ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τα μνημόνια διαρκείας

Με φόντο τις αυξημένες αβεβαιότητες και τα ρίσκα που εκδηλώνονται στις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης, η συγκυβέρνηση κατέθεσε χτες στη Βουλή το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Τόσο τα βασικά μεγέθη που αποτυπώνονται σε αυτό, όσο και οι στοχεύσεις του, είναι απόλυτα ενταγμένα στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018, υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου για τη φάση της εκτιμώμενης ισχνής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Αβάντα» σε αυτή την πολιτική δίνει και η προοπτική «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους σε συνεννόηση με την τρόικα, η οποία, βέβαια δεν έχει ενσωματωθεί στις υπάρχουσες προβλέψεις. Πρόσθετη «βαλβίδα ασφαλείας» σε ό,τι αφορά την αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κεφαλαίου αποτελεί και το γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί τα «οφέλη», από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και σειράς διαρθρωτικών παρεμβάσεων και άλλων «αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».

Φοροληστεία και νέα συρρίκνωση παροχών στο λαό

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού επισυνάπτονται και οι άξονες της δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της σχετικής παρουσίασης, υπενθύμισε πως «εάν υπάρξουν αποκλίσεις θα γίνονται παρεμβάσεις». Η κεντρική στόχευση για το 2015 είναι η διαμόρφωση σχεδόν ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα ανταποκρίνονται στο ύψος των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Σε νέα ύψη διαμορφώνονται τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την παραπέρα δραστική συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν κάλυψη των ελάχιστων πλέον λαϊκών αναγκών που παρέχει το κράτος, αφού οι περισσότερες έχουν καταργηθεί, καθώς και στην παραπέρα αύξηση των αντιλαϊκών φόρων, ενώ μέσω των παρεμβάσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα δρομολογούνται περαιτέρω περικοπές και στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα και σε άλλες υπηρεσίες για τα λαϊκά νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιονομική διαχείριση συνδέεται με τους κανόνες ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, τους μηχανισμούς αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων και των άλλων μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας». Επίσης, ενσωματώνεται «μείωση» κατά τη 30% της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης», ομολογείται δηλαδή ότι το δήθεν έκτακτο χαράτσι (σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση θα έληγε στο τέλος του 2014) θα παραμείνει σε ισχύ και για το επόμενο έτος. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι οποίοι μετά και την ελάχιστη μείωση διαμορφώνονται σε ύψος 11 φορές πάνω από τα επίπεδα του 2010.

Οι βασικές παραδοχές του προσχεδίου προϋπολογισμού προβλέπουν ανάκαμψη του ΑΕΠ σε ποσοστό 2,9% σε σύγκριση με το 2013 και των επενδύσεων κατά 11,7%, την απογείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στο 3% του ΑΕΠ, τη διαμόρφωση της επίσημης ανεργίας στο 22,6%.

Στα 3 δισ. τα πρόσθετα μέτρα

Σε 1,4 δισ. ευρώ οι επιπλέον φόροι που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο, «ελέω» και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ενώ στο 1,5 δισ. φτάνουν οι παραπέρα περικοπές στο σκέλος των κονδυλίων που αφορούν, κατά κύριο λόγο, σε κάλυψη λαϊκών αναγκών (συνολικά 2,9 δισ. ευρώ)

Η συνολική μάζα των φόρων φτάνει στα 47 δισ. (από 45,6 δισ. το 2014). Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί συνταξιούχοι κ.ά.) διογκώνεται στα 8,7 δισ. (με αύξηση 6,3%) και οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση στα 25,1 δισ. (από 24,2 δισ.) με αύξηση 3,8%. Από την άλλη πλευρά, οι κάθε είδους εταιρείες (νομικά πρόσωπα) αναμένεται να πληρώσουν μόλις 2,7 δισ. ευρώ (από 2,8 δισ.), μειώσεις 2,4% σε σχέση με φέτος. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που αναλογούν στις κάθε είδους εταιρείες που ταξινομούνται στα νομικά πρόσωπα, διαμορφώνονται μόλις στο 5,7% της συνολικής πίτας των φόρων και από αυτά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι αφορά σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

Οι συνολικές δαπάνες διαμορφώνονται σε 55,7 δισ. (από 57,2 δισ.). Το κονδύλι των πρωτογενών δαπανών περικόπτεται στα 41,9 δισ. (από 42,4 δισ.). Για Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη, προβλέπονται 13,9 δισ. (από 14,4 δισ.) με παραπέρα περικοπές 3,5% σε σχέση με το 2014 και κατά 2 δισ. ευρώ (13%) σε σχέση με το 2013. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται η συρρίκνωση των επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία ΕΣΥ κατά 332 εκατ. ή 22,9%. Για τόκους αποπληρωμής του κρατικού χρέους εμφανίζονται 5,9 δισ (από 5,7 δισ) και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 6,4 δισ. (από 6,8 δισ.). Μικρή αύξηση εμφανίζει το συνολικό κονδύλι μισθοδοσίας στο Δημόσιο, κυρίως λόγω της καταβολής των αναδρομικών σε κατηγορίες εργαζομένων.

Το κρατικό χρέος αναμένεται στα 316,9 δισ. (171,4% του ΑΕπ) από 318 δισ. φέτος. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, η κυβέρνηση σκοπεύει να δανειστεί μέσω των αγορών ποσά ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα αρχίσει στις 25 Νοέμβρη, ενώ στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση στις 3 Δεκέμβρη και θα τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7/12.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια με πρόσχημα το «δημοσιονομικό κενό»

Ο εντοπισμός και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 εμφανίζεται ως η «απόσταση» που χωρίζει τη συγκυβέρνηση και την τρόικα σχετικά με τη διαμόρφωση των όρων για την επίτευξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας. «Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα με το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό», σημείωνε σχετικά υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει και «δημοσιονομικό πλεόνασμα» ύψους 49 εκατ. ευρώ, έναντι ελλειμμάτων ύψους 2 δισ. που βάζει στο τραπέζι η πλευρά της τρόικας. Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, τόνισε πως «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Η τρόικα, αν θέλει, μπορεί να έλθει σε μια μέρα». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι οι «συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα». Κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν την «εμπλοκή» στην πλευρά του ΔΝΤ, ωστόσο είναι φανερό το γεγονός ότι η αντιλαϊκή διελκυστίνδα εξελίσσεται με φόντο και τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στους κόλπους της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την αρνητική εξέλιξη στις οικονομίες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών - μελών της, (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), που ωθούν σε ύφεση.

Το απόγευμα, χτες, έγινε νέα ενδοκυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη. Στα παζάρια με την τρόικα, βρίσκεται και το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και την παραπέρα συμπίεση του κόστους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας τηλεδιάσκεψης, χτες το βράδυ, οι κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι «περιμένουμε απαντήσεις από την τρόικα για να συνεχίσουμε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποτυπώνει το στόχο για συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τον προϋπολογισμό του 2015:

«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 αποτυπώνει το στόχο της κυβέρνησης για συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, οι οποίες υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική, τα βάρβαρα μέτρα, οι φόροι και τα χαράτσια θα συνεχιστούν και στη φάση της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτές οι αναδιαρθρώσεις αφορούν τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία ενός ακόμα πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και προστασία των επενδύσεων.

Η φοροεπιδρομή αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2015, οδηγώντας σε επιπλέον επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών κατά 1,5 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που για τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις προβλέπεται νέα μείωση κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, παρά την αύξηση των φορολογικών εσόδων, προβλέπεται και νέα μείωση των χρηματοδοτήσεων για την Παιδεία, Υγεία, τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους ΟΤΑ.

Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με βάση τους νέους, πιο αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που καθορίζονται από τη Νέα Οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, δηλαδή από το μνημόνιο διαρκείας που αφορά όλα τα κράτη - μέλη της.

Τόσο το κλίμα αναμονής όσο και η καλλιέργεια ελπίδων για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης στο σημερινό πλαίσιο ευνοούν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και οδηγούν στην ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αποτελεί μονόδρομο για την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα η αποφασιστική οργάνωση της λαϊκής πάλης και η οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας για την απόκρουση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, για την ανακούφιση του λαού αλλά και για την προοπτική του».

Εγκύκλιος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δημοσιοποιήθηκε χτες η εγκύκλιος το υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφελών προς την Εφορία, με την οποία ενεργοποιείται η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή. Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 1η Οκτώβρη 2014, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση φτάνει στα 50 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μέχρι τις 100. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα Taxinet αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης βδομάδας

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, η ρύθμιση θα αποφέρει στο κρατικό ταμείο έσοδα συνολικού ύψους 625 εκατ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ