ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΤΖΟΥΝΤΟ
«Χρυσός» ο Ηλιάδης

Eurokinissi

Την πιο χρυσή σελίδα του ελληνικού τζούντο και μια από τις λαμπρότερες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού έγραψε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ο Ηλίας Ηλιάδης. Ο 18χρονος τζουντόκα κατέκτησε πανάξια το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 81 κιλών του Ολυμπιακού τουρνουά τζούντο.

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό επικράτησε με ιπόν (πτώση) του Ουκρανού Ρόμαν Γκόντιουκ και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Αυτή είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού τζούντο σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, από έναν αθλητή που είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του πριν από λίγους μήνες, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004.

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε λίγο μετά τη νίκη του και την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου ο Ηλίας Ηλιάδης. «Περίμενα να πάρω το χρυσό μετάλλιο. Ημουν κατάλληλα προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο» είπε ο 18χρονος Ολυμπιονίκης μας.

Εύκολα στον ημιτελικό

Εύκολη υπόθεση ήταν για τον Ελληνα Ολυμπιονίκη ο ημιτελικός, αφού σε κάτι λιγότερο από δυο λεπτά είχε «καθαρίσει» την πρόκριση. Με ippon (πτώση) επικράτησε του Ρώσου Ντμίτρι Νοσόφ και εξασφάλισε τη θέση του στον τελικό. Συγκλονιστική ήταν και η πρόκρισή του στα ημιτελικά, αφού ξεπέρασε το εμπόδιο του Κορεάτη Γιουνγκ Βου Κβον χάρη σε μία παρατήρηση, 4.18 πριν το φινάλε της παράτασης.

Να σημειωθεί ότι τα χάλκινα μετάλλια της κατηγορίας μοιράστηκαν οι Ντμίτρο Νοσόφ (Ρωσία) και Φλάβιο Κάντο (Βραζιλία).

Η πρώτη επτάδα στους άνδρες: 1. Ηλίας Ηλιάδης (ΕΛΛΑΔΑ) 2. Ρόμαν Γκόντιουκ (Ουκρανία) 3. Ντμίτρι Νοσόφ (Ρωσία) 3. Φλάβιο Κάντο (Βραζιλία) 5. Μεχμάν Αζίζοφ (Αζερμπαϊτζάν) 5. Ρόμπερτ Κράβτσικ (Πολωνία) 7. Φλόριαν Βάνερ (Γερμανία) 7. Γιουνγκ Βου Κβον (Κορέα).

  • Στην κατηγορία των 63 κιλών των γυναικών, η Ελένη Ταμπάση, που είχε περάσει χωρίς αγώνα στο δεύτερο γύρο, ηττήθηκε με ippon (πτώση) από τη Βελγίδα Γκέλα Βαντεκαβαγιέ.
ΒΟΛΕΪ
Ζευγάρωσε τις νίκες

Για δεύτερη φορά πανηγύρισε χτες η Εθνική ανδρών

Sportidea

Για δεύτερη φορά πανηγύρισε χτες η Εθνική ανδρών
Δύο στα δύο για την Εθνική ανδρών! Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέτυχε σπουδαία νίκη επί της Πολωνίας με 3-1 σετ (21-25, 25-18, 25-21, 25-20) για τη δεύτερη μέρα του ομίλου του Ολυμπιακού τουρνουά που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Παρότι η ελληνική ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ, ανασυντάχθηκε και κατάφερε να φτάσει στη νίκη και να θέσει τις βάσεις για πρόκριση στο δεύτερο γύρο. Σε δηλώσεις του ο διεθνής παίκτης Θοδωρής Μπάεφ τόνισε ότι η Εθνική ομάδα μπορεί να φθάσει αρκετά ψηλά. Πάντως, τα δύσκολα για την Εθνική μας αρχίζουν την Πέμπτη (19.30) κόντρα στην Αργεντινή του Μάρκο Μιλίνκοβιτς.

ΕΛΛΑΔΑ: Κουρνέτας, Τσακιρόπουλος, Χατζηαντωνίου, Γκιούρδας, Κράβαρικ, Μπάεφ (αρχική εξάδα), Στεφάνου (λίμπερο), Χριστοφιδέλης, Πανταλέων, Ρουμελιώτης.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Στέλμαχ, Σβιντέρσκι, Γκόλας, Μούρεκ, Γκρούζκα, Σέρμπανιουκ (βασική εξάδα), Ιγκνάτζακ (λίμπερο), Ρίμπακ, Ζαγκούμνι, Μπάκιεβιτς, Γκάμπριτς, Κάντιεβιτς.

ΠΟΛΟ
Ξέσπασε στους... ταύρους

Στο κόλπο της πρόκρισης μπήκε από χτες η εθνική

ICON

Στο κόλπο της πρόκρισης μπήκε από χτες η εθνική
Η Ισπανία πλήρωσε τελικά την ήττα της εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών στην πρώτη αγωνιστική από τους Γερμανούς. Οι «φούριος ρόχας» δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν στον εκπληκτικό ρυθμό που επέβαλε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο πέτυχε την πρώτη του νίκη στο Ολυμπιακό τουρνουά επί των Ιβήρων με 8-5 και μπήκε στο κόλπο της πρόκρισης.

Η ελληνική ομάδα ήταν καταιγιστική από την αρχή του αγώνα, όταν και πήρε διαφορά τεσσάρων τερμάτων (5-1), την οποία διατήρησε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Κλειδί για τη νίκη της εθνικής μας αποτέλεσε η πολύ καλή άμυνα, ειδικά στον παίκτη λιγότερο.

«Θέλαμε τη νίκη για να ξαναμπούμε στο κόλπο της πρόκρισης και της διεκδίκησης κάποιου μεταλλίου. Κάναμε το καλύτερο παιχνίδι μας, ενώ μας βοήθησε πάρα πολύ και ο κόσμος που βρέθηκε στην πισίνα. Θέλουμε στα επόμενα ματς ο κόσμος να τσακώνεται για ένα εισιτήριο» είπε ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου. «Πιάσαμε καταπληκτική απόδοση στα δύο πρώτα 7λεπτα, ιδιαίτερα στην άμυνα. Για μας από δω και πέρα κάθε ματς είναι και τελικός» πρόσθεσε ο «κάπτεν» της εθνικής, Κώστας Λούδης.

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΤΖΟΥΝΤΟ

Το τζούντο προέκυψε από το «ζίου ζίτσου» και έγινε Ολυμπιακό άθλημα το 1964. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1880 από τον Ιάπωνα Ζιγκόρο Κάνο και η λέξη «τζούντο» σημαίνει στα ιαπωνικά «ευγενικός τρόπος». Οι αθλητές νικούν επιδεικνύοντας ανωτερότητα στη δεξιοτεχνία των λαβών και των χτυπημάτων, χρησιμοποιώντας τεχνικές και ισορροπία για να ελέγξουν τον αντίπαλό τους και όχι μόνο δύναμη για να τον καθυποτάξουν.

Τι σημαίνει;

- Ippon (Ιπόν): Δίνει στον αθλητή έναν ολόκληρο βαθμό που αντιστοιχεί σε 10 πόντους. Το ιπόν καταλογίζεται όταν ο αθλητής ρίξει τον αντίπαλό του κάτω με την πλάτη με δύναμη και έλεγχο ή όταν ακινητοποιήσει τον αντίπαλό του για 25 δευτερόλεπτα ή όταν πετύχει αποτελεσματική τεχνική πνιγμού ή εξάρθρωσης στο έδαφος και αναγκάσει τον αντίπαλό του να παραιτηθεί.

- Wazari (Ουαζάρι): Σχεδόν ένα ιπόν που αντιστοιχεί σε 7 πόντους. Δύο ουαζάρι δίνουν ένα ιπόν.

- Yuko (Γιούκο): Σχεδόν ένα ουαζάρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ