ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Την Κυριακή 3 του Φλεβάρη, στις 11 π.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού στην ετήσια απολογιστική συνέλευση, που θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θέματα της συνέλευσης θα είναι: Απολογισμός δράσης του Συνδέσμου το 2001 και προγραμματισμός για το 2002, καθώς και ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο, που έγινε στις 13-14 του Οκτώβρη 2001, με κεντρικό σύνθημα «Να σταματήσει ο αποκλεισμός της Κούβας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Αναμένεται έγκριση αλλά και... συστάσεις από την Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει σήμερα στις Βρυξέλλες το «επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας» (ΠΣ) που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο έως το 2004, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, με αναθεωρημένους όλους τους οικονομικούς «στόχους» προς τα κάτω εξαιτίας της διεθνούς ύφεσης και με «συστάσεις» για επιτάχυνση της μείωσης του υψηλού δημόσιου χρέους στη βάση του «εκσυγχρονισμού» του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, δηλαδή να ξεπληρώσουν οι εργαζόμενοι τα συσσωρευμένα χρέη του ελληνικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για τα πολυετή ΠΣ, που όλα τα κράτη-μέλη της «ζώνης ΟΝΕ» υποχρεούνται να υποβάλλουν στη βάση του «Συμφώνου Σταθερότητας» (ΣΣ) για την «ενίσχυση της εποπτείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και τα οποία «αναπροσαρμόζονται» κάθε χρόνο για να λαμβάνονται υπόψη τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποχρεούνται να ασκούν οικονομική πολιτική («εθνικοί» προϋπολογισμοί και ΠΣ) στη βάση των δεσμεύσεων της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα και στο συσσωρευμένο δημόσιο χρέος.

Από τα δώδεκα φετινά ΠΣ το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στη Γερμανία, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμά πλησιάζει την τιμή αναφοράς (μείον 3% του ΑΕΠ) και στα πλαίσια της διαδικασίας «έγκαιρης προειδοποίησης» της ΟΝΕ, η Κομισιόν οφείλει να «συστήσει» προς το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ να «προειδοποιήσει» το Βερολίνο για «υπερβολικό έλλειμμα» και ότι «η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος», διαφορετικά θα επιβληθούν κυρώσεις με χρηματικά πρόστιμα.

Ο νόμος δεν ισχύει το ίδιο για όλους ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και πολλά μπορούν να δικαιολογηθούν (π.χ. εξαιτίας της «αιφνίδιας» ύφεσης), ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια από τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» και όταν το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει με πλειοψηφία. Αλλά από πολιτικής πλευράς οποιαδήποτε «προειδοποίηση» των Βρυξελλών προς το Βερολίνο για «μη υγιή δημοσιονομική κατάσταση» θα 'χει κυλιόμενες επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην ίδια την κυκλοφορία του ευρώ και στην εύρυθμη λειτουργία του συνόλου της ΟΝΕ. Η γερμανική κυβέρνηση ασκεί έντονες πιέσεις, ευρισκόμενη και σε προεκλογική περίοδο. Αν υπάρξει «προειδοποίηση» προς τη Γερμανία, θα υπάρξει «σύσταση» και προς την Πορτογαλία που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.

Το ΠΣ της Ελλάδας

Η ελληνική οικονομία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τις «ποσοτικές» δεσμεύσεις της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, αλλά η Κομισιόν θα «εγκρίνει», επαναλαμβάνοντας με έμφαση την ανάγκη επίλυσης του «κοινού», για Βρυξέλλες και Αθήνα, προβλήματος, δηλαδή της καθυστέρησης «εκσυγχρονισμού» του Ασφαλιστικού εξαιτίας της ιδιαίτερης αντίστασης των Ελλήνων εργαζομένων.

Η Κομισιόν ισχυρίζεται, σε προσυνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, ότι το χρόνιο ελληνικό δημόσιο χρέος, που είναι υψηλό, δε θα μειωθεί αν, δήθεν, δεν επιταχυνθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Ασφαλιστικού!!! Πρόκειται, βέβαια, για προπαγανδιστικό τερτίπι αφού οι Βρυξέλλες δέχτηκαν την ελληνική οικονομία στην ΟΝΕ με πολύ υψηλότερο χρέος και κατά παράβαση του Μάαστριχτ - όπως έγινε και με πολλά άλλα κράτη-μέλη αφού το Μάαστριχτ αποδείχτηκε λάθος στις οικονομικές του «προβλέψεις» εντός της δεκαετίας. Η σύνδεση του Ασφαλιστικού με το δημόσιο χρέος είναι εκ των υστέρων και εκ του πονηρού.

Οσον αφορά στους ποσοτικούς οικονομικούς δείκτες, το αναθεωρημένο ελληνικό ΠΣ «προβλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2002 και 4% το 2003 και το 2004, μια αναθεώρηση «προς τα κάτω» με δεδομένη τη διεθνή ύφεση. Το 2001 υπήρξε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ έναντι της αρχικής πρόβλεψης για συν 0,5% και ενώ «συνυπολογίζονται» τα έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς ύψους 0,4% του ΑΕΠ. Το 2002 «προβλέπεται» πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ (έναντι του αρχικού 1,5% του ΑΕΠ) και τα επόμενα δύο χρόνια 1,1% του ΑΕΠ, έναντι 2% που «προβλεπόταν» αρχικά. Οσον αφορά στο συσσωρευμένο δημόσιο χρέος, που «τρέχει» στο 99,6% του ΑΕΠ, «προβλέπεται» να έχει μειωθεί μέχρι το 2004 στο 90% του ΑΕΠ, «αποκλίνοντας» κατά πολύ από τις αρχικές «προβλέψεις» για μείωση στο 84% του ΑΕΠ. Το ελληνικό ΠΣ θα εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) την 12η του Φλεβάρη 2002.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Τις Σέρρες θα επισκεφτεί το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 του Φλεβάρη ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Σάββατο, στις 12μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΠΚΑ, το βράδυ της ίδιας μέρας θα χαιρετίσει στη συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Σερρών, στο «Στέκι του Ραφ» στα Κιόσκια. Την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, θα πάρει μέρος σε εκδήλωση της ΝΑΣ Σερρών στην οποία θα γίνει η παρουσίαση της εκλογικής διακήρυξης. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΚΑ, στην οδό Εθνικής Αντίστασης 34.

- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί την Κυριακή 3 του Φλεβάρη, στις 10.30 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκάδας, εκδήλωση - συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που διοργανώνει για την Τετάρτη 6 του Φλεβάρη, στις 6.30μ.μ., στα γραφεία της, Αχαρνών 297. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα παραβρεθεί εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής παροικίας στην Ελλάδα, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας.

Συνεστιάσεις

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση προς τιμήν της έναρξης της οικοδόμησης των νέων της γραφείων στα Γιάννενα, την Παρασκευή 1/2, στις 9μ.μ., στην ταβέρνα «Καρβούνης» στην Ελεούσα.

ΕΠ. ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Η Επιτροπή Ειρήνης Διστόμου - Αντίκυρας διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, 30 του Γενάρη, αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, με θέμα: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την ειρήνη», με τη συμμετοχή μαθητών των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από τα Ασπρα Σπίτια και την Αντίκυρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκδήλωση αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντ. Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ