ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προεδρικές εκλογές εν μέσω ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης

Και ενώ είναι απαγορευμένη κάθε αντίθετη άποψη με την εισβολή στην Ουκρανία

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται από την Παρασκευή 15/3 μέχρι την Κυριακή 17/3 στη Ρωσία, εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό, που βρίσκονται σε έναν σφοδρό γεωπολιτικό ανταγωνισμό ο οποίος έχει προεκτάσεις και στο εσωτερικό της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία έγινε και σε συνθήκες που έχει απαγορευτεί με ποινή φυλάκισης κάθε αντίθετη άποψη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή δεν μπορούσε να υπάρχει οποιαδήποτε υποψηφιότητα που να εκφράζει διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης.

Ο Βλ. Πούτιν, που βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2000, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως Πρόεδρος, αναμένεται να εκλεγεί ξανά Πρόεδρος, καθώς στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να συγκεντρώνει πάνω από 70%. Η επόμενη θητεία θα είναι μέχρι το 2030.

Στις προεδρικές εκλογές συμμετέχουν άλλοι τρεις υποψήφιοι που σιγοντάρουν την εισβολή στην Ουκρανία (ο Λ. Σλούτσκι από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ν. Χαριτόνοφ από το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Βλ. Νταβάνκοφ από το «Νέος Λαός»), ενώ δύο υποψήφιοι που θεωρούνται αντιπολιτευόμενοι, ο Μπ. Ναντέζντιν και η Γ. Ντάντσοβα, αποκλείστηκαν από την Εκλογική Επιτροπή, η οποία διαπίστωσε «παρατυπίες».

Ο Πούτιν ζήτησε από τους ψηφοφόρους, μεταξύ τους και όσους ζουν στις περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία, «ενωμένοι να καθορίσουν το μέλλον της Ρωσίας». «Είναι ζωτικής σημασίας να υπογραμμίσουμε τη συνοχή μας και την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε μπροστά μαζί. Κάθε ψήφος που ρίχνετε έχει αξία και νόημα», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε «επίδειξη πατριωτικού αισθήματος» την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Ρώσους και «ξεκάθαρη πατριωτική επιλογή» για τους κατοίκους των περιοχών του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία και της Νοβοροσίγια - όρος που χρησιμοποιεί η σημερινή ρωσική κυβέρνηση και αστική τάξη για τη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου χρησιμοποιεί το πρόσχημα της «αποναζιστικοποίησης», την ίδια ώρα που κι εκείνη στηρίζεται σε αντιδραστικές δυνάμεις και προωθεί τον αντισοβιετισμό και τον αντικομμουνισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στα δημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία το 2022 στις περιοχές του Ντομπάς: «Υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες ψήφισαν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και τις επόμενες μέρες θα κάνουν ξανά την επιλογή τους (...) Οσοι συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, επίσης θα ψηφίσουν».

Ο Ρώσος υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης δήλωσε ότι αναμένονται μεγάλης κλίμακας επιθέσεις χάκερ στην υποδομή του συστήματος ψηφοφορίας, στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών.

Η Εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε την Παρασκευή τους Ρώσους να μην προβούν σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, ενώ η Γιούλια Ναβάλναγια (χήρα του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο ισχυρίζεται ότι δολοφονήθηκε στη φυλακή από την κυβέρνηση) κάλεσε τους υποστηρικτές της να συγκεντρωθούν στα εκλογικά τμήματα.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε την ψηφοφορία στις κατεχόμενες περιοχές ως «συνεχιζόμενη κατάφωρη περιφρόνηση στους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου» και κάλεσε τους Ουκρανούς που παραμένουν στα κατεχόμενα εδάφη να μη συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές εκλογές στα «προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Π. Στάνο. Είπε ακόμα ότι και στη Ρωσία «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ότι θα είναι ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές».

Η απόφαση της αναγνώρισης ή μη των ρωσικών προεδρικών εκλογών θα εξεταστεί από τα κράτη - μέλη ξεχωριστά, αφού δουν όλη τη διαδικασία.

Τέλος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε οποιαδήποτε προσπάθεια να διοργανωθούν εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας «εντελώς παράνομη».


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Συγκρότησαν Επιτροπές συνεργασίας και κατά της τρομοκρατίας

Μέτρα για ενίσχυση της συνεργασίας τους στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αλλά και διάφορους άλλους κρίσιμους τομείς καταρτίζουν Τουρκία και Ιράκ, όπως συμφώνησαν και αντιπροσωπείες των δύο χωρών σε συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη στη Βαγδάτη, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών των δύο κυβερνήσεων, όπως οι ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και Φουάντ Χουσεΐν, αντίστοιχα.

Κοινή ανακοίνωση αναφέρει πως «αποφασίστηκε να ενταθούν οι εργασίες για την υιοθέτηση Μνημονίου Συνεννόησης, ώστε να διαμορφωθεί το δομικό πλαίσιο σε διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων» και «να δημιουργηθούν τακτικοί μηχανισμοί διασύνδεσης». Μεταξύ άλλων, ιεραρχείται η σύνταξη ενός «στρατηγικού πλαισίου σχέσεων, σύμφωνα με το οποίο οι αρχές των δύο χωρών θα εργάζονται συντονισμένα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και με προσέγγιση προσανατολισμένη προς επιδιωκόμενα αποτελέσματα», σε πεδία όπως η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», Εμπόριο, Γεωργία, αλλά και Ενέργεια, Νερό, Υγεία, Μεταφορές. Ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του τουρκικού κεφαλαίου για το Ιράκ και όλη τη γύρω περιοχή είναι και η ετοιμότητα της Αγκυρας για επαναλειτουργία του αγωγού Kirkuk - Yumurtalik (συνδέει νότια Τουρκία και βόρειο Ιράκ), εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά από απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που προέκρινε τα δικαιώματα της Βαγδάτης σε αυτόν και όχι των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν, με τις οποίες η Αγκυρα συνεργαζόταν στενά για χρόνια, με αντικείμενο και την εξαγωγή πετρελαίου προς τη Δύση.

Σημειωτέον ότι στη συνάντηση τονίστηκε η «σημασία που αποδίδεται στην πολιτική ενότητα, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», ενώ «οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης ότι η οργάνωση PKK αντιπροσωπεύει απειλή για την ασφάλεια τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ιράκ», αλλά και ότι «η παρουσία αυτής της οργάνωσης στο ιρακινό έδαφος αντιπροσωπεύει παραβίαση του ιρακινού συντάγματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ