ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
Θα το δεχτούμε;

Την 1η Δεκέμβρη 1960 έγινε μεγάλη απεργία των οικοδόμων. Είναι η εποχή που η τότε κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή, επικαλούμενη «νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων», αυξάνει με το νόμο 4104/60 τα ένσημα για την κατοχύρωση κατώτερης σύνταξη από τα 2.050 στα 4.050. Για τους οικοδόμους, αυτό σήμαινε ότι θα έβγαιναν στη σύνταξη στα 65, αν κατόρθωναν να μαζέψουν τα ένσημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992 ανέβασε αυτά τα ένσημα στα 4.500. Τώρα τα ανεβάζουν στα 6.000. Οσο ανεβαίνει ο αριθμός των ενσήμων για την κατοχύρωση κατώτατης σύνταξης, τόσο λιγοστεύουν αυτοί που μπορούν να κατοχυρώσουν και να πάρουν σύνταξη. Γιατί μήπως πιστεύει κανείς ότι οι νέοι που μπαίνουν στα 30 χρόνια και μετά στην αγορά εργασίας, με δουλειές συνήθως του ποδαριού και ελαστικές σχέσεις, θα καταφέρουν να συμπληρώσουν 6.000 ένσημα; `Η, μήπως, οι οικοδόμοι που δε σταυρώνουν μεροκάματο μετά τα Ολυμπιακά έργα το 2004; Το ίδιο ισχύει και με τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό που είναι εποχικοί, με τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών κ.λπ. Αλλά εκεί μας οδηγούν. Δουλειά, αν υπάρχει, ως το θάνατο και από σύνταξη στον ...Καιάδα. Θα το δεχτούμε; Πάλη να εμποδίσουμε τα μέτρα, να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική.

«Λάθος» οι μετεγγραφές

Ενώ αυτές τις μέρες έχει κορυφωθεί η αγωνία των φοιτητών που δικαιούνται μετεγγραφή και των οικογενειών τους για το πότε θα αρχίσουν επιτέλους τις σπουδές τους, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλ. Δερμεντζόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό: «Ο νόμος των μετεγγραφών που ίσχυσε φέτος δεν μπορεί να ισχύσει ξανά. Αυτό γιατί αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος και για τα Πανεπιστήμια υποδοχής, αλλά και για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πλέον απογυμνωθεί».

Καλά για τα πανεπιστήμια, αλλά για τους φοιτητές που δεν μπορούν να πληρώνουν μια περιουσία για να σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους τι θα γίνει; Το μοναδικό μέτρο ανακούφισης που πήρε η κυβέρνηση τώρα το βαφτίζει ωμά «λάθος». Και τι αντιπροτείνει; Μήπως εξαγγέλλει κανένα πρόγραμμα κατασκευής εστιών σε όλα τα πανεπιστήμια, ή υπενοικίασης ξενοδοχείων για να καλύψει δωρεάν τη στέγαση σε άλλες πόλεις; Μήπως εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις και σίτιση; Οχι.

Αντίθετα, προτείνει τα Πανεπιστήμια να προσαρμοστούν «σε ένα σύστημα φοίτησης εξ αποστάσεως, για μαθήματα όπου δε χρειάζονται εργαστήρια». Δηλαδή, να διαλύσουμε τις σπουδές! Ενώ αν πρόκειται για σχολή που έχει εργαστήρια, ξηλωθείτε να πληρώνετε για τις σπουδές σας. Τόσο ωμά.

Γνωστό το παραμύθι

Διαβάζουμε σε δελτίο Τύπου της Κομισιόν, 4/12/2014: «Η ανάπτυξη προγραμμάτων για την εκπαίδευση και κατάρτιση που στοχεύουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στην αδυναμία που παρουσιάζουν τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα να δημιουργήσουν ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό που θα καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η ανεργία των νέων συνεχώς αυξάνεται, πάνω από 2 εκατ. θέσεις εργασίας παραμένουν κενές. Το 40% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δυσκολεύεται να βρει εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες». Γνωστό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Τέτοια προγράμματα δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Τα τελευταία στοιχεία της Γιούροστατ λένε: Συνολικά στην ΕΕ υπάρχουν 18,39 εκατ. άνεργοι, απ' αυτούς 7,5 εκατ. είναι νέοι άνεργοι. Η ανεργία δεν είναι θέμα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ανεργία και καπιταλιστική ανάπτυξη πάνε χέρι χέρι. Για να πάψουν οι νέοι να βολοδέρνουν στα προγράμματα ανεργίας, μισο-εργασίας και κατάρτισης πρέπει με την πάλη τους να βγάλουν στην ανεργία την αιτία: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, την εξουσία τους, τα κόμματά τους...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αγώνες

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε μεταξύ άλλων: «...Μοναδικός δρόμος είναι η διαπραγμάτευση και ο κοινωνικός παράγοντας μπροστά, ακόμα και οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι θετικός παράγοντας, ειδικά όταν δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

Δυο μέρες μετά, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιτέθηκε στο ΚΚΕ για τη θέση του ότι ο λαός πρέπει να είναι στους δρόμους με όποια κυβέρνηση, για να παρεμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσει ανάκτηση των απωλειών κ.λπ.

Οι δύο τοποθετήσεις είναι αντιφατικές μόνο σε πρώτη ανάγνωση. Στην πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονται. Οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να κινητοποιούνται στηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας τη διαπραγμάτευσή του στα παζάρια της ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου, τη διαπραγμάτευση για το με πόσες δόσεις θα συνεχίζουν να πτωχεύουν. Δεν επιτρέπεται να κινητοποιούνται διεκδικώντας με βάση τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Καθόλου δεν θα μας έκανε εντύπωση μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις «δάκτυλο της δεξιάς». Το έργο άλλωστε το έχουμε ξαναδεί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1778 Γεννιέται ο Γάλλος χημικός και φυσικός Ζοζέφ Λουί Γκέι - Λουσάκ.

1797 Ο Ρήγας Φεραίος συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από την αυστριακή αστυνομία. Στη συνέχεια θα παραδοθεί μαζί με άλλους συντρόφους του - οπαδούς της Επανάστασης στις οθωμανικές αρχές, όπου θα βρουν τραγικό θάνατο.

1912 Το βράδυ της 6 προς 7 Δεκέμβρη ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Διεξάγονται στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου απέχει. Πρωθυπουργός επανεκλέγεται ο Στέφανος Σκουλούδης του Κόμματος των Εθνικοφρόνων. Την ίδια μέρα, οι βενιζελικοί Αλέξανδρος Ζάννας, Περικλής Αργυρόπουλος και Παμίκος Ζυμβρακάκης συγκροτούν στη Θεσσαλονίκη την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας.

1917 Λίγες μέρες μετά τη διακήρυξη περί αυτοδιάθεσης των λαών από τη μεριά της επαναστατικής σοβιετικής εξουσίας, η Φινλανδία (η οποία έως τότε αποτελούσε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Στις 31 Δεκέμβρη, η σοβιετική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Φινλανδία.

1920 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντέιβιντ Μπρούμπεκ.

1923 Βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία. Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ετσι, το Εργατικό Κόμμα, με την ανοχή - στήριξη των Φιλελεύθερων, κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη του κυβέρνηση (μειοψηφίας). Παρά τη σύντομη διάρκεια της διακυβέρνησής του (10 μήνες), το Εργατικό Κόμμα έδωσε σαφή δείγματα γραφής, με πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου και καταστολής των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στις βρετανικές αποικίες.

1940 Μαχόμενος τους Ιταλούς, που συνεχώς υποχωρούσαν, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα.

1944 Τα ξημερώματα, οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις (4 και 8 τάγματα αντίστοιχα) ξεκίνησαν στοχευμένες αντεπιθέσεις. Η αποφασιστική αντίσταση του ΕΛΑΣ και των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά τις ανάγκασαν να περάσουν σύντομα σε αμυντικές θέσεις, αναμένοντας ενισχύσεις. Βασικός στόχος του ΕΛΑΣ εκείνη τη μέρα υπήρξε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, ένα άριστα οχυρωμένο συγκρότημα δύναμης 1.100 ανδρών. Ηταν έτοιμοι να παραδοθούν αλλά τους έσωσαν τα βρετανικά άρματα μάχης. Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε επίθεση της Ορεινής Ταξιαρχίας κατά της Καισαριανής. Παρά την υπεροπλία της, έληξε μετά από 6 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με νίκη του ΕΛΑΣ. Δίκαια ο «Ριζοσπάστης» χαρακτήριζε την επόμενη μέρα την Καισαριανή «το Στάλινγκραντ της Ελλάδας»! Ακόμη, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Ειδική Ασφάλεια, την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής, την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και τη Διοίκηση Στερεάς.

1957 Δύο μήνες μετά την επιτυχή εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου «Σπούτνικ», οι Αμερικανοί επιχειρούν να στείλουν τον πρώτο τους δορυφόρο στο Διάστημα. Η επιχείρηση απέτυχε, ο αμερικανικός πύραυλος δεν κατάφερε παρά να πετάξει 1,2 μέτρα πάνω από το έδαφος προτού εκραγεί.

1972 Οι φοιτητές των ανώτερων Σχολών Υπομηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης κηρύσσουν απεργία διαρκείας με αίτημα την κατάργηση διατάγματος της χούντας που προέβλεπε τον επαγγελματικό τους υποβιβασμό. Οι σπουδαστές της ΣΕΛΕΤΕ, της Σιβιτανιδείου και των Σχολών Ηλεκτρονικών κήρυξαν επίσης απεργία με τα ίδια αιτήματα. Οι κινητοποιήσεις διήρκεσαν έως τις 23 Δεκέμβρη.

1990 Πεθαίνει ο μουσικός Παύλος Σιδηρόπουλος.

2008 Ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, ξεσηκώνοντας μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ