ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμάζουν νέα «πακέτα» - δώρα για το κεφάλαιο

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μέτρα που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη Γαλλίας και Γερμανίας αναμένεται να περιλαμβάνει έκθεση που συντάχθηκε μετά από αίτημα των δύο κυβερνήσεων, στο πλαίσιο κατάρτισης των νέων γύρων αντιλαϊκών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», η έκθεση προβλέπει «μεταξύ άλλων την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία, καθώς και τη χαλάρωση του 35ώρου σε πολυάριθμους τομείς. Εξάλλου, το κείμενο καλεί να υπάρξει πάγωμα μισθών για μια περίοδο τριών ετών, ώστε να καταστούν οι γαλλικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές». Σημειώνουμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν τόνιζε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» και ότι τα σημερινά ωράρια εργασίας στη Γαλλία δίνουν στους επενδυτές την εντύπωση ότι είναι μια χώρα «που δε θέλει να δουλέψει».

Οσον αφορά τη Γερμανία, η έκθεση συνιστά μεταξύ άλλων διπλασιασμό των επενδύσεων για τις υποδομές και πρόσθετες δαπάνες ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018, έναντι των 10 δισ. ευρώ που προβλέπεται σήμερα.

Σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» οι νέες προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα μεθαύριο Πέμπτη. Χτες, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι «δεν πρόκειται για προτάσεις της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά για μια έκθεση δύο οικονομολόγων». Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον τρόπο και το χρόνο που τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα «σερβιριστούν», αυτά είναι δεδομένα, σε κάθε χώρα - μέλος στο πλαίσιο και της «δημοσιονομικής προσαρμογής» που φαίνεται να είναι βασική αφετηρία και για τη συγκεκριμένη έκθεση.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες και σκέψεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από τις επιχειρήσεις κοντά στο Λουγκάνσκ
Από τις επιχειρήσεις κοντά στο Λουγκάνσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και χτες οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αυξάνονται από τις επιχειρήσεις του στρατού κατά κατοικημένων περιοχών και των πολιτοφυλακών σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Σε ό,τι αφορά τις μάχες, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, Αντρίι Λισένκο, μίλησε για «τρεις στρατιώτες νεκρούς και 24 άλλους τραυματίες» ενώ οι αρχές του Δήμου του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι 12 πολίτες τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο και πολλά οικήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από πυρά πυροβολικού. Επλήγη επίσης το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα 5.000 οικήματα να μείνουν χωρίς θέρμανση.

Και ενώ το αιματοκύλισμα του λαού συνεχίζεται, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης που έδωσε με την ομόλογό του της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, που επισκέφτηκε το Κίεβο χτες, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να διοργανώσει δημοψήφισμα για το κατά πόσον οι Ουκρανοί πολίτες επιθυμούν ή όχι την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό θα συμβεί «όταν η χώρα θα πληροί τα σχετικά κριτήρια».

Από την πλευρά της η ομόλογός του της Λιθουανίας ανέφερε ότι «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη διαθέσιμη υποστήριξη από τη Λιθουανία και ό,τι έχει η Λιθουανία». Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, όμως αφήνεται να εννοηθεί ότι η βοήθεια θα περιλαμβάνει και εξοπλισμό που δεν προσδιορίζεται τι είδους ακριβώς θα είναι. Πάντως, η Γκριμπαουσκάιτε, ξεκάθαρα συνέδεσε τη χορήγηση της βοήθειας αυτής με την προώθηση βαθιών «μεταρρυθμίσεων» με στόχο την καταπολέμηση της «ενδημικής διαφθοράς».

Η Πρόεδρος της Λιθουανίας, γνωστή αντικομμουνίστρια (στη χώρα της τιμώνται τα τάγματα των συνεργατών των ναζί που πολέμησαν τον Κόκκινο Στρατό), υποσχέθηκε επίσης ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας της θα εκπαιδεύσουν αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού, ενώ οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που τραυματίζονται θα νοσηλεύονται σε λιθουανικά νοσοκομεία. Επίσης, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ενός κράτους τρομοκράτη». Τον ίδιο κυνισμό και υποκρισία είχε χρησιμοποιήσει κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στο Κίεβο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Για το ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - που είναι «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία - ο γγ του, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη Σύνοδο που έγινε στη Χάγη, είπε ότι η λυκοσυμμαχία εξακολουθεί να έχει ανοιχτή την πόρτα της για την Ουκρανία αλλά επικαλέστηκε τη δήθεν ανεξαρτησία της κάθε χώρας να αποφασίζει.

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ
Νέα παράταση στον προσωρινό συμβιβασμό

Σε νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας έως τις 30 Ιούνη 2015 συμφώνησαν να προχωρήσουν οι διαπραγματευτές των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία,Κίνα, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ) και του Ιράν σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας επί του πυρηνικού του προγράμματος. Οπως, ωστόσο, ανακοινώθηκε, έως το Μάρτη θα ανακοινωθεί μια πρώτη πολιτική συμφωνία, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε μεν πρόοδος στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις, αλλά όχι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εκ νέου τον επόμενο μήνα.

Το Ιράν έχει μειώσει τα αποθέματά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για να συμμορφωθεί με τους όρους της περσινής προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, για αυτό και ζητάει άμεση άρση όλων των κυρώσεων, κάτι που δε δέχονται κυρίως οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ζητάνε και άλλες υποτιθέμενες εγγυήσεις για να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δικαίωμα βέβαια που δεν αμφισβητούν για τον εαυτό τους.

Το Ιράν απαιτεί να μπορεί να διατηρήσει, έως και να ενισχύσει, την ικανότητά του στον εμπλουτισμό ουρανίου για να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας των πυρηνικών του σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σε αυτήν την κατεύθυνση επεκτείνει και τη συνεργασία για νέους πυρηνικούς σταθμούς με τη Ρωσία, ζήτημα που παρεμπιπτόντως δε θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και της χτεσινής μέρας, το παζάρι των διαπραγματευτών ήταν σκληρό. Εγιναν διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Κέρι, Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και της διαπραγματεύτριας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον, όπως και των ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Κίνας Βανγκ Γι.

Ο νέος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε αφήνει ανοιχτή την αντιπαράθεση με το Ιράν που αποτελεί κομβικό ζήτημα για τις εξελίξεις στην ευρεία Μέση Ανατολή και τις σχέσεις των Δυτικών ιμπεριαλιστών με τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτές τις γειτονικές στο Ιράν χώρες, αυτήν τη στιγμή, συνεχίζεται μεν η επέμβαση με το βολικό πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ωστόσο η έκβασή της είναι αβέβαιη.

ΡΩΣΙΑ
Μεγάλες οι συνέπειες των κυρώσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Το ζήτημα των συνεπειών από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις απώλειες από την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου ανέδειξε σε παρέμβασή του χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ. Αναφέρθηκε σε απώλειες της τάξης των 40 δισ. δολαρίων ετησίως, εξαιτίας των κυρώσεων από την Δύση και 90 - 100 δισ. δολαρίων από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Την εκτίμηση αυτή σε ό,τι αφορά το σκέλος σχετικά με τις κυρώσεις ωστόσο αμφισβήτησε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ. Βεβαίως, δέχτηκε το γεγονός ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι πάνω από 25%. Πάντως, όσο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση η Ρωσία, διαμέσου του Προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η χασούρα αφορά και τις χώρες που επιβάλλουν τις κυρώσεις, κάτι φυσικά που έχει σχέση με την αλληλοδιαπλοκή συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Σύλληψη Σόκρατες για φοροδιαφυγή

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Στη σύλληψη του 57χρονου πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες προχώρησαν οι πορτογαλικές αρχές το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο επίκεντρο των ερευνών έχουν τεθεί υψηλά χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Σόκρατες, χωρίς να δικαιολογούνται από τη φορολογική του δήλωση.

Ο σοσιαλδημοκράτης Σόκρατες ήταν πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα 2005 - 2011, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).

Ο νέος γενικός γραμματέας του PS, Αντόνιο Κόστα, επιχείρησε να τηρήσει αποστάσεις σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε τα προσωπικά συναισθήματα της αλληλεγγύης και της φιλίας με την πολιτική δράση του PS, η οποία πρέπει να συνεχιστεί».

Η εμπλοκή κορυφαίων στελεχών αστικών κομμάτων σε υποθέσεις υπεξαίρεσης μαύρου χρήματος δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού η διαφθορά είναι βασικό σύμπτωμα του καπιταλισμού και το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων είναι τμήμα της τάξης που θησαυρίζει από παρασιτικές δραστηριότητες και πάνω απ' όλα την εκμετάλλευση των εργατών. Δεν πρόκειται δηλαδή για καμιά «εξαίρεση», όπως προσπάθησαν να πείσουν όσοι εμφανίστηκαν δήθεν οργισμένοι και έκπληκτοι.

ΒΕΛΓΙΟ
Δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας καθώς επίσης η βιομηχανική και εμπορική παραγωγή σε ολόκληρο το Βέλγιο επηρεάστηκαν χτες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε 4 από τις 11 επαρχίες της γαλλόφωνης Βαλονίας και της ολλανδόφωνης Φλάνδρας στον βελγικό βορρά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας και στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σαρλ Μισέλ, που προωθεί περικοπές 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, στις αυξήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως τα 65 - 66 έτη από το 2025 και έως τα 67 έτη από το 2030, αλλά και στα μέτρα που χτυπάνε κοινωνικές υπηρεσίες.

Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στην Αμβέρσα, το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι της χώρας, όπου μαζική ήταν η κινητοποίηση των λιμενεργατών. Επίσης μαζική ήταν η συμμετοχή στους σιδηροδρομικούς ενώ απεργία έγινε και στα αεροδρόμια.

Η χτεσινή απεργία αποτελεί συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης που είχε γίνει στις Βρυξέλλες με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις επίσης έχουν προγραμματισθεί νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και θα κορυφωθούν με γενική απεργία που έχει αναγγελθεί για τις 15 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ