ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Διαπίστωσαν καθυστέρηση στο ξεζούμισμα των εργατών

Η πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και η καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων που αυτή έχει θέσει βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO). Δίπλα στην επιβεβαίωση της δέσμευσής τους στις στρατηγικές κατευθύνσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών της, οι υπουργοί της ΕΕ διαπίστωσαν πως οι στόχοι για αύξηση της απασχόλησης (στο 75%), μείωση της φτώχειας και ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής» είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθούν μέχρι το 2020. Αποφάνθηκαν ωστόσο πως δεν χρειάζονται καινούργιοι στόχοι - αφού τυχόν προσαρμογή προς τα κάτω θα έστελνε «αρνητικό μήνυμα» ενώ κάθε αναθεώρησή τους προς τα πάνω κρίνεται ως «μη ρεαλιστική» - αλλά καλύτερη «ισορροπία» μεταξύ δημοσιονομικής - οικονομικής από τη μια και κοινωνικής πολιτικής από την άλλη.

Προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια και καθυστερήσεις στην επίτευξη των στόχων μέχρι το 2020 το Συμβούλιο προτάσσει 3 άξονες. Πρώτον, την «επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο», που αφορά τα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, δηλαδή την τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους με κατάλληλα προσαρμοσμένες δεξιότητες. Δεύτερον, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας, δηλαδή την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου στα πρότυπα της «ενεργού γήρανσης». Και αυτό, τη στιγμή που μια σειρά χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τρίτον, την προώθηση της ισότητας των φύλων, με άλλα λόγια την άντληση φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού από τη δεξαμενή των γυναικών.

Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Τ. Πολέτι, το διαδεδομένο φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας έχει «αρνητική επίπτωση σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις». Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την ΕΕ, αλλά και τις εθνικές κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» και ιδιαίτερα να απαλλάσσουν το κεφάλαιο από τις εργοδοτικές εισφορές προς τα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΗΛΙΟΣ»
Το 36% των συντάξεων κάτω από 500 ευρώ μεικτά

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα 2,653 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας μας και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τις συντάξεις του Οκτώβρη.

Οι γνωστές αλχημείες του υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν να κρύψουν τη δραματική συρρίκνωση των συντάξεων, καθώς όπως προκύπτει η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται πλέον στα 707,3 ευρώ μεικτά (χωρίς να αφαιρείται η εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο αναλογούν φόρος) και η μέση επικουρική στα 169,8 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη είναι μόλις 568,7 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους δέκα συνταξιούχους που έχασε τη δυνατότητα προς εργασία, λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, υποχρεώνεται να επιβιώνει με αυτά τα χρήματα.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι 1.035.824 κύριες συντάξεις (το 35,7% των κύριων συντάξεων) είναι κάτω των 500 ευρώ και αυτά μεικτά. Για την ακρίβεια, οι συντάξεις αυτές συγκεντρώνονται μεταξύ των ποσών 313,2 ευρώ μεικτά και 373,8 ευρώ μεικτά. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος των κύριων συντάξεων (1.165.761) κυμαίνονται μεταξύ των 500 έως 1.000 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με τον πίνακα του «Ηλιος». Στην πραγματικότητα, οι συντάξεις αυτές συγκεντρώνονται γύρω από το ποσό των 680 ευρώ μεικτά. Από τα παραπάνω, χωρίς τη συσκότιση που επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι τα 2,2 εκατομμύρια των κύριων συντάξεων συγκεντρώνονται γύρω από τα ποσά των 370 ευρώ και των 680 ευρώ μεικτά.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις οι οποίες αθροίζονται σε ένα πρόσωπο (κύριες και επικουρικές ή κάποια άλλη σύνταξη) για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, δηλαδή για το 56,7% του συνολικού αριθμού τους είναι από 300 ευρώ μεικτά μέχρι και 800 ευρώ μεικτά, μάλιστα απ' αυτούς 124.495 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα ακόμα μικρότερο, που δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ μεικτά.

Ακόμα χειρότερη διαμορφώνεται η κατάσταση για τα δύο πιο μεγάλα Ταμεία της χώρας μας, από τα οποία στο ΙΚΑ η μέση κύρια σύνταξη για τους 967.508 συνταξιούχους του είναι μόλις 640,20 ευρώ μεικτά και στον ΟΓΑ, για τους 691.692 συνταξιούχους του, η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 432 ευρώ μεικτά.

Καταρρίπτονται μύθοι

Ταυτόχρονα από τα στοιχεία του «Ηλιος» καταρρίπτονται ορισμένοι «μύθοι» που έντεχνα καλλιέργησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, με στόχο να δυσφημίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση και να επιτεθούν στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ετσι, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός περί μεγάλου αριθμού συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη κάτω από την ηλικία των 50 ετών. Οπως προκύπτει, το 72% των συνταξιούχων, 1,912 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν ηλικία άνω των 66 ετών. Ακόμα, 12% των συνταξιούχων, 322.984 είναι από 61 έως 65 ετών. Μόλις 110 χιλιάδες που λαμβάνουν σύνταξη είναι κάτω των 50 ετών, όμως σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνταξιούχοι αναπηρίας, αλλά και πολλοί δικαιούχοι σύνταξης θανάτου.

Επίσης καταρρίπτεται και ο μύθος για τους πολλούς ανάπηρους συνταξιούχους, καθώς αυτός δεν υπερβαίνει το 10%, 265.915 συντάξεις αναπηρικές, ποσοστό ανάλογο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με δεδομένο όμως ότι στη χώρα μας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Και τέλος ο μύθος για τους μετανάστες που δήθεν καρπώνονται συντάξεις από το σύστημα. Προκύπτει ότι από τις 4.491.514 συντάξεις πάσης φύσεως, μόλις 11.885, δηλαδή το 0,24% λαμβάνονται από ξένους υπηκόους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Ικανοποιεί αξιώσεις εργοδοτικών οργανώσεων

Την απόσυρση τώρα της τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση θέλει να βάλει εμπόδια στην απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του 2012, όσον αφορά στη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον Οργανισμό Διαιτησίας και Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ), απαίτησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε χτες. Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου όριζε ότι η προσφυγή μπορεί να γίνει αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών. Αυτό σήμαινε ότι η εργοδοσία δε θα συμφωνούσε ποτέ μια σύμβαση να παραπεμφθεί στον ΟΜΕΔ, ανεξάρτητα από την τύχη που θα είχε στη συνέχεια. Το ΣτΕ με απόφασή του ακύρωσε την ΠΥΣ σημειώνοντας για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Η προσφυγή στη διαιτησία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία των μερών» διαφορετικά «αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος και, ως εκ τούτου, είναι ακυρωτέα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η τροπολογία για τον ΟΜΕΔ αποτυπώνει ότι «η κυβέρνηση είναι ταξικά προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατέφυγε στον αντικομμουνισμό για να υποστηρίξει ότι τα μέτρα αυτά σχετικά με τον ΟΜΕΔ «είναι κατάλοιπα μιας σοβιετικής αντίληψης» της οικονομίας ο Ν. Καραθανασόπουλος απάντησε: «Ο αντικομμουνισμός στον οποίο κατέφυγε για να καλύψει ότι σήμερα θέλει να προστατεύσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών αποτελεί δεύτερη φύση του ΠΑΣΟΚ. Διότι, ο λύκος και αν εγέρασε, μπορεί να αλλάζει τρίχωμα, δεν αλλάζει όμως τα χούγια».

Οπως σημείωσε «με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με την εφαρμογή της απόφαση του ΣτΕ», αλλά «μηχανεύεται νέες διατάξεις που δημιουργούν νέα εμπόδια, εφευρίσκει νέους περιορισμούς, για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.

Τέτοια νέα εμπόδια είναι ακριβώς ότι καθορίζει και το περιεχόμενο το οποίο πρέπει να λάβουν υπόψη οι διαιτητές, ότι δηλαδή πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στους νόμους, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί και καθορίζουν και τον κατώτερο μισθό, αλλά και τις υπόλοιπες κανονιστικές λειτουργίες. Να λάβουν υπόψη το σύνολο των οικονομικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον κλάδο δηλαδή, περιορίζει, στενεύει τον άξονα κάτω από τον οποίο η διαιτησία μπορεί να βγάλει την απόφασή της.

Δεύτερον, ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο πρέπει να γνωμοδοτήσει στην απόφαση του πρώτου βαθμού. Και αν δεν φτάνει και αυτή η γνωμοδότηση, δίνει τη δυνατότητα να πάνε οι εργοδοτικές οργανώσεις στο εφετείο, για να καταστείλουν την όποια απόφαση».

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ
«Αλλα λόγια» από την κυβέρνηση

Με επίθεση στο ΚΚΕ «απάντησε» χτες ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος για το πότε θα σταματήσει το αίσχος της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας σε βάρος των σχολικών τροχονόμων, καθεστώς που συνοδεύεται με το ποσό της ντροπής των 174 ευρώ που παίρνουν το μήνα, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε «βοήθημα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι στο όνομα του εθελοντισμού νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα γυναίκες που καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες ανάγκες των σχολείων εργάζονται χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, με ένα βοήθημα. Ρώτησε, κατά συνέπεια, τι μέτρα σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογική σύμβαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε την «οικονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και το υπουργείο Εσωτερικών» για να παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε προς τον υπουργό ότι την κρίση την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και όχι βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες και έθεσε τα ερωτήματα: «Στην περίοδο της ανάπτυξης, πριν την κρίση, γιατί δεν φρόντισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να διασφαλιστούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι;» και «γιατί τώρα, που, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνησή σας, μπαίνουμε σε μία περίοδο ανάκαμψης, δεν λέτε συγκεκριμένα ότι προτίθεστε, να πάρετε μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα διασφαλίζει δύο πολύ απλά πράγματα: συλλογική σύμβαση και ασφαλιστική κάλυψη», με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Ο υπουργός για να αποφύγει να απαντήσει, προσέφυγε στον αποπροσανατολισμό και τον αντικομμουνισμό λέγοντας ότι «το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι μόνο προνόμιο του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο - αναφερόμενος στον «902», όπως είπε - όταν έπρεπε να δείξει την ανάλογη εργασιακή και κοινωνική ευαισθησία στους δικούς του εργαζόμενους, δεν την έδειξε»!

«Είναι πολύ εύκολο να ολισθήσετε στον αντικομμουνισμό, όταν προσπαθείτε να καλύψετε τη "μαύρη" εργασία», απάντησε ο Ν. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Θα χαρακτηριστείτε ως ο υπουργός του αντικομμουνισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ