διενέργησε κάποιους ελέγχους και σε 28 μάλιστα περιπτώσεις επέβαλε διακοπή εργασιών! Οταν οι εργασιακοί χώροι όπου δε διασφαλίζεται καν η σταθερή παρουσία Γιατρού Εργασίας είναι αμέτρητοι, οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν», τα μέτρα ασφάλειας είναι ανύπαρκτα και οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Αντί να ψάχνουν μέρος να κρυφτούν, βγάζουν και προκλητικές ανακοινώσεις για τη δήθεν πρόνοιά τους απέναντι στους εργαζόμενους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ