ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Αλλος ένας εργάτης νεκρός, θυσία στην κερδοφορία του κεφαλαίου

Σ' αυτήν την τρύπα, τη χωρίς κανένα προστατευτικό, χάθηκε ένας εργάτης για να αυγατίσουν τα κέρδη του βιομήχανου
Σ' αυτήν την τρύπα, τη χωρίς κανένα προστατευτικό, χάθηκε ένας εργάτης για να αυγατίσουν τα κέρδη του βιομήχανου
Εγκλημα! Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να αποδώσει αυτό που έγινε τη νύχτα της Πέμπτης, λίγο πριν το σχόλασμα της βάρδιας, στο εργοστάσιο του Βελεστίνου της Ελληνικής Χαλυβουργίας, δηλαδή, στου Μάνεση το κάτεργο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που στις 16 Αυγούστου του 2006 χάθηκε ένας εργάτης και τον βρήκαν νεκρό μετά από τρεις μέρες, έτσι χάθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 4 Δεκέμβρη 2014, ο Χρήστος Ανεστιάδης, 49 χρόνων και πατέρας δύο παιδιών που μάταια τον περίμεναν εκείνο το βράδυ να γυρίσει σπίτι μετά τη βάρδια. Η βάρδιά του - βάρδια θανάτου - τέλειωσε μισή ώρα νωρίτερα. Στις 9.30 έπεσε μέσα σε μια σκοτεινή δεξαμενή, σ' ένα χώρο που ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνει εργάτης ασυνόδευτος. Κανείς από τη διεύθυνση του εργοστασίου δεν τον έψαξε, όταν άργησε να γυρίσει από το πόστο του. Και βρέθηκε τελικά από την πυροσβεστική, νεκρός στη τσιμεντένια δεξαμενή με νερό βάθους τριών περίπου μέτρων που βρίσκεται σε υπόγειο χώρο του εργοστασίου, γιατί ανησύχησε η οικογένειά του όταν άργησε να φτάσει στο σπίτι.

Για «φόνο εκ προμελέτης, με εγκληματικές ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας στο χώρο» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «με το αίμα μας και τη ζωή μας χτίζουν τα πλούτη τους οι βιομήχανοι. Πάνω στο κορμί μας παίζουν με τα μέτρα ασφαλείας και εντατικοποιούν τη δουλειά για να μας στραγγίσουν όσο μπορούν για να βγάλουν κέρδη. Δεν υπάρχει εργάτης στο εργοστάσιο που δεν ξέρει ότι ο συνάδελφός μας δολοφονήθηκε, επειδή ο Μάνεσης έκοψε τα διπλά πόστα και αύξησε τις βάρδιες, μαζί με το να μειώσει τους μισθούς. Αυτή είναι η πληρωμή του στα "καλά παιδιά", που έλεγε ότι είναι οι Χαλυβουργοί του Βόλου, σε αντίθεση με τους αγωνιστές Χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου. Είναι βαμμένα με το αίμα του συναδέλφου τα χέρια όλων εκείνων που απαιτούσαν και εκβίαζαν από τους συναδέλφους Χαλυβουργούς την υποταγή τους, λέγοντάς τους ότι το καλό της επιχείρησης είναι και δικό τους καλό».

Κλιμάκιο της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Θ. Τσαλούχα, βρέθηκε από το πρωί, χτες, στο χώρο της Χαλυβουργίας στο Βελεστίνο. Οπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, από τη συζήτηση με τους εργάτες και από την επίσκεψη στο χώρο που βρέθηκε νεκρός ο Χρήστος Ανεστιάδης είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα εργοδοτικό έγκλημα εκ προμελέτης, μια δολοφονία ενός ακόμα εργάτη για τα κέρδη των βιομηχάνων. Οι ίδιοι οι εργάτες καταγγέλλουν ότι στο συγκεκριμένο πόστο, αντί να βρίσκονται τουλάχιστον δύο εργάτες, μετά από εντολή της εργοδοσίας δουλεύει μόλις ένας εργάτης, με στόχο τη «μείωση του εργασιακού κόστους», επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να τσακίσει τα δικαιώματα των εργατών. Αντίστοιχες εξελίξεις υπάρχουν και σε άλλα πόστα. Το όλο εργοστάσιο με την ίδια λογική «της μείωσης του κόστους» είναι μια τεράστια παγίδα θανάτου. Οι εργάτες του εργοστασίου έχουν δεχτεί στις πλάτες τους απανωτά χτυπήματα, ακολουθώντας τη γραμμή της συναίνεσης, τη γραμμή των «κοινών συμφερόντων» με τον Μάνεση. Τώρα έχουν και έναν δολοφονημένο συνάδελφο ανάμεσά τους. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε αβάσταχτες θυσίες για λογαριασμό του κεφαλαίου. Πρέπει τώρα τα παπαγαλάκια της συναίνεσης να απομονωθούν και να πεταχτούν έξω από τα σωματεία. Οι εργάτες εκεί πρέπει να πουν ΤΕΡΜΑ, να αλλάξουν ρότα.

Χάθηκε ένα πεντάχρονο παιδί για να «σωθεί η χώρα»

Μετακινούμενο στους ατέλειωτους δρόμους των μεγάλων ελλείψεων ενός συστήματος Υγείας που δουλεύει από και για το καπιταλιστικό κέρδος, βρήκε το θάνατο ένα 5χρονο αγοράκι από τη Ιτέα Φωκίδας. Ο μικρός Λεωνίδας - Γιώργος «έφυγε» την περασμένη Τετάρτη ευρισκόμενος στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας όπου εισήχθη εσπευσμένα για νοσηλεία. Είχε προηγηθεί ένα «τραγικό οδοιπορικό προς το θάνατο». Ασθένησε την περασμένη Κυριακή στο σπίτι του - παρουσίασε πυρετό και έμετο - και ο ιδιώτης παιδίατρος που τον εξέτασε τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο Λαμίας όπου διακομίστηκε, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, (ΠΝΛ), λόγω επιδείνωσης της κατάστασής του κι επειδή δεν υπάρχει παιδονευρολόγος. Οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΝΛ, επειδή ούτε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ούτε και σε άλλο μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, (ΜΕΘ) Παίδων, αναζήτησαν κρεβάτι στη ΜΕΘ Παίδων της Θεσσαλονίκης. Ομως, από κει πήραν την απάντηση ότι «δεν υπάρχει κρεβάτι διαθέσιμο» κι επειδή, λόγω της κατάστασης της υγείας του παιδιού δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς του στη Αθήνα, αποφασίστηκε να μπει στη ΜΑΦ, όπου ο μικρούλης ξεψύχησε από ανακοπή καρδιάς. Ποιος μπορεί τώρα να πει σ' αυτούς τους γονείς ότι έχασαν το παιδί τους, επειδή, όπως δηλώνει η κυβέρνηση «προέχει η σωτηρία της χώρας» και γι' αυτό πρέπει να πεθαίνουν τα παιδιά πριν να ζήσουν;

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Μέχρι αύριο συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Το πρόγραμμα των εκλογών: Στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27), Σάββατο 6/12 και Κυριακή 7/12 (10.30 π.μ. - 6.30 μ.μ.). Στο Παράρτημα του Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19), Σάββατο 6/12 και Κυριακή 7/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).
  • Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Αττικής. Οι εκλογές θα διαρκέσουν έως τις 9 Δεκέμβρη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη) και στις κάλπες που θα στηθούν σε εργοστάσια του κλάδου.
  • Συνεχίζονται μέχρι αύριο οι εκλογές του Συνδικάτου Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής. Σήμερα (9 π.μ. - 5 μ.μ.) και αύριο (9 π.μ. - 3 μ.μ.), οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
  • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας προχωρά σε αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας Διοίκησης, Αντιπροσώπων για τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Ελευσίνας, για την ΠΟΕΜ και για διοικητική επιτροπή παραρτήματος. Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έχει ως εξής: Στο Πέραμα, στα γραφεία του Συνδικάτου (κεντρική πύλη), από Δευτέρα 8/12 έως και Τετάρτη 10/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στην Ελευσίνα, στο Εργατικό Κέντρο, την Πέμπτη 11/12 (4 π.μ. - 8 μ.μ.) και την Παρασκευή 12/12 (11 π.μ. - 8 μ.μ.). Στον Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο, το Σάββατο 13/12 και την Κυριακή 14/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στην Αθήνα, στο Εργατικό Κέντρο, την Κυριακή 7/12 (9 π.μ. - 2 μ.μ.), την Τετάρτη 10/12 και την Πέμπτη 11/12 (3.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.), την Κυριακή 14/12 (9 π.μ. - 2 μ.μ.). Κάλπη θα στηθεί και σε εργοστάσια: Την Πέμπτη 11/12 στο Θριάσιο (7 π.μ. - 3 μ.μ.), τη Δευτέρα 8/12 στο Μενίδι (9 π.μ. - 2 μ.μ.), την Τρίτη 9/12 στα Μεσόγεια (10 π.μ. - 3.30 μ.μ.), την Τετάρτη 10/12 στο κέντρο (9 π.μ. - 2.30 μ.μ.), την Πέμπτη 11/12 επίσης στο κέντρο (9 π.μ. - 12.30 μ.μ.).
Το Σαββατοκύριακο στο ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ

Το Σάββατο: Στις 12 μ., «Οι αγώνες στο επίκεντρο», με καλεσμένους τους Σκλάβο Γιάννη, Λεοναρδοπούλου Αννα και Αλεξόπουλο Δημήτρη, από την απερχόμενη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία. Στις 6 μ.μ., εκπομπή από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Στις 7 μ.μ., εκπομπή από τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ. Την Κυριακή: Στις 6 μ.μ., εκπομπή από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στις 7 μ.μ., «Metal is coming».

Αυξηθήκαμε!

Μανούλα είναι από χτες και η συντρόφισσά μας Ελένη Μαΐλη, από το ρεπορτάζ του χώρου της Υγείας. Για τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της ζωής, εκείνη και ο σύντροφός της, Κώστας, θα αντλούν τώρα δύναμη και από μια μαυρομάλλα ντελικάτη δεσποινίδα που έφτασε χτες το πρωί. Το προσωπικό και η διεύθυνση του «Ρ» τους δίνουμε ολόψυχες ευχές για τη νέα τους αρχή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάση και απεργία στο ΜΕΤΡΟ

Στάση εργασίας από τις 7.30 έως τις 11.30 το πρωί, συγκέντρωση στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και το εργοτάξιο στο Συντριβάνι, που χτες το μεσημέρι άνοιξε για το κοινό της πόλης, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του έργου. Τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, καθώς η πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει την ανάδοχο κοινοπραξία που κατασκευάζει το ΜΕΤΡΟ, κρίνοντας ότι έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει αμέσως το έργο χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές της, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις για τους ίδιους και το λαό της πόλης. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου χωρίς την παραμικρή διακοπή, χωρίς να θιγούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ