ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΠΑΜΕ για μετωπική σύγκρουση και στον Πειραιά

Εργάτες της στεριάς και της θάλασσας, συνταξιούχοι και νεολαίοι, από όλες τις εργατουπόλεις της πειραιώτικης περιφέρειας, ένωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα χτες το απόγευμα στην πλατεία Κοραή, για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να υπερασπίσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, να αποκρούσουν συνολικά την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έχει μετατρέψει τον τόπο τους σε βασίλειο της ανεργίας και της φτώχειας. Ταυτόχρονα, αυτή η μαζική και μαχητική παρουσία των Πειραιωτών έδωσε και στην Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που διοργάνωσε την κινητοποίηση, εντολή για την κλιμάκωση του αγώνα.

Οι Πειραιώτες είχαν αρχίσει να καταφτάνουν στον τόπο της συγκέντρωσης από τις 6 το απόγευμα. Στις 6.30 που είχε καθοριστεί και το αγωνιστικό ραντεβού, η πλατεία Κοραή είχε ήδη κατακλυστεί. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των ναυτεργατών. Ενώ το δικό τους «παρών» έδωσαν οι οικοδόμοι, οι εργάτες από τα καπνεργοστάσια και τα εργοστάσια ελαιοσαπουνοποιίας και οι συνταξιούχοι. Ομως, τον παλμό έδινε το δυναμικό μπλοκ της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και των μαθητών.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο εκπρόσωπος των σωματείων της Ζώνης και πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους όλου του Πειραιά να συμπαραταχτούν στον αγώνα που δίνουν οι εργατοτεχνίτες για να κρατήσουν στη ζωή τη Ζώνη, που αποτελεί την κύρια πλέον οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής, αλλά «και να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να ετοιμάσουμε τη μετωπική μας σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, που μας θέλει στη φτώχεια, στην ανεργία και το περιθώριο». Τέλος, απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά. Ο συνδικαλιστής ξεκίνησε την ομιλία του, χαιρετίζοντας τους αγρότες που «βρίσκονται στα μπλόκα της ελπίδας» και επισήμανε ότι τόσο αυτούς όσο και τους εργάτες τους έβγαλε στο δρόμο η ίδια πολιτική, «που σπρώχνει τους εργαζόμενους στους ανεργία, τους νέους στο περιθώριο, τους συνταξιούχους στην επαιτεία». Τόνισε ότι το δρόμο για το σφοδρό χτύπημα σε κάθε εργατική κατάκτηση στρώνει η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και ανέφερε: «Ηρθε η ώρα - συνέχισε - να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Αρνούμαστε να μας καταδικάσουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αρνούμαστε να μας κατεδαφίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, αρνούμαστε να μας χτυπήσουν τα δικαιώματά μας, που κατακτήσαμε με αγώνες, ιδρώτα και αίμα. Αγωνιζόμαστε, γιατί νοιαζόμαστε για το μέλλον μας και πιο πολύ για το μέλλον των παιδιών μας». «Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, με την κλιμάκωση του αγώνα μας, με τη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου. Ο αγώνας είναι δύσκολος, όμως η νίκη θα είναι δική μας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ τα συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Εργάτες αγρότες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», δονούσαν επί μία ώρα το πρώτο λιμάνι.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ούτε βήμα πίσω

Εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, νέοι, φοιτητές, άνεργοι από την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά βρέθηκαν χτες στους δρόμους του αγώνα και από κοινού διεκδίκησαν σύγχρονα δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

«Ούτε βήμα πίσω. Παλεύουμε για σύγχρονη, δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη μεγάλη πορεία που έγινε χτες βράδυ στην Πάτρα με τη συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων, συνταξιούχων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και φωνάζοντας συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός θα 'ναι η απάντηση από εδώ και μπρος», πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μεταφέροντας το μήνυμα της αντίστασης και της κλιμάκωσης του αγώνα.

Νωρίτερα μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το στέλεχος του ΠΑΜΕ Αγγελος Κοντογιαννάτος τόνισε την ανάγκη να ανατραπεί η πολιτική που «γεμίζει με προκλητικά κέρδη την πλουτοκρατία και απομυζεί τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την αγωνιζόμενη αγροτιά που βρίσκεται στα μπλόκα του αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

«ΓΣΕΕ ταξική όχι κυβερνητική». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία 23ης Μάρτη της Καλαμάτας με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητών, μαθητών. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα υπεράσπισης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Στην Κόρινθο και την Τρίπολη, εργάτες και αγρότες που ήταν και οι συνδιοργανωτές των δύο συλλαλητηρίων, διατράνωσαν από κοινού χτες βράδυ την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που κάθε χρόνο συρρικνώνει ολοένα και περισσότερο τα εισοδήματά τους. Τα συλλαλητήρια έγιναν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων.

Στον Πύργο η συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε στην πλατεία ΟΤΕ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Στο Ναύπλιο, η συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε μπροστά από το δημαρχείο, με κεντρικό σύνθημα «ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Στη Ζάκυνθο, μεγάλη ήταν η πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή των εργαζομένων από όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα από τον κλάδο των υγειονομικών και της καθαριότητας που βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την απαίτησή τους η κοινωνική ασφάλιση να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Στην Κεφαλονιά η συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Συγκεντρώσεις σ' όλες τις πόλεις

Με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πορείες εργαζόμενοι, νεολαία και αγρότες στη Στερεά - Εύβοια συντόνισαν τα βήματά τους με αυτά των συναδέλφων τους σ' όλη τη χώρα.

«Αφετηρία πάλης και αγώνα μακροχρόνιου, συντονισμένου για τη λαϊκή συσπείρωση και ενότητα», χαρακτήρισε τη χτεσινή συγκέντρωση ο Σ. Καλέας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Βοιωτίας, ομιλητής στη συγκέντρωση της Λιβαδειάς. Μήνυμα αλληλεγγύης και αλληλοσυμπαράστασης μετέφερε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών. Ακολούθησε μαχητική πορεία.

Στη Λαμία, από την πλατεία Πάρκου, μετά τις ομιλίες και το χαιρετισμό των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Φθιώτιδας, οι συγκεντρωμένοι επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και φτάνοντας στο μπλόκο της Ανθήλης, όπου έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, διαδήλωσαν από κοινού.

Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γ. Γκελαούζος, πρόεδρος του ΕΚ Φθιώτιδας. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γ. Κόζαρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας. Ακολούθησε μαχητική πορεία με συνθήματα.

Στη Χαλκίδα η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο από την Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, ομιλητής ήταν ο Β. Σταματούκος, μέλος της Επιτροπής, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Γ. Μητροπέτρος, μέλος του ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Π. Κυριαζής γγ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων η «Δήμητρα». Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Χαλκίδας. Ιδιαίτερο τόνο στη συγκέντρωση και στην πορεία έδωσε το «μπλοκ» των σπουδαστών ΤΕΙ Χαλκίδας.

Τη συγκέντρωση στη Θήβα διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της περιοχής. Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Τ. Ριζόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, τη νεολαία σε κοινό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.

Η συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς και διάφορους χώρους δουλιάς ήταν το χαρακτηριστικό της χτεσινής μαζικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο μέταλλο. Χαιρέτισαν ο Θανάσης Κατσίκας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Μαγνησίας και ο Λάζαρος Τσελέπης πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην «Κόκα - Κόλα». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αποστόλης Νάνος, μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου.

Η πιο μαζική από τις τελευταίες συγκεντρώσεις που έγιναν στο Λαύριο ήταν η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της περιοχής. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Δ. Αγγελάκης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΝΗΣΙΑ
Από την Κρήτη ως τη Λήμνο

Με δυναμικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, η Κρήτη έστειλε μήνυμα αντίστασης και αγώνα, στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με ιδιαίτερη μαχητικότητα και μεγάλη συμμετοχή νέων, χτες, ο λαός του Ηρακλείου συμμετείχε στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή για την Κοινωνική Ασφάλιση, που έγινε στα Λιοντάρια. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου και στάση στη Νομαρχία. Στο τέλος η πορεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι, μετά από πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν μυστικά οι υπόλοιποι μετανάστες που κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες στα Χανιά, για να απελαθούν. Ηδη, όμως, οι Λιμενικοί είχαν φυγαδεύσει τους μετανάστες. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη στάση αυτή των αρχών και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μ. Νταγκουνάκης, μέλος της Συντονιστικής. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία της Αγοράς όπου συναντήθηκαν με τους αγρότες. Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστών για την οργάνωση κινητοποιήσεων. Στο Λασίθι έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή και το Εργατικό Κέντρο.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη και έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας και της μιζέριας, που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, τα μέλη της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, οι δήμαρχοι Γέρας και Μανταμάδου, καθώς και ο πρόεδρος των ΕΒΕ.

Δυναμική και μαχητική ήταν και η συγκέντρωση που έγινε στη Μύρινα Λήμνου. Εγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Μύρινας. Στη Σάμο με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων, της νεολαίας του νησιού πραγματοποιήθηκε χτες αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Καρλόβασι. Εγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη Χίο, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, κύρια σπουδάζουσας, έγινε το συλλαλητήριο και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ