ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου

Εργαλείο νομιμοποίησης της συναλλαγής κομμάτων με επιχειρηματικά συμφέροντα και φακελώματος του λαού

Ολοκληρώθηκε χτες με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων με το οποίο στο όνομα της «διαφάνειας», νομιμοποιείται η συναλλαγή κομμάτων με επιχειρηματικούς ομίλους και φακελώνεται κάθε απλός άνθρωπος που προσφέρει σε κάποιο κόμμα ακόμα και 1 ευρώ.

Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε επί του άρθρου 5 (προβλέπει την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, υποχρεώνοντας κάθε άνθρωπο του μόχθου που δίνει ακόμα και 1 ευρώ να δίνει ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ ή αριθμό Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας) και του άρθρου 7 (αφορά το όριο του ποσού της χρηματοδότησης κόμματος ή βουλευτή από επιχειρηματικούς ομίλους) τα οποία και υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπέρ του άρθρου 5 ψήφισαν 148 βουλευτές και κατά 115, ενώ υπέρ του άρθρου 7 ψήφισαν 147 βουλευτές και κατά 116 (καταψήφισε και ο Απ. Κακλαμάνης). Επί της αρχής το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή τι επιδιώκει το αντιδραστικό νομοσχέδιο, ανέδειξε ότι σε αυτό αποτυπώνονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ και οι «συστάσεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης για παρέμβαση ακόμα και σε ζητήματα λειτουργίας των κομμάτων, παίρνοντας τα «κατάλληλα μέτρα» απέναντι σε κόμματα που αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου.

Η διήμερη συζήτηση τη Βουλή χαρακτηρίστηκε από την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης, με την οποία προσπάθησαν να καταδείξουν τη διαφθορά ως την κύρια αιτία για την καπιταλιστική κρίση, προκειμένου να βγάλουν λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Περίεργη και αντιφατική ήταν εξάλλου η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι βουλευτές του είχαν «επιφυλαχθεί». Στην Ολομέλεια την πρώτη μέρα τάχθηκαν αρχικά υπέρ σε επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως το άρθρο 1 που εισάγει τη χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματικούς ομίλους. Τη δεύτερη μέρα, αφού πρώτα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, κάλεσε όσους διαφωνούν με το νομοσχέδιο και έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετικό αίτημα για τα άρθρα 5 και 7, όμως ...υπερψήφισε άρθρα (όπως το 6 και το 12) τα οποία εξασφαλίζουν τελικά την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ
Παραπομπή όλων των χρυσαυγιτών βουλευτών

Την παραπομπή 70 (26 εκ των οποίων είναι προφυλακισμένοι) από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στους οποίους ο αρχηγός της φασιστικής οργάνωσης και όλοι οι χρυσαυγίτες βουλευτές, εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος. Συγκεκριμένα, για τον αρχηγό της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκο και τους χρυσαυγίτες βουλευτές, ζητεί την παραπομπή για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, για τον αρχηγό και τους χρυσαυγίτες Ηλ. Κασιδιάρη, Ν. Μίχο, Γ. Λαγό, Γ. Γερμενή και τον (νυν «ανεξάρτητο») Στ. Μπούκουρα, ζητεί παραπομπή και για την κατηγορία, σε βαθμό κακουργήματος, της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης. Για τον χρυσαυγίτη βουλευτή Χρ. Παπά, εισηγείται τη μετατροπή σε πλημμέλημα της επιπλέον κατηγορίας που αντιμετωπίζει για παράνομη σύσταση αρχείου.

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας αναφέρεται σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ, με βασικές υποθέσεις τη δολοφονία του Π. Φύσσα, την επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σ. Λουκμάν, την επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων, τις επιθέσεις στους χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Π. Φάληρο και την επίθεση σε βάρος Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα.

Τέλος, ο εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή των υπόλοιπων 15 κατηγορουμένων, κρίνοντας ότι ενεπλάκησαν τυχαία σε περιστατικά που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μάνο Κατράκη

Τον μεγάλο ηθοποιό και κομμουνιστή Μάνο Κατράκη τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ με μία εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση του. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη, το οποίο θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό και θεατρικούς διαλόγους. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη», λόγια του Γιάννη Ρίτσου που αναφέρονται στο μεγάλο ηθοποιό.

Θα γίνει μία αναδρομή στην αξιόλογη πορεία του ως ηθοποιού και στην αγωνιστική στάση που κράτησε παράλληλα σε όλη τη ζωή του. Με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Κατράκη, θα παρουσιαστούν στιγμές από την πορεία του στην υποκριτική, που ξεκίνησε από την πρώτη εμφάνιση το 1928 και συνεχίστηκε για 50 χρόνια συνεχούς προσφοράς, με ερμηνείες που άφησαν εποχή, με βραβεία και κριτικούς επαίνους. Ολα δεμένα με μία συνεπή στάση στη ζωή του, η οποία ξετυλίχτηκε μέσα σε συνθήκες πολέμου, διωγμών, αγώνα, μέσα από το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, μια ζωή στρατευμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

Για τη συγκέντρωση και την έρευνα του υλικού, στο οποίο βασίζεται η εκδήλωση, συνέβαλαν οι Δημήτρης Ανδρονιάδης, Θαλασσιά Αντωνοπούλου, Εύη Γιαννοπούλου, Διονύσης Ξενάκης, Αρχοντία Χριστούλη. Τη διαμόρφωση των κειμένων έκανε η Εύη Γιαννοπούλου, τη σκηνοθεσία η Αρχοντία Χριστούλη, την κινησιολογική επιμέλεια η Γωγώ Παπαλάμπρου, τη μουσική ο Δημήτρης Ανδρονιάδης, την επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού η Θεοδοσία Γραμματικού, τους φωτισμούς ο Ακης Αποστολίδης.

Τα κείμενα ερμηνεύουν οι: Γεωργία Καούκη, Μαριλίζα Λούντζη, Χρήστος Μπαλτάς, Σοφία Μπότση, Διονύσης Ξενάκης, Γιώργος Τσαγκαράκης, Αθηνά Φραγκουλοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα. Συμμετέχουν οι μουσικοί Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο), Παναγιώτης Μεταλληνός (κρουστά), Νίκος Πανάς (βιολί), Κώστας Σταυρόπουλος (κοντραμπάσο).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται με περιοδείες και συγκεντρώσεις
Στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στον ΟΚΑΝΑ, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Π. Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., περιοδεία στους αθλητικούς φορείς του Ταύρου, με τον Θ. Λιάπη, μέλος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Σήμερα, Παρασκευή

-- Σε χωριά του Δήμου Ορεστιάδας θα περιοδεύσει ο Στ. Γκατζίδης, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ο Τ. Βλισίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, θα περιοδεύσει ο Γ. Ζιώγας, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα

Σήμερα, Παρασκευή

-- Σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού Αϊ Μαθιάς στην Κέρκυρα, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 9 π.μ. στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, περιοδεία με τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Astoria Capsis», με τον Γ. Στεφανάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

Την Κυριακή, 19/10

-- Στις 3 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Royal Mare» («Aldemar»), περιοδεία με τον Γ. Στεφανάκη.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου Λογιστών η ΤΟ ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπ. Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» διοργανώνει η ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Καστοριάς. Την παρουσίαση θα κάνει η Εφη Τσίγκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Κηφισιά, στο Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», με ομιλητή τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΕΠ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Την Κυριακή, 19/10

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», στις 7.30 μ.μ., στο «Μπαράκι του Μύλου», στο Μύλο του Παππά. Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού, απαγγελία ποιημάτων, μουσικό πρόγραμμα από εκπαιδευτικούς με αντιφασιστικά τραγούδια.

Πέθανε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Πέθανε χτες το πρωί, σε ηλικία 95 ετών, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Ψάρι της Μεσσηνίας. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1964 και ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Α. Παπανδρέου. Για την έντονη αντιδικτατορική δράση τα χρόνια της χούντας της 21ης Απριλίου, αντιμετώπισε διώξεις, εξορίες και βασανιστήρια. Διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Αμυνας. Επίσης, ήταν από τους πρώτους ευρωβουλευτές.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση ενάντια στην Απριλιανή χούντα και διώχθηκε από αυτήν, με εξορίες στη Σύρο και τη Γυάρο και με τα σκληρά βασανιστήρια στην ΕΣΑ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του για την απώλειά του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ