ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
1822: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο

Δύο μήνες μετά τη μεγάλη σφαγή της Χίου (1η του Απρίλη 1822), κατά την οποία οι Τούρκοι σκότωσαν περί τους 25.000 κατοίκους του νησιού, την 1η του Ιούνη 1822 έξι πυρπολικά πλοία από τα Ψαρά αρμένιζαν στα βορινά νερά της Χίου. Περίμεναν να αλλάξει ο καιρός για να επιτεθούν κατά του τουρκικού στόλου, που ήταν αραγμένος στο στενό μεταξύ Χίου και Τσεσμέ. Τη νύχτα της 6ης προς 7η του Ιούνη έγινε η επίθεση και πυρπολήθηκε η τουρκική ναυαρχίδα. Μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκε το πιο μεγάλο καράβι της Τουρκίας. Την επιχείρηση διεύθυνε ο Κωνσταντής Κανάρης, που ρίχτηκε κατάπλευρα πάνω στην τουρκική ναυαρχίδα με το πυρπολικό του και όπως του άξιζε φημίστηκε και τιμήθηκε για το κατόρθωμά του.

Μαζί με τη ναυαρχίδα κάηκαν 2.286 ναύτες και στρατιώτες και «βαρύτιμοι θησαυροί».

Οι Τούρκοι όταν είδαν τις φλόγες τα 'χασαν και τρομοκρατήθηκαν, αλλά την άλλη μέρα ρίχτηκαν στα Μαστιχοχώρια, τα μόνα χωριά που γλίτωσαν από τις σφαγές του Απρίλη και τα ρήμαξαν. Εκαψαν, άρπαξαν, έσφαξαν και σκλάβωσαν γυναίκες, νέους και κορίτσια. Η ερήμωση και η καταστροφή αφάνισαν τη Χίο. Μια γαλλόφωνη φιλοτουρκική εφημερίδα της Σμύρνης στο φύλλο της 23ης του Αυγούστου 1822 έγραφε: «...Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που έγινε από τον πασά, έμειναν σ' όλο το νησί (χωριά και πόλη) μόνο 1.800 Ελληνες χριστιανοί και καθολικοί (Δυτικοί), άντρες και γυναίκες. Από τα 64 χωριά πολλά είναι έρημα... Στο Θολό ποτάμι μένουν σήμερα 12 πρόσωπα, τα άλλα χωριά μόλις αριθμούν 3 ή 4 κατοίκους...».

Οι σφαγές στη Χίο προκάλεσαν την αγανάκτηση όλων των προοδευτικών ανθρώπων της Ευρώπης. Η Ελληνική Επανάσταση, που οι αντιδραστικοί στην Αυστρία και αλλού την καταπολεμούσαν, βρήκε ηθική δικαίωση στην Ευρώπη. Ο Ουγκό έγραψε το ποίημά του «Ελληνόπουλο» για να στιγματίσει την τουρκική θηριωδία, ο Ανδρέας Κάλβος έγραψε την «Ωδή εις Χίον». Επίσης και ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος Ντελακρουά σ' έναν απ' τους πίνακές του αναπαρέστησε τη φρίκη από τις σφαγές της Χίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 7 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

Μιτσούριν
Μιτσούριν
1848 Γεννιέται ο Πολ Γκογκέν. Θεωρείται ένας απ' τους «πατέρες» της τέχνης του 20ού αιώνα. Αρχισε να ζωγραφίζει μετά το 1870 ενώ τα πιο γνωστά του έργα είναι εκείνα της «πολυνησιακής περιόδου» του. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του Γκογκέν είναι η χρησιμοποίηση έντονων και καθαρών χρωμάτων, οι φιγούρες με σαφή περιγράμματα, η αδιαφορία για τη φωτοσκίαση ή την προοπτική του χώρου.

1935 Πεθαίνει ο Ιβάν Βλαντιμίροβιτς Μιτσούριν, μεγάλος Σοβιετικός βιολόγος. Ηταν εκείνος που θεμελίωσε στην ΕΣΣΔ την επιστημονική επιλογή των αγροτικών καλλιεργειών. Οι εργασίες του Μιτσούριν προκάλεσαν το ενδιαφέρον του επαναστατικού καθεστώτος μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση και του ίδιου του Λένιν προσωπικά. Ο Μιτσούριν πρόσφερε πολλά στην ανάπτυξη της γενετικής.

Γκογκέν
Γκογκέν
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1947: Οι «Επιτροπές Ασφαλείας» στέλνουν στα ξερονήσια εκατοντάδες δημοκρατικούς πολίτες.

1965: Δέκα κατώτεροι αξιωματικοί παραπέμπονται ενώπιον ανακριτικού συμβουλίου ως αναμεμειγμένοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και στο σχέδιο «Περικλής». Δε γίνονται γνωστοί οι αρχηγοί και τα ιδρυτικά μέλη. Ομως, μόνο στην Κύπρο οι μυημένοι αξιωματικοί ανέρχονται σε 33, αναφέρει ο σχετικός με τις επαφές των λοχαγών Μπουλούκου, Πανούτσου και Παπαγιαννόπουλου ανακριτής, αντιστράτηγος Ι. Σίμος.

1971: Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ», ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.

1975: Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων με τις ψήφους 208 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το νέο Σύνταγμα της χώρας.

1999 Στη Βόννη συνεδριάζει το «G-8» με σκοπό να καταλήξει σε συμφωνία που θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο και θα εγκρίνει το νέο καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο. Στη συνεδρίαση ανακύπτει διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με την τελευταία να προσπαθεί να διασκεδάσει την εικόνα της πλήρους συμμόρφωσής της με το ΝΑΤΟ, διεκδικώντας, τώρα και για θέματα τεχνικών «λεπτομερειών», χωριστή διοίκηση των ΝΑΤΟικών και των ρωσικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στην Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι μέτριοι και στα νότια τοπικά ισχυροί που βαθμιαία από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-32, στα νησιά από 18-28 και στη Θεσσαλονίκη από 16-29 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-31 βαθμούς.

ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ, στην προσπάθεια να φωτιστούν οι διεθνείς, ευρωπαϊκές και εσωτερικές παράμετροι της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και του κυπριακού προβλήματος, αποτέλεσε η χτεσινή ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (σελίδα 11)

ΜΕ ΤΟΝ προηγούμενο νόμο για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα οριστούν τα μέλη που έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από το ΕΣΡ, σύμφωνα με τη χτεσινή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (σελίδα 12)

ΓΙΑ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, εμπαιγμό και ξεπούλημα των εργαζομένων, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) (σελίδα 14)

ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το πώς θα εκμεταλλευτούν εμπορικά όσο το δυνατόν περισσότερο τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αυξήσουν τα κέρδη των εταιριών τους, είχαν χτες οι χορηγοί (σ.σ. αφεντικά) των Αγώνων, στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου χορηγών που διοργάνωσε η «Αθήνα 2004» σε κεντρικό ξενοδοχείο (σελίδα 53)

ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς και να συσπειρωθούν αγωνιστικά στην προοπτική του ταξικού αγώνα με την ΕΣΚ - ΟΤΕ και το ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (σελίδα 54)

ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ προβλήματα συνεχίστηκε χτες η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους παράνομους μετανάστες για την προσωρινή νομιμοποίησή τους στη χώρα (σελίδα 55)

ΕΝΑΝ από τους τελευταίους μεγάλους, μιας μεγάλης γενιάς που γέννησε ταλέντα, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, συνόδεψαν χτες το πρωί στην τελευταία του κατοικία, στο Α` Νεκροταφείο, άνθρωποι που τον αγάπησαν, συγγενείς, φίλοι και ομότεχνοί του (σελίδα 57)

ΜΠΟΡΕΙ η τηλεθέαση για τη σεζόν 2000/2001 να «έπεσε» κατά 8%, σε σχέση με πέρσι, ωστόσο οι Ελληνες συγκαταλέγονται στους Ευρωπαίους που αφιερώνουν πολύ χρόνο από τη ζωή τους καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση (σελίδα 59)

ΑΝΟΙΚΤΟ άφησε το ενδεχόμενο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να αναλάβει την Εθνική ομάδα των ανδρών, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, πως αυτή τη στιγμή έχει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ (σελίδα 63)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ