ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Μετράνε ακόμα τις πληγές τους

Μακρύς ο δρόμος για τις αποζημιώσεις

Πέντε μέρες μετά τις πλημμύρες και τα λαϊκά στρώματα των περιοχών της Δυτικής Αττικής εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους η νεροποντή, τα κλεισμένα ρέματα και η κυβερνητική - περιφερειακή και δημοτική αδιαφορία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές έχουν υποστεί 844 ακίνητα, σπίτια και καταστήματα καθώς και 271 αυτοκίνητα πολιτών. Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές είναι αυτοί των Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Στα ειδικότερα προβλήματα καταγράφεται η ζημιά στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά καθώς και στο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες «ΑΡΓΩ». Στο μουσικό σχολείο Πειραιά, ακόμα είναι άγνωστο το πότε θα ξαναγίνουν μαθήματα καθώς άδειασε από την πλημμύρα ένας τόνος πετρελαίου στα υπόγεια του κτιρίου, με αποτέλεσμα να είναι έντονες οι αναθυμιάσεις ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές σε αίθουσες και όργανα. Παρόμοιες ζημιές, με πιο μεγάλο όμως αντίκρισμα, υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του «ΑΡΓΩ» - Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ.

Στους δήμους που επλήγησαν ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων που κάνουν οι πλημμυροπαθείς για την έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους με το θλιβερό ποσό των 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ακόμα και γι' αυτό το βοήθημα, είναι μακρύς ο κατάλογος των δικαιολογητικών καθώς χρειάζονται αίτηση του πληγέντος στο δήμο, βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός και αίτημα του δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Επίσης, προβλέπεται και η οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής με κριτήρια, όπως ο αριθμός μελών οικογένειας, ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών), το μέγεθος της κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50 - 80 τ.μ. και μεγαλύτερο των 80 τ.μ.). Σημειώνεται πως η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη, με τη μόνη διαφορά ότι αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη, το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Μετά και από αυτή τη διαδικασία, το αίτημα θα εξεταστεί από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο δήμος. Οπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μόλις συλλεχθούν όλες οι αιτήσεις, σε τέσσερις μέρες, θα έχει ο κάθε δήμος το ποσό που θα αιτηθεί.

Περιοδείες και παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Με διαρκείς περιοδείες στις πληγείσες περιοχές του Περιστερίου, του Ιλίου και στο Μενίδι, κλιμάκια του ΚΚΕ ενημερώνουν για τις θέσεις του Κόμματος για το θέμα, ενώ παρεμβάσεις για το θέμα των πλημμυρών κάνουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στα δημοτικά συμβούλια. Ηδη, με παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού έγινε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ τόνισαν ότι δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Αθήνα πλήττεται για μία ακόμη φορά από καταστροφές. Είναι αποτέλεσμα ταξικών επιλογών των κυβερνήσεων διαχρονικά. Μεγάλες ευθύνες έχουν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, όπως και η διοίκηση Σαράντη, που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική που προτάσσει τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και έργα βιτρίνας, την ίδια στιγμή που υπάρχει ζωτική ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα.

Πρόσθεσαν ότι άμεσα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών, να παρθούν μέτρα ανακούφισης από χρέη και δημοτικά τέλη και να υπάρξει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αθήνα.

Η δημοτική αρχή επέρριψε τις ευθύνες γενικώς και αορίστως στην «κεντρική εξουσία» και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε στην υπεράσπιση της διοίκησης της Περιφέρειας.

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπου στο κείμενο τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «οι καταστροφικές πλημμύρες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα "ακραία καιρικά φαινόμενα". Το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών και κατάλληλων υποδομών είναι μεγάλο», ως αποτέλεσμα «της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως και της σημερινής συγκυβέρνησης, καθώς και των αρχών της Τοπικής Διοίκησης». Επισημαίνουν, μάλιστα, πως «έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας ή αντισεισμικής θωράκισης, δεν είναι "επιλέξιμα" για χρηματοδότηση από τα Ταμεία της ΕΕ». Ετσι, ζητά από την Επιτροπή να πάρει μέτρα για την άμεση ανακούφιση και την αποζημίωση των πλημμυροπαθών και ρωτά αν «έχουν χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Ταμεία της ΕΕ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής και, αν ναι, ποια και σε τι στάδιο βρίσκεται η εκτέλεσή τους».

Παράλληλα, στην ελληνική Βουλή, το ΚΚΕ με τη μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα μεταξύ άλλων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα χρεών προς Εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς πρασαυξήσεις και τόκους, διακοπή όλων των διαδικασιών κατάσχεσης, απαλλαγή πληγέντων από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ με επιστροφή όσων δόσεων έχουν καταβληθεί, επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών με άμεσα έργα και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της πρωτεύουσας.

ΕΒΡΟΣ
Πάνω από το όριο συναγερμού

Πάνω από το όριο συναγερμού (5,90 μέτρα) βρίσκεται από χτες η στάθμη του ποταμού Εβρου στο Πύθιο, με αποτέλεσμα τεχνικές υπηρεσίες, δήμοι, Πυροσβεστική και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα. Το συντονιστικό πολιτικής προστασίας της Αντιπεριφέρειας Εβρου αποφάσισε ότι, αν η στάθμη του νερού ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα, τότε θα επιχειρηθεί τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου και θα ανοίξουν τα θυροφράγματα του Πυθίου για να πλημμυρίσει ελεγχόμενα μια έκταση και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος το νερό να υπερπηδήσει το ανάχωμα. Δύο πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν την Τρίτη, σε υπερβλητά αναχώματα, το ένα στο Πραγγί, όπου πλημμύρισαν περίπου 2.000 στρέμματα χέρσας και καλλιεργήσιμης έκτασης, και το άλλο στο Αμόριο, όπου πλημμύρισαν 800 στρέμματα, από τα οποία τα μισά είναι καλλιεργήσιμα.

Στην Κρήτη

Καταστροφές σημειώθηκαν στα νότια παράλια του δήμου Φαιστού, από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Οι παραλιακοί οικισμοί της Φαιστού που πλήγηκαν ιδιαίτερα ήταν οι Καλοί Λιμένες, όπου το νερό πήρε δυο αυτοκίνητα και τα «οδήγησε» στην πλατεία. Επίσης η δυνατή βροχή «κατέβασε» μπάζα σε σπίτια και δρόμους. Στην Καραβόβρυση - Χρυσόστομο κόπηκε ο δρόμος που ενώνει τους δύο παραλιακούς οικισμούς, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν παραθεριστές στο Χρυσόστομο. Τις μεγαλύτερες καταστροφές τις έχει υποστεί η περιοχή του Τζίγκουνα, καθώς πλημμύρισαν σπίτια και η βροχή κατέστρεψε θερμοκήπια. Επίσης, καταστράφηκαν ολοσχερώς υπαίθριες καλλιέργειες, κυρίως ντομάτας που υπήρχαν στην περιοχή.

Στη Χαλκιδική

Σοβαρά προβλήματα προέκυψαν στη Χαλκιδική από τις βροχοπτώσεις και εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις, διαβρώσεις ρεμάτων και αποξηλώσεις ασφαλτόστρωσης. Το οδικό δίκτυο Βαρβάρας - Ολυμπιάδας διακόπηκε, αφού ο δρόμος έχει κοπεί στη μέση. Στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βαρβάρας - Κρανιάς - Ολυμπιάδας, τα νερά της βροχής και οι χείμαρροι παρέσυραν το οδόστρωμα και μαζί δύο διερχόμενα αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα. Κατολίσθηση σημειώθηκε και στο δρόμο της Ουρανούπολης. Στην Ιερισσό, στη Μεγάλη Παναγιά και στο Παλαιοχώρι πλημμύρισαν οικίες και βιοτεχνικοί χώροι. Μεγάλο όμως είναι και το πλήγμα που δέχτηκαν οι αγρότες σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές στα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Σχετική Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλημμύρισαν κλινικές του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»

Εκτός εφημερίας θα παραμείνει και σήμερα η Οφθαλμολογική κλινική του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα προβλήματα που προέκυψαν την περασμένη Παρασκευή από την ισχυρή βροχόπτωση και τον αέρα. Την Παρασκευή δεν εφημέρευσαν οι κλινικές Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ του νοσοκομείου καθώς το κτίριο όπου στεγάζονται γέμισε νερά, διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που γίνονται στη στέγη για τη στεγανοποίηση. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, η ΩΡΛ που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσει κανονικά και θα εφημερεύσει σήμερα, ενώ η Οφθαλμολογική που στεγάζεται στον 1ο όροφο, όπου προκλήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, θα λειτουργήσει κανονικά πιθανόν από αύριο. Επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα στο μηχανολογικό τους εξοπλισμό, ενώ επιχείρησε να υποτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις στους ασθενείς δηλώνοντας ότι τα περιστατικά που νοσηλεύονται συνήθως είναι ημερήσιας αντιμετώπισης.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία

Θα μιλήσουν ο Δ. Κουτσούμπας και ο Γ. Πρωτούλης

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία. Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πλημμυροπαθείς» πραγματοποιεί η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τετάρτη 5/11, στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Αναλυτικά, στο κάλεσμά της για την εκδήλωση - συζήτηση, η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΟΑ επισημαίνει:

«Η νεροποντή πριν λίγες μέρες στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας ανέδειξε για άλλη μία φορά με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Πρόκειται για συνειδητή επιλογή, που αφήνει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες, σε αντίθεση με αυτά που φέρνουν κέρδη σε επιχειρηματίες και τα έργα βιτρίνας.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, επίσης να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη Δυτική Αθήνα, γιατί αλλιώς θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ