ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Μπάζει από παντού

αυτό το σύστημα

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Αφιερωμένηεξαιρετικά σε όλο το χριστεπώνυμο πλήθος που ανάβει κεράκια στην Ευρωπαϊκή Ενωση η δήλωση του επιτρόπου κ. Δήμα, για να μην ξεχνιόμαστε με τις παρλαπίπες περί λειτουργίας της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και περί Συντάγματος που το επικαλούνται διάφοροι όταν πρόκειται για διατάξεις του που αφορούν σε νομιμοποίηση αντεργατικών επιλογών.

Ειδικά όσοι έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, άρθρο της οποίας ορίζει ότι ο κάθε επίτροπος απαγορεύεται να εκφράζεται με βάση τα συμφέροντα του κράτους από το οποίο εκλέγεται, αλλά εντέλλεται να εκφράζει πιστά την πολιτική της ΕΕ.

Μέροςαυτής της πολιτικής των συνασπισμένων σε βάρος της εργατικής τάξης μονοπωλίων είναι αυτό που περιγράφεται στο άρθρο στα «ΝΕΑ» κι ας μην το λέει ο καλός αρθρογράφος. Οπως δεν ομολογούν τον ένοχο και οι μεγαλοαγρότες που μετέχουν στο πλιάτσικο της αγροτικής γης, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για το πέρασμα μιας πολιτικής που ξεκληρίζει τον αγροτικό πληθυσμό για να συγκεντρώσει τον πλούτο σε λίγα χέρια.

Αυτής της πολιτικής μέρος είναι και ο ομολογούμενος πλέον σχεδιασμός για τομείς που αφορούν εξαιρετικά άμεσα τον εργαζόμενο άνθρωπο. Στο θέμα για το Ecofin αξίζει προσοχής η υποσημείωση για τον κλάδο Υγείας. Που πάει πακέτο με το σύνολο του Ασφαλιστικού. Κι ας ισχυρίζονται διάφοροι εδώ ότι πρόκειται για άλλα πράγματα. Θα σήκωνε τέτοιο ντόρο ο υπουργός Υγείας για τις εφημερίες αν στο πλάνο της πολιτικής που υπηρετεί δεν ήταν η εφαρμογή του σχεδίου που βλέπει την Υγεία μόνο ως επιχειρήσεις που πουλάνε προϊόντα και βεβαίως βγάζουν κέρδη; Η είδηση για την επιχείρηση που παρουσιάζεται ως νοσοκομείο δε χρειάζεται σχόλιο.

Οπως και το κάλεσμα περί «εθνικής συστράτευσης» που σαλπίζει η «Καθημερινή». Πάντα η αστική τάξη στα σκούρα θυμόταν το έθνος, δηλαδή τους υποτακτικούς της που καλούνται να προστατέψουν το σεντούκι της. Εδώ κολλάει το «δε σφάξανε».

Αν είναι ώρα για κάτι, αυτή είναι μόνο η ώρα για να πάψει να υπάρχει το εκμεταλλευτικό σύστημα. Κι ας πάει να κουρεύεται και η αστική τάξη και οι αγωνίες της.


ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΑΚΟΜΑ...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ... «Δεν μπορεί να παραγνωριστεί η πάγια νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερέχει του εθνικού δικαίου ακόμη και του Συντάγματος» (ο επίτροπος Σταύρος Δήμας στο «ΒΗΜΑ»).

ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΘΝΟΥΣ; «Είναι φανερό πια ότι η ερήμωση της υπαίθρου, ο σχολάζων αγροτικός πληθυσμός, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και εκπαίδευσης, η ανυπαρξία σχεδίου έχουν κατασκευάσει μια βραδυφλεγή βόμβα που θα σκάσει όχι μόνο στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά και επί της κεφαλής της κοινωνίας. Είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις και δράση. Είναι ώρα για εθνική συστράτευση» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΟΙΑ ΡΑΝΤΖΑ... «Υπήρξε κατ' αρχήν σύγκλιση απόψεων μεταξύ των υπουργών όσον αφορά το θέμα των διαρθρωτικών πολιτικών, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό (κλάδο υγείας) σύστημα θα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη "ελαστικότητα" όταν θα ελλείμματά τους θα πλησιάζουν ή θα υπερβαίνουν το όριο του 3% του ΑΕΠ. Το αντίθετο θα συμβαίνει με τις χώρες, οι οποίες έχουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα με μεγάλα αναλογιστικά ελλείμματα που θα επιβαρύνουν τη μελλοντική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» (η άτυπη συμφωνία του Ecofin στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΙΔΕΣ Η ΚΑΠ; «Μόνο την κορυφή του παγόβουνου στα αγροτικά προβλήματα αποτελεί η υπόθεση του βαμβακιού που ξεσηκώνει σημαντική μερίδα αγροτών και ήδη βγάζει τα τρακτέρ στο δρόμο. Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται οι περισσότερες κατηγορίες καλλιεργητών» (το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ»: «Τέλος στους νταβατζήδες και στις συντεχνίες βάζει ο πρωθυπουργός έχοντας θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο και τη μετατόπιση του βάρους των κυβερνητικών επιλογών για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας προς όφελος των πολιτών» (το μη διαπλεκόμενο ρεπορτάζ στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ» του Ρίζου).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βόμβα 16 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

ΤΑ ΝΕΑ: Τα τρακτέρ φωτίζουν γαλάζια σκάνδαλα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΧΟΡΕΥΟΥΝ «κλέφτικο» στα Τέμπη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ψήφισαν την αφαίρεση βαθμών

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ της Αρχιεπισκοπής

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ για την ξεχασμένη Ελλάδα

Η ΧΩΡΑ: ΦΟΥΣΚΑ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ «ΠΗΓΑΣΟΥ»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΖΑΡΕΥΕΙ ΚΑΝΑΛΙ αχυράνθρωπος της Γιάννας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ του Γ. Παπανδρέου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 20.000 προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Τα μυστικά ραντεβού

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Οι κουτοπονηριές ξεσήκωσαν τον κάμπο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Νέες τιμές ακινήτων στην Αττική

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Εκτακτα μέτρα για την Οικονομία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): Τώρα ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ για την Παιδεία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πουλάει το «εμπόρευμα» «Στις 100 ευρωπαϊκές εταιρίες με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης πωλήσεων και συνεχούς κερδοφορίας συμπεριλαμβάνεται το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» (η είδηση στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

Προετοιμασία κοινής γνώμης «Εάν το 2005 δε σηματοδοτήσει την απαρχή μιας λύσης που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία του Κοσόβου τότε είναι πολύ επίφοβη μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό διατείνεται με 40σέλιδη αναφορά της η Δεξαμενή Σκέψης Ομάδα Διεθνών Κρίσεων που εδρεύει στις Βρυξέλλες» (η είδηση στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Ιδρωσε για να τα βγάλει «Η αίθουσα κόστισε 32 εκατομμύρια δολάρια, με επιφάνειες επιχρυσωμένες με χρυσό 24 καρατίων, 200.000 δολάρια κόστισε το νυφικό, το δαχτυλίδι κόστισε 1,5 εκατομμύριο δολάρια» (το ρεπορτάζ για το γάμο του πολυεκατομμυριούχου Τραμπ στα «ΝΕΑ»).

Πολύ αργά για κλάματα «Αρκετοί δημοσιογράφοι που εργάζονται στην Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματός τους και νιώθουν πως για να ανοίξει ξανά η πηγή της πληροφόρησης πρέπει να μειώσουν την κριτική τους ή να μετατραπούν απλώς σε μεταφορείς ειδήσεων. Οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης καλούνται να εργαστούν μέσα σ' αυτό το κλίμα εκφοβισμού που είχε να γνωρίσει η Αμερική από την εποχή του Μακάρθι. Κι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα» (ο Μιχάλης Ιγνατίου στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Ο φόβος φυλάει τα έρμα «Η ακόλουθη μαρτυρία έφτασε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια: "Αγαπητοί φοιτητές του τμήματος Φυσικής παρακαλείσθε να ρίξετε μια ματιά στο μάθημα που διδάσκω αυτό το εαρινό εξάμηνο. Επισυνάπτεται περιγραφή του μαθήματος. Ο τίτλος του μαθήματος θα γίνει "Ανιχνευτές και Τεχνικές στην Πειραματική Φυσική" για να απαλειφθεί ο όρος "πυρηνική" ο οποίος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ανανέωση της βίζας κάποιων αλλοδαπών φοιτητών"» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ