ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλήρης στήριξη στην επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ

Eurokinissi

Το σκηνικό που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθήνας, που στόχο έχει να επιβληθεί το δόγμα «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, συνεχίστηκε και χτες, με κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώνουν την πλήρη στήριξή τους στον πρύτανη, ο οποίος επέλεξε να κλειδώσει το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου για μια βδομάδα, με αφορμή μια κινητοποίηση φοιτητών την περασμένη Δευτέρα.

Εργαζόμενοι στο ίδρυμα συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι εργάζονταν για μια βδομάδα κλειδωμένοι στο κτίριο των Προπυλαίων (!) και χτες προχώρησαν σε στάση εργασίας, ενώ στο κτίριο της Πρυτανείας συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί και φοιτητές που διαμαρτύρονταν γι' αυτή την κατάσταση.

Το θέμα ήρθε και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, επιτέθηκε σε τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής και συγκεκριμένα στους Θ. Φωτίου, Χρ. Μαντά και Απ. Αλεξόπουλο, ότι «ο πρύτανης μου διαμαρτυρήθηκε πως τρεις συνάδελφοι παραβίασαν το χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου», και πρόσθεσε: «Το θέμα ασφάλειας και καθαριότητας εμπίπτει στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και κάθε ίδρυμα θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει». Ο υπουργός υποστήριξε πως ο πρύτανης «έχει δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου, προφανώς για τους τρίτους», και ρώτησε: «Σε ποιο χώρο δεν γίνεται αυτό;».

Από την πλευρά των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Θ. Φωτίου ανέφερε ότι έκαναν προχτές επίσημη επίσκεψη στην Πρυτανεία και απαίτησε από τον πρύτανη να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους, σύμφωνα με την Θ. Φωτίου, κατηγόρησε «για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτική ανωμαλία». Να σημειώσουμε ότι είχε οριστεί για χτες το μεσημέρι συνάντηση των τριών βουλευτών με τον πρύτανη, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω της ανακοίνωσης με τις κατηγορίες που εξέδωσε προχτές ο πρύτανης για τους τρεις βουλευτές.

Οξύνοντας την αντιπαράθεση ο βουλευτής της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει δείξει ανοχή σε πρακτικές κουκουλοφόρων. Ολοι ξέρουν ποιοι είναι οι πυρπολητές των πανεπιστημίων, ποιοι χτίζουν πόρτες πρυτανείων και ποιοι εξυπηρετούν την ανομία», είπε, και πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια της χώρας πρέπει να λειτουργήσουν «όπως αυτά της ΕΕ και των ΗΠΑ, χωρίς νονούς». Στο ίδιο πνεύμα, ανακοίνωση εξέδωσε χτες το πρωί και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ανέδειξε ότι η όλη αντιπαράθεση είναι «ουσιαστικά συζήτηση περί νόμου και τάξης στα ανώτατα ιδρύματα. Εχει στόχο το κίνημα των φοιτητών, των εργαζομένων και των διδασκόντων μέσα στα ιδρύματα και το έδαφος καλλιεργείται εδώ και καιρό, με αντιδραστικές εξελίξεις που θα τις βρούμε μπροστά μας αξιοποιώντας υπαρκτές αδυναμίες. Εμείς ένα έχουμε να πούμε, ότι οι περισσότεροι φοιτητές αγωνιούν για τις σπουδές τους και το μέλλον τους, αντιμετωπίζουν ελλείψεις και υποχρηματοδότηση στα ιδρύματα και έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν όσα δικαιούνται. Οι εργαζόμενοι μέσα στα ιδρύματα βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια και οι διδάσκοντες σπρώχνονται και με αυτό το νομοσχέδιο ακόμα περισσότερο να λειτουργούν σαν μάνατζερ και να κυνηγάνε προγράμματα προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτές οι καταστάσεις είναι απαράδεκτες».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Διήμερο αγωνιστικής δράσης από αύριο

Διήμερο αγωνιστικής δράσης, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με σύνθημα: «Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα!».

Στο πλαίσιο αυτό αύριο, Πέμπτη, διοργανώνουν στις 9 π.μ. μαζική κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια και την Παρασκευή, 24 Οκτώβρη, διαδηλώνουν στο υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΚΠΑ:

«Η χρηματοδότηση των σχολών μας από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει πιάσει πάτο! Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2015 προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα!

Κι όχι μόνο αυτό! Η υποχρηματοδότηση γίνεται το "εργαλείο" για να εντείνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδρυμάτων, για να βάζουν οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο "χέρι" στις υποδομές τους, στη λειτουργία τους, στα προγράμματα σπουδών, στην έρευνα.

Αυτό σημαίνει ότι όλα γίνονται εμπόρευμα και εμείς μετατρεπόμαστε σε "πελάτες"!

Αυτό ήδη φαίνεται από τις πρώτες μέρες των μαθημάτων:

  • Οι πρωτοετείς με το "καλημέρα" ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και καθηγητές δημιουργούν απίστευτο συνωστισμό σε αίθουσες και εργαστήρια, μαθήματα "στο πόδι" που υποβαθμίζουν το επίπεδο της μόρφωσης.
  • Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ουσιαστικά ότι οι πρωτοετείς φοιτητές που περιμένουν να μετεγγραφούν θα χάσουν το 1ο εξάμηνο! Ο πρύτανης, οι κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων λένε ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους πρωτοετείς πριν πάρουν μεταγραφή να παρακολουθούν μαθήματα!
  • Μας ζητάνε να πληρώσουμε σχεδόν για τα πάντα! Για το σπίτι που θα μείνουμε αν είμαστε από άλλη πόλη, για σίτιση αν δεν προλάβαμε να μαζέψουμε τα 16 (!!!) δικαιολογητικά για κάρτα, για μετακινήσεις, για σχεδιαστικά, για στηθοσκόπια, για όργανα μέτρησης, για ποδιές, για κάποια συγγράμματα, για σημειώσεις, για, για, για... Σε λίγο θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε για να κάτσουμε!
  • Καθημερινά όλο και περισσότερο, εταιρείες αναλαμβάνουν κομμάτια της λειτουργίας των σχολών μας με αρνητικές συνέπειες για μας και τους εργαζόμενους! Εταιρείες αναλαμβάνουν την καθαριότητα και απολύουν καθαρίστριες, καθαρίζουν μόνο όσο βγάζουν κέρδη. Εταιρεία security αναλαμβάνει τη φύλαξη των σχολών στη θέση των απολυμένων φυλάκων για να μας τρομοκρατούν!

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αποφάσισε να κλείσει την Πρυτανεία αρνούμενος να δεχτεί τους συλλογικούς φορείς φοιτητών και εργαζομένων που θέλουν να διαμαρτυρηθούν!».

Οι φοιτητές διατρανώνουν την απαίτησή τους για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποκλειστικά δωρεάν σπουδές και μεταξύ άλλων απαιτούν: Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους. Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία. Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών. Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία - κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα ή θεωρία. Οι πρωτοετείς που θα πάρουν μεταγραφή να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και εργαστήρια, να μη χάσει κανείς το 1ο εξάμηνο. Να φύγουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι (και η security) από το ΕΚΠΑ, κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τη συζήτηση σχετικά με τη φύλαξη των χώρων των πανεπιστημίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Σε ανακοίνωσή του για τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη φύλαξη των χώρων των πανεπιστημίων, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Η ΚΝΕ καταδικάζει την υποκριτική στάση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ για τη δήθεν "εύρυθμη" λειτουργία του ιδρύματος. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με τη συναίνεση και των πρυτανικών αρχών, είναι αυτή που έχει οδηγήσει στις απολύσεις του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων και στην ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security. Εχει οδηγήσει στις απολύσεις των εργαζομένων της καθαριότητας, στις βρώμικες σχολές στο ΕΚΠΑ και αλλού.

Την ίδια ώρα οι φοιτητές συνωστίζονται σε αίθουσες και εργαστήρια και καλούνται να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, συγγράμματα και άλλα. Ενώ την ίδια στιγμή συζητιέται στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει κι άλλους δρόμους για τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ερευνας και συνολικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Και αντί να δοθούν λύσεις σε αυτά τα οξυμένα προβλήματα, αντί να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες λειτουργίας του Πανεπιστημίου, επιχειρείται να νομιμοποιηθούν μέτρα όπως το face control και άλλα που βάζουν στο στόχαστρό τους τη συλλογική διεκδίκηση.

Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ακολουθώντας το κυβερνητικό δόγμα "νόμος και τάξη", επιχειρεί να επιβάλει μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου στο Πανεπιστήμιο, που αντικειμενικά στρέφονται ενάντια στη συλλογική δράση και διεκδίκηση. Αυτά τα μέτρα συνδέονται άμεσα με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για πανεπιστήμια - επιχειρήσεις στα οποία δεν χωρούν οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.

"Νερό στο μύλο" της κυβέρνησης ρίχνουν όσοι αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα και σκόπιμα τα συνδέουν με τους αγώνες στα πανεπιστήμια, όσοι θέλουν να παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις ως τμήμα της "ανομίας" στις σχολές, αλλά και διάφορες ομάδες που δρουν εκφυλιστικά στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα και με τις ενέργειές τους δίνουν το πάτημα για να συκοφαντείται και να απομαζικοποιείται.

Μόνη απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς για τους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι η πάλη ενάντια στον αυταρχισμό, στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που πάει χέρι χέρι με τη συκοφάντηση των αγώνων. Η πάλη για δωρεάν σπουδές, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ