ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανεβάζει κι άλλο τους τόνους η Ινδία

Εντείνονται κι άλλο τα μέτρα ασφαλείας στην Ινδία, μετά την επίθεση της Τρίτης

Associated Press

Εντείνονται κι άλλο τα μέτρα ασφαλείας στην Ινδία, μετά την επίθεση της Τρίτης
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΛΚΟΥΤΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Οι ινδικές αρχές συνδέουν την επίθεση ενόπλων στην Καλκούτα, που άφησε 5 νεκρούς και 21 τραυματίες πίσω της, το πρωί της Τρίτης, με τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου: Οπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (το ινδικό αντίστοιχο του FBI), οι επιτιθέμενοι «είχαν σχέσεις με τον αεροπειρατή Μοχάμεντ Ατα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Χιντουστάν Τάιμς, ένα «αφεντικό του εγκλήματος», με βάση το Ντουμπάι, είπε σε αξιωματούχους ασφαλείας της Δυτικής Βεγκάλης ότι η επίθεση αποτελούσε «εκδίκηση για το θάνατο ενός συνεργάτη του». Το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών της Ινδίας διαβίβασε στο FBI την πληροφορία ότι χρήματα που στάλθηκαν στο συγκεκριμένο «αφεντικό» ως λύτρα για την απελευθέρωση ενός απαχθέντος Ινδού επιχειρηματία προωθήθηκαν στη συνέχεια στον Ατα ως μέρος της χρηματοδότησης της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η κατηγορία αυτή ακολουθεί τη δήλωση του Ινδού υπουργού Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι ότι η οργάνωση που εκτέλεσε την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου της Καλκούτας «έχει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν» (ISI). Η νέα αυτή κατηγορία που διατυπώνει η Ινδία είναι άγνωστο κατά πόσο λαμβάνεται σοβαρά στις ΗΠΑ, πάντως το Πακιστάν απορρίπτει ως «ανυπόστατες» τις ινδικές πληροφορίες.

Η αστυνομία στη Δυτική Βεγκάλη έχει προβεί σε περίπου 60 συλλήψεις υπόπτων, περιλαμβανομένων και τουλάχιστον δύο προσώπων από το Μπαγκλαντές, που φέρονται να είναι μουσουλμάνοι κληρικοί. Την ίδια ώρα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται σε ολόκληρη την Ινδία, ενόψει του εορτασμού της Ημέρας της Δημοκρατίας το Σάββατο.

Η επίθεση έγινε, ενώ ο διευθυντής του FBI Μούλερ βρίσκεται στην Ινδία για να συνεξεταστούν «αντιτρομοκρατικά μέτρα». Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε, σύμφωνα με το BBC, ότι δεν έχει εικόνα για τα κίνητρα και τους στόχους της επίθεσης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπλοκής των αμερικανικών υπηρεσιών στις έρευνες.

Μια νέα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, που παραμένει σε επικίνδυνα υψηλό επίπεδο, θα πραγματοποιήσει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, ο οποίος θα μεταβεί στις πρωτεύουσες των δύο χωρών μέσα στο Φεβρουάριο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Αρχισε, με νέα στοιχεία, η εκδίκαση της έφεσης

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Αρχισε, χτες, στην εγκαταλειμμένη αμερικανική στρατιωτική βάση Ζάιστ της Ολλανδίας, η εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσαν στη σκοτσέζικη δικαιοσύνη οι συνήγοροι του πρώην μυστικού πράκτορα των λιβυκών υπηρεσιών, Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι. Ο αλ Μεγκράχι είχε κριθεί ένοχος για τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της αμερικανικής «Παναμέρικαν», στις 21 Δεκεμβρίου 1988, το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, παρασέρνοντας στο θάνατο 270 ανθρώπους.

Οι συνήγοροι του Λίβυου υποστηρίζουν ότι σημαντικά στοιχεία δεν παρουσιάστηκαν στην πρώτη δίκη και ζητούν να κηρυχτεί «κακοδικία» και να επαναληφθεί η διαδικασία. Τονίζουν ότι στην πρώτη δίκη έγινε αποδεκτή η εκδοχή ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ασυνόδευτη αποσκευή που ξεκίνησε από τη Μάλτα, με προορισμό τη Φραγκφούρτη και στη συνέχεια έφθασε στο Χήθροου, από όπου και φορτώθηκε στη μοιραία πτήση. Μάλιστα καθοριστική θεωρήθηκε η κατάθεση ενός Μαλτέζου καταστηματάρχη που υποστήριξε ότι αναγνώρισε τον αλ Μεγκράχι ως τον άνθρωπο που αγόρασε ρούχα για να γεμίσει τη μοιραία βαλίτσα.

Η υπεράσπιση του Λίβυου τονίζει ότι έχει στη διάθεσή της καταθέσεις μαρτύρων που αποκαλύπτουν ότι λίγες ώρες πριν την αναχώρηση της μοιραίας πτήσης από το Λονδίνο, παραβιάστηκε πόρτα ασφαλείας στον τομέα των αποσκευών του αεροδρομίου Χήθροου και υποστηρίζει ότι η βόμβα εισήλθε στο αεροσκάφος από το Λονδίνο. Παράλληλα, αμφισβητεί την κατάθεση του Μαλτέζου καταστηματάρχη «επειδή περιέπεσε σε αντιφάσεις».

Η εκδίκαση της έφεσης αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, οπότε και το 5μελές εφετείο θα κληθεί να αποφασίσει, κατ' αρχάς, αν κρίνει ως άξια αναψηλάφησης της δίκης τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η υπεράσπιση και κατά συνέπεια να ακυρώσει την πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να προχωρήσει σε νέα δίκη. Ο συγκατηγορούμενος του αλ Μεγκράχι, επίσης Λίβυος Αλ Αμίν Κχαλίφα Φαχίμα, κρίθηκε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Γενάρη.

Πάντως, το αποτέλεσμα της εκδίκασης της έφεσης φέρεται να επηρεάζει και την πορεία των αμερικανο-λιβυκών σχέσεων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «USA Today», Ουάσιγκτον και Τρίπολη βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη μυστικής συμφωνίας οριστικής αναθέρμανσης των σχέσεών τους, μετά από την αποδοχή της λιβυκής ηγεσίας να καταβάλει στις ΗΠΑ 6 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τη βομβιστική επίθεση, με αντάλλαγμα τη διαγραφή της Λιβύης από τη λίστα των «τρομοκρατικών κρατών». Εντούτοις, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η λιβυκή πλευρά επιφυλάσσεται να δώσει την οριστική της απάντηση μετά το πέρας της εκδίκασης της έφεσης, καθώς αν υπάρξει ανατροπή της αρχικής απόφασης, ΗΠΑ και Βρετανία, που επέρριπταν την πλήρη ευθύνη στη Λιβύη, αναμένεται να βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Διαρκείς «διαπραγματεύσεις»

ΛΟΝΔΙΝΟ και ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Η συνάντηση των αναθαρρημένων Νορβηγών μεσολαβητών με στελέχη της οργάνωσης «Τίγρεις» των Ταμίλ στη βρετανική πρωτεύουσα χθες αποτέλεσε άλλη μια ένδειξη της συνέχισης της προσπάθειας αναβίωσης της «ειρηνευτικής διαδικασίας», στη Σρι Λάνκα, και είχε ακριβώς ως αντικείμενό της τη συμφωνία σε μια διαδικασία σταδιακής κατάληξης σε συμφωνία τερματισμού του πολέμου στη νήσο.

Ο διαπραγματευτής των «Τίγρεων» Αντον Μπαλασίνγκαμ και οι Νορβηγοί Ερικ Σολχάιμ και Κίστε Τρόμσνταλ που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις δεν έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με τα αποτελέσματά της. Στο πολιτικό σκηνικό της Σρι Λάνκα φαίνεται πάντως (άγνωστο το κατά πόσον αυτό ισχύει βέβαια) πως πνέει ένας άνεμος «σύμπνοιας» στην προσπάθεια επίτευξης κάποιας μόνιμης ρύθμισης με την αυτονομιστική οργάνωση της μειονότητας των Ταμίλ.

Η Λαϊκή Συμμαχία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης --έχασε την εξουσία στις εκλογές του Αυγούστου-- χαιρέτισε τις κυβερνητικές προσπάθειες: «υποστηρίζουμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι προταθείσες ειρηνευτικές συνομιλίες», έλεγε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Λάκσμαν Καρντιγκαμάρ. Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε φαίνεται να έχει υπέρ του τόσο την «αντιτρομοκρατική» συγκυρία (Καναδάς και Βρετανία πίεσαν τις τοπικές κοινότητες των Ταμίλ για να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της αυτονομιστικής οργάνωσης και περιέκοψαν πόρους των Τίγρεων) και μοιάζει διατεθειμένος να κάνει κίνησης αυξημένης πολιτικής σημασιοδότησης, όπως η άρση της απαγόρευσης των Τίγρεων που όπως είπε την Τρίτη «εξετάζει».

Η Ινδία μοιάζει πάντως εξαιρετικά διστακτική σε σχέση με τα τεκταινόμενα στη Σρι Λάνκα, και διακριτικά αποφεύγει να συμφωνήσει να φιλοξενήσει τις προσεχείς τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Νορβηγών, «Τίγρεων» και κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ, που ανησυχεί μήπως ταυτιστεί με την οργάνωση που φέρεται να δολοφόνησε τον Ρατζίβ Γκάντι, και δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψουν τα πράγματα σε καταστάσεις ανάλογες της δεκαετίας του '80 (όταν η Ινδία, γενέτειρα των Ταμίλ, ήταν ορμητήριο των «Τίγρεων») ούτε να εμπλακεί στρατιωτικά εναντίον τους, όπως είχε την ίδια εκείνη δεκαετία...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νεκρός ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ατσέι;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Η χτεσινή έφοδος Ινδονήσιων στρατιωτών σε βάση του αυτονομιστικού «Κινήματος για ένα Ελεύθερο Ατσέι» σε ζούγκλα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ηγέτη των αυτονομιστών, Αμπντουλάχ Σαφέι και άλλων επτά ενόπλων μελών της οργάνωσης.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις στρατιωτικού διοικητή του ινδονησιακού στρατού, ο θάνατος του Αμπντουλάχ Σαφέι επήλθε από πολλαπλά τραύματα στο στήθος κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης στο Πίντι που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ατσέι. Ο Ζαΐνι Αμπντουλάχ, εκπρόσωπος των αυτονομιστών, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την είδηση, περιοριζόμενος να δηλώσει πως εάν αληθεύει τότε «ακόμη και εάν ο Σαφέι είναι νεκρός, χιλιάδες άλλοι θα ξεσηκωθούν και θα πάρουν τη θέση του»...

Ο Σαφέι είχε τεθεί επικεφαλής του «αυτονομιστικού Κινήματος Ελεύθερο Ατσέι» επί τουλάχιστον μία 15ετία και εάν η είδηση του θανάτου του επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για σημαντικό πλήγμα της οργάνωσης που δρα, από το 1975, με στόχο την ανεξαρτησία της ομώνυμης - πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - επαρχίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ